Постанова
від 06.10.2015 по справі 822/5889/15
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

Справа № 822/5889/15

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 жовтня 2015 року м. Хмельницький

Хмельницький окружний адміністративний суд

в складі :головуючого-судді суддівОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3 при секретарі за участі:ОСОБА_4 представників сторін розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду адміністративну справу за позовом Регіональної організації політичної партії "Опозиційний блок" в Хмельницькій області до Чемеровецької районної виборчої комісії про скасування постанови та зобов'язання вчинити дії, -

ВСТАНОВИВ:

Регіональна організація політичної партії "Опозиційний блок" в Хмельницькій області 05 жовтня 2015 року о 21 год. 20 хв. звернулась до Хмельницького окружного адміністративного суду з позовом в якому просить: скасувати постанову Чемеровецької районної виборчої комісії Хмельницької області "Про відмову в реєстрації кандидатів у депутати до Чемеровецької районної ради" №13 від 01.10.2015 року та зобов'язати Чемеровецьку районну виборчу комісію Хмельницької області повторно розглянути документи, подані для реєстрації кандидатів у депутати Чемеровецької районної ради Хмельницької області від Територіальної організації політичної партії "Опозиційний блок" у Чемеровецькому районі Хмельницької області.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що 30 вересня 2015 року Територіальною організацією політичної партії "Опозиційний блок" у Чемеровецькому районі Хмельницької області подано заяву разом з іншими документами про реєстрацію кандидатів у депутати в багатомандатному виборчому окрузі з виборів депутатів Чемеровецької районної ради Хмельницької області на місцевих виборах, що відбудуться 25 жовтня 2015 року.

Вказує, що постановою Чемеровецької районної виборчої комісії Хмельницької області №13 від 01 жовтня 2015 року відмовлено у реєстрації кандидатам у депутати до Чемеровецької районної ради Хмельницької області, включених до виборчого списку Територіальної організації політичної партії "Опозиційний блок" у Чемеровецькому районі Хмельницької області.

Зазначає, що підставою для прийняття вказаної постанови є порушення Закону України "Про місцеві вибори". Зокрема, порушено порядок висування кандидатів у депутати, передбачений п.5 ст. 37 Закону України "Про місцеві вибори", а саме не повідомлено Територіальною організацією політичної партії "Опозиційний блок" у Чемеровецькому районі Хмельницької області Чемеровецьку району виборчу комісію Хмельницької області про проведення зборів з метою висування кандидатів у депутати Чемеровецької районної ради.

Вказує, що відповідно до довідки Чемеровецької районної виборчої комісії Хмельницької області від 30 вересня 2015 року головою Територіальної організації політичної партії "Опозиційний блок" у Чемеровецькому районі Хмельницької області подано усі передбачені ст.38 Закону України "Про місцеві вибори" документи, в тому числі і повідомлення Чемеровецької районної виборчої комісії про проведення Територіальною організацією політичної партії "Опозиційний блок" у Чемеровецькому районі Хмельницької області зборів з метою висування кандидатів у депутати Чемеровецької районної ради.

Зазначає, що постанова Чемеровецької районної виборчої комісії Хмельницької області №13 від 01 жовтня 2015 року є незаконною та підлягає скасуванню.

Представник позивача в судовому засіданні позов підтримав в повному обсязі та просив задоволити.

Представник відповідача в судовому засіданні проти позову заперечив та зазначив, що голова Регіональної організації політичної партії "Опозиційний блок" в Хмельницькій області ОСОБА_5 30 вересня 2015 року подав не повний пакет документів, а саме було відсутнє повідомлення про проведення конференції з висування кандидатів у депутати до Чемеровецької районної ради. Вказане повідомлення не було подано не пізніше як за день до дня проведення зборів згідно ч.5 ст.37 ЗУ "Про місцеві вибори". В зв'язку з вищевикладеним 01 жовтня 2015 року прийнято постанову №13 про відмову в реєстрації кандидатів у депутати до Чемеровецької районної ради. Вважає дану постанову правомірною та просить відмовити в задоволенні позову.

Свідок ОСОБА_5 в судовому засіданні зазначив, що здав всі документи, які складалися з 10 пунктів, що підтверджується копією довідки. Вказав, що повідомлення про проведення конференції з висування кандидатів у депутати до Чемеровецької районної ради подав до Чемеровецької районної виборчої комісії 22 вересня 2015 року.

Свідки ОСОБА_6 та ОСОБА_7 в судовому засіданні вказали, що 22 вересня 2015 року були присутніми з гр. ОСОБА_5 при поданні до Чемеровецької районної виборчої комісії повідомлення про проведення конференції з висування кандидатів у депутати до Чемеровецької районної ради.

Заслухавши пояснення представників сторін та свідків, дослідивши докази, які наявні у матеріалах справи в їх взаємному зв'язку та сукупності, суд дійшов наступних висновків.

Згідно з ч.1 ст.41 Закону України "Про місцеві вибори" №595-VIII, кандидати у депутати в багатомандатному виборчому окрузі, включені до виборчого списку кандидатів у депутати від місцевої організації партії, реєструються відповідною територіальною виборчою комісією в разі дотримання умов, передбачених статтею 38 цього Закону.

Судом встановлено, що позивачем до Чемеровецької районної виборчої комісії поданий повний пакет документів передбачений ч.1 ст. 38 Закону №595-VIII, що сторонами не заперечувалось в судовому засіданні.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.46 Закону №595-VIII, територіальна виборча комісія відмовляє в реєстрації кандидата в депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, старости в разі порушення встановленого цим Законом порядку висування кандидата, в тому числі перевищення встановленої частинами третьою - сьомою статті 36 цього Закону кількості кандидатів у депутати, які можуть бути висунуті у відповідному виборчому окрузі або закріплені за ним.

Суд вважає, що відповідачем не доведено, що позивачем до Чемеровецької районної виборчої комісії не подавалось повідомлення про проведення зборів з метою висування кандидатів у депутати до Чемеровецької районної ради, копія якого міститься в матеріалах справи. Крім того вказане повідомлення зазначене в довідці про прийняття усіх документів передбачених ч.1 ст. 38 Закону №595-VIII.

Тому суд вважає, що законні підстави для відмови в реєстрації кандидатів у депутати, передбачені положеннями Закону України "Про місцеві вибори" відсутні, оскільки 30 вересня 2015 року Чемеровецькою районною виборчою комісією Хмельницької області о 12 год. 30 хв. видано Голові Територіальної організації політичної партії "Опозиційний блок" у Чемеровецькому районі Хмельницької області довідку про отримання повного переліку документів про реєстрацію кандидатів у депутати в багатомандатному виборчому окрузі з виборів депутатів Чемеровецької районної ради Хмельницької області.

Таким чином, висновки відповідача про відсутність повідомлення Територіальною організацією політичної партії "Опозиційний блок" у Чемеровецькому районі Хмельницької області Чемеровецьку району виборчу комісію Хмельницької області про проведення зборів з метою висування кандидатів у депутати Чемеровецької районної ради, що і стало підставою для відмови у її реєстрації, не відповідають дійсності та спростовуються доказами, долученими до позовної заяви.

Згідно ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Згідно ч. 2 ст. 71 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Враховуючи викладене, колегія суддів вважає, що у відповідача відсутні підстави для відмови в реєстрації кандидатів у депутати до Чемеровецької районної ради Хмельницької області, в зв'язку з чим, оскаржувана постанова відповідача №13 від 01 жовтня 2015 року підлягає скасуванню.

Згідно з ч.9 ст.172 КАС України, у разі несплати судового збору на момент вирішення справи суд одночасно вирішує питання про стягнення судового збору відповідно до правил розподілу судових витрат, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч.ч.1, 3 ст. 94 КАС України, якщо судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, суд присуджує всі здійснені нею документально підтверджені судові витрати за рахунок бюджетних асигнувань суб'єкта владних повноважень, що виступав стороною у справі, або якщо стороною у справі виступала його посадова чи службова особа.

Відповідно до ст.4 Закону України "Про судовий збір" за подання до адміністративного суду адміністративного позову немайнового характеру, який подано юридичною особою, ставка судового збору складає 1 розмір мінімальної заробітної плати. Згідно з ч.3 ст.6 вказаного Закону, у разі коли в позовній заяві об'єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

При поданні позовної заяви з двома позовними вимогами немайнового характеру позивачем сплачено судовий збір за одну позовну вимогу.

Таким чином, в зв'язку із задоволенням позовних вимог з відповідача необхідно стягнути 1218 грн. на користь позивача та таку ж суму на користь Державного бюджету України.

Керуючись ст.ст. 71, 94, 158-163, 172, 177 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

позов Регіональної організації політичної партії "Опозиційний блок" в Хмельницькій області задоволити.

Скасувати постанову Чемеровецької районної виборчої комісії Хмельницької області "Про відмову в реєстрації кандидатів у депутати до Чемеровецької районної ради" №13 від 01.10.2015 року та зобов'язати Чемеровецьку районну виборчу комісію Хмельницької області повторно розглянути документи, подані для реєстрації кандидатів у депутати Чемеровецької районної ради Хмельницької області від Територіальної організації політичної партії "Опозиційний блок" у Чемеровецькому районі Хмельницької області.

Присудити з Чемеровецької районної виборчої комісії Хмельницької області (код ЄДРПОУ 33819814) за рахунок її бюджетних асигнувань на користь Державного бюджету України судовий збір в розмірі 1218 (одна тисяча двісті вісімнадцять) грн., зарахувавши за платіжними реквізитами для сплати судового збору Хмельницького окружного адміністративного суду.

Присудити з Чемеровецької районної виборчої комісії Хмельницької області (код ЄДРПОУ 33819814) за рахунок її бюджетних асигнувань на користь Регіональної організації політичної партії "Опозиційний блок" в Хмельницькій області судовий збір в розмірі 1218 (одна тисяча двісті вісімнадцять) грн.

Постанова суду може бути оскаржена до Вінницького апеляційного адміністративного суду через Хмельницький окружний адміністративний суд протягом двох днів.

Постанова набирає законної сили в порядку статті 177 КАС України.

Повний текст постанови виготовлено 06 жовтня 2015 року

Головуючий суддя судді /підпис/ /підпис/ /підпис/ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3 "Згідно з оригіналом" Суддя ОСОБА_1

СудХмельницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення06.10.2015
Оприлюднено15.10.2015
Номер документу52116570
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —822/5889/15

Постанова від 10.10.2015

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Совгира Д. І.

Ухвала від 09.10.2015

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Совгира Д. І.

Ухвала від 09.10.2015

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Совгира Д. І.

Постанова від 06.10.2015

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Ковальчук А.М.

Ухвала від 06.10.2015

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Ковальчук А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні