Ухвала
від 16.08.2011 по справі 2а-11671/11/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА01601, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1

УХВАЛА

про відмову у відкритті провадження в адміністративній справі

16 серпня 2011 року                                                                                          № 2а-11671/11/2670

Суддя Окружного адміністративного суду міста Києва Шейко Т.І., розглянувши позовну заяву і додані до неї матеріали

за позовом Відкрите акціонерне товариство "Укртранснафта"

до Виконавчий комітет Кременчуцької міської ради Полтавської обл.Управління майном Полтавської обласної ради

про визнання недійсним наказу № 32 від 14.04.2011, скасування реєстрації припинення юр. особи, зобов'язання вчинити дії

встановив:

          Позивач, Публічне акціонерне товариство «Укртранснафта», звернувся до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до відповідачів, Виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Полтавської області, Управління майном Полтавської обласної ради, в якому просив: - визнати недійсним наказ Управління майном Полтавської обласної ради від 14.04.2011 №32 «Про затвердження акту ліквідаційної комісії та ліквідаційного балансу КП «Видавництво «Кременчук»; - відмінити державну реєстрацію припинення юридичної особи –Видавництво «Кременчук» (код ЄДРПОУ 02468368, вул. Перемоги, 34, м. Кременчук, Полтавська обл., 39605); - зобов'язати Виконавчий комітет Кременчуцької міської ради внести до Єдиного державного реєстру запис про відміну державної реєстрації припинення юридичної особи - Видавництво «Кременчук»(код ЄДРПОУ 02468368, вул. Перемоги, 34, м. Кременчук, Полтавська обл., 39605).

          Позовні вимоги мотивовані допущенням численних порушень чинного законодавства при здійсненні реєстрації припинення юридичної особи та затвердженням неправомірного ліквідаційного балансу з порушенням норм Господарського кодексу України, що призвело до непогашення заборгованості ліквідованої особи перед позивачем.

          Відповідно до ст. 2 Кодексу адміністративного судочинства України завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

          До адміністративних судів можуть бути оскаржені будь-які рішення, дії чи бездіяльність суб'єктів владних повноважень, крім випадків, коли щодо таких рішень, дій чи бездіяльності Конституцією чи законами України встановлено інший порядок судового провадження.

          Однією з позовних вимог позивача є визнання недійсним наказу Управління майном Полтавської обласної ради від 14.04.2011 №32 «Про затвердження акту ліквідаційної комісії та ліквідаційного балансу КП «Видавництво «Кременчук».

          Загальний порядок ліквідації юридичної особи встановлюють Цивільний та Господарський кодекси України (ст. 111 ЦК, ст. 60 ГК).

          Зокрема, відповідно до ст. 110 ЦК юридична особа ліквідується за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, або за рішенням суду.

          Відповідно до ст. 105 ЦК та ст. 60 ГК учасники юридичної особи або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, призначають комісію з припинення юридичної особи (ліквідаційну комісію, ліквідатора тощо) та встановлюють порядок і строки припинення юридичної особи.

          Зі статті 4 Статуту Видавництва «Кременчук», затвердженого Управлінням майном Полтавської обласної ради (Наказ № 48 від 30 квітня 1999 р.) вбачається, що власником майна Видавництва є Полтавська обласна рада, а Органом управління майном –Управління майном Полтавської обласної ради.

          Статтею 9 Статуту визначено, що ліквідація і реорганізація Видавництва здійснюється з ініціативи Комінформу чи власника та за рішенням Органу управлінням майном участю трудового колективу або суду чи арбітражного суду згідно з чинним законодавством. Ліквідація Видавництва здійснюється ліквідаційною комісією, яка утворюється Органом управління майном.

          Відповідно до п. 9.3 ст. 9 Статуту з моменту призначення ліквідаційної комісії до неї переходять повноваження по управлінню Видавництвом. Ліквідаційна комісія складає ліквідаційний баланс і подає його до органу, який призначив ліквідаційну комісію.

          З наведеного вбачається, що затвердженням відповідачем –2, Управлінням майном Полтавської обласної ради, ліквідаційного балансу та акту ліквідаційної комісії у формі наказу, останнім здійснювались не владні управлінські функції у сфері публічно-правових відносин, а господарські функції, визначені у Статуті юридичної особи при здійсненні ліквідаційної процедури та при виконанні функцій органу, який призначив ліквідаційну комісію.

          Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 109 Кодексу адміністративного судочинства України суддя відмовляє у відкритті провадження в адміністративній справі, якщо заяву не належить розглядати в порядку адміністративного судочинства.

          З урахуванням наведеного, суд відмовляє у відкритті провадження в адміністративній справі в частині позовних вимог позивача, звернутих до Управління майном Полтавської обласної ради про визнання недійсним наказу Управління майном Полтавської обласної ради від 14.04.2011 №32 «Про затвердження акту ліквідаційної комісії та ліквідаційного балансу КП «Видавництво «Кременчук».          

Керуючись п. 1 ч. 1 ст. 109, ст.ст. 160, 165 Кодексу адміністративного судочинства України Окружний адміністративний суд міста Києва –

у х в а л и в:

          Відмовити у відкритті провадження в адміністративній справі №2а-11671/11/2670 за позовом Публічного акціонерного товариства «Укртранснафта»до Виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Полтавської області, Управління майном Полтавської обласної ради в частині позовних вимог, звернутих до Управління майном Полтавської обласної ради про визнання недійсним наказу Управління майном Полтавської обласної ради від 14.04.2011 №32 «Про затвердження акту ліквідаційної комісії та ліквідаційного балансу КП «Видавництво «Кременчук».

Ухвала може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції в порядку, встановленому ст. ст. 185 –187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя                                                                                           Т.І. Шейко

Дата ухвалення рішення16.08.2011
Оприлюднено19.10.2015
Номер документу52252067
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання недійсним наказу № 32 від 14.04.2011, скасування реєстрації припинення юр. особи, зобов'язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —2а-11671/11/2670

Ухвала від 16.08.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шейко Т.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні