Ухвала
від 11.11.2013 по справі 334/10273/13-к
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Дата документу 11.11.2013

Справа № 334/10273/13-к

Провадження № 1-кс/334/1805/2013

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.11.2013 року Ленінський районний суд м. Запоріжжя у складі: слідчого судді Лисенко Л.І., при секретарі Піка А.А., за участю прокурора Брусняка О.Ф., розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі Ленінського районного суду м. Запоріжжя клопотання слідчого СВ ЗМУ ГУМВС України в Запорізькій області Пекного Д.М., узгоджене із старшим прокурором прокуратури м. Запоріжжя ОСОБА_1 клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні № 12013080010000659 від 02.11.2013 року та додані до нього матеріали, -

ВСТАНОВИВ:

Досудовим розслідуванням встановлено, що у травні 2012 року, посадова особа ТОВ «Гефест К ЛТД» маючи намір на видачу завідомо неправдивого офіційного документа, склала зворотні талони до направлення на роботу до Державного навчального закладу «Запорізький ПЛ» на ім'я ОСОБА_2 та ОСОБА_3 в які внесла завідомо неправдиві дані, згідно яких останні були працевлаштовані у ТОВ «Гефест К ЛТД». В дійсності, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 у ТОВ «Гефест К ЛТД» працевлаштовані не були, та заробітну плату не отримувала.

Кримінальне правопорушення кваліфікується за ознаками ч.1 ст.366 КК України.

В ході досудового розслідування з метою проведення судових експертиз та використання у подальшому в якості доказів відомостей, що містяться в документах ТОВ «Гефест Ко ЛТД» ЄДРПОУ 22130499, що підтверджують працевлаштування та роботи у товаристві ОСОБА_3 та ОСОБА_2, необхідно забезпечення тимчасового доступу та вилучення цих документів, а також документів «Гефест Ко ЛТД», які містять вільні зразки підпису та почерку директора товариства ОСОБА_4

Крім того, розгляд клопотання, щодо тимчасового доступу до вищезазначених документів, має першочергове значення і зволікання у його розгляді, пов'язане із викликом представників ТОВ «Гефест Ко ЛТД» ЄДРПОУ 22130499 може створити реальну загрозу зміни або знищенню слідів кримінального правопорушення, а також унеможливлює добування інших доказів.

Приймаючи до уваги вищевикладене та враховуючи, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що документи ТОВ «Гефест Ко ЛТД», що підтверджують працевлаштування та роботи у ньому ОСОБА_3 та ОСОБА_2, а також документи, які містять вільні зразки підпису та почерку ОСОБА_4, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин на стадії досудового розслідування, виникла необхідність у наданні тимчасового доступу до вказаних документів та вилучення їх у ТОВ «Гефест Ко ЛТД» ЄДРПОУ 22130499 за адресою м. Запоріжжя, вул.Ленінградська,29.

Клопотання слідчого, узгоджене із старшим прокурором прокуратури м. Запоріжжя ОСОБА_1, оформлене відповідно до вимог ст. 160 Кримінального процесуального кодексу України.

Слідчий у судовому засіданні підтримав вимоги свого клопотання, зазначивши, що маються усі підстави вважати, що у разі, якщо вищезазначені документи залишиться у ТОВ «Гефест Ко ЛТД», їх може бути пошкоджено чи знищено. Також, слідчий зазначив, що зволікання у розгляді зазначеного клопотання, а саме, призначення судового засідання з викликом власника може призвести до знищення слідів кримінального правопорушення.

Прокурор в судовому засіданні підтримав клопотання слідчого щодо підстав задоволення клопотання та проведення його без виклику особи, у володінні якої знаходяться документи.

Враховуючи доведеність слідчим наявності достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза знищення слідів кримінального правопорушення, дане клопотання розглядається у порядку ч. 2 ст. 163 КПК України, згідно якого, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі та документи.

Вислухавши доводи та пояснення слідчого, думку прокурора, дослідивши матеріали справи в їх сукупності, суд приходить до висновку про необхідність задовольнити клопотання слідчого та надати дозвіл на тимчасовий доступ до оригіналів документів, що підтверджують працевлаштування та роботи у ньому ОСОБА_3 та ОСОБА_2, а також документи, які містять вільні зразки підпису та почерку ОСОБА_4 у кількості не менше 15 документів, з можливістю їх вилучення у ТОВ «Гефест Ко ЛТД» ЄДРПОУ 22130499, враховуючи наступне.

Судом було встановлено, що 01.11.2013 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань були внесені відомості про скоєння кримінального правопорушення за ч.1 ст.366 КК України (кримінальне провадження № 12013080010000659).

Вищезазначені документи знаходяться у ТОВ «Гефест Ко ЛТД» ЄДРПОУ 22130499 за адресою м. Запоріжжя, вул.Ленінградська,29, що підтверджується наданими матеріалами.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно ч.1 ст. 163 КПК України після отримання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя здійснює судовий виклик особи, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, за винятком випадку, встановленого частиною другою цієї статті.

Частина 5 статті 163 КПК України передбачає, що слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч.7 ст. 159 КПК України слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Згідно ст. 165 КПК України особа, яка зазначена в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів як володілець речей або документів, зобов'язана надати тимчасовий доступ до зазначених в ухвалі речей і документів особі, зазначеній у відповідній ухвалі слідчого судді, суду. Зазначена в ухвалі слідчого судді, суду особа зобов'язана пред'явити особі, яка зазначена в ухвалі як володілець речей і документів, оригінал ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів та вручити її копію. Особа, яка пред'являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, зобов'язана залишити володільцю речей і документів опис речей і документів, які були вилучені на виконання ухвали слідчого судді, суду. На вимогу володільця особою, яка пред'являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, має бути залишено копію вилучених документів. Копії вилучених документів виготовляються з використанням копіювальної техніки, електронних засобів володільця (за його згодою) або копіювальної техніки, електронних засобів особи, яка пред'являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів.

Враховуючи, що маються достатні підстави вважати, що без вилучення вказаних документів існує реальна загроза знищення слідів кримінального правопорушення, керуючись ст. 159-166 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ :

Клопотання слідчого СВ ЗМУ ГУМВС України в Запорізькій області Пекного Данііла Миколайовича про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні № 12013080010000659 - задовольнити.

Надати слідчому СВ ЗМУ ГУМВС України в Запорізькій області Пекному Д.М. дозвіл на тимчасовий доступ та вилучення у ТОВ «Гефест Ко ЛТД» ЄДРПОУ 22130499 за адресою м. Запоріжжя, вул.Ленінградська,29 оригіналів документів, що підтверджують працевлаштування та роботи у ньому ОСОБА_3 та ОСОБА_2, а також документи, які містять вільні зразки підпису та почерку ОСОБА_4 у кількості не менше 15 документів.

Зобов'язати ТОВ «Гефест Ко ЛТД» ЄДРПОУ 22130499 надати тимчасовий доступ до вищезазначених документів слідчому СВ ЗМУ ГУМВС України в Запорізькій області Пекному Д.М..

Відповідно до ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала діє один місяць з дня її постановлення - до 11.12.2013 року.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана протягом п'яти днів з дня її винесення до апеляційного суду Запорізької області.

Суддя: Лисенко Л. І.

СудЛенінський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення11.11.2013
Оприлюднено19.10.2015
Номер документу52218132
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —334/10273/13-к

Ухвала від 11.11.2013

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Лисенко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні