Ухвала
від 06.06.2013 по справі 758/7372/13-к
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/7372/13-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 червня 2013 року слідчий суддя Подільського районного суду м. Києва Захарчук С.С., при секретарі Власенко Л.В., розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого СВ ЛУ в метрополітені, підпорядкованого ГУМВС України в м. Києві капітана міліції Галич І.А. про тимчасовий доступ до речей і документів,

В С Т А Н О В И В :

Слідчий СВ ЛУ в метрополітені, підпорядкованого ГУМВС України в м. Києві капітан міліції Галич І.А., за погодженням з заступником начальника відділу прокуратури м. Києва Дем’янцем С.М., звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

Обґрунтовуючи клопотання, слідчий зазначав, що, у провадженні слідчого відділу ЛУ в метрополітені, підпорядкованого ГУМВС України в місті Києві перебувають матеріали кримінального провадження за фактом вчинення злочинів, передбачених ч.ч. 1, 3 ст. 358, ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 205 КК України.

Відомості про кримінальне провадження за ч. 1 ст. 358 КК України внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12012110000000137 від 26 листопада 2012 року.

Відомості про кримінальне провадження за ч. 5 ст. 191 КК України внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12012110000000137 від 8 грудня 2012 року.

Відомості про кримінальне провадження за ч. 1 ст. 205 КК України внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12012110000000137 від 5 лютого 2013 року.

Відомості про кримінальне провадження за ч. 5 ст. 191 КК України внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12012110000000137 від 24 травня 2013 року.

Досудовим розслідуванням встановлено, що невстановлені особи, використовуючи печатку та реєстраційні документи TOB «АДВА ЕСТЕЙТ», у невстановлений період часу, підробили та використали договір ПАТ «АТП-1» №№310811/1-п від 31 серпня 2011 року, акти № АП-0923012 від 13 вересня 2011 року, № АП-0943009 від 19 вересня 2011 року, шляхом внесення до них підписів від імені директора TOB «АДВА ЕСТЕЙТ» Льовіної Н.І.

Крім того встановлено, що ПАТ «Київметробуд» від КП «Київський метрополітен» упродовж 2011 року отримано бюджетні кошти на суму 625 млн. грн., які були перераховано ПрАТ «Метробуд». В подальшому зазначені грошові кошти були перераховані на рахунки підприємств з ознаками фіктивності, а саме: ТОВ «Іст Реалті Груп», ТОВ «Адва Естет», ТОВ «БК «Турам», ТОВ «Іст Сейл Маркет», ТОВ ТК «Акцепт», ТОВ «Флакон Інвест», ТОВ «БК «Арміс», ТОВ «Волтас-Плюс», ТОВ «Елакон Інвест», які використовуються працюючими підприємствами для мінімізації податкових зобов'язань, а також переведення безготівкових грошових коштів в готівкові.

На даний час, в ході розслідування виникла необхідність у перевірці цих версій та з'ясуванні зазначених питань.

Встановлено, що у ТОВ «Волтас-Плюс» відкрито в АТ «ЕРДЕ БАНК» рахунок № 2600804546001, який використовувався для здійснення фінансово-господарської діяльності товариства.

Посилаючись на те, що вищевказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, доказуванні і кваліфікації кримінального правопорушення та оригінали вказаних документів неможливо отримати в будь-який спосіб, окрім як на підставі ухвали суду виникла необхідність у отриманні тимчасового доступу до документів щодо відкриття та обслуговування ТОВ «Волтас-Плюс» рахунку № 2600804546001, які перебувають у володінні АТ «ЕРДЕ БАНК», розташованого за адресою: м. Київ, вул. П.Сагайдачного/Ігорівська, 10/5А та їх вилучення (здійснення їх виїмки) для ретельного дослідження та проведення відповідних судових експертиз просив отримати тимчасовий доступ до документів з можливістю їх вилучення.

У судовому засіданні слідчий заявив клопотання про розгляд клопотання за відсутності АТ «ЕРДЕ БАНК».

Відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Слідчий суддя ухвалив розглядати клопотання за відсутності АТ «ЕРДЕ БАНК» на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України.

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримав з викладених у ньому підстав та просив клопотання задовольнити.

Заслухавши слідчого, вивчивши матеріали клопотання, приходжу до висновку про задоволення, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно з ч. 5, 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п'ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону.

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про банки та банківську діяльність» інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку, є банківською таємницею.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 62 зазначеного Закону, інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками за рішенням суду.

Враховуючи те, що інформація, яка знаходиться в АТ «ЕРДЕ БАНК» має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, які можуть сприяти розкриттю кримінального провадження, встановленню всіх учасників кримінального правопорушення, мати доказове значення по справі та з метою недопущення знищення необхідної інформації, приходжу до висновку про обґрунтованість та законність клопотання, у зв'язку з чим клопотання підлягає задоволенню частково.

Одночасно клопотання в частині вилучення оригіналів документів, задоволенню не підлягає, оскільки воно в цій частині не обґрунтоване та в ньому не зазначено з якою метою та для проведення яких саме слідчих дій необхідне вилучення оригіналів документів. Відмова задоволення клопотання в цій частині не позбавляє слідчого повторно звернутися до суду з відповідним та належним чином обґрунтованим клопотанням.

Враховуючи наведене та керуючись ст. ст. 159-166, 309 КПК України,

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого СВ ЛУ в метрополітені, підпорядкованого ГУМВС України в м. Києві капітана міліції Галич І.А. про тимчасовий доступ до речей і документів - задовольнити частково.

Акціонерному товариству «ЕРДЕ БАНК» (МФО 339339), що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. П.Сагайдачного/Ігорівська, 10/5А надати слідчому СВ ЛУ в метрополітені, підпорядкованого ГУМВС України в м. Києві капітану міліції Галич І.А. тимчасовий доступ до документів з можливістю вилучення їх копій, а саме:

- всіх банківських карток зі зразками підписів посадових осіб та відбитку печатки ТОВ «Волтас-Плюс» (код ЄДРПОУ 36843677), копій паспортів, доручень, заяв, договорів, інших документів, які надавались банку та були складені і підписані сторонами при відкритті, обслуговуванні (подальшої зміни поточних даних) закритті рахунку № 2600804546001;

- анкети клієнта банку ТОВ «Волтас-Плюс» (код ЄДРПОУ 36843677) по рахунку № 2600804546001;

- довіреностей на право користування (розпорядження) рахунком № 2600804546001;

- платіжних доручень та меморіальних ордерів, які свідчать про надходження та використання коштів по рахунку № 260070475901, який належить ТОВ «Волтас-Плюс» (код ЄДРПОУ 36843677) з дня відкриття рахунку по день проведення виїмки;

- договорів щодо РКО та надання послуг «клієнт банк» із зазначенням місця встановлення, заявки на надання зазначеної послуги та документів щодо встановлення (перевірки) зазначеної послуги ТОВ «Волтас-Плюс» (код ЄДРПОУ 36843677) співробітниками АТ «ЕРДЕ БАНК» (МФО 339339);

- документів щодо проведення фінансового моніторингу співробітниками АТ «ЕРДЕ БАНК» (МФО 339339) банківських операцій по рахунку № 2600804546001 ТОВ «Волтас-Плюс» (код ЄДРПОУ 36843677), а саме реєстр фінансового моніторингу, файлів-повідомлення, файлів-запитів, файлів-відповідей, файлів-додатків, файлів-квитанцій, довідок щодо обґрунтування рішення про недоцільність інформування Уповноваженого органу про фінансову операцію, яка підлягає фінансовому моніторингу, анкети клієнта (відповідно Положення НБУ про здійснення банками фінансового моніторингу), тощо;

- заяв на зняття грошових коштів (переведення на корпоративний рахунок), видаткових касових ордерів на отримання готівки, грошових чеків з контрольною маркою на отримання готівки, квитанцій, доручень, інших документів, з рахунку № 2600804546001 з дня відкриття рахунку по день проведення виїмки;

- всіх документів, щодо зарахування на рахунку № 2600804546001 будь-якої іноземної валюти та документів щодо купівлі ТОВ «Волтас-Плюс» (код ЄДРПОУ 36843677) з вказаного рахунку будь-якої іноземної валюти.

- документів щодо придбання ТОВ «Волтас-Плюс» (код ЄДРПОУ 36843677) та видачі співробітниками АТ «ЕРДЕ БАНК» (МФО 339339) чекових книжок по рахунку № 2600804546001, векселів та ін.;

- договорів, укладених ТОВ «Волтас-Плюс» (код ЄДРПОУ 36843677) та інших документів, оплата вартості товарів та послуг за якими, здійснювалася шляхом перерахування грошових коштів на його рахунок в банку № 2600804546001 та з указаного рахунку, за період часу з дня його відкриття до дня проведення виїмки;

- документів щодо нарахування дивідендів та їх видачі для ТОВ «Волтас-Плюс» (код ЄДРПОУ 36843677), по рахунку № 2600804546001 з дня відкриття рахунку по день проведення виїмки;

- банківську виписку (роздруківку руху коштів) по рахунку № 2600804546001 - (в друкованому та електронному вигляді, з зазначенням призначення платежу; повних даних платника та отримувача з зазначенням коду, номеру рахунку та МФО банківської установи; конкретного часу та дати платежу; номеру платіжного документу) з дня відкриття рахунку по день проведення виїмки.

У задоволенні решти клопотання - відмовити.

Строк дії ухвали становить один місяць з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положенням цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження у суді.

Ухвала виготовлена в двох примірниках, один з яких знаходиться в матеріалах справи.

Cлідчий суддя Подільського районного суду м. КиєваС.С. Захарчук

СудПодільський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення06.06.2013
Оприлюднено20.10.2015
Номер документу52333454
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —758/7372/13-к

Ухвала від 06.06.2013

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Захарчук С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні