Постанова
від 08.10.2015 по справі 820/8803/15
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

08 жовтня 2015 р. №820/8803/15

Харківський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді - Полях Н.А., розглянувши у порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в Фрунзенському районі м. Харкова до Державного підприємства "Спеціальне конструкторсько-технологічне бюро Інституту проблем машинобудування ім.А.М. Підгорного" Національної академії наук України про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з адміністративним позовом, в якому просить суд стягнути з Державного підприємства "Спеціальне конструкторсько-технологічне бюро Інституту проблем машинобудування ім.А.М. Підгорного" Національної академії наук України на користь Управління Пенсійного фонду України в Фрунзенському районі м. Харкова суму боргу розмірі 1639,23 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що відповідач перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в Фрунзенському районі м. Харкова та має заборгованість з відшкодування різниці у розмірі пенсій наукових (науково-педагогічних) працівників за серпень 2015 року у розмірі 1639,23 грн.

Згідно ч.4 ст.183-2 КАС України, суддя розглядає справу в порядку скороченого провадження одноособово, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі.

Відповідно до положень ч.1 статті 41 КАС України, у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Ухвалу суду про відкриття скороченого провадження у даній справі разом з інформацією про процесуальні права та обов'язки було надіслано на адресу відповідача, зареєстровану у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Зазначене поштове відправлення було отримано відповідачем 25.09.2015 року, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення, яке повернулося до суду 28.09.2015 року.

Таким чином, відповідач є належним чином повідомленим про наслідки неподання заперечень проти позову та необхідних документів або заяви про визнання позову до суду, з огляду на що суд, оцінивши повідомлені позивачем обставини, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку про задоволення позову, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що Державне підприємство "Спеціальне конструкторсько-технологічне бюро Інституту проблем машинобудування ім.А.М. Підгорного" Національної академії наук України перебуває на обліку як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в Управлінні Пенсійного фонду України в Фрунзенському районі м. Харкова.

Колишнім працівникам відповідача - ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, була призначена пенсія відповідно до ст. 24 Закону України "Про наукову і наукову - технічну діяльність".

Згідно з ч. 1 ст. 24 Закону України "Про наукову та науково-технічну діяльність" держава встановлює для наукових (науково-педагогічних) працівників, які мають необхідний стаж наукової роботи, пенсії на рівні, що забезпечує престижність наукової праці та стимулює систематичне оновлення наукових кадрів.

Відповідно до ч. 8 ст. 24 Закону України "Про наукову та науково-технічну діяльність" різниця між сумою пенсії, призначеної за цим Законом, та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право науковий працівник, фінансується для наукових (науково-педагогічних) працівників інших державних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації - за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів, а також коштів державного бюджету в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до п. 2 Порядку фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних не бюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність", та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 372 від 24.03.2004 року (далі Порядку), за рахунок коштів державного бюджету фінансується 50 відсотків різниці у розмірі пенсії наукових (науково-педагогічних) працівників державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації у розрахунку на одну особу. Інша частина фінансується за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів.

Згідно з п. 5 Порядку розмір витрат на фінансування різниці у розмірі пенсії за рахунок коштів державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації визначається у розрахунку на рік органами Пенсійного фонду до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з дня призначення пенсії відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", про що відповідному підприємству, установі, організації або закладу відразу надсилається повідомлення.

Управлінням Пенсійного фонду в Фрунзенському районі м. Харкова було направлено відповідачу повідомлення про суму витрат на виплату пенсії, що становить різницю між розміром пенсії, призначеної згідно з Законом України "Про наукову та науково-технічну діяльність" та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів. Однак, сума заборгованості по відшкодуванню різниці у розмірі пенсій наукових (науково-педагогічних) працівників за серпень 2015 року в сумі 1639,23 грн. залишилась не сплаченою.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що позов Управління Пенсійного фонду України в Фрунзенському районі м. Харкова про стягнення з відповідача заборгованості з відшкодування різниці між сумою пенсії, призначеної та виплаченої на підставі Закону України "Про наукову та наукову - технічну діяльність" в розмірі 1639,23 грн. є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.8-14, 71, 86, 94, 122, 159, 160-163, 167, 183-2, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Фрунзенському районі м. Харкова до Державного підприємства "Спеціальне конструкторсько-технологічне бюро Інституту проблем машинобудування ім.А.М. Підгорного" Національної академії наук України про стягнення заборгованості - задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з Державного підприємства "Спеціальне конструкторсько-технологічне бюро Інституту проблем машинобудування ім.А.М. Підгорного" Національної академії наук України (код ЄДРПОУ 05447510, вул. Ак. Філліпова, буд. 9/17, м. Харків, 61046) суму заборгованості з відшкодування різниці між сумою пенсії, призначеної на підставі Закону України "Про наукову та науково-технічну діяльність" та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають наукові працівники за серпень 2015 року в сумі 1639.23 грн. (одна тисяча шістсот тридцять дев'ять гривень двадцять три копійки) на користь Управління Пенсійного фонду України в Фрунзенському районі м. Харкова (61082, м. Харків, пр-т Московський, 198/3, р/р №256083122088, ХОУ ВАТ "Державний Ощадний банк України", МФО 351823, код 22645387).

Постанова, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною та підлягає негайному виконанню.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня отримання копії постанови.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строків для подачі апеляційної скарги, в порядку встановленому ст. 254 КАС України.

Суддя Полях Н.А.

Дата ухвалення рішення08.10.2015
Оприлюднено15.10.2015
Номер документу52122752
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/8803/15

Ухвала від 26.10.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Мороз В.Ф.

Постанова від 08.10.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Полях Н.А.

Ухвала від 25.09.2015

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Бартош Н.С.

Ухвала від 02.09.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Полях Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні