Ухвала
від 06.10.2015 по справі 804/19574/14
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

і м е н е м У к р а ї н и

06 жовтня 2015 рокусправа № 804/19574/14

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючого судді: Сафронової С.В.

суддів: Чепурнова Д.В. Панченко О.М.

за участю секретаря судового засідання: Олійник Р.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпропетровську апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у Красногвардійському районі м. Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області на постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 23 грудня 2014 року у справі № 804/19574/14 за адміністративним позовом Державної податкової інспекції у Красногвардійському районі м. Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Торг Груп" третя особа: Відділ державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців реєстраційної служби Дніпропетровського міського управління юстиції Дніпропетровської області Реєстраційна служба Бориспільского міськрайонного управління юстиції у Київськії області скасування державної реєстрації, -

в с т а н о в и л а:

27.11.2014р. Державна податкова інспекції у Красногвардійському районі м. Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області звернулася до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Торг Груп", третя особа: Відділ державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців реєстраційної служби Дніпропетровського міського управління юстиції у Дніпропетровській області; Реєстраційна служба Бориспільського міськрайонного управління юстиції у Київській області, в якому просить суд: скасувати реєстраційну дію №13541050100004961 від 24.06.14року про державну реєстрацію змін до установчих документів юридичної особи ТОВ "Торг Груп", зроблену реєстраційною службою Бориспільського міськрайонного управління юстиції у Київській області, щодо місцезнаходження ТОВ "Торг Груп"; направити рішення суду на адресу відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Дніпропетровського міського управління юстиції Дніпропетровської області для відповідних дій (49000, м.Дніпропетровськ, прос. Ім. Газети "Правда", 42).

Постановою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 23 грудня 2014 року в задоволенні адміністративного позову Державної податкової інспекція у Красногвардійському районі м. Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Торг Груп", третя особа: Відділ державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців реєстраційної служби Дніпропетровського міського управління юстиції у Дніпропетровській області; Реєстраційна служба Бориспільського міськрайонного управління юстиції у Київській області про скасування державної реєстрації - відмовлено.

Не погодившись з постановою суду першої інстанції Державна податкова інспекція у Красногвардійському районі м. Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області подала апеляційну скаргу, в якій просила скасувати постанову та прийняти нову постанову, якою позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

Перевіривши матеріали справи, законність і обґрунтованість рішення суду в межах доводів апеляційної скарги, а також правильність застосування судом норм матеріального і процесуального права та правової оцінки обставин у справі, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню.

Суд першої інстанції відмовляючи в задоволенні позовних вимог, виходив з того, що держані реєстратори при внесені відомостей до єдиного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців не мають повноважень та не повинні перевіряти відомості які подає юридична особа (засновник юридичної особи), державний реєстратор діє у межах чітких наділених повноважень, зокрема функціональність яких є засвідчення факту змін до установчих документів, таких як зміна місцезнаходження.

Матеріалами справи встановлено, що реєстраційною службою Бориспільського міськрайонного управління юстиції у Київській області 16.07.2013р. зареєстровано Товариство з обмеженою відповідальністю "Торг Груп" та включено до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України за ідентифікаційним кодом 38784472, останнє місцезнаходження: 08300, Київська область, м.Бориспіль, вул. Київський шлях, буд.1-Д, корп.1.

24.06.2014 року реєстраційною службою Бориспільського міськрайонного управління юстиції у Київської області було зроблено реєстраційний запис №13541050100004961 про внесення змін до відомостей про юридичну особу, що пов'язані зі змінами в установчих документах, щодо ТОВ "Торг Груп" у зв'язку зі зміною юридичної адреси: 08300, Київська область, м.Бориспіль, вул. Київський шлях, буд.1-Д, корп.1.на адресу:49000, Дніпропетровська область, м. Дніпропетровськ, вул.Звивиста, буд.28.

24.06.2014р. ТОВ "Торг Груп" провело перереєстрацію місцезнаходження юридичної адреси на адресу: 49000, Дніпропетровська область, м. Дніпропетровськ, вул.Звивиста, буд.28.

Реєтраційною службою Бориспільського міськрайонного управління юстиції Київської області було зроблено реєстраційний запис № 13541050010004961 від 24.06.2014 про внесення змін до відомостей про юридичну особу, що пов'язані зі змінами в установчих документах, щодо ТОВ " Торг Груп ".

ДПІ у Красногвардійському районі м.Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області вважає, що державна реєстрація змін до установчих документів, пов'язаних зі зміною місцезнаходження ТОВ "Торг Групп" має бути скасованим з наступних підстав:

Відповідно до "Положення про організацію взаємодії підрозділів податкової міліції іншими структурним підрозділами органів державної податкової служби для встановлення місцезнаходження платника податків", яке затверджене Наказом Державної податкової Адміністратиції України від 17.05.10р. №336, працівниками ВПМ ДПІ у Красногвардійському районі м. Дніпропетровська ГУ Міндоходів Дніпропетровської області проведено заходи по встановленню місцезнаходження підприємства.

Так, співробітниками ВПМ ДПІ у Красногвардійському районі м. Дніпропетровська ГУ Міндоходів Дніпропетровської області здійснено вихід за новою адресою ТОВ "Торг Груп ": 49000, Дніпропетровська область, м. Дніпропетровськ, вул.Завивиста, буд.28 внаслідок якого встановлено, що за адресою реєстрації ТОВ "Торг Груп" відсутнє, про що було складено довідку №4154 від 12.09.2014р.

У зв'язку з цим, 16.09.2014р. ДПІ у Красногвардійському районі м.Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області направила відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців реєстраційної служби Дніпропетровського міського управління юстиції Дніпропетровської області повідомлення №16332 за формою №18-ОПП про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням.

Відповідно до п. 45.2 ст. 45 Податкового кодексу України податковою адресою юридичної особи (відокремленого підрозділу юридичної особи) є місцезнаходження такої юридичної особи, відомості про що містяться у Єдиному державному реєстрі підприємств, та організацій України.

Відповідно до ч. 1-2 ст. 4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб-підприємців» - державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців - засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру. Порядок проведення державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців включає, зокрема: перевірку комплектності документів, які подаються державному реєстратору, та повноти відомостей, що вказані в реєстраційній картці; перевірку документів, які подаються державному реєстратору, на відсутність підстав для відмови у проведенні державної реєстрації; внесення відомостей про юридичну особу або фізичну особу - підприємця до Єдиного державного реєстру; оформлення і видачу виписки з Єдиного державного реєстру.

Зокрема, ч. 3 ст. 8 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб-підприємців» визначено, що установчі документи (установчий акт, статут або засновницький договір, положення) юридичної особи повинні містити відомості, передбачені законом. Відповідальність за відповідність установчих документів законодавству несуть засновники (учасники) юридичної особи.

Відповідно до ч. 2 ст. 87 ЦК України установчим документом товариства є затверджений учасниками статут. У статуті вказуються найменування юридичної особи, її місцезнаходження, адреса, органи управління, їх компетенція, порядок прийняття ними рішень, порядок вступу до товариства та виходу з нього.

Важливою нормою при вирішенні спору є ч. 1 ст. 18 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб-підприємців» - якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

Колегія суддів звертаючи увагу на норми, які регулюють спірні правовідносини, зазначає, що відповідальність за інформацію, за правильність, достовірність даних внесених до установчих документів, поданих до державного реєстратора несе засновник, уповноважена особа юридичної особи, яка подала такі дані. На державного реєстратора покладено обов'язок щодо засвідчення наявності змін до установчих документів та засвідчення подій які відбуваються з юридичною особою, як у даному випадку зміна місцезнаходження юридичної особи.

Відповідно до абз. 3 ч. 2 ст. 19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб-підприємців», якщо зміни до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі, вносяться у зв'язку із зміною місцезнаходження та/або найменування юридичної особи, утвореної на підставі модельного статуту, крім документів, передбачених частиною першою цієї статті, особа, уповноважена діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), додатково подає примірник оригіналу або нотаріально засвідчену копію рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про внесення таких змін.

Відповідно до ст. 93 ЦК України - місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку.

Відповідно ч. 1, 2 ст. 14 вищевказаного Закону - передача реєстраційних справ здійснюється в разі: зміни місцезнаходження юридичної особи, зміни місця проживання фізичної особи - підприємця, якщо нове місцезнаходження юридичної особи або місце проживання фізичної особи - підприємця розташоване на території іншої адміністративно-територіальної одиниці; утворення, зміни меж або ліквідації адміністративно-територіальної одиниці. Передача реєстраційних справ у випадку, який передбачено абзацом другим частини першої цієї статті, здійснюється на підставі державної реєстрації відповідних змін до установчих документів юридичної особи або державної реєстрації зміни місця проживання фізичної особи - підприємця.

Згідно з ст. 30 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб-підприємців» - державний реєстратор відмовляє у проведенні державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи за наявності підстав, встановлених частиною першою статті 27 цього Закону. Так, ч. 1 ст. 27 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб-підприємців» передбачено, що підставами для відмови у проведенні державної реєстрації юридичної особи є: невідповідність відомостей, які вказані в реєстраційній картці на проведення державної реєстрації юридичної особи, відомостям, які зазначені в документах, що подані для проведення державної реєстрації юридичної особи; невідповідність установчих документів вимогам частини третьої статті 8 цього Закону; порушення порядку створення юридичної особи, який встановлено законом, зокрема: наявність обмежень на зайняття відповідних посад, встановлених законом щодо осіб, які зазначені як посадові особи органу управління юридичної особи; невідповідність відомостей про засновників (учасників) юридичної особи відомостям щодо них, які містяться в Єдиному державному реєстрі; наявність обмежень щодо вчинення засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженою ними особою юридичних дій, які встановлені абзацом четвертим частини другої статті 35 цього Закону; наявність в Єдиному державному реєстрі найменування, яке тотожне найменуванню юридичної особи, яка має намір зареєструватися; використання у найменуванні юридичної особи приватного права повного чи скороченого найменування органу державної влади або органу місцевого самоврядування, або похідних від цих найменувань, або історичного державного найменування, перелік яких встановлюється Кабінетом Міністрів України; невідповідність найменування юридичної особи вимогам закону щодо найменування окремих видів юридичних осіб (банк, кредитна спілка, недержавний пенсійний фонд тощо); встановлена іншими законами заборона використання у найменуванні юридичної особи певних термінів, абревіатур, похідних термінів. Відмова у проведенні державної реєстрації юридичної особи з інших підстав не допускається.

Тобто як висновок, державний реєстратор у разі відповідності установчих документів, змін до установчих документів вносить до єдиного реєстру інформацію про зміну місцезнаходження та передає реєстраційну справу.

Відповідно до ч. 1 ст. 31 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб-підприємців» у разі постановлення судового рішення щодо скасування рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу про внесення змін до установчих документів юридичної особи, або про визнання повністю або частково недійсними змін до установчих документів юридичної особи суд у день набрання законної сили судовим рішенням надсилає його державному реєстратору для внесення запису про судове рішення щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи.

Зазначеним Законом України не покладено на державного реєстратора обов'язку щодо перевірки місцезнаходження підприємства, зазначеного в документах, поданих на реєстрацію.

Крім того, колегія суддів звертає увагу, що Державний реєстратор при вчиненні реєстраційних дій, які пов'язані із зміною місцезнаходження юридичної особи, проводить дві реєстраційні дії, зокрема, державну реєстрацію змін до установчих документів юридичної особи та внесення змін про юридичну особу, ці дії є невід'ємними та супроводжуються перевіркою достовірності даних зазначених в установчих документах.

Відповідно до ст. 18 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» - якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними. Запис до єдиного державного реєстру підприємств та організацій України про зміну місцезнаходження Товариства з обмеженою відповідальністю "Торг Груп" внесений Державним реєстратором юридичних та фізичних осіб - підприємців реєстраційної служби Дніпропетровського міського управління юстиції - не може бути скасований чи визнаний не дійсним через те, що він внесений на підставі Закону та на підставі даних які є достовірними та підтвердженими.

Таким чином, колегія суддів погоджується з висновками суду першої інстанції та вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню, постанову суду першої інстанції слід залишити без змін, як таку, що прийнята з додержанням вимог матеріального та процесуального права.

Керуючись п. 1 ч. 1 ст. 198, ст.ст. 200, 205, 206 Кодексу адміністративного судочинства України колегія суддів, -

у х в а л и л а:

Апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у Красногвардійському районі м. Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області - залишити без задоволення.

Постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 23 грудня 2014 року у справі № 804/19574/14- залишити без змін.

Ухвала Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів.

Головуючий: С.В. Сафронова

Суддя: Д.В. Чепурнов

Суддя: О.М. Панченко

Дата ухвалення рішення06.10.2015
Оприлюднено19.10.2015
Номер документу52255061
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/19574/14

Ухвала від 06.10.2015

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Сафронова С.В.

Постанова від 23.12.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ніколайчук Світлана Василівна

Ухвала від 01.12.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ніколайчук Світлана Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні