Ухвала
від 19.03.2013 по справі 758/3513/13-к
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/3513/13-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 березня 2013 року слідчий суддя Подільського районного суду м.Києва Войтенко Т.В., при секретарі Злобар А.Г., розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого СВ ЛУ в метрополітені, підпорядкованого ГУМВС України в місті Києві капітана міліції Галич І.А. про тимчасовий доступ до документів, які містять банківську таємницю ПАТ «Райффайзен Банк Аваль», в межах кримінального провадження №12012110000000137 від 26.11.2012, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 та ч. 3 ст.358 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

Слідчий СВ ЛУ в метрополітені, підпорядкованого ГУМВС України в місті Києві, капітан міліції Галич І.А. за погодженням із заступником начальника відділу Прокуратури міста Києва Дем’янець С.М. звернулася до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до документів, які містять банківську таємницю ПАТ «Райффайзен Банк Аваль», в межах кримінального провадження №12012110000000137 від 26.11.2012, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 та ч. 3 ст.358 КК України, -

Клопотання обґрунтоване тим, що в провадженні СВ ЛУ в метрополітені, підпорядкованого ГУМВС України в м. Києві, перебуває кримінальне провадження № 12012110000000137 (кримінальна справа № 60-4585), яка порушена 03.04.2012 прокуратурою Шевченківського району м. Києва, на підставі матеріалів, зібраних працівниками ГВПМ у Печерському районі м. Києва, за фактом вчинення злочинів, передбачених ч. 1 та ч. 3 ст. 358 КК України.

Досудовим слідством встановлено, що упродовж 2011 року ПАТ «Київметробуд» отримано від КП «Київський метрополітен» бюджетні кошти на суму 625 млн. грн., які були перераховано ПрАТ «Метробуд». В подальшому зазначені грошові кошти були перераховані на рахунки підприємств з ознаками фіктивності, а саме: ТОВ «ТК «Акцепт», ТОВ «Електромонтажсервіс», ТОВ «Адва Естейт», ТОВ «Іст Реалті Груп», ТОВ «ВД Груп Україна», ТОВ «Фіброліт 7», ТОВ «БК Арміс», які використовуються працюючими підприємствами для мінімізації податкових зобов'язань, а також переведення безготівкових грошових коштів в готівкові.

ПП "ВД ГРУП УКРАЇНА" (код ЄДРПОУ 36039399) має рахунок № 26001105032, відкритий в ПАТ "РАЙФФАЙЗЕН БАНК АВАЛЬ" у м. Києві (МФО 380805), який використовувався для здійснення фінансово-господарської діяльності товариства.

Посилаючись на те, що на даний час виникла необхідність перевірити використання грошових коштів, які перерахувались ПрАТ «Метробуд» на розрахунковий рахунок ПП "ВД ГРУП УКРАЇНА", слідчий звернувся до суду з даним клопотанням.

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримала.

Представник ПАТ "РАЙФФАЙЗЕН БАНК АВАЛЬ" у судове засідання не з'явився, про розгляд справи був повідомлений належним чином.

Зважаючи на те, що відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання, слідчий суддя приходить до висновку про можливість розгляду клопотання за відсутності представника банку.

Заслухавши слідчого, вивчивши матеріали клопотання, прихожу до висновку про його часткове задоволення у зв'язку з наступним.

У судовому засіданні встановлено, що в провадженні СУ ГУ МВС України в м.Києві перебували матеріали перевірки досудового розслідування за фактом підробки документів ТОВ «Адва Естейт». В межах розслідування даного кримінального правопорушення було виявлено, що ТОВ «Адва Естейт» має ознаки фіктивності та мало господарські відносини з ПрАТ «Метробуд».

В межах розслідування справи ТОВ «Адва Естейт» було виявлено, що ПрАТ «Метробуд» перераховувало кошти іншим підприємствам, що мали ознаки фіктивності, за начебто виконані роботи по будівництву Куренівсько-Червоноармійської лінії метро, що вказує на розкрадання невстановленими особами бюджетних коштів, в тому числі перераховувало кошти ПП "ВД ГРУП УКРАЇНА".

Проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні за фактом підробки документів ТОВ «Адва Естейт» було передано до СВ ЛУ в метрополітені, оскільки таке тісно пов'язане з розкраданням бюджетних коштів при будівництві лінії метро.

З метою виявлення осіб, зацікавлених у підробці документів ТОВ «Адва Естейт» та причетних до кримінального правопорушення, постала необхідність дослідити банківські документи ПП "ВД ГРУП УКРАЇНА", оскільки є підозра вважати, що рахунок цього підприємства як і рахунок ТОВ «Адва Естейт» використовувався для мінімізації податкових зобов'язань та переведення безготівкових грошових коштів в готівкові ПрАТ «Метробуд».

З матеріалів клопотання вбачається, що рахунок № 26001105032 ПП "ВД ГРУП УКРАЇНА" відкрито в ПАТ "РАЙФФАЙЗЕН БАНК АВАЛЬ" у м. Києві 4 листопада 2008 року. Дані про закриття рахунку відсутні. За даними ДПІ у Святошинському районі м.Києва з 1 вересня 2011 року підприємство на стадії ліквідації.

Відповідно до ч. 1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

Інформація, тимчасовий доступ до якої просить надати слідчий, відповідно до п. 5 ч.1 ст.162 КПК України (відомості, які можуть становити банківську таємницю) належить до охоронюваної законом таємниці.

Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом.

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність», інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку, є банківською таємницею.

Відповідно до ст. 62 Закону інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками за рішенням суду.

Надання слідчим суддею тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України можливе при наявності доказів про те, що речі (документи) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; відомості, що містяться в цих речах і документах, можуть бути використані як докази, та довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, іншими способами неможливо.

Зважаючи на встановлені у судовому засіданні обставини справи та доведеність даних про те, що запитувана слідчим інформація наявна в ПАТ "РАЙФФАЙЗЕН БАНК АВАЛЬ" та може в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мати суттєве значення для встановлення обставин вчинення кримінального провадження, та з огляду на те, що у інший спосіб зібрати відомості, що містяться в цих речах і документах, та можуть бути використані як докази, не можливо, прихожу до висновку про часткову обґрунтованість клопотання, а відтак і про його задоволення в частині надання доступу до документів, що стосуються руху коштів на рахунку ПП "ВД ГРУП УКРАЇНА" в період з 1 січня 2011 року по 19 березня 2013 року, тобто за період, коли, як зазначає слідчий, відбувалися господарські відносини між ПрАТ «Метробуд» та підприємствами з ознаками фіктивності.

Разом з тим, слідчий суддя відмовляє у наданні доступу до документів, які стосуються відкриття банківського рахунку ПП "ВД ГРУП УКРАЇНА" ще задовго до початку господарських відносин з ПрАТ «Метробуд», документів щодо оформлення послуг «клієнт-банк» та документів про рух коштів на рахунку до 1 січня 2011 року, оскільки клопотання слідчого не містить достатнього обґрунтування, яким чином такі документи можуть бути доказами кримінального правопорушення по факту підробки документів ТОВ «Адва Естейт».

Крім того, слідчий суддя не вбачає підстав для надання дозволу слідчому на вилучення оригіналів документів, доступ до яких надається, оскільки в силу вимог ч. 7 ст. 163 КПК України вилучення можливе лише у разі доведення слідчим, що без такого вилучення існує загроза зміни чи знищення таких документів працівниками банку, або ж у разі, якщо вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

В конкретному випадку виконання даної ухвали можливе в загальному порядку, встановленому ст. 165 КПК України.

Враховуючи наведене та керуючись ст.ст. 159-166, 309 КПК України, слідчий суддя -

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити частково.

Зобов'язати ПАТ "РАЙФФАЙЗЕН БАНК АВАЛЬ" у м. КИЄВI (МФО 380805), який розташований за адресою м. Київ вул. Лєскова, 9, надати слідчому СВ ЛУ в метрополітені, підпорядкованого ГУ МВС України в м.Києві Галич І.А., тимчасовий доступ до документів, а саме:

- платіжних доручень та меморіальних ордерів, які свідчать про надходження та використання коштів по рахунку № 26001105032 (978), який належить ПП "ВД ГРУП УКРАЇНА" (код ЄДРПОУ 36039399) з 1 січня 2011 року по 19 березня 2013 року;

- заяв на зняття грошових коштів (переведення на корпоративний рахунок), видаткових касових ордерів на отримання готівки, грошових чеків з контрольною маркою на отримання готівки, квитанцій, доручень, інших документів, з рахунку №26001105032 (978) з 1 січня 2011 року по 19 березня 2013 року;

- всіх документів, щодо зарахування на рахунку № 26001105032 (978) будь-якої іноземної валюти та документів щодо купівлі ПП "ВД ГРУП УКРАЇНА" (код ЄДРПОУ 36039399) з вказаного рахунку будь-якої іноземної валюти протягом періоду з 1 січня 2011 року по 19 березня 2013 року;

- банківську виписку (роздруківку руху коштів) по рахунку № 26001105032 (978) із зазначенням призначення платежу; повних даних платника та отримувача з зазначенням коду, номеру рахунку та МФО банківської установи; конкретного часу та дати платежу; номеру платіжного документу за період з 1 січня 2011 року по 19 березня 2013 року;

В решті вимог клопотання - відмовити.

Строк дії ухвали становить один місяць з дня її ухвалення.

Ухвала складена в двох примірниках, один з яких зберігається в матеріалах справи.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження у справі.

Cлідчий суддя

Дата ухвалення рішення19.03.2013
Оприлюднено16.10.2015
Номер документу52184716
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до документів, які містять банківську таємницю ПАТ «Райффайзен Банк Аваль», в межах кримінального провадження №12012110000000137 від 26.11.2012, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 та ч. 3 ст.358 КК України

Судовий реєстр по справі —758/3513/13-к

Ухвала від 19.03.2013

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Войтенко Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні