Рішення
від 21.05.2009 по справі 2-670/2009
ЯКИМІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 2-670/20 09 рік

РІШЕННЯ

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 травня 2009 року Якимівс ький районний суд Запорізько ї області в складі:

головуючого судді - Куценко О.О..

при секретарі - Павленко Н.В.

розглянувши у попередньо му судовому засіданні в залі суду смт. Якимівка цивільну с праву за позовом ОСОБА_1 д о Кирилівської селищної ради Якимівського району Запоріз ької області, третя особа: ком унальне підприємство «Якимі вське бюро технічної інвента ризації» про визнання права власності на самочинне будів ництво та зобовязання здійсн ити державну реєстрацію прав власності на нерухоме майно ,

в с т а н о в и в:

Позивач звернувся в суд з позовом в якому вказав, що у н ього на підставі договору ор енди земельної ділянки знахо диться в користуванні земель на ділянка під розміщення бу диночків для лікування та ві дпочинку, загальною площею 2354 кв.м., кадастровий номер земел ьної ділянки 2320355400:10:001:0057 розташов аної в АДРЕСА_1. За період к ористування земельною ділян кою, розташованої в АДРЕСА_ 1, позивачем, за власні кошти , самовільно збудовано Котед ж, літер А-2, загальною площею 489 ,9 кв.м., Котедж, літер Б-2, загальн ою площею 393,1 кв.м. У лютому міся ці 2009 року позивач звернувся д о КП «Якимівське БТІ» із заяв ою про проведення технічної інвентаризації об'єктів неру хомого майна - котеджів по АДРЕСА_1. 12 березня 2009 року КП « Якимівське БТІ» виготовлені технічні паспорти на об'єкти нерухомого майна згідно із з амовленнями. Всі роботи з буд івництва вище вказаного об'є кту нерухомого майна були ви конані без потрібного дозвол у, що суперечить ст. 25 Закону Ук раїни "Про основи містобудув ання". Вартість самочинно збу дованого нерухомого майна ск ладає 200000 грн. Відповідно до ч. 2 ст. 331 ЦК України право власнос ті на новостворене майно (жит лові будинки, будівлі, споруд и тощо) виникає з моменту заве ршення будівництва (створенн я майна). У ч. 1 ст. 376 Цивільного к одексу України зазначено, що житловий будинок, будівля, сп оруда, інше нерухоме майно вв ажаються самочинним будівни цтвом, якщо вони збудовані аб о будуються на земельній діл янці, що не була відведена для цієї мети, або без належного д озволу чи належно затверджен ого проекту, або з істотними п орушеннями будівельних норм і правил. Згідно ч. 5 ст. 376 Цивіль ного кодексу України, на вимо гу власника (користувача) зем ельної ділянки суд може визн ати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинн о збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

В зв'язку з вищевикладеним п росить суд в изнати за ним пра во власності на Котедж, літер А-2, загальною площею 489,9 кв.м., Ко тедж, літер Б-2, загальною площ ею 393,1 кв.м., розташовані в АДР ЕСА_1, Якимівського району З апорізької області. Зобов'яз ати Третю особу зареєструват и за ним право власності на Ко тедж, літер А-2, загальною площ ею 489,9 кв.м., Котедж, літер Б-2, зага льною площею 393,1 кв.м., розташов ані в АДРЕСА_1, Якимівсько го району Запорізької област і.

В судове засідання пози вач не зявився, надіслав заяв у про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтр имав, просив їх задовольнити в повному обсязі.

Представник відповідача - Кирилівської селищної ра ди Якимівського району в суд ове засідання не зявивився, н алежним чином повідомлений п ро час та місце судового розг ляду справи, надіслав на адре су суду заяву, якою просив спр аву розглянути за його відсу тності, проти задоволення по зову не заперечував.

Представник третьої особ и - КП "Якимівського бюро техні чної інвентаризації» в судов е засідання не зявивився, нал ежним чином повідомлений про час та місце судового розгля ду справи, надіслав на адресу суду заяву, якою просив справ у розглянути за його відсутн ості, проти задоволення позо ву не заперечував.

Виходячи з наведеного, суд в важає, що рішення у справі мож ливо постановити при проведе нні попереднього судового за сідання, оскільки це не супер ечить закону та не порушує пр ава інших осіб.

Так, згідно ч. 4 ст. 130 ЦПК Укр аїни при визнанні позову ухв алюється судове рішення в по рядку, встановленому ч. 4 ст. 174 Ц ПК України, відповідно до яко ї, у разі визнання відповідач ем позову суд за наявності дл я того законних підстав ухва лює рішення про задоволення позову.

Суд дослідивши письмові докази, які є в матеріалах спр ави, а саме:

• копію договору оренди земельної ділянки ВКА № 352210, ук ладеного між Кирилівською се лищною радою Якимівського ра йону Запорізької області та ОСОБА_1 від 10 жовтня 2007 року;

• копію акту визначення м еж земельної ділянки в натур і від 10 жовтня 2007 року;

• копію технічного паспо рту на котедж літер А-2, котедж літер Б-2, розташованих за адр есою АДРЕСА_1 приходить до висновку, що позовні вимоги п ідлягають задоволенню.

Так, відповідно до ст. 331 ЦК України - право власності н а новостворене нерухоме майн о виникає з моменту завершен ня будівництва.

Відповідно до ч. 3 ст. 376 ЦК Укра їни право власності на самоч инно збудоване нерухоме майн о може бути за рішенням суду в изнане за особою, яка здійсни ла самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної діл янки у встановленому порядку особі під вже збудоване неру хоме майно.

Згідно з п.1.6, пп. а) п.6.1, п.6.2 Тимча сового положення про порядок реєстрації прав власності н а нерухоме майно, затверджен ого Наказом Міністерства юст иції України від 7 лютого 2002 рок у N 7/5, із змінами і доповненнями , внесеними наказами Міністе рства юстиції України від 3 че рвня 2002 року N 45/5, від 28 січня 2003 рок у N 6/5, від 3 березня 2004 року N 20/5, від 17 травня 2004 року N 36/5, від 19 травня 2005 року N 49/5 - Реєстрації підляга ють права власності тільки н а об'єкти нерухомого майна, бу дівництво яких закінчено та які прийняті в експлуатацію у встановленому порядку, за н аявності матеріалів технічн ої інвентаризації, підготовл ених тим БТІ, яке проводить ре єстрацію права власності на ці об'єкти. Оформлення права в ласності на об'єкти нерухомо го майна провадиться з видач ею свідоцтва про право власн ості місцевими органами вико навчої влади фізичним особам на новозбудовані об'єкти нер ухомого майна за наявності р ішення про відведення земель ної ділянки для цієї мети та з а наявності акта комісії про прийняття об'єкта і введення його в експлуатацію.

Згідно з ст. 392 ЦК України - Вла сник майна може пред'явити по зов про визнання його права в ласності, якщо це право оспор юється або не визнається інш ою особою.

Відповідно до ст.328 ЦК Україн и - право власності вважаєт ься набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із зак ону або незаконність набуття права власності не встановл ено судом.

Відповідно до ч. 4 ст. 174 ЦПК Укр аїни у разі визнання відпові дачем позову суд за наявност і для того законних підстав у хвалює рішення про задоволен ня позову.

Враховуючи, що відповідаче м позов визнається в повному обсязі і це не суперечить зак ону і не порушує права свобод и і інтереси інших осіб, суд пр иходить до висновку, що позов ні вимоги підлягають задовол енню в повному обсязі.

На підставі викладеног о, керуючись ст. 376 ч.3 ЦК Україн и ст.ст. 10, 60, 130, 212-215 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_1 до Кирил івської селищної ради Якимів ського району Запорізької об ласті, третя особа: комунальн е підприємство «Якимівське б юро технічної інвентаризаці ї» про визнання права власно сті на самочинне будівництво та зобовязання здійснити де ржавну реєстрацію прав власн ості на нерухоме майно - задов ольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на Котедж, літер А-2 , загальною площею 489,9 кв.м., Коте дж, літер Б-2, загальною площею 393,1 кв.м., розташовані в АДРЕС А_1, Якимівського району Зап орізької області.

Зобов'язати комунальне під приємство «Якимівське бюро т ехнічної інвентаризації» за реєструвати за ОСОБА_1 пра во власності на Котедж, літер А-2, загальною площею 489,9 кв.м., Ко тедж, літер Б-2, загальною площ ею 393,1 кв.м., розташовані в АДР ЕСА_1, Якимівського району З апорізької області.

Рішення може бути оска ржено до апеляційного суду З апорізької області через Яки мівський районний суд протяг ом 20 днів після подачі заяви п ро апеляційне оскарження, як а може бути подана протягом 10 днів з дня проголошення цьог о рішення.

Суддя:

СудЯкимівський районний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення21.05.2009
Оприлюднено21.04.2010
Номер документу5231245
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-670/2009

Рішення від 23.06.2009

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Ніколаєва І. К.

Ухвала від 03.09.2009

Цивільне

Баришівський районний суд Київської області

Єременко В.М.

Рішення від 03.06.2009

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Коляденко Ігор Васильович

Рішення від 16.04.2009

Цивільне

Микитівський районний суд м.Горлівки

Родіна Н.В.

Рішення від 06.04.2009

Цивільне

Стахановський міський суд Луганської області

Гончаров О.М.

Рішення від 29.07.2009

Цивільне

Довгинцівський районний суд м.Кривого Рогу

Середня Н.Г.

Рішення від 15.01.2009

Цивільне

Гірницький районний суд м.Макіївки

Супрун М.Ю.

Ухвала від 08.02.2010

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Тіміргазін Едуард Рафаіловіч

Рішення від 02.12.2009

Цивільне

Сімферопольский районний суд Автономної Республіки Крим

Сафонов Володимир Васильович

Рішення від 09.12.2009

Цивільне

Рокитнівський районний суд Рівненської області

Феха Таміла Степанівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні