Вирок
від 02.10.2015 по справі 464/8252/15-к
СИХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 464/8252/15-к

пр.№ 1-кп/464/375/15

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02.10.2015 Сихівський районний суд м.Львова

в складі: головуючого судді ОСОБА_1

секретарі судових засідань ОСОБА_2

за участю: прокурора ОСОБА_3

підозрюваного ОСОБА_4

захисника ОСОБА_5

розглянувши у підготовчому відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Львові обвинувальний акт та угоду про визнання винуватості в кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний державний реєстр до судових розслідувань 24.11.2012 за

№ 32012150000000017 відносно:

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,

уродженця м.Берегово Закарпатської області, українця, громадянина України, з

середньою освітою, неодруженого, несудимого, зареєстрованого та

проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 ,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.27, ч.2 ст.205, ч.2 ст.27, ч.4 ст.358 КК України, -

в с т а н о в и в:

ОСОБА_4 за попередньою змовою групою осіб з ОСОБА_7 (засудженим вироком Сихівського районного суду м.Львова від 07.07.2014), ОСОБА_8 (засудженим вироком Сихівського районного суду м.Львова від 26.12.2012) та невстановленими досудовим розслідуванням особами, з метою прикриття незаконної діяльності вчинив необхідні реєстраційні дії та став власником та директором ТОВ «Крафт ЛВ» (ЄДРПОУ 37399009, юридична та фактична адреса: м. Львів, вул. В. Великого, 61/160) та впродовж лютого-серпня 2011 року, з метою використання для фінансово-господарської діяльності, незаконного обернення безготівкових коштів в готівкові, здійснення документального оформлення начебто проведених операцій з купівлі-продажу товарів (надання послуг, виконання робіт), вчинив фіктивне підприємництво, чим заподіяв велику матеріальну шкоду державі та як виконавець у співучасті з іншими суб`єктами злочину вчинив використання завідомо підроблених документів.

Кримінальні провадження вчинив за таких обставин. Так, ОСОБА_4 за попередньою змовою з ОСОБА_8 , ОСОБА_7 та невстановленими слідством особами, з метою прикриття незаконної діяльності здійснили перереєстрацію ПП «Воллі» (ЄДРПОУ 34029609, юридична адреса: м. Львів, вул. Академіка Лазаренка, 6А, фактична адреса: вул.В.Великого, 34/137), ТОВ «Промтехметал» (ЄДРПОУ 37398974, юридична адреса: м.Львів, вул.Стрийська,49/52), ТОВ «Крафт ЛВ» (ЄДРПОУ 37399009, юридична та фактична адреса: м.Львів, вул.В.Великого, 61/160) та впродовж квітня-вересня 2011 року, з метою використання для фінансово-господарської діяльності, незаконного обернення безготівкових коштів в готівкові, здійснення документального оформлення начебто проведених операцій з купівлі-продажу товарів (надання послуг, виконання робіт), організували та здійснювали фіктивне підприємництво, що заподіяло велику матеріальну шкоду державі.

Достовірно знаючи, що ОСОБА_4 , будучи власником та директором ТОВ «Крафт ЛВ» за попередньою змовою в групі із ОСОБА_7 та невстановленими слідством особами вчинив всі необхідні дії щодо внесення змін у реєстраційні документи, отримав в розпорядження документи фінансово-господарської діяльності, печатку ТОВ «Крафт ЛВ». З метою здійснення незаконної діяльності ТзОВ «Крафт ЛВ», створення видимості реальної господарської діяльності, ОСОБА_4 , перебуваючи у попередній змові з ОСОБА_7 та невстановленими слідством особами, відкрив рахунок № НОМЕР_1 у відділенні №7 Львівського регіонального управління Публічного акціонерного товариства «Актабанк», зареєстрованого за юридичною адресою: м.Дніпропетровськ, вул.Глинки,7, розташованому за фактичною адресою: м.Львів, вул.Валова, 15.

Упродовж квітня-вересня 2011 року на рахунок ТОВ «Крафт» № НОМЕР_1 у відділенні №7 ЛРУ ПАТ «Актабанк», надходили кошти від реально діючих суб`єктів підприємницької діяльності в якості оплати товарів, робіт, послуг. ОСОБА_4 за попередньою змовою в групі з ОСОБА_7 , з метою сприяння реально діючим суб`єктам господарювання в ухиленні від сплати податків, отримані на банківські рахунки кошти із використанням грошових чеків ТОВ «Крафт ЛВ», в яких зазначено недостовірне призначення «придбання товарів», знімав готівкою.

Упродовж періоди з 01.04.2011 по 27.09.2011 з рахунку ТОВ «Крафт ЛВ» ОСОБА_4 за попередньою змовою в групі осіб з ОСОБА_7 було знято та передано невстановленим слідством особам готівкові кошти в сумі - 13573070 грн., що становить 55% від загального розходу коштів з рахунку. Отже, ТОВ «Крафт ЛВ» не дотримано вимоги ч.1, ч.2 ст.3 Господарського кодексу України в частині реалізації господарської діяльності, ч.1 ст.55 даного Кодексу в частині участі в господарських відносинах.

Крім того, ОСОБА_4 , перебуваючи у злочинній змові із ОСОБА_7 та невстановленими слідством особами, здійснюючи оплачувані у вигляді винагороди в сумі від 1500 грн. до 2000 грн. функції формального директора ТОВ «Крафт ЛВ», достовірно знаючи, що ОСОБА_7 та невстановлені слідством особи переслідують корисливі мотиви та мету на безпідставне завищення податкового кредиту підприємствами - вигодонабувачами, сприяв у документальному оформленні операцій від його імені, яке надавало змогу мінімізувати податкові зобов`язання зі сплати податку на додану вартість, податку на прибуток невстановленими слідством особами. Таке сприяння виразилось у тому, що ОСОБА_4 , достеменно знаючи, що самостійно не здійснює і не буде здійснювати діяльність ТОВ «Крафт ЛВ», в основному не буде підписувати документів фінансово-господарської діяльності підприємства, прикривав незаконну діяльність ТОВ «Крафт ЛВ», усвідомлюючи, що створює видимість здійснення фінансово-господарської діяльності, і діє в порушення вимог законодавства, яке регулює здійснення підприємницької діяльності, ведення бухгалтерського та податкового обліків, тобто в порушення ст.10 Закону України від 19.09.1991 № 15-76-12 «Про підприємництво» із внесеними змінами та доповненнями, розділу третього Закону України від 16.07.1999 №996-ХІУ «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», надав у розпорядження організатора фіктивного підприємництва, директора ТОВ «Промтехметал» ОСОБА_7 та невстановлених слідством осіб установчі документи ТзОВ «Крафт ЛВ», чекову книжку, ключ від системи «Клієнт банк» та печатку товариства.

Так, упродовж квітня-вересня 2011 року на рахунок ТзОВ «Крафт ЛВ» № НОМЕР_1 у відділенні №7 ЛРУ ПАТ «Актабанк», надходили кошти від реально діючих суб`єктів підприємницької діяльності в якості оплати товарів, робіт, послуг. ОСОБА_4 , будучи у попередній змові групою осіб з ОСОБА_7 та невстановленими слідством особами, із метою сприяння реально діючим суб`єктам господарювання в ухиленні від сплати податків, отримані на банківські рахунки кошти із використанням грошових чеків ТзОВ «Крафт ЛВ», в яких зазначено недостовірне призначення - «придбання товарів», через організатора фіктивного підприємництва, директора ТзОВ «Промтехметал», заступника директора ПП «Воллі» ОСОБА_7 , знімав готівкою.

Таким чином, ОСОБА_4 , будучи виконавцем у співучасті з іншими суб`єктами злочину, вчинив фіктивне підприємництво, в результаті чого заподіяно державі велику матеріальну шкоду. Його дії кваліфіковані вірно за ч.2 ст.27 ч.2 ст.205 КК України.

Крім того, ОСОБА_4 , будучи виконавцем у співучасті з іншими суб`єктами злочину, вчинив використання завідомо підроблених документів. Його дії кваліфіковані вірно за ч.2 ст.27, ч.4 ст.358 КК України.

Під час досудового розслідування між сторонами кримінального провадження досягнуто угоди про визнання підозрюваним своєї винуватості у вчиненні вказаних кримінальних правопорушень, яку укладено 30 вересня 2015 року.

За змістом угоди ОСОБА_4 беззастережно визнав свою винуватість у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.27, ч.2 ст.205, ч.2 ст.27, ч.4 ст.358 КК України та обставини вчинення цих злочинів. Крім цього, підозрюваний погодився понести покарання за вчинені ним кримінальні правопорушення, а саме за ч.2 ст.27, ч.2 ст.205 КК України у вигляді штрафу в дохід держави в розмірі 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; за ч.2 ст.27 ч.4 ст.358 КК України у вигляді штрафу в розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. На підставі ст.70 КК України сторони узгодили остаточне покарання шляхом поглинення менш суворого більш суворим у розмірі штрафу 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Судом встановлено, що дана угода про визнання винуватості за своїм змістом та порядком укладення відповідає вимогам ст.ст.468-470, 472 КПК України, відповідає закону України про кримінальну відповідальність за ч.2 ст.27, ч.2 ст.205, ч.2 ст.27, ч.4 ст.358 КК України, в тому числі щодо правової кваліфікації кримінальних правопорушень та щодо узгодженої міри покарання у виді штрафу, яка передбачена санкцією цих статей. Шляхом вивчення документів кримінального провадження, опитування сторін, суд переконався, що укладення угоди є добровільним, тобто згідно з ч.6 ст.474 КПК України не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз, або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді. Також встановлено, що умови угоди відповідають інтересам суспільства, не порушують права, свободи чи інтереси сторін або інших осіб, наявні фактичні підстави для визнання винуватості обвинуваченого. При цьому, судом з`ясовано в ОСОБА_4 та встановлено, що він зможе реально виконати взяті на себе відповідно до угоди зобов`язання.

Крім цього, підозрюваному ОСОБА_4 роз`яснено ч.ч.4,6,7 ст. 474 КПК України, положення яких йому зрозумілі, ним усвідомлено, що наслідком укладення та затвердження угоди є його відмова від здійснення прав, передбачених - абзацами першим та четвертим пункту 1 частини четвертої статті 474 КПК України, а саме права на судовий розгляд, під час якого прокурор зобов`язаний довести кожну обставину щодо кримінального правопорушення, у вчиненні якого його обвинувачують, права допитати під час судового розгляду свідків обвинувачення, подати клопотання про виклик свідків і подати докази, що свідчать на його користь, також усвідомлено, що наслідком укладення та затвердження угоди є обмеження його права на оскарження вироку згідно з положеннями статей 394 та 424 цього Кодексу, а саме можливість оскарження вироку лише з підстав: призначення судом покарання, суворішого, ніж узгоджене сторонами угоди; ухвалення вироку без його згоди на призначення покарання; невиконання судом вимог, встановлених частиною четвертою, шостою, сьомою статті 474 цього Кодексу, в тому числі нероз`яснення йому наслідків укладення угоди. Наслідки невиконання угоди обвинуваченому зрозумілі. Після таких роз`яснень підозрюваний не заперечив проти затвердження угоди. Прокурор також просив затвердити угоду про визнання винуватості.

Враховуючи вищенаведене, заслухавши думку прокурора, захисника, підозрюваного, які просили затвердити угоду про визнання винуватості, вивчивши обвинувальний акт, перевіривши відповідність угоди про визнання винуватості вимогам кримінального процесуального закону та переконавшись, що укладення даної угоди сторонами є добровільним, суд приходить до висновку про ухвалення в даному кримінальному провадженні обвинувального вироку відносно ОСОБА_4 , яким затвердити угоду про визнання ним винуватості, визнати ОСОБА_4 винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.27, ч.2 ст.205, ч.2 ст.27, ч.4 ст.358 КК України, та призначити узгоджене сторонами покарання, яке відповідає загальним засадам призначення покарання, передбаченим ст. 65 КК України, та санкції ч.2 ст.27, ч.2 ст.205, ч.2 ст.27, ч.4 ст.358 КК України згідно ст.70 КК України.

Відповідно до ч.2 ст.124 КПК України з підозрюваного слід стягнути на користь держави документально підтверджені витрати на залучення експерта в розмірі 1470 грн.

Суму застави - 24 360 грн., яка була внесена ОСОБА_9 на відповідний депозитний рахунок повернути ОСОБА_9 .

Керуючись ст.ст.314,373,374,475 КПК України, с у д , -

у х в а л и в :

Затвердити угоду про визнання винуватості у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.27, ч.2 ст.205, ч.2 ст.27, ч.4 ст.358 КК України від 30 вересня 2015 року, укладену між заступником начальника відділу управління нагляду прокуратури Львівськоїо бласті ОСОБА_3 та ОСОБА_4 за участю захисника ОСОБА_5 .

ОСОБА_4 визнати винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.27, ч.2 ст.205, ч.2 ст.27, ч.4 ст.358 КК України та призначити покарання:

за ч.2 ст.27, ч.2 ст.205 КК України у виді штрафу в розмірі 3000 (три тисячі) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 51000 гривень;

за ч.2 ст.27, ч.4 ст.358 КК України у вимді штрафу в розмірі 50 (п`ятдесят) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 850 гривень.

На підставі ст.70 КК України за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого більш суворим визначити ОСОБА_4 остаточне покарання у виді штрафу 3000 (три тисячі) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 51 000 (п`ятдесять одну тисячу) гривень.

Стягнути з засудженого ОСОБА_4 на користь держави витрати на залучення експерта в розмірі 1 470 (одна тисяча чотириста сімдесят) грн.

Запобіжний захід, обраний ОСОБА_4 до вступу вироку в законну силу залишити попередньо обраний - заставу, після чого її суму 24 360 грн., внесені ОСОБА_9 та знаходяться на рахунку ТУ ДСА у Л/о № рах. НОМЕР_2 , МФО 825014, ЄДРПОУ 26306742 (квитанція № 33 від 23.09.2015), - повернути ОСОБА_9 .

Вирок може бути оскаржений з підстав, передбачених ст.394 КПК України, до апеляційного суду Львівської області через Сихівський районний суд м.Львова протягом 30 днів з дня його проголошення.

Копію вироку негайно вручити обвинуваченому та прокурору.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення02.10.2015
Оприлюднено17.03.2023
Номер документу52285100
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —464/8252/15-к

Ухвала від 01.10.2015

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Горбань О. Ю.

Вирок від 02.10.2015

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Горбань О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні