Рішення
від 08.10.2015 по справі 911/3943/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Київської області

01032, м. Київ - 32, вул. С.Петлюри, 16тел. 235-95-51

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"08" жовтня 2015 р. Справа № 911/3943/15

Господарський суд Київської області у складі судді Лилака Т.Д., розглянувши справу

за позовом Васильківської міської ради, Київська обл., м. Васильків до товариства з обмеженою відповідальністю «Васильків Жилбуд», Київська обл., м. Васильків про зобов'язання вчинити дії, за участю представників:

позивача:ОСОБА_1, довіреність №369/09-28 від 15.06.2015 року; відповідача:не з'явилися;

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

У серпні 2015 року Васильківська міська рада (позивач) звернулася до господарського суду Київської області з позовною заявою до товариства з обмеженою відповідальністю «Васильків Жилбуд» (відповідача) про внесення змін до договору оренди земельної ділянки №040732600024 від 25.04.2007 року, а саме встановити розмір ставки орендної плати 8,0% від оціночної вартості землі.

Свої вимоги позивач обґрунтовує тим, що відповідачу направлялися повідомлення про потребу внести зміни до договору оренди землі з метою приведення його у відповідність із законом, на яке відповідач не відреагував, внаслідок чого зміни до договору оренди землі не внесенні, в зв'язку з чим останній не відповідає вимогам закону.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що починаючи з 01.01.2011 року - набрання чинності Податковим кодексом України розмір річної орендної плати за земельну ділянку, надану відповідачу в оренду, суперечить чинному законодавству.

Ухвалою господарського суду Київської області від 01.09.2015 року порушено провадження у справі та призначено до розгляду на 17.09.2015 року.

Ухвалою господарського суду Київської області від 17.09.2015 року розгляд справи було відкладено на 08.10.2015 року.

08.10.2015 року через відділ діловодства господарського суду Київської області позивач подав заяву про зміну предмету позову, у якій просив суд внести зміни до діючого договору оренди земельної ділянки №040732600024 від 24.05.2007 року шляхом зобов'язання відповідача - ТОВ «Васильків Жилбуд» укласти з позивачем додаткову угоду до діючого договору оренди земельної ділянки №040732600024 від 24.05.2007 року та встановити розмір річної орендної плати за земельну ділянку в розмірі 8% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

Позивач вправі до прийняття рішення по справі збільшити розмір позовних вимог за умови дотримання встановленого порядку досудового врегулювання спору у випадках, передбачених статтею 5 цього Кодексу, в цій частині, відмовитись від позову або зменшити розмір позовних вимог. До початку розгляду господарським судом справи по суті позивач має право змінити предмет або підставу позову шляхом подання письмової заяви.

Представник відповідача в судове засідання 08.10.2015 року не з'явився, відзив на позов не надав, про час і місце судового засідання був повідомлений належним чином.

Відповідно до Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 15 березня 2010 року №01-08/140 «Про деякі питання запобігання зловживанню процесуальними правами у господарському судочинстві» особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце її розгляду судом, якщо ухвалу про порушення провадження у справі надіслано за поштовою адресою, зазначеною у позовній заяві.

Згідно з пп. 3.9.2 п. 3.9 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 р. № 18 «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції», у випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.

Враховуючи те, що нез'явлення представника відповідача не перешкоджає розгляду справи по суті, а матеріали справи є достатніми для вирішення спору в даному судовому засіданні, суд вважає за можливе розглянути позов у відсутності представника відповідача, за наявними у справі матеріалами згідно з вимогами статті 75 Господарського процесуального кодексу України.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши наявні в матеріалах справи докази, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні дані, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

Закон України «Про оренду землі» у ст. 21 передбачає, що орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України). Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди. У разі визнання у судовому порядку договору оренди землі недійсним отримана орендодавцем орендна плата за фактичний строк оренди землі не повертається.

Відповідно до вимог ст. 16 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст. 12 Земельного кодексу України, п. 12 Розділу Х Перехідних положень Земельного кодексу України, до повноважень Васильківської міської ради в галузі земельних відносин належить розпорядження землями територіальної громади в межах міста Васильків, Київської області, зокрема надання земельних ділянок у користування із земель державної та комунальної власності.

Згідно з вимогами ч. 1 ст. 124 Земельного кодексу України, ч. 2 ст. 16 Закону України «Про оренду землі» (в редакції, чинній станом на квітень 2007 року), передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

Відповідно до ст. 23 Закону України «Про оренду землі», орендна плата за земельні ділянки, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, переглядається за згодою сторін. Орендар має право вимагати відповідного зменшення орендної плати в разі, якщо стан орендованої земельної ділянки погіршився не з його вини.

Рішення сімнадцятої сесії п'ятого скликання Васильківської міської ради №09.31-17-V від 06.04.2007 року «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду для будівництва та обслуговування комплексу будинків з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями офісно-побутового призначення ТОВ «Васильків Жилбуд» на території в/м - 11» затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду для будівництва та обслуговування комплексу будинків з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями офісно-побутового призначення ТОВ «Васильків Жилбуд» на території в/м - 11, передано в оренду ТОВ «Васильків Жилбуд» земельну ділянку несільськогосподарського призначення загальною площею 0,800 га на території в/м - 11 для будівництва багатоповерхового житлового будинку на 15 років, встановлено річну орендну плату за земельну ділянку при укладанні договору оренди у розмірі 3% нормативної грошової оцінки.

25.04.2007 року між позивачем (орендодавець) та відповідачем (орендар) укладено договір оренди землі (договір), за умовами якого, орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку загальною площею 0,800 гектара, надану для будівництва та обслуговування комплексу житлових будинків з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями офісно-побутового призначення, яка знаходиться в місті Василькові, Київської області, військове містечко 11, кадастровий номер 3221456300:03:007:0013.

Відповідно до п. 4 договору, нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 490 507, 20 грн.

Згідно п. 8 договору, орендна плата вноситься орендарем у безготівковій формі в розмірі 3% (трьох) відсотків на рік від нормативної грошової оцінки, тобто 14 715,22 грн., у вигляді щомісячних платежів рівними частками на розрахунковий рахунок орендодавця.

Відповідно до п. 11 договору, розмір орендної плати переглядається у разі: зміни умов господарювання, передбачених договором; зміни розмірів земельного податку, підвищення цін і тарифів, зміни коефіцієнтів індексації,визначених законодавством; погіршення стану орендованої земельної ділянки не з вини орендаря, що підтверджено документально.

Згідно п. 30 договору, зміна умов, договору здійснюється за взаємною згодою сторін з наступним нотаріальним посвідченням. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору спір розв'язується у судовому порядку.

Законом України «Про державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 28.12.2007 року було внесено зміни до ч. 4 ст. 21 Закону України «Про оренду землі», які набули чинності з 01.01.2008 року, а саме зазначено, що річна орендна плата за земельні ділянки, які перебувають у державній або комунальній власності, надходить до відповідних бюджетів, розподіляється і використовується відповідно до закону і не може бути меншою: - для земель сільськогосподарського призначення розміру земельного податку, що встановлюється Законом України «Про плату за землю»; - для інших категорій земель - трикратного розміру земельного податку, що встановлюється Законом України «Про плату за землю». Дані зміни діяли до 01.01.2011 року.

01.01.2011 року набрав чинності Податковий кодекс України, відповідно до ст. 288 якого, розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою: - для земель сільськогосподарського призначення розміру земельного податку, що встановлюється цим розділом; - для інших категорій земель - трикратного розміру земельного податку, що встановлюється цим розділом.

Податковий кодекс України у ст. 289 передбачає, що для визначення розміру податку та орендної плати використовується нормативна грошова оцінка земельних ділянок.

Діючи в межах наданих повноважень, виконуючи вимоги чинного законодавства України, позивач прийняв рішення «Про встановлення розмірів річної плати за землю» №03.01-33п/ч-VІ від 12.12.2012 року, яким встановив розмір річної орендної плати за земельну ділянку при укладанні додаткової угоди №1 до договору оренди №040732600024 від 24.05.2007 року ТОВ «Васильків Жилбуд» в розмірі 8,0% нормативно грошової оцінки, доручено міському голові укласти додаткову угоду №1 про внесення змін до діючого договору оренди №040732600024 від 24.05.2007 року згідно чинного законодавства.

Згідно приписів ст. 144 Конституції України, органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов'язковими до виконання на відповідній території, внаслідок чого у разі прийняття відповідним органом рішення про внесення змін щодо ставок орендної плати за земельні ділянки та затвердження нових коефіцієнтів, що використовуються для розрахунку орендної плати за земельні ділянки, такі обставини можуть бути не взяті судом до уваги лише у разі скасування такого рішення органу місцевого самоврядування в установленому законом порядку (п. 2.19 Пленуму Вищого господарського суду України «Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин» № 6 від 17.05.2011 року).

В ході розгляду справи встановлено, що позивач звертався до відповідача з письмовою вимогою у вигляді листа від 18.07.2013 року №520/09-26 про потребу внесення змін до спірного договору.

Також, суд враховує і ті обставини, що примусовий порядок укладення господарських договорів за рішенням суду регулюється статтею 187 Господарського кодексу України та статтею 649 Цивільного кодексу України, виходячи зі змісту яких і принципу свободи укладення договору, переддоговірні спори поділяються на спори про спонукання до укладення договору, якщо одна з сторін ухиляється від його укладення, та на спори з умов договору, коли сторони не врегулювали розбіжності щодо умов договору. При цьому можливість розгляду цих спорів в судовому порядку обумовлюються обов'язковістю договору.

Оскільки, сторонами в договорі оренди передбачена можливість зміни розміру орендної плати, а орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності є регульованою ціною, тому законодавча зміна граничного розміру цієї плати є підставою для перегляду розміру орендної плати, встановленої умовами договору.

З врахуванням викладеного суд приходить до висновку щодо обґрунтованості та доведеності позиції позивача щодо потреби внесення змін до діючого договору оренди земельної ділянки №040732600024 від 24.05.2007 року шляхом зобов'язання відповідача - ТОВ «Васильків Жилбуд» укласти з позивачем додаткову угоду до діючого договору оренди земельної ділянки №040732600024 від 24.05.2007 року та встановити розмір річної орендної плати за земельну ділянку в розмірі 8% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

Судовий збір, у розмірі 1 218,00 грн. відповідно до положень статті 49 ГПК України підлягає стягненню з відповідача.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 33, 49, 75, 82-85 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Зобов'язати товариство з обмеженою відповідальністю «Васильків Жилбуд» (08600, Київська обл., м. Васильків, Військове містечко, 11, буд. 20, оф. 9, код 34627801) укласти з Васильківською міською радою (08600, Київська обл., м. Васильків, вул. Володимирська, 2, код 34627780) додаткову угоду про внесення змін до діючого договору оренди земельної ділянки №040732600024 від 24.05.2007 року та встановити розмір річної орендної плати за земельну ділянку в розмірі 8 (вісім) % від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Васильків Жилбуд» (08600, Київська обл., м. Васильків, Військове містечко, 11, буд. 20, оф. 9, код 34627801) на користь Васильківської міської ради (08600, Київська обл., м. Васильків, вул. Володимирська, 2, код 34627780) 1 218 (одну тисячу двісті вісімнадцять) грн. 00 коп. судового збору.

Після вступу рішення в законну силу видати накази.

Рішення набирає законної сили відповідно до вимог ст. 85 ГПК України.

Повне рішення складено 13.10.2015 р.

Суддя Т.Д. Лилак

Дата ухвалення рішення08.10.2015
Оприлюднено20.10.2015
Номер документу52303404
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/3943/15

Рішення від 08.10.2015

Господарське

Господарський суд Київської області

Лилак Т.Д.

Ухвала від 17.09.2015

Господарське

Господарський суд Київської області

Лилак Т.Д.

Ухвала від 01.09.2015

Господарське

Господарський суд Київської області

Лилак Т.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні