Постанова
від 05.10.2015 по справі 820/9013/15
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

                                                                                                                        

Харківський окружний адміністративний суд

61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Харків

05 жовтня 2015 р.                                                                                 справа № 820/9013/15

          Харківський окружний адміністративний суд у складі судді Мельникова Р.В., розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом Вовчанської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Харківській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фонд розвитку вітрильного спорту" про стягнення податкового боргу, -

В С Т А Н О В И В:

Вовчанська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Харківській області звернулась до Харківського окружного адміністративного суду з позовом, у якому просить суд стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Фонд розвитку вітрильного спорту" заборгованість перед бюджетом у розмірі 1323,63 грн. з рахунків платника податків № 26004799962480 в ПАТ КБ "Правекс-Банк" (МФО 380838).

Свої вимоги позивач мотивує тим, що відповідач має податковий борг перед бюджетом у розмірі 1323,00 грн. з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. У зв'язку з тим, що вказана податкова заборгованість погашена не була, дану суму боргу позивач просить стягнути з відповідача в судовому порядку.

Згідно з п.4 ч.1 ст.183-2 Кодексу адміністративного судочинства України ця адміністративна справа розглядається у порядку скороченого провадження.

Копія ухвали про відкриття скороченого провадження отримана відповідачем 22.09.2015 року, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення.

Враховуючи зазначене, відповідач належним чином повідомлений про наслідки неподання до суду заперечення проти позову.

Однак, у десятиденний строк з дня одержання копії ухвали про відкриття скороченого провадження відповідачем не надано до суду заперечення проти позову.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази у їх сукупності, прийшов до висновку про задоволення позову, виходячи з наступного.

Згідно п. 15.1 ст. 15 Податкового кодексу України платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об'єктом оподаткування згідно з цим Кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов'язок із сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом.

Відповідно до п.п.19-1.1.1, 19-1.1.2, 19-1.1.7, 19-1.1.10, 19-1.1.34, 19-1.1.45, 19-1.1.46 п.19-1.1 ст.19-1 Податкового кодексу України контролюючі органи виконують такі функції: здійснюють адміністрування податків, зборів, платежів; контролюють своєчасність, достовірність, повноту нарахування та сплати податків, зборів, платежів; реєструють та ведуть облік платників податків, осіб, які здійснюють операції з товарами, що перебувають під митним контролем, об'єктів оподаткування та об'єктів, пов'язаних з оподаткуванням, проводять диференціацію платників податків; забезпечують ведення обліку податків, зборів, платежів; забезпечують визначення в установлених цим Кодексом, іншими законами України випадках сум податкових та грошових зобов'язань платників податків, застосування і своєчасне стягнення сум передбачених законом штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) за порушення податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи; звертаються до суду у випадках, передбачених законодавством; здійснюють інші функції, визначені законами України.

З матеріалів справи вбачається, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Фонд розвитку вітрильного спорту" зареєстровано як юридична особа та перебуває на обліку в податковому органі.

З матеріалів справи вбачається, що ТОВ "Фонд розвитку вітрильного спорту" є власником частини нежитлової будівлі за адресою: Харківська область, Вовчанський район, смт. Старий Салтів, вул. Луганський шлях, 4а/96 та нежитлових будівель за адресою: Харківська область, Вовчанський район, смт. Старий Салтів, вул. Луганський шлях, 2.

База оподаткування об'єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності юридичних осіб, обчислюється самостійно виходячи із загальної площі кожного окремого об'єкта оподаткування на підставі документів, що підтверджуються право власності на такий обєкт.

Відповідно до пп. 266.10.1 п. 266.10 ст. 266 ПК України визначено, що податкове зобов'язання за звітний рік з податку сплачується юридичними особами - авансовими внесками що кварталу до 30 числі місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.

Визначена відповідачем самостійно сума податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, не перерахована до бюджету по справу до 30.07.2015 року і відповідно є податковим боргом.

Відповідно до п. 59.1. ст. 59 Податкового Кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу.

З матеріалів справи вбачається, що контролюючим органом було винесено та направлено ТОВ "Фонд розвитку вітрильного спорту" податкову вимогу від 19.05.2015 року № 384-25.

          Відповідно до п. 59.5 ст.59 Податкового кодексу України у разі у якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення. У разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається).

У відповідності до ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Підпунктом 87.11 ст. 87 Податкового Кодексу України визначено, що орган стягнення звертається до суду з позовом про стягнення суми податкового боргу платника податку - фізичної особи.

На час розгляду справи податковий борг в сумі 1323 грн. 63 коп. у добровільному порядку не сплачений, доказів самостійної сплати заборгованості у повному обсязі відповідачем до суду не надано.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог та вважає їх такими, що підлягають задоволенню.

          Керуючись ст.ст.158-163, 183-2, 186, 254, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Вовчанської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Харківській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фонд розвитку вітрильного спорту" про стягнення податкового боргу - задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Фонд розвитку вітрильного спорту" (код 34333097) заборгованість перед бюджетом з рахунків платника податків № 26004799962480 в ПАТ КБ "Правекс-Банк" (МФО 380838) у розмірі 1323 (одна тисяча двісті тридцять дві) гривні 63 грн.

Постанова підлягає негайному виконанню.

Копію постанови, після набрання нею законної сили, надіслати реєстраційній службі Харківського міського управління юстиції Харківської області.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

          Постанова набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 254 КАС України.

Суддя                                                                                           Р.В. Мельников

          

Дата ухвалення рішення05.10.2015
Оприлюднено15.10.2015
Номер документу52137754
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/9013/15

Постанова від 05.10.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мельников Р.В.

Ухвала від 15.09.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мельников Р.В.

Ухвала від 31.08.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мельников Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні