Ухвала
від 09.10.2015 по справі 756/12039/15-к
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

09.10.2015 Справа № 756/12039/15-к

№ 756/12039/15-к

№ 1-кс/756/1543/15

У Х В А Л А

Іменем України

09 жовтня 2015 року слідчий суддя Оболонського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора прокуратури Оболонського району м. Києва ОСОБА_3 , представника скаржника ОСОБА_4 ,

розглянувши скаргу ПАТ «Європейський газовий банк»», яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про кримінальне правопорушення,

в с т а н о в и в:

14 вересня 2015 року до слідчого судді Оболонського районного суду м. Києва надійшла скарга ПАТ «Європейський газовий банк»», яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про кримінальне правопорушення.

Вказану скаргу представник скаржника ОСОБА_4 , обґрунтовує тим, що 10.08.2015 року ПАТ «Європейський газовий банк»» звернулося до Оболонського РУ ГУ МВС України в м. Києві із заявою про вчинення директором ТОВ «Інвестиційно-зберігаюча сервісна компанія» «ЄДРПОУ 34964042» громадянином ОСОБА_5 (ІПН НОМЕР_1 ) кримінальних правопорушень, передбачених ст. 190 КК України.

10.09.2015 року ПАТ «Європейський газовий банк»» отримав лист від Оболонського РУ ГУ МВС України в м. Києві від 09.09.2015 року за вихідним номером №52/44126 про те, що у ході розгляду вказаних матеріалів встановити конкретні обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення не вдалося можливим. Також у зазначеному листі повідомлялося, що здійснення досудового розслідування до внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань не допускається. Тобто, з викладеного в листі випливає, що співробітники Оболонського РУ ГУ МВС України в м. Києві не внесли до ЄРДР відомості, викладені у зверненні ПАТ «Європейський газовий банк»», оскільки вважають, що привласнення майна Банку не є кримінальним правопорушенням.

За вказаних обставин представник скаржника вважає бездіяльність слідчого СВ Оболонського РУ ГУ МВС України щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за його заявою від 10 серпня 2015 року протиправною з підстав порушення ст. 214 КПК України. У зв`язку цим, просить зобов`язати слідчого СВ Оболонського РУ ГУ МВС України в м. Києві внести відомості про вчинене кримінальне правопорушення до ЄРДР за його заявою від 10 серпня 2015 року.

Вислухавши думку учасників процесу, вивчивши скаргу та додані до неї матеріали, приходжу до наступного висновку.

Порядок оскарження рішень, дій, бездіяльності слідчого, прокурора під час досудового розслідування чітко визначено та регламентовано Главою 26 Кримінального процесуального кодексу України.

Зокрема, ч. 1 ст. 303 КПК України передбачено, які рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора підлягають оскарженню під час досудового провадження.

Так, на досудовому провадженні, відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України може бути оскаржено бездіяльність, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Згідно зі ст. 214 КПК України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

Разом з тим, слідчий Оболонського РУ ГУ МВС України в м. Києві не дотримався зазначених вимог закону, оскільки не вніс відомості, повідомлені заявником ПАТ «Європейський газовий банк»» до Єдиного реєстру досудових розслідувань та не розпочав досудове розслідування.

Крім того, відповідно до кримінального процесуального законодавства України перевірка даних, які вказують на ознаки злочину, збір і процесуальне закріплення доказів винуватості чи невинуватості особи, можливі лише за умови внесення відповідних відомостей до ЄРДР та в процесі досудового розслідування по цьому кримінальному провадженню.

Також, слідчий суддя враховує той факт, що представник скаржника у своїй заяві про вчинення кримінального правопорушення від 10 серпня 2015 року вказує, що його заява є заявою про вчинене кримінальне правопорушення та подана в порядку ст. 60 КПК України, однак вказана обставина була проігнорована слідчим.

У зв`язку з цим, слідчий суддя вважає, що слідчий СВ Оболонського РУ ГУ МВС України в м. Києві не здійснив процесуальних дії, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, а саме не вніс відомості, повідомлені заявником ПАТ «Європейський газовий банк»» до ЄРДР та не розпочав досудове розслідування.

Таким чином, скарга ПАТ «Європейський газовий банк»», яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про кримінальне правопорушення, підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 214, 303, 306, 307, 309 КПК України, слідчий суддя-

у х в а л и в:

скаргу заявника ПАТ «Європейський газовий банк»», яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про кримінальне правопорушення - задовольнити.

Зобов`язати слідчого СВ Оболонського РУ ГУ МВС України в м. Києві вчинити за заявою ПАТ «Європейський газовий банк»» від 10 серпня 2015 року процесуальні дії, передбачені ст. 214 КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає, набирає законної сили після її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.10.2015
Оприлюднено21.03.2023
Номер документу52100523
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення

Судовий реєстр по справі —756/12039/15-к

Ухвала від 09.10.2015

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Літвінов В. Є.

Ухвала від 15.09.2015

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Літвінов В. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні