Постанова
від 13.10.2010 по справі 2-а-6838/10/2270/9
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

< для копії >

Справа № 2-а-6838/10/2270/9

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 жовтня 2010 рокум. Хмельницький

Хмельницький окружний адміністративний суд

в складі:головуючого-суддіОСОБА_1 при секретаріОСОБА_2 < за участі > < перелік сторін >

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду адміністративну справу за позовом прокурора Летичівського району в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України в Летичівському районі < 3-тя особа > до публічного акціонерного товариства "Летичівське" < 3-тя особа > про стягнення 8965,47 грн..

У судовому засіданні проголошено вступну і резолютивну частини постанови згідно ст.160 КАС України.

В С Т А Н О В И В:

Прокурор в інтересах держави в особі позивача звернувся із позовом до суду, згідно якого просить посилаючись на вимоги Закону України В«Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхуванняВ» стягнути з відповідача 11886,63 грн. заборгованості по відшкодуванню пільгових пенсій, призначених за Списком №2 за період з червня по серпень 2010 року. В підтвердження позовних вимог посилається на ч.2 Прикінцевих положень Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхуванняВ» від 09.07.2003 року №1058-IV, абз.4 п.1 ст.2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26.06.1997 року №400/97-ВР, ч.1 п.п. 6.1 п. 6.1 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України від 31.01.2005 року № 3-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 15.02.2005 року за №233/10513, а саме вказує, що відшкодуванню підлягають фактичні витрати Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком №2 у розмірі 100%.

До суду від позивача надійшла заява, погоджена прокурором, відповідно до якої зменшує суму позовних вимог, а саме просить стягнути з відповідача 8965,47 грн. заборгованості в зв"язку з частковим погашенням відповідачем заборгованості із відшкодування пільгової пенсії в розмірі 2921,16 грн.. Дане уточнення приймається судом. У поданій до суду заяві позов просять розглядати без участі представника УПФ в Летичівському районі, позовні вимоги підтримують.

Відповідач в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце судового розгляду справи повідомлений належним чином. Ухвала про відкриття провадження у справі та призначення справи до судового розгляду разом із повісткою, копією позовної заяви з додатками, направлені та отримані відповідачем 29.09.2010, відповідно до поштового повідомлення про вручення поштового відправлення.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази в їх взаємному зв’язку і сукупності, суд вважає, що позов підлягає задоволенню у повному обсязі з наступних підстав.

Публічне акціонерне товариство "Летичівське" зареєстроване як юридична особа Летичівською районною державною адміністрацією 20.07.1999 року, відповідно до довідки відділу статистики у Летичівському районі Головного управління статистики у Хмельницькій області АБ №112435 з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України включене до ЄДРПОУ.

Станом на 01.09.2010 року у відповідача утворилась заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених за Списком №2 в розмірі 8965,47 грн., що підтверджується розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхуванняВ» в частині пенсій, призначених відповідно до п.В»б-зВ» ст.13 Закону України „Про пенсійне забезпеченняВ» з червня 2010 року, з липня 2010 року, карткою особового рахунку по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком №2, довідками уточнюючими характер роботи працівників, розрахунком заборгованості по фактичних витратах на виплату та доставку пенсій , призначених за Списком №2, відповідно до пунктів В»б-зВ» ст.13 Закону України „Про пенсійне забезпеченняВ» ПАТ "Летичівське" №3897/02 від 01.09.2010р..

Позивачем, відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України В«Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхуванняВ» , ст.13 Закону України В«Про пенсійне забезпеченняВ» та п.6.4 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України надіслано та вручено відповідачу розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

На день розгляду справи заборгованість відповідача не погашена в добровільному порядку, в зв’язку з чим прокурором в інтересах держави в особі позивача подано позов про її стягнення в судовому порядку.

Відповідно ст.1 Закону України В«Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхуванняВ» страхувальники - це роботодавці та інші особи, які відповідно до цього Закону сплачують страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування; страхові внески - кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, сплачені згідно із законодавством, що діяло раніше; кошти, сплачені на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до цього Закону.

Відповідно до п. 1 ст. 14 зазначеного Закону, страхувальниками, відповідно до цього Закону, є: роботодавці: підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, профспілок, політичних партій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами), фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок, придбали спеціальний торговий патент), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру.

Відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", абз. 4 п.1 ст.2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування", ч.1 п.п. 6.1 п.6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України від 31.01.2005 року за №3-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 15.02.2005 року за 233/10513, відшкодуванню підлягають фактичні витрати Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком №2 у розмірі 100 відсотків.

Відповідно до абз.4 ст.2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" об'єктом оподаткування для суб'єктів підприємницької діяльності незалежно від форм власності, є фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" -"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Відповідно до п.п. 6.8 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України 31.01.2005 року №3-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 15.02.2005 року за №233/10513, підприємства та організації зобов'язані щомісяця до 25-го числа вносити до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Судом зважається на те, що позивачем вручено відповідачу розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій на пільгових умовах, проте відповідач покладеного на нього обов’язку щодо погашення фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у встановлений термін не виконав. Доказів про сплату заборгованості суду не подано.

Відповідно до ч.1 ст.71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу. Доказів, які б спростовували доводи позивача, відповідач суду не надав. Тому суд вважає, що прокурор у інтересах держави в особі позивача обґрунтовано просить стягнути з відповідача суму заборгованості .

Статтею 121 Конституції України та статтею 36-1 Закону України "Про прокуратуру" на органи прокуратури покладено представництво інтересів держави при наявності порушень або загрози порушень економічних та інших державних інтересів внаслідок протиправних дій (бездіяльності) фізичних або юридичних осіб, що вчиняються у відносинах між ними або з державою.

За таких обставин позов заявлений обґрунтовано, підтверджений належними доказами, відповідає чинному законодавству та підлягає задоволенню.

Згідно ч. 4 ст.94 Кодексу адміністративного судочинства України судові витрати з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 6, 14, 49, 51, 71, 86, 94, 104, 158-163, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов задовольнити.

Стягнути з публічного акціонерного товариства "Летичівське" (Хмельницька область, смт.Летичів, вул.Ворошилова 2, р\р №26003301471065 Хмельницька філія ВАТ "Державний ощадний банк", МФО 315784, код 00412576) на користь управління Пенсійного фонду України в Летичівському районі (Хмельницька область, смт.Летичів, вул. 50-річчя Жовтня 16, р\р №25601301117, Хмельницька філія ВАТ "Державний ощадний банк" м.Хмельницький, МФО 315784, код ЄДРПОУ 01563857) 8965,47 грн. (вісім тисяч дев"ятсот шістдесят п"ять гривень 47 коп.) заборгованості по відшкодуванню пільгових пенсій.

Постанова може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Хмельницький окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня її проголошення.

Повний текст постанови виготовлено 15 жовтня 2010 року

< чи набрала законної сили > < ОСОБА_1 набрання законної сили >

Суддя < для копії >ОСОБА_1 < для копії > < для копії >

Дата ухвалення рішення13.10.2010
Оприлюднено15.10.2015
Номер документу52116604
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-6838/10/2270/9

Постанова від 13.10.2010

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Фелонюк Д.Л.

Ухвала від 24.09.2010

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Фелонюк Д.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні