Рішення
від 12.10.2015 по справі 904/6593/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

07.10.15р. Справа № 904/6593/15

За позовом Публічного акціонерного товариства комерційний банк "Приватбанк", (м. Дніпропетровськ)

до 1) ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "Українське Фінансове Агентство "Верус", (м. Дніпропетровськ)

2) ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "Глобал АЛТ", (м. Чернігів, Чернігівська область)

про стягнення 71 637,57 грн.

Суддя Дубінін І.Ю.

Представники:

Від позивача: ОСОБА_2 - спеціаліст (дов. № 3438-К-Н-О від 14.08.15р.)

від відповідача-1: не з'явився

від відповідача-2: не з'явився

СУТЬ СПОРУ:

Публічне акціонерне товариство "Комерційний Банк "Приватбанк" (далі-позивач) звернулось до господарського суду із позовом до ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "Українське Фінансове Агентство "Верус" (далі-відповідач-1) та до ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "Глобал АЛТ" (далі-відповідач-2) про стягнення 71 637,57 грн.

Сума позову складається з наступних сум: 28 349,40 грн. - заборгованість по кредиту, 26 177,14 грн. - заборгованість по процентам за користування кредитом, 17 111,03 грн. - пеня за несвоєчасність виконання зобов'язань за договором.

Позовні вимоги обґрунтовані порушенням відповідачем-2 зобов'язань за договором банківського обслуговування від 03.04.12р., в частині повного та своєчасного розрахунку за наданий кредит зі сплатою процентів. При цьому, з метою забезпечення виконання зобов'язань відповідача-2 перед позивачем, між позивачем та відповідачем-1 було укладено договір поруки № 30816CNGLS104 від 11.11.13р., відповідно до умов якого відповідач-1 поручився перед позивачем за виконання у повному обсязі зобов'язань за договором банківського від 03.04.12р.

Згідно спеціального витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців за № 21174162 станом 15.09.2015 року юридичне місцезнаходження відповідача-1 (ТОВ "Українське Фінансове Агентство "Верус") - 49000, м. Дніпропетровськ, Ленінський район, вул. Метробудівська, буд. 3, офіс 181 - куди і направлялись ухвали суду.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців за № 21172989 станом 15.09.2015 року юридичне місцезнаходження відповідача-2 (ТОВ "Глобал АЛТ") - 14026, Чернігівська область, м. Чернігів, Новозаводський район, вул. Любецька, буд. 191-А - куди і направлялись ухвали суду.

Також, представником позивача надано заяву про продовження строку розгляду спору по справі № 904/6593/15 на 15 (п'ятнадцять) днів.

Ухвалою господарського суду від 15.09.15р. продовжено строк вирішення спору по справі № 904/6593/15 з 25.09.15р. по 07.10.15р. включно.

Відповідач-1 у судове засідання не з'явився, але 07.10.15р. подав до канцелярії суду клопотання, в якому просить розглядати справу без участі уповноваженого представника у зв'язку з неможливістю забезпечення його явки та позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Відповідач-2 у судове засідання не з'явився, витребувані судом документи не надав, причину неявки суду не повідомив, але був належним чином повідомлений про час і місце судового засідання.

За таких обставин господарський суд вважає, що відповідач-1 та відповідач-2 не скористались своїм правом на участь представників у судовому засіданні.

Статтею 22 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони, вживати заходів до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи.

При цьому, суд вважає достатніми матеріали справи для слухання справи у відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України за наявними в ній матеріалами.

В порядку ст. 85 Господарського процесуального кодексу України судом було оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, вислухавши доводи представника позивача, оцінивши докази в їх сукупності, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

03 квітня 2012 року ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "Глобал АЛТ" (далі - відповідач-2), було підписано заяву про відкриття поточного рахунку (далі-заява).

Згідно Заяви Відповідач-2 приєднався до "ОСОБА_3 та правил надання банківських послуг" (надалі-Умови), ОСОБА_4, що розміщені в мережі Інтернет на сайті http/privatbank.ua. які разом із Заявою складають договір банківського обслуговування № б/н від 03.04.2012р. (далі - договір) та взяв на себе зобов'язання виконувати умови даного договору.

При укладанні договору сторони керувались ч. 1 ст., 634 Цивільного кодексу України. Згідно цієї статті, договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

Згідно з ч. 2. ст. 639 Цивільного кодексу України якщо сторони домовилися укласти договір у певній формі, він вважається укладеним з моменту надання йому цієї форми, навіть якщо законом ця форма для даного виду договорів не вимагалась.

Відповідно до умов договору, 03.04.2012р. відповідачу-2 було відкрито в Публічному акціонерному товаристві "Комерційний Банк "Приватбанк" поточний рахунок № 26000051403935.

Після підписання договору клієнту надається право користуватися послугами ОСОБА_4, однією з яких є послуга "Гарантований платіж", яка може бути надана як за рахунок власних коштів клієнта, так і за рахунок коштів ОСОБА_4, тобто в кредит.

Розділом 3.2.2 зазначених ОСОБА_3 регламентований порядок надання кредиту за послугою "Гарантований платіж".

Послугу "Гарантований платіж" ПАТ КВ "Приватбанк" надає, для виконання грошових зобов'язань за господарськими договорами, що укладаються між Клієнтом та його контрагентами, а також між Клієнтом і ПАТ КБ "Приватбанк" (далі - послуга).

Послуга надасться у вигляді виконання ПАТ КБ "Приватбанк" заявок на договірне списання коштів ( далі - В«гарантований платіжВ» або В«заявкаВ» ), згідно якої клієнт-платник доручає ПАТ КБ "Приватбанк" зарахувати кошти на рахунок отримувача, в сумі і в дату, зазначені при створенні заявки.

Послуга надасться ПАТ КБ "Приватбанк" як за рахунок власних коштів платника, так і за рахунок кредитних коштів. Споживачами цієї послуги є платник і одержувач платежів за господарськими договорами (п. 3.1.1.73 ОСОБА_3).

Відповідно до п. 3.2.2.1. ОСОБА_3 - кредит надасться в обмін на зобов'язання Клієнта щодо його повернення, сплати процентів і винагороди.

Обов'язковими реквізитами заявки на договірне списання коштів є: номер і дата заявки (присвоюються автоматично), рахунок платника, рахунок одержувача, сума платежу, призначення платежу (із зазначенням відомостей про господарський договір, на виконання оплати по якому подається заявка), дата зарахування коштів одержувачу (дата виконання заявки), вказівки за рахунок яких коштів (власних коштів клієнта / кредитних / змішано) необхідно зарезервувати гроші для виконання гарантованого платежу (п. 3.1.1.74 ОСОБА_3).

Всі зазначені реквізити вказані в виписках по рахунках та довідці про перелік здійснених платежів.

Після отримання ПАТ КБ "Приватбанк" за допомогою системи дистанційного обслуговування Заявки (система Internet Banking Приват - 24 - офіційний канал зв'язку між ОСОБА_4 та клієнтом відповідно до п. 1.1.1.91. ОСОБА_3), ПАТ КБ "Приватбанк" розглядає її на предмет надання або відмови у наданні Послуги, у разі відсутності у платника власних коштів та/або некредитоспроможності платника (п. 3.1.1.75. ОСОБА_3).

Відповідач-2 почав користуватися послугою "Гарантований платіж" з 16.08.2013р., шляхом реєстрації відповідних заявок в системі Internet Banking Приват - 24.

Відповідно до п. 3.2.2.2. ОСОБА_3 Клієнт погашає заборгованість по кредиту в розмірі, зазначеному в заявці Клієнта, в строк до 30 днів з дати виконання заявки. За користування кредитом у період з дати ініціювання Клієнтом заявки до дати виконання заявки Клієнт сплачує винагороду за надання фінансового інструменту в розмірі 4% річних (але не менш ніж 5 гривень) від розміру кредиту, зазначеного у черговій заявці Клієнта. Винагорода за надання фінансового інструменту сплачується Клієнтом в дату надання в ОСОБА_3 чергової заявки. У період з дати виконання заявки за рахунок кредитних коштів до 30.06.2014 року Клієнт за користування кредитом сплачує ПАТ КБ "Приватбанк" відсотки в розмірі 28% річних, а починаючи з 01.07.2014 року Клієнт за користування кредитом сплачує ПАТ КБ "Приватбанк" відсотки в розмірі 36% річних від суми заборгованості. У разі не погашення заборгованості Клієнтом за кредитом у строк до 30 днів, включно, на 31-й день -заборгованість по кредиту стає простроченою. При цьому за користування кредитом Клієнт платить відсотки в розмірі 56% річних від суми заборгованості.

Позивач зазначає, що після укладання договору відповідач-2 активно почав користуватись послугою "Гарантований платіж", який надавався ПАТ КБ "Приватбанк" для виконання грошових зобов'язань за господарськими договорами, укладеними з контрагентами, що підтверджується, виписками по рахунках та розрахунком заборгованості.

Свої зобов'язання позивач виконав належним чином, своєчасним проведенням Гарантованих платежів ініційованих клієнтом, що підтверджується розрахунком заборгованості та виписками по рахунках відкритих для обслуговування рахунку відповідача-2.

Зі змісту виписок по рахунках та розрахунку заборгованості випливає, що відповідач-2 користувався кредитом за послугою "Гарантований платіж" неодноразово з наданням відповідних заявок.

Позивач вказує на те, що прострочена заборгованість на рахунку відповідача-2 з'явилася 05.11.2013 року і не була погашена в момент, коли відповідач-2 не здійснив внесення чергового платежу на рахунок погашення заборгованості, тобто відповідач-2 порушив умови договору.

Відповідно до п. 3.2.2.2 ОСОБА_3 у разі непогашений заборгованості Клієнтом за кредитом у строк до 30 днів, включно, на 31-й день - заборгованість по кредиту стає простроченою. При цьому за користування кредитом Клієнт платить відсотки в розмірі 56 % річних від суми заборгованості.

Відповідно до п. 3.2.2.7.5. ОСОБА_3 мас право при порушенні Клієнтом будь-якого із зобов'язань, передбаченого "Умовами, змінити умови кредитування-вимагати від Клієнта дострокового повернення кредиту, сплати відсотків за його користування, виконання інших зобов'язань за кредитом в повному обсязі.

Загальна заборгованість за послугою "Гарантований платіж" склала суму заборгованості за виконаними платежами, що відображено в розрахунку заборгованості та виписками по рахунках і станом на 25.06.2015 року заборгованість відповідача-2 перед ПАТ КБ "Приватбанк" становить 54 526,54 грн. і складається з наступного:

- 28 3490,40 грн. - заборгованість за кредитом;

- 26177,14 грн. - заборгованість по процентам за користування кредитом.

Вищезазначене підтверджується наявними в матеріалах справи розрахунком заборгованості та виписками по рахунках відповідача-2, які знаходяться в матеріалах справи.

18.06.2015 року позивач направив на адресу відповідача-2 претензію № 30816CNGLS104 від 04.06.2015р. з вимогою про усунення допущеного порушення зобов'язання, яка на даний час відповідачем-2 не виконана.

Договором поруки № 30816CNGLS104 від 11.11.2013 року (далі - договір поруки), укладеним з поручителем ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "Українське фінансове агентство "Верус" (далі - відповідач-1) в забезпечення виконання зобов'язань за кредитним договором відповідача-2.

Згідно п. 1 договору поруки, предметом є надання поруки відповідачу-1 перед ОСОБА_4, за виконання ТОВ "Глобал АЛТ" (далі - відповідач-2) всіх своїх обов'язків за договором № б/н від 03.04.2012 року.

Відповідно до п. 2 договору поруки, поручитель відповідає перед кредитором за виконання обов'язків за кредитним договором в тому ж розмірі, що і боржник включаючи сплату кредиту, процентів, нарахованих за користування кредитом, винагороди, штрафів, пені та інших платежів, відшкодування збитків, зазначених в кредитному договорі.

За Кредитним договором, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники (п. 4 договору поруки).

У випадку невиконання боржником будь-якого обов'язку, передбаченого п. 1 цього договору кредитор направляє на адресу поручителя письмову вимогу із зазначенням невиконаного (их) обов'язку (ів).

20.06.2015 року позивачем на адресу відповідача-1 направлена вимога № 30816CNGLS104 від 04.06.2015р. про погашення заборгованості боржника за договором банківського обслуговування № б/н від 03.04.2012р. Вимога, що була пред'явлена відповідачу-1 щодо виконання зобов'язання, залишена без відповіді та задоволення (вимога та докази її відправлення додаються до позовної заяви).

На підставі викладеного позивач просить суд стягнути солідарно з відповідача-1 та відповідача-2 заборгованість за кредитом у сумі 28 349,40 грн. та заборгованість по процентам за користування кредитом у сумі 26 177,14 грн.

Доказів виконання за договором банківського обслуговування б/н від 03.04.2012р., в частині повного та своєчасного погашення заборгованості за кредитом та процентами на момент розгляду спору відповідач-1 та відповідач-2 до суду не надали, доводи позивача, наведені в обґрунтування позову, не спростували.

Приймаючи рішення господарський суд виходить із наступного.

За кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти (стаття 1054 Цивільного кодексу України).

Статтями 525, 526 Цивільного кодексу України, ст. 193 Господарського кодексу України в імперативному порядку встановлено, що зобов'язання виконується належним чином відповідно до умов договору та вимог закону, інших актів цивільного законодавства у встановлений договором строк та що одностороння відмова від виконання зобов'язання не допускається. Крім того, ч. 2 ст. 193 Господарського кодексу України передбачено, що кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

За приписами статті 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строком (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим до виконання.

Відповідно до ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Відповідно до норм ст. 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Згідно частини 1 статті 1049 Цивільного кодексу України позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.

Згідно з ч. 1 статті 1048 Цивільного кодексу України встановлено, що позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюється договором.

Відповідно до ст. 546 Цивільного кодексу України виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком.

За договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов'язку. Поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов'язання боржником. Порукою може забезпечуватися виконання зобов'язання частково або у повному обсязі (ст. 553 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ст. 554 Цивільного кодексу України у разі порушення боржником зобов'язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя.

Викладене є підставою для задоволення позову в частині солідарного стягнення з відповідача-1 та відповідача-2 заборгованості за простроченим кредитом у сумі 28 349,40 грн. та процентам за користування кредитом у сумі 26 177,14 грн.

Строки позовної давності за вимогами про стягнення кредиту, відсотків за користування кредитом, винагороди, неустойки - пені, штрафів за цим Договором встановлюються Сторонами тривалістю 15 років (п. 3.2.2.10.7 ОСОБА_3).

За приписами п. 3.2.2.10.4 ОСОБА_3 нарахування неустойки за кожний випадок порушення зобов'язань, передбачених п.п. 3.2.2.10.1 - 3.2.2.10.3 цього договору, здійснюється протягом 15 років з дня, коли відповідне зобов'язання мало бути виконано Клієнтом.

На підставі вищевказаних пунктів договорів позивач просить суд стягнути солідарно з відповідача-1 та відповідача-2 пеню за несвоєчасність виконання зобов'язань за кредитним договором у сумі 17 111,03 грн., згідно розрахунку (а.с. 48).

За ст.ст. 611, 549, 551 Цивільного кодексу України, у разi порушення зобов'язання настають правовi наслiдки, встановленi договором або законом, зокрема - сплата неустойки. Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або iнше майно, якi боржник повинен передати кредиторовi у разi порушення боржником зобов'язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у вiдсотках вiд суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання. Предметом неустойки може бути грошова сума, рухоме i нерухоме майно. Якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмiр встановлюється договором або актом цивiльного законодавства.

За ст. 1 Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов’язань", платники грошових коштiв сплачують на користь одержувачiв цих коштiв за прострочку платежу пеню в розмiрi, що встановлюється за згодою сторiн.

Враховуючи вищевикладене, та перевіривши розрахунки позивача, судом встановлено, що розрахунок пені відповідає вимогам чинного законодавства.

При викладених обставинах вимогу позивача щодо солідарного стягнення з відповідача-1 та відповідача-2 пені у сумі 17 111,03 грн. слід визнати обґрунтованою і такою, що підлягає задоволенню.

Викладене є підставою для задоволення позову у повному обсязі. Судові витрати по справі слід покласти на відповідача.

Керуючись ст.ст. 525, 526, 530, 553, 554, 610, 612, 1048, 1049, 1054 Цивільного кодексу України, ст.ст. 173, 193, 218 Господарського кодексу України, ст. 1 Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов’язань", ст. 49, ст. 75, ст. 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити у повному обсязі.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "Глобал АЛТ" (14026, Чернігівська область, м. Чернігів, вул. Любецька, буд. 191-А; код ЄДРПОУ 37887055) та ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "Українське Фінансове Агентство "Верус" (49019, м. Дніпропетровськ, вул. Метробудівська, 3/181; код ЄДРПОУ 34562954) на користь Публічного акціонерного товариства ОСОБА_5 "Приватбанк" (юридична адреса: 49094, м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, буд. 50; фактична адреса: 49027, м. Дніпропетровськ, а/с 1800; код ЄДРПОУ 14360570) - 28 349 (двадцять вісім тисяч триста сорок дев'ять) грн. 40 коп. заборгованість за кредитом, 26 177 (двадцять шість тисяч сто сімдесят сім) грн. 14 коп. заборгованість по процентам за користування кредитом, 17 111 (сімнадцять тисяч сто одинадцять) грн. 03 коп. пені за несвоєчасність виконання зобов'язань за кредитним договором.

Стягнути з ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "Глобал АЛТ" (14026, Чернігівська область, м. Чернігів, вул. Любецька, буд. 191-А; код ЄДРПОУ 37887055) на користь Публічного акціонерного товариства ОСОБА_5 "Приватбанк" (юридична адреса: 49094, м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, буд. 50; фактична адреса: 49027, м. Дніпропетровськ, а/с 1800; код ЄДРПОУ 14360570) - 1 827 (одна тисяча вісімсот двадцять сім) грн. 00 коп. витрат по сплаті судового збору.

Видати накази після набрання судовим рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання і може бути оскарженим протягом цього строку до Дніпропетровського апеляційного господарського суду.

Повне рішення складено 12.10.15р.

Суддя ОСОБА_6

Дата ухвалення рішення12.10.2015
Оприлюднено19.10.2015
Номер документу52241191
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 71 637,57 грн

Судовий реєстр по справі —904/6593/15

Рішення від 12.10.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

Ухвала від 15.09.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

Ухвала від 27.07.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні