Постанова
від 30.03.2012 по справі 2-а/1970/1198/12
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 2-а/1970/1198/12

"30" березня 2012 р. м. Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд, в складі:

головуючого судді Баб'юка П.М. при секретарі Михайловській Н.В.,

за участю:

прокурора -Марцун А.А., представника позивача -ОСОБА_1;

відповідач -не з'явився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Тернополі адміністративну справу за позовною заявою Прокурора Козівського району Тернопільської області в інтересах держави в особі Козівської міжрайонної державної податкової інспекції до Відкритого акціонерного товариства «Козлівський цегельний завод»про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Козівського району Тернопільської області в інтересах держави в особі Козівської міжрайонної державної податкової інспекції (надалі по тексту -позивач) звернувся до суду з позовом про стягнення з Відкритого акціонерного товариства «Козлівський цегельний завод»заборгованості по земельному податку з юридичних осіб в сумі 19576,26 грн. за листопад-грудень 2011 року.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав повністю з мотивів викладених у позовній заяві та пояснив, що в порушення норм Податкового кодексу України відповідач несвоєчасно та не в повному об'ємі сплачував узгоджені суми по земельному податку з юридичних осіб, що призвело до виникнення заборгованості в сумі 19576,32 грн.

Представник відповідача в суд не з'явився, хоча про день, час та місце слухання справи повідомлявся своєчасно і належним чином.

Отже, суд вважає що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача належним чином про час і місце розгляду судової справи з його участю та реалізації ним права судового захисту своїх прав та інтересів, тому можливо розглянути справу без участі відповідача, представника відповідача, відповідно до положень ст. 128 КАС України.

Крім пояснення прокурора, представника позивача, судом досліджені письмові докази, наявні у матеріалах справи, які подані представником позивача.

Заслухавши у відкритому судовому засіданні пояснення прокурора, представника позивача, дослідивши подані суду письмові докази, суд вважає, що позов підлягає до задоволення з наступних міркувань.

Відкрите акціонерне товариство «Козлівський цегельний завод»18.02.1992 зареєстроване Козлівською райдержадміністрацією як суб'єкт підприємницької діяльності - юридична особа із присвоєнням коду ЄДРПОУ 00290191.

Відповідач перебуває на обліку в Козівській МДПІ як платник податків і відповідно до ч.1 ст.67 Конституції України, пп.16.1.4 п.16.1. ст.16 Податкового кодексу України (далі по тексту -ПК України) на нього покладений обов'язок сплачувати податки і збори в строки та у розмірах, встановлених законодавством.

Згідно пп.41.1.1. п.41.1. ст.41 ПК України органи державної податкової служби є контролюючими органами щодо податків, які справляються до бюджетів та державних цільових фондів, крім зазначених у підпункті 41.1.2 цього пункту, а також стосовно законодавства, контроль за дотриманням якого покладається на органи державної податкової служби.

До функцій податкового органу, згідно ст.10 Закону України «Про державну податкову службу в Україні», входить здійснення контролю за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати податків та зборів.

Як вбачається з матеріалів справи заборгованість Відкритого акціонерного товариства «Козлівський цегельний завод»по земельному податку за листопад-грудень 2011 року складає 19576,26 грн.

Вказаний податковий борг виник в результаті не сплати узгоджених грошових зобов'язань згідно податкової декларації з плати за землю за 2011 рік.

Також слід зазначити, що податковим органом га адресу відповідача направлялись перша (№1/15 від 02.02.09 року на суму 7009,15 грн.) та друга (№2/50 від 13.03.2009 року на суму 35811,22 грн.) податкової вимоги.

Відомостей щодо оскарження вказаних податкових вимог чи добровільної сплати податкового боргу відповідачем не представлено а судом не здобуто.

Органи державної податкової служби мають право, зокрема, звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини (пп.20.1.18. п.20.1. ст.20 ПК України). Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини (п.95.3. ст.95 ПК України).

Джерелами самостійної сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна, випуску цінних паперів, зокрема корпоративних прав, отримані як позика (кредит), та з інших джерел, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею, а також суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів (п.87.1. ст.87 ПК України).

Відповідно до п.95.1. ст.95 ПК України, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Пунктом 95.4. статті 95 ПК України визначено, що орган державної податкової служби на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків. Стягнення готівкових коштів здійснюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Так, Постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2010р. № 1244 (деякі питання реалізації статті 95 ПК України) затверджено Порядок стягнення готівки, яка належить платникові податків, у рахунок погашення його податкового боргу.

Пунктом 102.4 статті 102 Податкового кодексу України визначено, що податковий борг, що виник у зв'язку з відмовою у самостійному погашенні такого грошового зобов'язання, може бути стягнутий протягом наступних 1095 календарних днів з дня виникнення податкового боргу.

За наведених обставин, позовні вимоги підтверджені належними та допустимими доказами.

Судові витрати по справі згідно ч.4 ст.94 КАС України з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 94, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Відкритого акціонерного товариства «Козлівський цегельний завод»(вул.Личакова,26, смт. Козлів, Козлівський район Тернопільської області, і.к.00290191) шляхом стягнення коштів з рахунків у обслуговуючих банках та за рахунок готівки, що йому належить податковий борг по земельному податку з юридичних осіб за листопад-грудень 2011 року в сумі 19576,26 грн. (дев'ятнадцять тисяч п'ятсот сімдесят шість грн. 26 коп.) які перерахувати на р/р34126999500282 в УДК в Тернопільській області МФО 838012, код 23588148.

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд у порядок і строк, передбачені статтями 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строків апеляційного оскарження. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо воно не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Головуючий суддя Баб'юк П.М.

копія вірна

Суддя Баб'юк П.М.

Дата ухвалення рішення30.03.2012
Оприлюднено20.10.2015
Номер документу52313222
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а/1970/1198/12

Постанова від 30.03.2012

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Баб'юк П.М.

Ухвала від 22.03.2012

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Баб'юк П.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні