Ухвала
від 18.12.2013 по справі 2а-12191/10/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м. Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1

У Х В А Л А

18 грудня 2013 року № 2а-12191/10/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючого судді Маруліної Л.О., розглянувши у письмовому провадженні подання головного державного виконавця про встановлення способу і порядку виконання рішення суду в справі

за позовомОСОБА_1 до про Київської міської ради, Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації), Головного управління Держкомзему в місті Києві визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити дії

ВСТАНОВИВ:

Постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 10.11.2010 р.:

- визнано бездіяльність Головного управління Держкомзему у м. Києві в частині не розгляду документів ОСОБА_1 на виконання вимог Порядку безоплатного оформлення та видачі громадянам України державних актів на право власності на земельні ділянки, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 05.08.2009 року №844,

- зобов'язано Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) передати до Головного управління Держкомзему у м. Києві заяву ОСОБА_1 та документи відповідно до абз. 2-3 пункту 2 Порядку безоплатного оформлення та видачі громадянам України державних актів на право власності на земельні ділянки, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 05.08.2009 року №844,

- зобов'язано Головне управління Держкомзему у м. Києві розглянути заяву щодо виготовлення Державного акту на право власності на земельну ділянку ОСОБА_1 відповідно до вимог Порядку безоплатного оформлення та видачі громадянам України державних актів на право власності на земельні ділянки, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 05.08.2009 року №844.

14 листопада 2011 р. Окружним адміністративним судом міста Києва видано виконавчий лист по справі, в якому боржником визначено Головне управління Держкомзему у м. Києві та частина рішення, що підлягає виконанню - «зобов'язати Головне управління Держкомзему у м. Києві розглянути заяву щодо виготовлення Державного акту на право власності на земельну ділянку ОСОБА_1 відповідно до вимог Порядку безоплатного оформлення та видачі громадянам України державних актів на право власності на земельні ділянки, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 05.08.2009 року №844».

На адресу Окружного адміністративного суду міста Києва головним державним виконавцем відділу примусового виконання рішень Державної виконавчої служби України К.Л. Каращук надіслано подання про встановлення способу і порядку виконання рішення суду у справі за виконавчим листом № 2а-12191/10/2670 від 14.11.2011 р. про зобов'язання Головного управління Держкомзему у м. Києві розглянути заяву щодо виготовлення Державного акту на право власності на земельну ділянку ОСОБА_1 відповідно до вимог Порядку безоплатного оформлення та видачі громадянам України державних актів на право власності на земельні ділянки, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 05.08.2009 року №844.

В судове засідання 18 грудня 2013 р. прибули позивач та його представник. З урахуванням вимог п. 6 ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України суд продовжив розгляд подання у письмовому провадженні.

Як вбачається з матеріалів справи, 07.12.2011 державним виконавцем відділу відкрито виконавче провадження № 30263507 по примусовому виконанню вищевказаного виконавчого листа та 26.07.2013 - відновлено виконавче провадження.

Подання про встановлення подальшого порядку виконання рішення суду у справі за виконавчим листом № 2а-12191/10/2670 від 14.11.2011 р. вмотивовано тим, що листом від 16.10.2013 № 4026 за підписом начальника ГУ Держземагенства у м. Києві Левцова C.B. відділ повідомлено про неможливість виконання судового рішення у зв'язку з наступним. Право власності, право користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Згідно положень статей 2, 6 вищевказаного Закону, з 01.01.2013 державна реєстрація речових прав на нерухоме майно - тобто, офіційне визнання і підтвердження Державою фактів виникнення, переходу або припинення прав на нерухоме майно (земельні ділянки, а також об'єкти, розташовані на ній, переміщення яких неможливе без їх знецінення та зміни призначення) здійснюється відповідними структурними підрозділами територіальних органів Міністерства юстиції України, які забезпечують реалізацію його повноважень та є органами державної реєстрації прав:

• згідно наказу Комісії з проведення реорганізаціі Головного управління Держкомзему у м. Києві від 17.01.2013 № 60 «Про реорганізацію Головного управління Держкомзему у м. Києві», боржник був реорганізований шляхом приєднання до ГУ Держземагенства у м. Києві,

• з 01.01.2013 державну реєстрацію прав власності та користування земельними ділянками, а також видачу правопосвідчувальних документів на земельні ділянки здійснює Реєстраційна служба ГУЮ у м. Києві у порядку, визначеному Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»,

• територіальні органи Держземагенства з 01.01.2013 здійснюють лише державну реєстрацію земельних ділянок у порядку, визначеному Законом України «Про державний земельний кадастр» та Порядком ведення Державного земельного кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2012 № 1051.

Враховуючи викладене, у ГУ Держземагенства у м. Києві з 01.01.2013 відсутні повноваження з видачі державних актів на право власності на земельні ділянки.

Про неможливість виконання вищевказаного судового рішення, згідно виконавчого листа № 2а-12191/10/2670, виданого 14.11.2011 Окружним адміністративним судом м. Києва, зазначено в листі від 10.10.2013 № 3871 за підписом заступника начальника ГУ Держземагенства у м. Києві Мальованого A.M.

Враховуючи вищезазначене, постала необхідність встановити в судовому порядку подальший порядок виконання рішення за виконавчим листом по справі № 2а-12191/10/2670, виданого 14.11.2011 Окружним адміністративним судом м. Києва.

Виходячи з меж заявленого подання, системного аналізу положень чинного законодавства України і матеріалів справи, Окружний адміністративний суд міста Києва приходить до висновку про відмову у задоволенні подання про встановлення подальшого порядку виконання рішення суду у справі за виконавчим листом № 2а-12191/10/2670 від 14.11.2011 р.

Відповідно до ч. 1 ст. 263 Кодексу адміністративного судочинства України за наявності обставин, що ускладнюють виконання судового рішення (відсутність коштів на рахунку, відсутність присудженого майна в натурі, стихійне лихо тощо), державний виконавець може звернутися до адміністративного суду першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий лист, що видав виконавчий лист, із поданням, а особа, яка бере участь у справі, та сторона виконавчого провадження - із заявою про відстрочення або розстрочення виконання, зміну чи встановлення способу і порядку виконання судового рішення. Питання про відстрочення або розстрочення виконання, зміну чи встановлення способу і порядку виконання судового рішення може бути розглянуто також за ініціативою суду.

Таким чином, підставою для застосування правил зазначеної статті є обставини, що перешкоджають належним чином виконати судове рішення в адміністративній справі - ускладнюють його виконання або роблять неможливим. Тому, механізм, визначений статтею 263 Кодексу адміністративного судочинства України, не може використовуватися, якщо хтось із осіб, які беруть участь у справі, не розуміє, наприклад, мотивації судового рішення.

Як вбачається зі змісту мотивувальної частини постанови Окружного адміністративного суду міста Києва від 10.11.2010 р., судом розглянуто питання процедури одержання державного акта на право власності на земельну ділянку відповідно до Порядку.

Так, судом зверталась увага, що відповідно до п. 2 Порядку у разі наявності до заяви додається технічна документація із землеустрою щодо складення документів, що посвідчують право на земельну ділянку (далі - технічна документація), або проект відведення земельної ділянки, виготовлений та затверджений до 15 серпня 2009 року.

Відповідно до п. 5 Порядку на підставі заяви про видачу державного акта на право власності на земельну ділянку протягом трьох робочих днів з дати її надходження територіальні органи Держкомзему (далі - замовники) укладають:

1) договори про розроблення технічної документації - з державними підприємствами, що належать до сфери управління Держкомзему та мають ліцензію на проведення робіт із землеустрою (далі - виконавці), у разі передачі земельних ділянок громадянам у власність у випадках, зазначених у підпункті 1 пункту 1 та пункті 3 цього Порядку.

2) договори про проведення державної реєстрації державного акта на право власності на земельну ділянку з Центром кадастру.

З приводу причин неприйняття заяв, в тому числі і Позивача, на підставі відсутності технічної документації із землеустрою, або проекту відведення земельної ділянки, виготовленого та затвердженого до 15.08.2009, або, в разі їх відсутності - дозволу на виготовлення технічної документації, судом зауважено, що прийняті Київською міською радою рішення щодо приватизації земельних ділянок є одночасно рішенням щодо надання дозволу на виготовлення технічної документації, про що, зокрема, визначено в абзаці 3 п. 3 Порядку та було повідомлено Головним управлінням земельних ресурсів листом від 02.03.2010 р. № 03-13/6376 відповідача Головне управління Держкомзему у місті Києві.

Щодо твердження про відсутність у боржника повноважень щодо видачі державних актів на право власності на земельну ділянку, суд зауважує, що в резолютивній частині рішення суду зобов'язано Головне управління Держкомзему у м. Києві розглянути заяву щодо виготовлення Державного акту на право власності на земельну ділянку ОСОБА_1 відповідно до вимог Порядку безоплатного оформлення та видачі громадянам України державних актів на право власності на земельні ділянки, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 05.08.2009 року №844.

У разі припинення юридичної особи - боржника, державний виконавець або заінтересована особа можуть звернутись до суду із клопотанням про заміну сторони виконавчого провадження.

Таким чином, суд дійшов висновку про необґрунтованість подання головного державного виконавця про встановлення способу і порядку виконання рішення суду, відтак відсутні підстави для встановлення способу і порядку виконання постанови від 10.11.2010 р.

Керуючись статтями 160, 263 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд міста Києва,

УХВАЛИВ:

Відмовити у задоволенні подання головного державного виконавця відділу примусового виконання рішень Державної виконавчої служби України К.Л. Каращук про встановлення способу і порядку виконання рішення суду у справі за виконавчим листом № 2а-12191/10/2670 від 14.11.2011 р. про зобов'язання Головного управління Держкомзему у м. Києві розглянути заяву щодо виготовлення Державного акту на право власності на земельну ділянку ОСОБА_1 відповідно до вимог Порядку безоплатного оформлення та видачі громадянам України державних актів на право власності на земельні ділянки, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 05.08.2009 року №844 у справі № 2а-12191/10/2670.

Ухвала набирає законної сили згідно ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими ст. ст. 185 -187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Л.О. Маруліна

Дата ухвалення рішення18.12.2013
Оприлюднено15.10.2015
Номер документу52145081
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-12191/10/2670

Ухвала від 20.08.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

Ухвала від 18.12.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

Ухвала від 19.11.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

Ухвала від 02.12.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

Ухвала від 18.12.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

Ухвала від 02.12.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

Ухвала від 16.07.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

Ухвала від 09.07.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

Ухвала від 31.10.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

Ухвала від 25.12.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні