Постанова
від 29.09.2015 по справі 822/5248/15
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

Справа № 822/5248/15

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 вересня 2015 року м. Хмельницький Хмельницький окружний адміністративний суд в особі судді Матущака В.В. розглянувши у письмовому провадженні адміністративну справу за позовом Славутської об'єднаної державної податкової інспекцої в особі Ізяславського відділення до Товариства з обмеженою відповідальністю "Русь" Д про стягнення податкового боргу, -

ВСТАНОВИВ :

Славутська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Хмельницькій області в особі Ізяславського відділення звернулась з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "Русь" Д про стягнення податкового боргу.

В обґрунтування позовних вимог зазначає, що станом на момент звернення до суду за відповідачем рахується податковий борг в сумі 26278,51 грн. із орендної плати за землю. Даний факт підтверджується розрахунком суми боргу та матеріалами справи. В зв'язку з викладеним, просить стягнути зазначений податковий борг в повному обсязі.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, надіслав до суду клопотання про розгляд справи без участі представника позивача, позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, про причини неявки не повідомив, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Відповідно до ч. 6 ст. 12, ч. 1 ст. 41, ч. 6 ст. 128 КАС України, у випадку неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі під час судового розгляду повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не відбувається, розгляд справи проводиться в письмовому провадженні.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд приходить до висновку, що позовну заяву слід задовольнити з наступних підстав.

Відповідно до п.п. 14.1.175. п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Підпунктом 20.1.34. пункту 20.1. статті 20 Податкового кодексу України передбачено, що органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, що обслуговують такого платника податків, на суму податкового боргу або його частини

Із матеріалів справи вбачається, що у Товариства з обмеженою відповідальністю "Русь" Д рахується податковий борг по земельному податку в сумі 26278,51 грн., а саме:

1. По земельному податку по сільській раді М'якоти в розмірі 3115,01 грн., з яких - 2388,84 грн. - зобов'язання згідно поданої податкової декларації з плати за землю №9019010944 від 20.02.2015 по терміну сплати орендної плати за земельні ділянки за липень 2015 та 726,17 грн. - нарахована пеня за затримку сплати грошового зобов'язання.

2. По земельному податку по сільській раді Плужне в розмірі 23163,50 грн., який виник на підставі несплати податкового зобов'язання згідно поданої податкової декларації з плати за землю №9019029249 від 20.02.2015 по терміну сплати орендної плати за земельні ділянки за липень 2015 станом на 30.07.2015 в сумі 20091,39 грн. та 3072,11 грн. - нарахована пеня за затримку сплати грошового зобов'язання.

Відповідно до п. 46.1 ст. 46 ПК України Податкова декларація, розрахунок (далі - податкова декларація) - документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку.

З аналізу даної статті випливає, що податкова декларація чи розрахунок самостійно подані контролюючому органу є податковим зобов'язанням, яке самостійно визначене платником податків.

Пунктом 56.11 ст. 56 ПК України встановлено, що не підлягає оскарженню грошове зобов'язання, самостійно визначене платником податків.

Тобто сума зазначена боржником у податковій декларації по земельному податку є узгодженою сумою податкового зобов'язання.

Строки сплати податкового зобов’язання встановлені статтею 57 Податкового кодексу України, тому відповідно до пунктів 59.1, 59.4, 59.5 статті 59 Податкового кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов’язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

У відповідності до зазначених положень позивачем боржнику було виставлено податкову вимогу № 1524-25 від 02.12.2014, яка була направлена боржнику та отримана ним 08.12.2014.

Відповідно до п. 95.1. ст. 95 Податкового кодексу України орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності.

Згідно п. 95.3 ст. 95 Податкового кодексу України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Також відповідно до пункту 95.4 ст. 95 Податкового кодексу України контролюючий орган на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків. Стягнення готівкових коштів здійснюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. .

Статтею 19 Конституції України передбачено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Наявність та розмір податкового боргу у Товариства з обмеженою відповідальністю "Русь" Д підтверджується розрахунком заборгованості, копією податкових декларацій з плати за землю, розрахунком пені, копією картки платника податку та копією корінця податкової вимоги.

Оскільки боржник добровільно податковий борг не сплачує, суд вважає, що вимоги позивача є обґрунтованими та повністю доведеними, тому підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.7-14, 94, 158-163, 254 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

адміністративний позов задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Русь" Д (код ЄДРПОУ 37327945) податковий борг в сумі 26278 (двадцять шість тисяч двісті сімдесят вісім) грн. 51 коп. з рахунків у банках, які обслуговують платника податків, та за рахунок готівки, яка йому належить.

Постанова суду може бути оскаржена до Вінницького апеляційного адміністративного суду через Хмельницький окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня її отримання.

Постанова набирає законної сили в порядку статті 254 КАС України.

Суддя /підпис/ОСОБА_1 "Згідно з оригіналом" Суддя ОСОБА_1

СудХмельницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.09.2015
Оприлюднено19.10.2015
Номер документу52196916
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —822/5248/15

Постанова від 29.09.2015

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Матущак В.В.

Ухвала від 02.09.2015

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Матущак В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні