Постанова
від 01.10.2015 по справі 812/1363/15
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

8.2.3

ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

Іменем України

01 жовтня 2015 рокуСєвєродонецькСправа № 812/1363/15

Луганський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Борзаниця С.В.

при секретарі судового засідання Ждановій Г.Є.

без участі сторін,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Первомайської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Луганській області до Фермерського господарства В«ОленаВ» про погашення податкового боргу за рахунок стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків,-

ВСТАНОВИВ:

До Луганського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Первомайської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Луганській області до Фермерського господарства В«ОленаВ» про погашення податкового боргу за рахунок стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків.

Позивач в обґрунтування вимог зазначив, що ФГ «Олена»взято на облік позивачем 04.03.2002 за № 652.

Станом на 25.08.2015 відповідач має податкову заборгованість в загальній сумі 7002,28 грн. (в тому числі: недоїмка по орендній платі з юридичних осіб - 6279.93 грн., що вини кла у зв'язку з несплатою самостійно задекларованих податкових зобов'язань за період з липня по грудень 2014 та недоїмка по єдиному податку з сільськогосподарських товаровиробників - 722,35 грн., що виникла у зв'язку з несплатою самостійно задекларованих сум податкових зобов'язань за період з липня по грудень 2014.

На виконання вимог ст. 59 Податкового кодексу України Позивачем надіслано на адресу Відповідача податкову вимогу №177-25 від 15.04.2015 року, яка була направлена за юридичною адресою відповідача рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Станом на 25.08.2015 податкова вимога не оскаржувалась, сума заборгованості, зазначена у вимозі не погашена.

Відповідач не забезпечив виконання зобов'язань перед бюджетом по сплаті податків та погашенню податкового боргу.

У зв'язку з цим просив стягнути податковий борг в загальній сумі 7002,28 грн. з розрахункових рахунків у банках,які обслуговують ФГ «Олена».

В судове засідання сторони не прибули.

Представник позивача надав заяву про розгляд справи за його відсутністю.

Відповідач про дату, час та місце проведення судового засідання повідомлявся належним чином, причини неявки суду невідомі.

Дослідивши матеріали справи, розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог і наданих сторонами доказів, оцінивши докази відповідно до вимог ст.ст.69-72 КАС України, суд приходить до наступного.

Судом встановлено, що Фермерське господарство «Олена», код ЄДРПОУ 31791394, є юридичною особою, зареєстроване Попаснянською районною державною адміністрацією Луганської області 11.02.2002 (а.с.4,5), перебуває на обліку у якості платника податків в Первомайській об'єднаній державній податковій інспекції Головного управління ДФС у Луганській області, що підтверджується (а.с.7).

Стаття 67 Конституції України передбачає, що кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначення вичерпного переліку податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства регулює Податковий кодекс України.

У відповідності із статтею 14 Податкового кодексу України:

- грошове зобов'язання платника податків - сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податкове зобов'язання та/або штрафну (фінансову) санкцію, що справляється з платника податків у зв'язку з порушенням ним вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а також санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності (підпункт 14.1.39 пункту 14.1);

- податкове зобов'язання - сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк) (підпункт 14.1.156 пункту 14.1);

- податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання (підпункт 14.1.175 пункту 14.1).

Згідно із статтею 16 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний: вести в установленому порядку облік доходів і витрат, складати звітність, що стосується обчислення і сплати податків та зборів (підпункт 16.1.2 пункту 16.1 статті 16); подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів (підпункт 16.1.3 пункту 16.1 статті 16); сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи (підпункт 16.1.4 пункту 16.1 статті 16).

Відповідно до статті 20 Податкового кодексу України контролюючі органи мають право визначати у порядку, встановленому цим Кодексом, суми податкових та грошових зобов'язань платників податків; застосовувати до платників податків передбачені законом фінансові (штрафні) санкції (штрафи) за порушення податкового чи іншого законодавства, контроль за додержанням якого покладено на контролюючі органи; стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов'язань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановлених цим Кодексом та іншими законами України; стягувати суми недоїмки із сплати єдиного внеску; стягувати суми простроченої заборгованості суб'єктів господарювання перед державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) за кредитами (позиками), залученими державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) або під державні (місцеві) гарантії, а також за кредитами із бюджету в порядку, визначеному цим Кодексом та іншими законами України; звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, що обслуговують такого платника податків, на суму податкового боргу або його частини.

Згідно із пунктом 54.1 статті 54 Податкового кодексу України крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов'язання та/або пені вважається узгодженою.

Платник податків відповідно до пункту 57.1 статті 57 Податкового кодексу України зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Пунктом 57.3 статті 57 Податкового кодексу України передбачено, що у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1 - 54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу. У разі оскарження рішення контролюючого органу про нараховану суму грошового зобов'язання платник податків зобов'язаний самостійно погасити узгоджену суму, а також пеню та штрафні санкції за їх наявності протягом 10 календарних днів, наступних за днем такого узгодження.

Відповідно до вимог п.49.16 ст. 49 Податкового Кодексу України, платник податків зобов'язаний сплатити податкове зобов'язання, яке самостійно визначене ним у податковій декларації, протягом строків, установлених Кодексом.

Згідно п. п. 14.1.72 п.14.1 ст. 14, п. п. 285.1 - 285.2 ст. 285 Податкового кодексу України, земельний податок - обов'язковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійних землекористувачів. Базовим податковим (звітним) періодом для плати за землю є календарний рік. Базовий податковий (звітний) рік починається 1 січня і закінчується 31 грудня того ж року (для новостворених підприємств та організацій, а також у зв'язку із набуттям права власності та/або користування на нові земельні ділянки може бути меншим 12 місяців).

У підпункті 14.1.175 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України визначено, що податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Відповідно п. 286.2 ст. 286 Податкового кодексу України платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

Згідно до п. 287.3 ст. 287 Податкового кодексу України податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Згідно до п. 56.11 ст. 56 Податкового кодексу України не підлягає оскарженню грошове зобов'язання, самостійно визначене платником податків.

Нарахування пені згідно із підпунктом 129.1.1 пункту 129.1 статті 129 Податкового кодексу України розпочинається:

- при самостійному нарахуванні суми грошового зобов'язання платником податків - від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання, визначеного цим Кодексом;

- при нарахуванні суми грошового зобов'язання контролюючими органами - від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання, визначеного у податковому повідомленні - рішенні згідно із цим Кодексом.

Підпунктом 129.1.2 пункту 129.1 статті 129 Податкового кодексу України передбачено, що у день настання строку погашення податкового зобов'язання, нарахованого контролюючим органом або платником податків у разі виявлення його заниження на суму такого заниження та за весь період заниження (в тому числі за період адміністративного та/або судового оскарження).

Відповідно до пункту 129.4 статті 129 Податкового кодексу України пеня, визначена підпунктом 129.1.1 пункту 129.1 цієї статті, нараховується на суму податкового боргу (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені) із розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день виникнення такого податкового боргу або на день його (його частини) погашення, залежно від того, яка з величин таких ставок є більшою, за кожний календарний день прострочення у його сплаті.

Пеня, визначена підпунктом 129.1.2 пункту 129.1 цієї статті, нараховується із розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день заниження.

З матеріалів справи вбачається, що станом на 25.08.2015 відповідач має податкову заборгованість в загальній сумі 7002,28 грн. (в тому числі: недоїмка по орендній платі з юридичних осіб - 6279.93 грн., що виникла у зв'язку з несплатою самостійно задекларованих податкових зобов'язань за період з липня по грудень 2014 (а.с.9-10).

Наявність вказаної податкової заборгованості підтверджена даними облікової картки платника податку (а.с.11-13).

Недоїмка по єдиному податку з сільськогосподарських товаровиробників склала - 722,35 грн., що виникла у зв'язку з несплатою самостійно задекларованих сум податкових зобов'язань за період з липня по грудень 2014 (а.с.14-19).

Наявність недоїмки підтверджена даними облікової картки платника податку (а.с.22-24).

На виконання вимог пункту 54.1 статті 54, пункту 203.1 статті 203, статей 326, 328 та підпункту 246.11.1 пункту 246.11 статті 246 Податкового кодексу України Відповідач подав до позивача податкові декларації з самостійно узгодженими сумами податкового боргу, а саме: від 06.02.2014 (а.с.9-10), податкова декларація з фіксованого сільськогосподарського податку від 06.02.2014 (а.с.16-24).

Підпунктами 87.1 та 87.2 статті 87 Податкового кодексу України визначено, що джерелами самостійної сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна, випуску цінних паперів, зокрема корпоративних прав, отримані як позика (кредит), та з інших джерел, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею, а також суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів. Джерелами погашення податкового боргу платника податків є будь-яке майно такого платника податків зурахуванням обмежень, визначених цим Кодексом, а також іншими законодавчими актами.

Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, провадиться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги та здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини (підпункти 95.2 та 95.3 статті 95 Податкового кодексу України).

Відповідно до п.п. 95.1 - 95.3 ст. 95 Податкового кодексу України орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Податковим органом виставлена Відповідачу податкову вимогу форми В«ЮВ» від 16.12.2014 № 177-25, на суму 7002,28 грн., яка була направлена відповідачу за поштовою адресою(а.с.8).

У встановленому законом порядку податкова вимога не оскаржувалась, не скасовувалась та податковим органом не відкликалась, тому є узгодженою, у зв'язку з чим сума податкового боргу підлягає стягненню.

Враховуючи викладене, позовні вимоги підтверджені належними та допустимими доказами, а тому їх слід задовольнити.

Питання по судових витратах не вирішується, оскільки позивач на день пред'явлення позову був звільнений від їх сплати у встановленому порядку, а ст.94 Кодексу адміністративного судочинства України не передбачено їх стягнення у даних випадках.

Керуючись ст.ст. 86,94, 136, 158 - 163, 254,257 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги Первомайської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Луганській області до Фермерського господарства В«ОленаВ» про погашення податкового боргу за рахунок стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків - задовольнити повністю.

Стягнути з розрахункових рахунків у банках, які обслуговують Фермерське господарство «Олена» податковий борг в загальній сумі 7002,28 грн., в тому числі: по орендній платі за землю за період з липня по грудень 2014 року в сумі 6279,33 грн. до місцевого бюджету на р/р 33216812700264, код платежу 18010600, отримувач - УК у Попаснянському районі, ОКПО 37928777, МФО 804013 ГУДКСУ у Луганській області та по єдиному податку з сільськогосподарських товаровиробників за період з липня по грудень 2014 року в сумі 646,37 грн. до місцевого бюджету на р/р № 31418533700268, код платежу 18050500, отримувач - УК у Попаснянському районі, ОКПО 37928777, МФО 804013 ГУ ДКСУ в Луганській області та в сумі 75,98 грн. за грудень 2014 року на р/р 31412533700264, код платежу 18050500, отримувач - УК в Попаснянському районі, ОКПО 37928777, МФО 804013 ГУДКСУ у Луганській області.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга подається до Донецького апеляційного адміністративного суду через Луганський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого статтею 186 КАС України, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Якщо строк апеляційного оскарження буде поновлено, то вважається, що постанова суду не набрала законної сили.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.10.2015
Оприлюднено15.10.2015
Номер документу52137195
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —812/1363/15

Постанова від 01.10.2015

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

С.В. Борзаниця

Ухвала від 04.09.2015

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

С.В. Борзаниця

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні