Постанова
від 07.10.2015 по справі 820/9983/15
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд

61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

07 жовтня 2015 р.                                                                                 № 820/9983/15

          Харківський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Сагайдака В.В., розглянувши в порядку письмового провадження в приміщенні суду в м. Харкові адміністративну справу за позовом Основ'янської об'єднаної державної податкової інспекції м.Харкова Головного управління ДФС у Харківській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Стронгагро" про зупинення видаткових операцій, заборону відчуження майна, зобов'язання вчинити певні дії ,-

ВСТАНОВИВ:

          Позивач, Основ'янська об'єднана державна податкова інспекція м. Харкова Головного управління ДФС у Харківській області, звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Стронгагро", в якому просить суд: зупинити видаткові операції на рахунках Товариства з обмеженою відповідальністю "Стронгагро" (код 33814678); заборонити відчужувати Товариству з обмеженою відповідальністю "Стронгагро" майно; зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Стронгагро" допустити податкового керуючого Основ'янської ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області для опису майна у податкову заставу.

          В обґрунтування заявлених вимог позивач зазначив, що відповідач має податковий борг перед бюджетом в загальному розмірі 6286,57 грн. з податку на додану вартість, податковий орган не має можливості описати майно боржника у податкову заставу.

У судове засідання представники сторін не прибули, належним чином повідомлялись про час, дату та місце розгляду справи. Представник позивача надав клопотання про розгляд справи без його участі.

Відповідно до ч.6 ст. 128 КАС України суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами в порядку письмового провадження.

          Розглянувши наявні у справі докази в їх сукупності, проаналізувавши зміст норм матеріального і процесуального права, які врегульовують спірні правовідносини, суд вважає, що позов підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Судом встановлено, що відповідач – Товариство з обмеженою відповідальністю "Стронгагро", пройшов передбачену законом процедуру державної реєстрації, набув статусу юридичної особи (код ЄДРПОУ 33814678) та перебуває на податковому обліку в Основ'янській об'єднаній державній податковій інспекції м. Харкова Головного управління ДФС у Харківській області.

Як вбачається з матеріалів справи, у відповідача перед Державним бюджетом України рахується податковий борг з ПДВ в загальному розмірі 6286,57 грн., що виник внаслідок несплати останнім своїх податкових зобов'язань та складається з суми основного платежу 5392,00 грн., штрафної санкції 162,00 грн. на підставі уточнюючого розрахунку ( а.с.6-8) та пені 732,57 грн.

Сума боргу також підтверджена даними облікової картки ( а.с.9).

          Відповідно до п.57.1 статті 57 ПК України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

          Суми податкових зобов'язань, визначені відповідачем самостійно у податкових деклараціях, в силу приписів п. 56.11 статті 56 ПК України не підлягають оскарженню та є узгодженими з дня подання декларацій.

Відповідно до пп.129.1.1 п. 129.1 ст. 129 ПКУ, після закінчення встановлених цим Кодексом строків погашення узгодженого грошового зобов'язання на суму податкового боргу нараховується пеня.

Відповідно до п. 59.1 ст. 59 ПК України, у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Згідно п. 59.5 ст. 59 ПК України, у разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення. У разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається).

Податковим органом була надіслана на адресу відповідача податкова вимога від 10.07.2015 року за № 4947-25 (а.с. 10). Вимога не оскаржена та не виконана.

Контролюючим органом на адресу відповідача було направлено лист з проханням надати перелік майна, яке знаходиться на балансі підприємства, для складання акту опису ( а. с. 11).

Відповідь на даний лист підприємством надано не було. Отже боржником самостійно не виділено майно для опису податкову заставу.

Податковим органом складено акт про відмову платника від опису майна у податкову заставу від 20.08.2015 року № 78 ( а.с.14).

Відповідно до пункту 89.4 статті 89 Податкового кодексу України у разі, якщо платник податків не допускає податкового керуючого для здійснення опису майна такого платника податків у податкову заставу та/або не подає документів, необхідних для такого опису, податковий керуючий складає акт відмови платника податків від опису майна у податкову заставу. Контролюючий орган звертається до суду щодо зупинення видаткових операцій на рахунках платника податків, заборону відчуження таким платником податків майна та зобов'язання такого платника податків допустити податкового керуючого для опису майна у податкову заставу.

          Відповідно до п.91.3 ст.91 ПК України податковий керуючий описує майно платника податків, що має податковий борг, в податкову заставу, здійснює перевірку стану збереження майна, яке перебуває у податковій заставі, проводить опис майна, на яке поширюється право податкової застави, для його продажу у випадках, передбачених цим Кодексом, одержує від боржника інформацію про операції із заставленим майном, а в разі його відчуження без згоди контролюючого органу (за умови, коли наявність такої згоди має бути обов'язковою згідно з вимогами цього Кодексу) вимагає пояснення від платника податків або його службових (посадових) осіб. У разі продажу в рахунок погашення податкового боргу майна платника податків, на яке поширюється право податкової застави, податковий керуючий має право отримувати від такого платника податків документи, що засвідчують право власності на зазначене майно.

          Відповідно до пункту 89.2 статті 89 Податкового кодексу України з урахуванням положень цієї статті право податкової застави поширюється на будь-яке майно платника податків, яке перебуває в його власності (господарському віданні або оперативному управлінні) у день виникнення такого права і балансова вартість якого відповідає сумі податкового боргу платника податків, крім випадків, передбачених пунктом 89.5 цієї статті, а також на інше майно, на яке платник податків набуде прав власності у майбутньому. У разі якщо балансова вартість майна, на яке поширюється податкова застава, є меншою ніж сума податкового боргу платника податків, право податкової застави поширюється на таке майно. У разі якщо балансова вартість такого майна не визначена, його опис здійснюється за результатами оцінки, яка проводиться відповідно до Закону України “Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні”. У разі збільшення суми податкового боргу складається акт опису до суми, відповідної сумі податкового боргу платника податків, у порядку, передбаченому цією статтею.

          Згідно з пунктом 89.3 статті 89 ПК України майно, на яке поширюється право податкової застави, оформлюється актом опису. До акта опису включається ліквідне майно, яке можливо використати як джерело погашення податкового боргу. Опис майна у податкову заставу здійснюється на підставі рішення керівника контролюючого органу, яке пред'являється платнику податків, що має податковий борг. Акт опису майна, на яке поширюється право податкової застави, складається податковим керуючим у порядку та за формою, що затверджені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує, державну податкову і митну політику. Відмова платника податків від підписання акта опису майна, на яке поширюється право податкової застави, не звільняє такого платника податків від поширення права податкової застави на описане майно. У такому випадку опис здійснюється у присутності не менш як двох понятих.

          Наявний в матеріалах справи акт відмови платника податків від опису майна у податкову заставу є однією з підстав для звернення податкового органу до суду.

          Контролюючий орган повідомив суд про наявність у відповідача відкритих рахунків в національній валюті в наступних банківських установах: ГУ ДКСУ у Харківській області, МФО 851011, р/р № 35437001081289; АТ "УкрСиббанк", МФО 351005, р/р № 26045328800300, 26001328800300, 26056328800300; ПАТ "ДІАМАНТБАНК", МФО 320854, р/р № 2600031912153; АТ "Регіон -Банк", МФО 351254,р/р № 2600300118268; Казначейство України ( ел.адм.подат), МФО 899998, р/р № 37513000130674 ( а.с.13).

          Зважаючи на встановлені у справі обставини, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

          Відповідно до приписів пункту 89.4. статті 89 Податкового кодексу України, зупинення видаткових операцій на рахунках платника податків та заборона відчуження таким платником податків майна діють до дня складення акта опису майна платника податків у податкову заставу податковим керуючим або акта про відсутність майна, що може бути описано у податкову заставу, або погашення податкового боргу в повному обсязі. Податковий керуючий не пізніше робочого дня, що настає за днем складення цих актів, зобов'язаний надіслати банкам, іншим фінансовим установам, а також платнику податків рішення про складення актів, яке є підставою для поновлення видаткових операцій та скасування заборони на відчуження майна.

З урахуванням викладеного, дії податкового керуючого щодо спроби здійснення опису майна відповідача у податкову заставу є обґрунтованими та законними.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 128, 159– 163, 186, 254 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

          Адміністративний позов Основ'янської об'єднаної державної податкової інспекції м.Харкова Головного управління ДФС у Харківській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Стронгагро" про зупинення видаткових операцій, заборону відчуження майна, зобов'язання вчинити певні дії – задовольнити у повному обсязі.

          Зупинити видаткові операції на рахунках Товариства з обмеженою відповідальністю "Стронгагро" (код 33814678, 61105, м.Харків, вул. Волзька, 46).

          Заборонити відчужувати Товариству з обмеженою відповідальністю "Стронгагро" майно (код 33814678, 61105, м. Харків, вул. Волзька, 46).

          Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Стронгагро" (код 33814678, 61105, м. Харків, вул. Волзька, 46) допустити податкового керуючого Основ'янської ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області для опису майна у податкову заставу.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня її проголошення та з дня отримання копії постанови, у разі проголошення постанови суду, яка містить вступну та резолютивну частини, а також прийняття постанови у письмовому провадженні. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

          Постанова набирає законної сили після закінчення строків для подачі апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

          Суддя                                                                       Сагайдак В.В.

Дата ухвалення рішення07.10.2015
Оприлюднено15.10.2015
Номер документу52116383
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/9983/15

Постанова від 07.10.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сагайдак В.В.

Ухвала від 11.09.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сагайдак В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні