Постанова
від 08.04.2010 по справі 13007/09/1570
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 13007/09/1570

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

          

01 квітня 2010 року                     м.Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді Єфіменко К.С. при секретарі Іванової Е.Х., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Одеського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Тарутинського виробничо-аграрного об`єднання по садівництву і виноробній промисловості «Тарутиносадвинпром» про стягнення боргу по страховим внескам в розмірі 444,81 грн., -

В С Т А Н О В И В:

З позовом до суду звернулось Одеське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Тарутинського виробничо-аграрного об`єднання по садівництву і виноробній промисловості «Тарутиносадвинпром» про стягнення боргу по страховим внескам в розмірі 444,81 грн., які не були ним сплачені у добровільному порядку.

В судовому засіданні 01.04.2010 року представник позивача підтримав позовні вимоги в повному обсязі. Відповідач в судове засідання не з`явився, хоча був належним чином сповіщений про день, час та місце слухання справи (а.с.21), а тому на підставі положень ст.128 КАС України справа слухалась за відсутності сторін за наявними в справі запереченнями та доказами.

          Заслухавши пояснення представника позивача та дослідивши наявні в справі письмові докази суд доходить до висновку про можливість задоволення позовних вимог з наступних підстав:

          Позивач на підставі ст.10 Закону України «Про загальнообов`язкове соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» є місцевим підрозділом центрального органу державної виконавчої влади та згідно ст.11 цього ж Закону здійснює повноваження щодо нарахування, встановлення, перерахунку та виплати страхових сум, а також здійснює повноваження щодо стягнення в судовому порядку заборгованості платників збору по страховим внескам, пені та штрафним санкціям, а тому на підставі положень п.п.4 ч.1 ст.17, п.п.5 ч.4 ст.50 КАС України може звертатись до суду з приводу здійснення владних повноважень в порядку адміністративного судочинства.

          Відповідач був зареєстрований 08.06.2000 року Тарутинською районною державною адміністрацією Одеської області (а.с.10) та зареєстрований у Арцизькій міжрайонній виконавчій дирекції Одеського обласного відділення ФСС з ТВП в якості страхувальника (а.с.3).

          Згідно ст.27 Закону страхувальники зобов`язані нараховувати і сплачувати у встановлені строки та в повному обсязі страхові внески. Розмір внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування встановлює Закон України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов`язкового державного соціального страхування» № 2213 від 11.01.2001 року.

          Статтею 1 зазначеного Закону передбачено: «розмір внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, для роботодавців складає 1,4

відсотка суми фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, що включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати, інші заохочувальні і компенсаційні виплати, у тому числі, в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України «Про оплату праці», та підлягають обкладанню податком з доходів фізичних осіб».

          Порядок і строки сплати страхових внесків визначені розділом четвертим Інструкції «Про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності» затвердженою Постановою Правління Фонду 26.06.2001 року № 16 (надалі Інструкція).

          Пунктом 4.1 зазначеної Інструкції передбачено – «страхувальники, щомісячно нараховують страхові внески в розмірах, встановлених чинним законодавством. Нарахування здійснюються без зменшення заробітної плати на суму податків та обов`язкових платежів. Нараховані страхові внески сплачуються страхувальниками шляхом перерахування відповідних сум на рахунок Фонду».

          Пунктом 7.1 Інструкції – «страхувальники зобов`язані вести облік коштів загальнообов`язкового державного соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, і своєчасно надавати органам реєстрації Фонду звітність, щодо цих коштів за формою № 4-ФСС з ТВП, яка затверджується в установленому порядку.

          Статтею 23 Закону України № 2240 передбачено, що «страхувальники – роботодавці сплачують до Фонду різницю між нарахованими для роботодавців і найманих працівників страховими внесками та витратами, пов`язаними з наданням матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам відповідно до цього Закону».

          Законом України «Про порядок погашення забов`язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» № 2181 передбачено – «податковий борг (недоїмка) зі збору на загальнообов`язкове соціальне страхування – зобов`язання страхувальника, що виникає з моменту одержання коштів на оплату праці в банківській установі перед Фондом зі збору на обов`язкове соціальне страхування з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності та не сплачене у встановлений строк».

          Страхувальником був зданий звіт ( ф.4 ФСС з ТВП ) про нараховані внески, перерахування та витрати, пов`язані із загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності за перше півріччя 2006 року (а.с.9). За даними звіту про нараховані внески, перерахування та витрати, пов`язані із загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності, заборгованість за відповідачем складає 444,81 грн.

Вказана сума заборгованості станом на день розгляду справи відповідачем не сплачена.

          Виходячи з того, що відповідач не надав заперечення суду на позовні вимоги, у тому числі з приводу проведеного розрахунку заборгованості, а також не надав докази сплати суми боргу на час розгляду справи, суд на підставі ч.2 ст.162 КАС України прийняти постанову про задоволення позовних вимог в повному обсязі та стягнення з відповідача на користь позивача суми боргу по страховим внескам на загальнообов`язкове державне соціальне страхування в розмірі 444,81 грн. на підставі положень 67 Конституції України, ст.27 Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням».

          Судові витрати розподілити у відповідності до вимог ст.94 КАС України.

Керуючись ст.ст. 94, 158-163 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

1.          Позовні вимоги задовольнити повністю.

2.          Стягнути із Тарутинського виробничо-аграрного об`єднання по садівництву і виноробній промисловості «Тарутиносадвинпром» (68500, Одеська область, Тарутинський р-н, смт Тарутине, вул.Леніна,32, Код ЄДРПОУ 22453771) на користь Одеського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на р/р №37175200900001, ГУДКУ в Одеській області, МФО 828011 заборгованість по страховим внескам в розмірі 444,81 грн.

Постанова може бути оскаржена до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі в 10-денний строк з дня виготовлення та підписання постанови заяви про апеляційне оскарження і поданням після цього протягом 20 днів апеляційної скарги, або в порядку ч.5 ст.186 КАС України.

Повний текст постанови складений та підписаний суддею 08.04.2010 року.

                    

Суддя                     Єфіменко К.С.

.

          

          

Дата ухвалення рішення08.04.2010
Оприлюднено12.10.2015

Судовий реєстр по справі —13007/09/1570

Постанова від 08.04.2010

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Єфіменко К. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні