Постанова
від 12.10.2015 по справі п/811/3188/15.
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 жовтня 2015 року Справа № П/811/3188/15.

провадження № 2-ап/811/67/15

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Притули К.М.

суддів: Мирошниченка В.С., Жука Р.В.

за участю секретаря с/з - ОСОБА_1

представника позивача - ОСОБА_2

представника відповідача - не з'явився

третя особа - не з'явився

розглянув адміністративний позов Голованівської районної територіальної організації Політичної партії «Опозиційний блок» в Кіровоградській області до Голованівської районної виборчої комісії Кіровоградської області, третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача ОСОБА_3 про визнання незаконною та скасування рішення виборчої комісії, зобов'язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ:

Голованівська районна територіальна організація Політичної партії «Опозиційний блок» в Кіровоградській області звернулась з позовом до Голованівської районної виборчої комісії Кіровоградської області з позовом, в якому просить:

- визнати незаконним та скасувати пункт 1 постанови Голованівської районної виборчої комісії Кіровоградської області від 01 жовтня 2015 року №9 «Про відмову в реєстрації кандидатів у депутати Голованівської районної ради, включених до виборчих списків районних організацій політичних партій суб'єктів виборчого процесу» яким відмовлено в реєстрації ОСОБА_3;

- зобов'язати Голованівську районну виборчу комісію Кіровоградської області зареєструвати ОСОБА_3 кандидатом в депутати Голованівської районної ради в багатомандатному виборчому окрузі на чергових місцевих виборах, що відбудуться 25 жовтня 2015 року, висунутого від Голованівської районної територіальної організації Політичної партії «Опозиційний блок» в Кіровоградській області на підставі раніше поданих документів.

Зазначено, що 01 жовтня 2015 року відповідач прийняв рішення (постанову) №9 «Про відмову в реєстрації кандидатів у депутати Голованівської районної ради, включених до виборчих списків районних організацій політичних партій суб'єктів виборчого процесу», на підставі п.2 ч.1 ст.46 Закону України «Про місцеві вибори» (далі - Закон), на підставі того, що суб'єктом висування - місцевою організацією партії не було додано декларацій про доходи кандидата до поданого переліку документів, відповідно до ч.1 ст.38 Закону.

Позивач стверджує, що зазначені в оскаржуваній постанові обставини не відповідають дійсності, оскільки 30.09.2015 р., представником позивача було передано, а Голованівською районною виборчою комісією отримано повний комплект документів, що підтверджує відповідна довідка комісії від 30.09.2015 року №5.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав в повному обсязі, посилаючись на обставини викладені в позовній заяві.

Представник відповідача та третя особа в судове засідання не з'явились, про день час та місце слухання справи повідомлялись належним чином, що підтверджується відповідними телефонограмами.

У відповідності до ч.12 ст.172 КАС України неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені, не перешкоджає судовому розгляду.

Суд заслухав пояснення представника позивача, дослідив матеріали справи та дійшов висновку про задоволення позовних вимог з наступних підстав.

Відповідно до п.8 ч.1 ст.38 Закону, відповідна територіальна виборча комісія реєструє кандидатів у депутати в багатомандатному виборчому окрузі по виборах депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, районної, міської, у тому числі міст Києва та Севастополя, районної у місті ради, включених до виборчого списку кандидатів у депутати місцевої організації партії, за умови отримання, зокрема, декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру кожної особи, включеної до виборчого списку кандидатів у депутати від відповідної місцевої організації партії, відповідно до статті 45 цього Закону.

П.2 ч.1 ст.46 Закону, територіальна виборча комісія відмовляє в реєстрації кандидата в депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, старости в разі відсутності передбачених цим Законом документів для реєстрації особи кандидатом.

01 жовтня 2015 року Голованівською районною виборчою комісією Кіровоградської області прийнято Постанову №9 «Про відмову в реєстрації кандидатів у депутати Голованівської районної ради, включених до виборчих списків районних організацій політичних партій суб'єктів виборчого процесу» (а.с.56).

Відповідно до п.1 зазначеної Постанови відмовлено ОСОБА_3, включеного до виборчого списку Голованівської районної організації Політичної партії «Опозиційний блок» в Кіровоградській області за №13 в реєстрації його кандидатом у депутати до Голованівської районної ради в територіальному виборчому окрузі №23, на підставі п.2 ч.1 ст.46 Закону України «Про місцеві вибори», в зв'язку із неподанням кандидатом декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру.

Згідно ч.5 ст.41 Закону, представнику місцевої організації партії, уповноваженому на підставі довіреності від місцевої організації партії, який подав передбачені частиною першою статті 38 цього Закону документи, територіальна виборча комісія видає довідку із зазначенням дати і часу прийняття документів, переліку прийнятих документів.

Як вбачається з довідки від 30.09.2015 року №5, оригінал якої був оглянутий в судовому засіданні, виданою Голованівською районною виборчою комісією про те, що згідно передбаченого ч.5 ст.40 Закону України «Про місцеві вибори» визначений перелік документів ст.38 частини 1-10 в багатомандатному виборчому окрузі 28.09.2015 року о 14 годині 10 хвилин було отримано від голови Голованівської районної територіальної організації Політичної партії «Опозиційний блок» в Кіровоградській області ОСОБА_4, документи, зокрема в п.8 зазначено, декларації про майно, доходи, витрати осіб, включених до виборчого списку кандидатів у депутати (а.с. 57).

Зазначена довідка підписана головою районної виборчої комісії та скріплена печаткою цієї комісії. Відповідачем будь-яких доказів відсутності декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру кандидата в депутати Голованівської районної ради в багатомандатному виборчому окрузі на чергових місцевих виборах ОСОБА_3, до суду не надано.

Згідно п.6 ч.1 ст. 38 Закону відповідна територіальна виборча комісія реєструє кандидатів у депутати в багатомандатному виборчому окрузі по виборах депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, районної, міської, у тому числі м. Києва та Севастополя, районної у місті ради, включених до виборчого списку кандидатів у депутати місцевої організації партії, за умови отримання таких документів: заяв осіб, включених до виборчого списку кандидатів у депутати від цієї місцевої організації партії, про згоду балотуватися кандидатом у депутати від цієї місцевої організації партії і бути кандидатом у депутати по відповідному територіальному виборчому округу (крім першого кандидата у такому списку, який згоди бути кандидатом у депутати по територіальному виборчому округу не надає) та згоду на оприлюднення біографічних відомостей у зв'язку з участю у місцевих виборах.

Таким чином колегія суддів дійшла висновку, що ОСОБА_3 виявив бажання балотуватися кандидатом у депутати Голованівської районної ради від Голованівської районної територіальної організації Політичної партії «Опозиційний блок» в Кіровоградській області, ним були подані всі необхідні передбачені ч.1 ст.38 Закону документи, а тому він має бути зареєстрований кандидатом у депутати.

Відповідно до ч.9 ст. 172 КАС України суд приймає позовну заяву щодо рішення, дії чи бездіяльності виборчої комісії, комісії з референдуму або члена відповідної комісії до розгляду незалежно від сплати судового збору. У разі несплати судового збору на момент вирішення справи суд одночасно вирішує питання про стягнення судового збору відповідно до правил розподілу судових витрат, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до положень ч.1, 3 ст. 94 КАС України якщо судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, суд присуджує всі здійснені нею документально підтверджені судові витрати за рахунок бюджетних асигнувань суб'єкта владних повноважень, що виступав стороною у справі, або якщо стороною у справі виступала його посадова чи службова особа.

Враховуючи те, що згідно положень ст. 172 КАС України, позивач при подачі позовної заяви не сплатив судовий збір, та враховуючи те, що йому задоволено позов в повному обсязі, судовий збір з позивача стягненню не підлягає.

З врахуванням викладеного, з відповідача потрібно стягнути судовий збір у розмірі 974,40 грн.

Керуючись ст.ст.35,38 Закону України «Про місцеві вибори», ст.ст.94,160,172,177 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів,-

ПОСТАНОВИЛА:

Позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

Визнати незаконним та скасувати пункт 1 постанови Голованівської районної виборчої комісії Кіровоградської області від 01 жовтня 2015 року №9 «Про відмову в реєстрації кандидатів у депутати Голованівської районної ради, включених до виборчих списків районних організацій політичних партій суб'єктів виборчого процесу» яким відмовлено в реєстрації ОСОБА_3.

Зобов'язати Голованівську районну виборчу комісію Кіровоградської області зареєструвати ОСОБА_3 кандидатом в депутати Голованівської районної ради в багатомандатному виборчому окрузі на чергових місцевих виборах, що відбудуться 25 жовтня 2015 року, висунутого від Голованівської районної територіальної організації Політичної партії «Опозиційний блок» в Кіровоградській області на підставі раніше поданих документів.

Стягнути з Голованівської районної виборчої комісії Кіровоградської області за рахунок бюджетних асигнувань суб'єкта владних повноважень (код ЄДРПОУ 33650117) на користь Державного бюджету України (на розрахунковий рахунок: 31210206784002, отримувач коштів: УК у м.Кіровограді. /м.Кіровоград/ 22030001; Банк отримувача: ГУ ДКСУ у Кіровоградській області, МФО 823016; Код ЄДРПОУ 38037409; Код класифікації доходів бюджету 22030001; Призначення платежу: судовий збір, Кіровоградський окружний адміністративний суд, витрати зі сплати судового збору у розмірі 974,40 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, а у разі апеляційного оскарження - з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Кіровоградський окружний адміністративний суд у дводенний строк з дня його проголошення.

Головуючий суддя К.М. Притула

Судді Р.В. Жук

ОСОБА_5

СудКіровоградський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення12.10.2015
Оприлюднено19.10.2015
Номер документу52195962
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —п/811/3188/15.

Постанова від 12.10.2015

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

К.М. Притула

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні