Ухвала
від 13.10.2011 по справі 2-6468/11
БАБУШКІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 2-6468/11

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 вересня 2011 року Бабушкінський районний суд

м. Дніпропетровська

У складі:

Головуючого -судді Циганкова В.О.

При секретарі -Суховій М.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Дніпропетровську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, Товариства з обмеженою відповідальністю „ОТЕГВ» про стягнення грошових коштів та зустрічну позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю „ОТЕГВ» до ОСОБА_1, третя особа -ОСОБА_2 про визнання права власності, -

ВСТАНОВИВ :

Позивач звернувся до суду з вищевказаною позовною заявою, в обґрунтування позовних вимог посилається на те, що між ним (виконавець за договором) та ТОВ „ОТЕГВ» (замовник за договором) 29 квітня 2011 року укладено договір про надання послуг щодо реєстрації права власності ТОВ „ОТЕГВ» на об'єкт нерухомого майна, а саме, бокс літ.2А-1, загальною площею 239,0 кв.м., склад літ.2Б-1, загальною площею 92,3 кв.м., які розташовані за адресою: м.Дніпропетровськ, вул.Квітки-Основ'яненка,5.

Згідно умов договору ТОВ „ОТЕГВ» зобов'язалася на протязі 5 банківських днів з дати підписання Договору сплатити грошові кошти. Для забезпечення сплати цих коштів, між ОСОБА_1М.(кредитор за договором), ОСОБА_2 (поручителем за договором) та ТОВ „ОТЕГВ» (боржник за договором) був укладений договір поруки. Свої зобов'язання за договором про надання послуг ТОВ „ОТЕГВ» не виконало. Позивач вимагає стягнення солідарно з відповідачів грошових коштів в розмірі 10 000,00 грн.

Позивач позовні вимоги підтримав в повному обсязі та послався на обставини викладені в позовній заяві. Просив позов задовольнити.

Відповідач 1 у судове засідання не з'явився, проте надав листа, згідно якого просив розглянути справу без його участі та заперечував проти позовних вимог, посилаючись на те, що договір поруки припинив свою дію. Представник відповідача 2 також не підтримав позовних вимог, в заперечення надав зустрічний позов, в якому просить визнати за ним право власності на спірне майно.

В судовому засіданні представник відповідача 2 підтримав у повному обсязі зустрічні позовні вимоги, пославшись на обставини, викладені в зустрічному позові.

Відповідач за зустрічним позовом -ОСОБА_1 - просила прийняти рішення щодо зустрічного позову на розсуд суду згідно норм діючого законодавства.

Третя особа за зустрічним позовом, ОСОБА_2, згідно наданого листа, просив суд винести законне та обґрунтоване рішення на свій розсуд.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що первісний позов задоволенню не підлягає, а вимоги, викладені у зустрічному позові підлягають задоволенню в повному обсязі з наступних підстав.

Як встановлено в судовому засідання між ОСОБА_1 та ТОВ „ОТЕГВ» 29 квітня 2011 року укладено договір про надання послуг щодо реєстрації права власності ТОВ „ОТЕГВ» на вказані вище об'єкти нерухомого майна, які розташовані за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. вул.Квітки-Основ'яненка,5.

Згідно Договору про надання послуг ТОВ „ОТЕГВ» зобов'язалося на протязі 5 банківських днів з дати підписання Договору сплатити ОСОБА_1 грошові кошти у розмірі 10 000, 00 гривень. Для забезпечення сплати цих коштів, між ОСОБА_1, ОСОБА_2 та ТОВ „ОТЕГВ» був укладений договір поруки.

Відповідно Договору поруки, Поручитель приймав на себе зобов'язання перед Кредитором солідарно відповідати за виконання Боржником зобов'язань по сплаті Кредитору грошових коштів у сумі 10 000,00 гривень.

З метою виконання умов Договору про надання послуг представник ТОВ „ОТЕГВ» передав ОСОБА_1 технічну документацію на нежитлові приміщення.

Згідно технічного паспорту від 30.05.2011 р. встановлено самовільне будівництво нерухомого майна, а саме, боксу літ.2А-1, загальною площею 239,0 кв.м. та складу 2Б-1, загальною площею 92,3 кв.м. Загальна вартість двох нежитлових приміщень становить згідно оціночної вартості станом на 19.08.2011 р. - 57 300 грн. Зазначене будівництво підлягає введенню в експлуатацію та узаконенню.

Відповідно до ст.526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Статтею 525 Цивільного кодексу України передбачено, що одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Умовами договору про надання послуг передбачено, що замовник виплачує виконавцю винагороду на протязі 5-ти днів з моменту підписання договору за здійснення виконавцем реєстрації нерухомого майна.

Відповідно Договору поруки, Поручитель приймав на себе зобов'язання перед Кредитором солідарно відповідати за виконання Боржником зобов'язань по сплаті Кредитору грошових коштів.

В судовому засіданні ОСОБА_1 підтвердила відмову від виконання договору про надання послуг. ОСОБА_2, згідно наданого листа, пояснив свою відмову щодо виконання обов'язків за договором поруки, припиненням дії договору поруки. Представник ТОВ „ОТЕГВ» пояснила несплату грошових коштів за договором про надання послуг відмовою позивача виконати свої обов'язки по договору та провести реєстрацію прав власності нерухомого майна.

В порушення зазначених норм права та умов договору про надання послуг, позивач за первісним позовом відмовилася від виконання своїх обов'язків за цим договором. Посилання позивача на відсутність у відповідача за первісним позовом документів, що свідчать про введення спірного приміщення в експлуатацію як на підставу невиконання своїх обов'язків є неправомірними.

На підставі наведеного, суд дійшов висновку про неправомірності вимог позивача за первісним позовом щодо стягнення заборгованості за договором про надання послуг від 29.04.2011р. та договором поруки від 29.04.2011 р.

Стосовно права власності позивача за зустрічним позовом на спірні приміщення судом встановлено.

Згідно свідоцтва від 04.10.2000 року Товариство з обмеженою відповідальністю В«ОТЕГВ» є власником частини майнового комплексу по виробництву шлакоблоків, розташованого за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Квітки-Основ'яненко,5, яке складається з будівлі валкової дробилки літ.АЖ, туалетної літ.Я, будівлі кузні літ.Ю.

Згідно свідоцтва про право власності на нерухоме майно ТОВ В«ОТЕГВ» є власником будівлі цеху з виробництва заготовок для пластикової тари літ. АЗ-1, поз.1, загальною площею 172,0 кв.м., літ. АИ-1, АИ1-1 поз.1-5, загальною площею 148,5 кв.м.

Право користування земельною ділянкою, на якій розташоване вказане вище нерухоме майно, підтверджується договором оренди від 10.06.2003 року, укладеного на підставі рішення Дніпропетровської міської ради №91/9 від 25.04.2003 року В«Про передачу земельних ділянок по вул.Квітки-Основяненка, 9,9а, 9б в оренду ТОВ В«ОТЕГ, по фактичному розміщенню цеху з виробництва заготовок з пластикової тариВ» .

Судом встановлено, що як законний власник нерухомого майна, ТОВ „ОТЕГВ» збудувало нерухоме майно, без отримання на це належного дозволу.

У відповідності до ч.1 ст.376 Цивільного кодексу України житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються без належного дозволу або певним чином затвердженого проекту.

Згідно наданих документів, судом встановлено, що 27 квітня 2011 року ВАТ „Дніпропетровський науково-дослідний інститут будівельного виробництваВ» (ліцензія Серія АВ №516332, дата видачі 07 березня 2007 р., строк дії ліцензії з 07 березня 2007 р. по 07 березня 2012р.) було проведено дослідження і оцінку технічного стану споруд та будівель боксу (літ.2А-1) та складу (літ.2Б-1) за адресою: м. Дніпропетровськ, вул.Квітки-Основ'яненко, 5.

Згідно даного дослідження та технічного висновку будівлі боксу літ. 2А-1 та складу літ. 2Б-1 не здійснюють негативного впливу на конструкції будівель в цілому та не тягнуть за собою зниження експлуатаційної надійності будівлі, умов експлуатації та не суперечать вимогам нормативних документів, які діють в України на момент дослідження.

При досліджені, порушення вимог державних стандартів та будівельних норм не виявлено. Протипожежні та санітарні заходи виконані у відповідності з діючими нормативами.

Будівлі та споруди боксу літ. 2А-1 та складу літ. 2Б-1 можуть експлуатуватися без обмежень по своєму функціональному призначенню.

У відповідності до ч.5 ст. 376 ЦК України передбачено, що на вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

У ході судового розгляду встановлено, що жодних звернень, нарікань чи скарг з приводу самовільно збудованих нежитлових приміщень від будь - яких осіб не надходило.

Згідно статті 331 Цивільного кодексу України, право власності на нову річ, яка виготовлена (створена) особою, набувається нею, якщо інше не встановлено договором або законом.

Ст.328 ЦК України передбачено, що право власності на майно вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття не встановлена судом.

У відповідності до ст. 392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

Таким чином, вимоги позивача за зустрічним позовом щодо визнання його права власності на спірний об'єкт підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 2 Закону України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмеженьВ» під державною реєстрацією речових прав розуміється офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення речових прав на нерухоме майно та їх обмежень, що супроводжується внесенням даних до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обмежень.

Відповідно до ст. 4 Закону право власності на нерухоме майно підлягає обов'язковій державній реєстрації.

Відповідно до ст. 19 Закону підставою для державної реєстрації прав, що посвідчують виникнення, перехід, припинення речових прав на нерухоме майно, обмежень цих прав є, в тому числі, рішення суду стосовно речових прав на нерухоме майно, що набрало законної сили.

Відповідно до ст. 20 Закону документи, що встановлюють виникнення, припинення, перехід прав на нерухоме майно і подаються для державної реєстрації прав на нерухоме майно, повинні відповідати вимогам, встановленим цим Законом, Цивільним кодексом України та іншими нормативно-правовими актами.

При урахуванні судом технічного висновку за результатами обстеження вищевказаних будівельних конструкцій та на підставі ч.2 ст. 8 Цивільного кодексу України у відповідності до загальних засад цивільного законодавства встановлено, що прийняття в експлуатацію об'єкта полягає у визначенні готовності об'єкта, закінченого будівництвом, будівельним і іншим нормам і правилам, необхідним при прийнятті в експлуатацію. Готовність приміщень до експлуатації у всіх аспектах визначена будівельно-технічним висновком. Таким чином, дані приміщення з усіма їх складовими частинами є прийнятими до експлуатації та не потребують складання актів прийняття до експлуатації.

Судові витрати, відповідно до вимог ст. 88 Цивільного процесуального кодексу України підлягають покладенню на позивача за первісним позовом.

Керуючись ст.ст. 10, 88, 212, 213, 214, 215 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ :

В задоволенні позовних вимог ОСОБА_3 до ОСОБА_2, Товариства з обмеженою відповідальністю „ОТЕГВ» про стягнення грошових коштів відмовити.

Зустрічні позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю „ОТЕГВ» до ОСОБА_3, третя особа -ОСОБА_2 про визнання права власності задовольнити.

Визнати право власності товариства з обмеженою відповідальністю В«ОТЕГВ» (юридична адреса: 49019, Україна, м. Дніпропетровськ, вул. Квітки-Основ'яненка буд.9, код ЄДРПОУ 19091749) на нерухоме майно - бокс літ.2А-1, загальною площею 239,0 кв.м., склад літ.2Б-1, загальною площею 92,3 кв.м., які розташовані за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Квітки-Основ'яненка, 5.

Визнати право власності товариства з обмеженою відповідальністю В«ОТЕГВ» (юридична адреса: 49000, Україна, м. Дніпропетровськ, вул. Квітки-Основ'яненка буд. 9, код ЄДРПОУ 19091749) на нерухоме майно - бокс літ.2А-1, загальною площею 239,0 кв.м., склад літ.2Б-1, загальною площею 92,3 кв.м., які розташовані за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Квітки-Основ'яненка, 5 таким, що підлягає державній реєстрації уповноваженим на те органом без додаткових актів введення об'єктів в експлуатацію.

Рішення може бути оскаржене протягом десяти днів, починаючи з наступного за днем його проголошення, а така само відсутніми в судовому засіданні особами -за днем вручення копії цього рішення, шляхом подання апеляційної скарги до Судової палати у цивільних справах апеляційного суду Дніпропетровської області через Бабушкінський районний суд м. Дніпропетровська.

Суддя: В.О.Циганков

Дата ухвалення рішення13.10.2011
Оприлюднено15.10.2015

Судовий реєстр по справі —2-6468/11

Рішення від 05.12.2011

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Пучкова І. М.

Ухвала від 06.10.2011

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Пучкова І. М.

Ухвала від 29.09.2011

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Олексюк А. В.

Рішення від 27.12.2011

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Олексюк А. В.

Ухвала від 13.10.2011

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Циганков В. О.

Ухвала від 21.03.2012

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Величко Т. О.

Ухвала від 23.05.2012

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Спаї В. В.

Ухвала від 23.05.2012

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Спаї В. В.

Ухвала від 16.02.2012

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Антонюк О. А.

Рішення від 21.03.2012

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Шевченко Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні