Рішення
від 13.10.2015 по справі 904/8554/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

13.10.15р. Справа № 904/8554/15

За позовом Приватного підприємство "Алькар", м. Дніпродзержинськ, Дніпропетровська область

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Теплосервіс", м. Дніпродзержинськ, Дніпропетровська область

про стягнення заборгованості у розмірі 287 181, 26 грн. за договором підряду

Суддя Назаренко Н.Г.

Секретар судового засідання Гриценко І.О.

Представники:

Від позивача: ОСОБА_1 директор

Від відповідача: ОСОБА_2 представник - дов. № 3 від 01.08.2015р.

СУТЬ СПОРУ:

Приватне підприємство „АлькарВ» звернулось до господарського суду Дніпропетровської області із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю „ТеплосервісВ» про стягнення заборгованості у розмірі 287 181,26 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані порушенням відповідачем зобов'язань за договором підряду № б/н від 03.08.2015 р. в частині повної та своєчасної оплати вартості виконаних позивачем робіт з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем опалення житлового масиву Соцміста та Бама.

Представник позивача в судовому засіданні підтримав позовні вимоги, просив суд їх задовольнити.

Представник відповідача проти позову не заперечив, визнав наявність заборгованості в сумі 287 181,26 грн.

Клопотання про здійснення технічної фіксації судового процесу не заявлялось.

У порядку ст. 85 Господарського процесуального кодексу України у судовому засіданні 13.10.2015 року оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши надані докази в їх сукупності, заслухавши пояснення представників сторін, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Між Приватним підприємством „АлькарВ» (далі - позивач, підрядник) та Товариством з обмеженою відповідальністю „ТеплосервісВ» (далі - відповідач, замовник) укладено Договір підряду № б/н від 03.08.2015 р. (далі - договір).

Відповідно до п.1.1. договору, підрядник зобов'язується в порядку та на умовах, визначених у цьому договорі за завданням замовника наступну роботу: Роботи пов'язані з технічним обслуговуванням внутрішньобудинкових систем опалення житлового масиву Соцміста та Бама. (серпень 2015 року).

Замовник до початку робіт зобов'язується забезпечити підряднику умови для проведення робіт до п.1.1. договору. Забезпечити своєчасне фінансування робіт, а при закінченні робіт прийняти виконану роботу і повністю сплатити вартість виконаних робіт у порядку і в розмірах, передбачених цим договором (п 1.2. договору).

Відповідно ст. 837 Цивільного кодексу України за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Відповідно до частини 1 статті 853 Цивільного кодексу України замовник зобов'язаний прийняти роботу, виконану підрядником відповідно до договору підряду, оглянути її і в разі виявлення допущених у роботі відступів від умов договору або інших недоліків негайно заявити про них підрядникові.

Згідно п. 3.1. договору, роботи, вказані в п. 1.1. договору підрядник повинен розпочати з моменту підписання цього договору.

Відповідно до п. 3.2. договору, після закінчення виконання робіт підрядник зобов'язується повідомити замовника про готовність предмета підряду до здачі.

Приймання та оцінка виконаних робіт проводиться представниками замовника та підрядника.

Здавання-приймання виконаної роботи за договором здійснюється шляхом підписання сторонами акту (актів при виконанні робіт поетапно) приймання виконаних підрядних робіт або акту (актів) по формі КБ-2 та довідки про вартість виконаних підрядних робіт за формою КБ-3.

При виконанні робіт поетапно, ОСОБА_2 приймання виконаних робіт складаються та підписуються щомісячно до останнього робочого числа місяцю, згідно фактично виконаних робіт на момент складання вказаного акту.

Замовник зобов'язаний прийняти роботи, виконані підрядником, в день отримання від підрядника акту (актів) виконаних робіт (п. 3.4.договору).

Виконуючи умови договору, позивачем згідно акту приймання виконаних підрядних робіт за серпень 2015 р. були виконані роботи на загальну суму 287 181,26 грн. (а.с. 26-36).

Даний акт підписаний відповідачем та скріплений його печаткою без будь-яких претензій та зауважень 04.09.2015 р.

Відповідно до п. 2.1. договору загальна вартість робіт за договором становить - 287 181,26 грн.

Вартість виконання робіт за договором, що вказана у п. 2.1. цього договору, визначається згідно з кошторисною документацією, затвердженою керівниками сторін (п. 2.2. договору).

Відповідно до п.2.5. договору остаточний розрахунок між сторонами здійснюється у безготівковій формі згідно акут приймання-передачі виконаних робіт на протязі п'яти банківських днів, з моменту його підписання обома сторонами.

Згідно зі статтею 173 Господарського кодексу України, господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

В силу статей 525, 526 Цивільного кодексу України та статті 193 Господарського кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до закону, інших правових актів, умов договору та вимог зазначених Кодексів, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до статті 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідач умови договору щодо сплати виконаних робіт не виконав, внаслідок чого виникла заборгованість в розмірі 287 181,26 грн., що підтверджується актом звірки взаємних розрахунків станом на 17.09.2015 р., підписаним уповноваженими особами та скріпленим печаткою відповідача (а.с. 36).

З огляду на вищевикладене, враховуючи визнання відповідачем суми боргу, вимоги позивача щодо стягнення заборгованості у розмірі 287 181,26 грн. слід визнати обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до приписів ст. 49 ГПК України, приймаючи до уваги, що спір доведено до розгляду в суді з вини відповідача, суд вважає за можливе покласти на нього судові витрати у справі в повному обсязі.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 193 Господарського кодексу України, ст.ст. 526, 530, 625 Цивільного кодексу України, ст.ст. 33, 43, 44, 49, 75, 82-85, 87, 116-117 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю „ТеплосервісВ» (51909, Дніпропетровська обл., м. Дніпродзержинськ, вул. Беспалова, буд. 2, код ЄДРПОУ 32540420) на користь Приватного підприємства „АлькарВ» (51909, Дніпропетровська обл., м. Дніпродзержинськ, пр. Конституції, б. 2-21, код ЄДРПОУ 32815997) 287 184,26 грн. (двісті вісімдесят сім тисяч сто вісімдесят одна грн. 26 коп.) - основний борг, 4 307,73 грн. (чотири тисячі триста сім грн. 73 коп.) - судовий збір.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Дата підписання рішення, оформленого

відповідно до вимог ст. 84 ГПК України,

- 15.10.2015р.

Суддя ОСОБА_3

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення13.10.2015
Оприлюднено20.10.2015
Номер документу52316908
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/8554/15

Рішення від 13.10.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 25.09.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні