Рішення
від 28.12.2010 по справі 2-578/10
МОГИЛІВ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-578/10

Провадження №:-

Справа №2-578 2010р.

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.12.2010 р. м. Могилів-Подільський

Могилів -Подільський міськрайонний суд Вінницької області з складі:

головуючого, судді: Цибульського О.Є.,

з участю секретаря: Спічко А.В.,

позивача: ОСОБА_1,

представника позивача: ОСОБА_2,

представника третьої особи на стороні позивача без самостійних вимог ОСОБА_3

представників відповідача КП «Шляховик» : ОСОБА_4,ОСОБА_5

представника третьої особи на стороні відповідача без самостійних вимог ОСОБА_6, ОСОБА_7 0.В.

третьої особи на стороні відповідача без самостійних вимог ОСОБА_8,

та його представника: ОСОБА_9,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Могилів- Подільського міськрайонного суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до КП «Шляховик» про відшкодування матеріальної та моральної шкоди,

ВСТАНОВИВ :

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Могилів-Подільського комунального підприємства «Шляховик» про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, мотивуючи свій позов тим, що 02 квітня 2010 року близько 16 год. 15 хв. в м. Могилів-Подільський на площі Столярній ОСОБА_6, будучи водієм Могилів-Подільського КП «Шляховик» в робочий час, відволікся від керуванням трактором, ; та наїхав на його припаркований автомобіль «СНEVPOLET Tacyma», державний номерний знак НОМЕР_1, пошкодивши його.

За висновком експерта, вартість відновлювального ремонту пошкодженого транспортного засобу позивача в ДТП з участю водія Могилів-Подільського КП «Шляховик» складає 53275 гривень 95 коп., крім того за послуги експерта позивач заплатив 1030 грн. 20 коп. та за послуги адвоката 1500 грн.

Моральний розмір шкоди позивач оцінив в розмірі 50 000 тис. грн., зазначивши в позовній заяві, що по вині працівника відповідача він втратив своє здоров'я і переніс сильне нервове потрясіння, від якого не може відійти по сьогодняшній день. Він та його дружина ОСОБА_10 довгий період часу змушені були лікуватись у лікарів терапевта та невролога. По цій же причині він не зміг вести той звичайний для себе спосіб життя, який він вів до цього. Він працює приватним підприємцем і його діяльність пов'язана з виїздами за межами району і навіть області, а на підґрунті втраченого транспортного засобу та здоров'я він вимушений лікуватись і не взмозі ходити на роботу, а у нього є сім'я, двоє неповнолітніх дітей, яких потрібно утримувати та приділяти їм увагу, що він не взмозі робити. Стан його здоров'я після ДТП так і не поновився, а навпаки ще погіршився, так як відповідач відмовляється відшкодувати заподіяну йому шкоду.

На підставі наведеного, позивач просить суд в позовній заяві стягнути з відповідача 55806 грн. 01 коп. матеріальної шкоди, яка складається з наступних сум: 53275 грн. 90 коп. - відновлювальні роботи пошкодженого транспортного засобу, 1030 грн. 20 коп.- експортні послуги, 1500 грн. - послуги адвоката. А також позивач просить стягнути на його користь з відповідача 50 000 грн. моральної шкоди.

В судовому засіданні позивач ОСОБА_1 та його представник ОСОБА_2 підтримали позовні вимоги в повному обсязі і просили їх задовольнити.

Представник третьої особи на стороні позивача без самостійних вимог ВАТ КБ «Надра» в особі Філії Вінницьке регіональне управління ОСОБА_3, в судовому засіданні пояснив, що між позивачем та ВАТ КБ «Надра», було укладено в 2006 році кредитний договір на придбання автотранспортного засобу «СНEVPOLET Tacyma», реєстраційний номер АЗ 759,4. АІ. В зв'язку з чим було укладено договір застави даного автомобіля. На час скоєння ДТП, зазначений авомобіль позивачем не було застраховано, а також своєчасно не повідомлено банк, що сталось ДТП. На думку предстаника банка, позовні вимоги позивача мають бути задоволені.

Представники відповідача ОСОБА_11 комунального підприємства «Шляховик» - директор ОСОБА_4, адвокат ОСОБА_12 позовні вимоги не визнали в повному об'ємі та пояснили в суді, що скоєне ДТП по вині водія ОСОБА_6, який керував транспортним засобом в стані алкогольного сп'яніння та колишнього директора підприємства ОСОБА_8, який допустив ОСОБА_6 до керування трактором, знаючи, що він перебуває в нетверезому стані. Надані документи позивачем щодо спричинення йому, в результаті ДТП матеріальних та моральних збитків не відповідають дійсним обставинам справи і є значно завищеними.

Представник третьої особи на стороні відповідача без самостійних вимог ОСОБА_6- ОСОБА_7 суду пояснила, що факт ДТП з участю ОСОБА_6, в результаті якого було пошкоджено автомобіль позивача, дійсно мав місце. ОСОБА_6 пропонував позивачу кошти для відшкодування завданих йому збитків, але позивача не влаштувала сума, яку йому пропонували.

Третя особа на стороні відповідача без самостійних вимог ОСОБА_8 та його представник ОСОБА_9пояснили в суді, що позивачу було завдано шкоду працівником Могилів-Подільського комунального підприємства «Шляховик» під час виконання ним своїх службових обов'язків, а тому підприємство має нести відповідальність як юридична особа, згідно діючого законодавства. Вини керівника підприємства ОСОБА_8 в скоєному ДТП не має, так як водій несе відповідальність за керування транспортним засобом в нетверезому стані.

Вислухавши пояснення позивача та його представника, представника третьої особи без самостійних вимог на стороні позивача, представників відповідача, представника третьої особи без самостійних вимог на стороні відповідача ОСОБА_6, третю особу без самостійних вимог на стороні відповідача ОСОБА_8 та його представника, свідків, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає частковому задоволенню з таких підстав.

Свідки, які були допитані в судовому засіданні, а саме: ОСОБА_10, ОСОБА_13, ОСОБА_14 підтвердили факт скоєння ДТП з участю працівника відповідача КП «Шляховик» в робочий час ОСОБА_6, в результаті якого було пошкоджено автомобіль позивача. Зокрема дружина позивача ОСОБА_10 зазначила, що протиправними діями працівника відповідача, їй та її чоловіку завдано матеріальну та моральну шкоду,яка виразилася в тому,що вона та її чоловік в зв’язку з ДТП потребували медичної допомоги, порушились їх нормальні зв’язки, вони не взмозі були виплачувати кредит, погіршилось матеріальне становище їхньої сім’ї.

Як вбачається з матеріалів справи,позивач є власником транспортоного засобу марки «СНEVPOLET Tacyma»,реєстраційний номер НОМЕР_2,2006 року випуску,що стверджується свідоцтвом про реєстрацію транспортного засобу (а.с.14).Відповідно до водійського посвідчення ,позивач є водієм категорії В.С (а.с.15).

Згідно постанови Могилів-Подільського міськрайонного суду від 16 квітня 2010 року ОСОБА_6,водія КП « Шляховик»визнано винним у вчиненні адміністративних правопорушень,передбачених ч.2 ст.130,124 КУпАП ,та накладено на нього адміністративне стягнення у виді 60 годин громадських робіт (а.с.13).Дана обставина стверджується також матеріалами справи № 3-1010/10 відносно ОСОБА_6 про вчинення адміністративних правопорушень за ст.130 ч.2,124 КУпАП (а.с.86-103).

На час скоєння ДТП,транспортний засіб марки «СНEVPOLET Tacyma»,реєстраційний номер НОМЕР_2,не було застраховано.Дана обставина стверджується також поясненнями позивача,представника банку,а також страховими полісами,строк дії яких на момент скоєння ДТП закінчився(а.с.83-85).

Для визначення вартості ремонтно-відновлювальних робіт транспортного засобу «СНEVPOLET Tacyma»,державний номерний знак НОМЕР_2 ,по справі була призначена автотоварознавча експертиза(а.с.107),яка не була проведена з вини відповідача,так як ним не було проведено оплату експертних послуг (а.с.109-117).

А тому,суд при визначені матеріальної шкоди,завданої позивачу бере за основу звіт № 10/64 оцінки майна по визначенню розміру матеріального збитку, завданого власникові ДТЗ марки «СНEVPOLET Tacyma»,з номерним знаком АВ 7594 АІ, внаслідок пошкодження під час ДТП, який складено 12.05.2010 року (а.с.16-36).Доводи відповідача про те ,що вартість робіт та запчастин в звіті завищена та не відповідає дійсності, суд не може взяти до уваги, так як автотоварозначе дослідження проводилось ОСОБА_15, який має вищу освіту, кваліфікацію експерта- автотоварознавця , базове свідоцтво аварійного комісара № 109 від 06.12.06 р. Згідно висновку екперта, розмір матеріального збитку, завданого позивачу, в результаті його пошкодження під час ДТП, складає 53275 грн.90 коп.

За послуги експерта позивачем сплачено 1030 грн.20 коп.,що стверджується квитанцією № 29 від 11 травня 2010 року (а.с. 6).

На підставі ч.3 ст.61 ЦК України, обставини, встановлені судовим рішенням у цивільній, господарській або адміністративній справі,що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

Згідно ч.1 ст.1166 ЦК України, майнова шкода, завдана неправомірними діями майну фізичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

На підставі ч.1 ст.1172 та ст.1187 ЦК України, юридична особа відшкодовує шкоду, завдану їхнім працівником під час виконання ним своїх трудових обов’язків, зокрема, завданої джерелом підвищеної небезпеки.

Відповідно до ч.1 ст. 1167 ЦК України моральна шкода, завдана фізичній особі неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю, відшкодовується особою, яка її завдала, за наявності її вини.

Відповідно до п.8 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року №4 « Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди» за моральну (немайнову) шкоду, заподіяну працівником під час виконання трудових обов’язків, відповідальність несе організація з якою цей працівник перебуває у трудових відносинах, а останній відповідає перед нею в порядку регресу (статті 130, 132 - 134 КЗпП), якщо спеціальною нормою закону не встановлено іншого.

Розмір відшкодування моральної (немайнової) шкоди суд визначає залежно від характеру та обсягу страждань (фізичних, душевних, психічних тощо), яких зазнав позивач, характеру немайнових втрат (їх тривалості, можливості відновлення тощо) та з урахуванням інших обставин. При цьому суд має виходити із засад розумності, виваженості та справедливості. А тому суд вважає необхідним частково задовольнити позов щодо стягнення моральної шкоди, оскільки внаслідок неправомірних дій зі сторони працівника відповідача стан здоров'я позивача та його дружини погіршився (а.с.8,9). Внаслідок перенесеного нервового хвилювання, відбулися вимушені зміни у житті позивача, оскільки він є суб'єктом підприємницької діяльності та використовував пошкоджений транспортний засіб у роботі (а.с.159). Крім того, позивачем вказаний транспортний засіб куплено в кредит, який необхідно виплачувати (а.с.160-161). Як зазначив позивач, одна із причин боргу по кредиту перед банком є те, що він не міг використовувати транспортний засіб у своїй підприємницькій діяльності, хоча купуючи автомобіль в кредит він розраховував на це, а тому як наслідок борг перед банком тільки зростав (а.с.154). Проте, розмір моральної шкоди в сумі 50 000 гривень, на думку суду, занадто великий в порівнянні із наслідками, що настали, а також в порівняні з матеріальним станом відповідача (а.с.162). Стягуючи моральну шкоду з відповідача, суд також бере до уваги ту обставину, що автомобіль позивача не був застрахований на час скоєння ДТП, в результаті чого позивач не зміг своєчасно відремонтувати свій автомобіль, а тому з відповідача, на думку суду, необхідно стягнути моральну шкоду в розмірі 2000 гривень.

Керуючись ст. 1166, 1167, 1172, 1187 ЦК України, ст. 10, 60, 88, 209, 212-215 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ :

Позовні вимоги задовольнити частково.

Стягнути з Могилів-Подільського комунального підприємства «Шляховик» (проспект Незалежності, 124, м. Могилів-Подільський, Вінницька область, р/р 26009020184001 в ВФ АТ «Укрінбанк», МФО 302333, Інд. код 32354995) на користь ОСОБА_1 шкоду завдану працівником юридичної особи під час виконання ним своїх трудових обов'язків в сумі 56306 (п'ятдесят шести тисяч триста шести) гривень 10 коп., яка складається з матеріальної шкоди в розмірі 54306 (п'ятдесяти чотирьох тисяч триста шести) гривень 10 копійок, з яких: 53275 грн. 90 коп. - вартість відновлюваного ремонту транспортного засобу марки «СНEVPOLET Tacyma»,державний номерний знак НОМЕР_1; послуг експерта - 1030 грн. 20 коп.; та моральної шкоди в сумі 2000 ( двох тисяч) гривень.

Стягнути з Могилів-Подільського комунального підприємства «Шляховик» на користь ОСОБА_1 витрати на правову допомогу по справі з розмірі 1500 (одна тисяча п'ятсот) гривень.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до апеляційного суду Вінницької області протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Головуючий:

Дата ухвалення рішення28.12.2010
Оприлюднено19.10.2015
Номер документу52229841
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування матеріальної та моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —2-578/10

Ухвала від 21.02.2022

Цивільне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Чуб І. А.

Ухвала від 16.11.2021

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Соловйов О. В.

Ухвала від 07.06.2010

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Слободян Н. П.

Ухвала від 07.06.2010

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Слободян Н. П.

Ухвала від 11.08.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Ігнатова Г. В.

Ухвала від 04.08.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Ігнатова Г. В.

Ухвала від 03.08.2010

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Кравець С. В.

Ухвала від 02.02.2010

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Марченко Н. В.

Ухвала від 16.04.2010

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Ходасевич О. В.

Ухвала від 11.06.2010

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Гетьман Р. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні