Рішення
від 18.05.2009 по справі 60/115-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІ ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. ка нцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"18" травня 2009 р. Справа № 60/115-09

вх. № 3336/1-60

Суддя господарського суд у

при секретарі судового зас ідання

за участю представників ст орін:

позивача - ОСОБА_1 за дов іреністю ВКО №420239 від 20.01.2009 р.; від повідача - голова правління Решетько О.П., наказ № 28 від 01.09 .2006 р.

розглянувши справу за поз овом Фізичної особи-підпр иємця ОСОБА_3, м. Харків

до Закритого акціонерн ого товариства "Харківський комбінат впорядкування", м. Ха рків

про визнання недійсним ріш ення загальних зборів

ВСТАНОВИВ:

Фізична особа-підприє мець ОСОБА_3 (позивач) звер нувся до господарського суду з позовом до Закритого акціо нерного товариства "Харківсь кий комбінат впорядкування" (відповідач) про визнання нед ійсним рішення, прийняте на п озачергових загальних збора х засновників Закритого акці онерного товариства "Харківс ький комбінат впорядкування ", оформлене протоколом № 3 від 22 грудня 2006 року, про проведенн я перереєстрації Закритого а кціонерного товариства "Харк івський комбінат впорядкува ння" шляхом реорганізації в і ншу правову форму господарюв ання: у Товариство з обмежено ю відповідальністю "Колектив не підприємство "Харківський комбінат впорядкування".

В обгрунтування позовних в имог позивач посилається на те, що відповідачем при прове денні зборів не було повідом лено учасників, зокрема пози вача про проведення зазначен их позачергових загальних зб орів, чим порушено ст. 43 Закону України "Про господарські то вариства" та права позивача, о скільки він був позбавлений права проголосувати і вирази ти свою точку зору про повіст ку дня зборів.

Ухвалою господарського су ду Харківської області від 27 к вітня 2009 року позовну заяву бу ло прийнято до розгляду, пору шено провадження у справі та призначено до розгляду у від критому судовому засіданні н а 18 травня 2009 року о 16:00 годині.

Представник позивача у суд овому засіданні підтримує по зовні вимоги в повному обсяз і та просить суд задовольнит и їх з підстав викладених у по зовній заяві. Окрім того, пози вач 18 травня 2009 року надав чере з канцелярію суду за супрові дним листом (вх. №13988) копію дові реності від 20.01.2009р.; копію свідо цтва про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця ОСОБА_3, витяг з ЄДРПОУ на пі дприємство відповідача, копі ю паспорту фізичної особи-пі дприємця ОСОБА_3 та копію картки про присвоєння іденти фікаційного коду ОСОБА_3

Відповідач у судовому засі данні проти задоволення позо ву заперечує, однак у відзиві , наданому через канцелярію г осподарського суду (вх. №13987), по відомляє про те, що дійсно пов ідомлення про проведення заг альних зборів в місцевій пре сі не друкувалось, та посилає ться на те, що керівництво під приємства усно повідомляло у часників товариства про пров едення даних зборів. До відзи ву на позовну заяву відповід ач додає копію наказу № 28 від 01. 09.2006р.

Надані сторонами документ и були досліджені судом та до лучені до матеріалів справи.

Враховуючи те, що норми ст.38 Г осподарського процесуально го кодексу України, щодо обов `язку господарського суду ви требувати у сторін документи і матеріали, необхідні для ви рішення спору, кореспондують ся з диспозитивним правом ст орін подавати докази, п.4 ч.3 ст. 129 Конституції України визнач ає одним з принципів судочин ства свободу в наданні сторо нами суду своїх доказів і у до веденні перед судом їх перек онливості, суд вважає, що госп одарським судом в межах нада них ним повноважень створені належні умови для надання ст оронами доказів та здійснені всі необхідні дії щодо витре бування додаткових доказів, та вважає за можливе розгляд справи за позовної заявою Фі зичної особи-підприємця ОС ОБА_3 за наявними у справі і д одатково поданими на вимогу суду матеріалами і документа ми.

Розглянувши матеріали спр ави та заслухавши у судовому засіданні пояснення предста вників сторін, суд встановив наступне.

22 грудня 2006 року відбулися по зачергові збори засновників Закритого акціонерного това риства "Харківський комбінат упорядкування".

На позачергових зборах зас новників Закритого акціонер ного товариства "Харківський комбінат впорядкування", офо рмленого протоколом № 3 від 22 г рудня 2006 року було прийнято рі шення провести перереєстрац ію ЗАТ "Харківський комбінат впорядкування" шляхом реорг анізації в іншу організаційн о-правову форму господарюван ня: у Товариство з обмеженою в ідповідальністю "Колективне підприємство "Харківський к омбінат впорядкування" (скор очено: ТОВ "КП "ХКУ""), яке буде по вним правонаступником ЗАТ "Х арківський комбінат упорядк ування".

Відповідно до пунктів а), г) ч астини 1 статті 10 Закону Украї ни "Про господарські товарис тва", учасники товариства маю ть право брати участь в управ лінні справами товариства в порядку, визначеному в устан овчих документах, за винятко м випадків, передбачених цим Законом; одержувати інформа цію про діяльність товариств а.

Відповідно до статті 41 Зако ну України "Про господарські товариства", вищим органом ак ціонерного товариства є зага льні збори товариства. У зага льних зборах мають право бра ти участь усі акціонери, неза лежно від кількості та виду а кцій, власниками яких вони є.

Відповідно до статті 43 Зако ну України "Про господарські товариства", про проведення загальних зборів акціонерів держателі іменних акцій пов ідомляються персонально пе редбаченим статутом способо м. Крім того, загальне повідом лення друкується в місцевій пресі за місцезнаходженням акціонерного товариства і в одному із офіційних друкова них видань Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України чи Державної коміс ії з цінних паперів та фондов ого ринку із зазначенням час у і місця проведення зборів т а порядку денного. Якщо до п орядку денного включено пи тання про зміну статутного (с кладеного) капіталу акціоне рного товариства, то одноча сно з порядком денним друку ється інформація, передбаче на статтею 40 цього Закону. По відомлення повинно бути зроб лено не менш як за 45 днів до ск ликання загальних зборів. У р азі необхідності може бути з роблено повторне повідомл ення в зазначених засобах масової інформації. Загальн і збори акціонерів проводя ться на території України, як правило, за місцезнаходженн ям акціонерного товариства, за винятком випадків, коли на день проведення загальних з борів 100 відсотками акцій то вариства володіють інозем ці, особи без громадянства, іноземні юридичні особи, а також міжнародні організа ції.

Будь-який з акціонерів має право вносити свої пропоз иції щодо порядку денного за гальних зборів не пізніш як з а 30 днів до їх скликання. Ріше ння про включення цих пропо зицій до порядку денного пр иймається виконавчим орган ом товариства. Пропозиції а кціонерів, які володіють бі льш як 10 відсотками голосі в, вносяться до порядку денно го обов'язково. Рішення про зміни в порядку денному пов инні бути доведені до відома всіх акціонерів не пізніш як за 10 днів до проведення зборів у порядку, передбаче ному статутом.

До скликання загальних збо рів акціонерам повинна бути надана можливість ознайоми тись з документами, пов'язан ими з порядком денним зборі в. Загальні збори не вправі приймати рішення з питань, не включених до порядку денн ого.

Згідно п. 10.5. Статуту, зареєст рованого 22.08.2005 р. у Виконавчому комітеті Харківської місько ї ради Харківської області з а № 14801230000013736, про проведення загал ьних зборів акціонерів держа телі іменних акцій повідомля ються персонально у письмові й формі. Крім того, загальне по відомлення друкується у місц евій пресі за місцезнаходжен ням Товариства і в одному з о фіціних видань Верховної рад и України, Кабінету Міністрі в України або Державної комі сії з цінних паперів і фондов ого ринку з вказівкою часу і м ісця проведення зборів і пор ядку денного.

Згідно до частини 12 Статуту , ОСОБА_3 є акціонером підп риємства відповідача.

Відповідно до вимог ст. 32 Гос подарського процесуального кодексу України: доказами у с праві є будь-які фактичні дан і, на підставі яких господарс ький суд у визначеному закон ом порядку встановлює наявні сть чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також і нші обставини, які мають знач ення для правильного вирішен ня господарського спору.

Відповідно до ст. 33 Господар ського процесуального кодек су України, кожна сторона пов инна довести ті обставини, на які вона посилається як на пі дставу своїх вимог та запере чень.

Стаття 129 Конституції Украї ни відносить до основних зас ад судочинства змагальність сторін.

За загальним правилом обов ' язок доказування певних об ставин покладається на особу , яка посилається на ці обстав ини. Обов' язок доказування та подання доказів розподіля ється між сторонами, виходяч и з того, хто посилається на юр идичні факти, які обґрунтову ють його вимоги та заперечен ня. Це стосується відповідач а, який повинен доказати факт и, на підставі яких просить су д відмовити в задоволенні по зову.

Відповідач не надав суду до казів належного та своєчасно го повідомлення позивача про скликання зборів від 22 грудня 2006 року, на яких було прийнято рішення про перереєстрацію З АТ "Харківський комбінат впо рядкування" шляхом реорганіз ації в іншу організаційно-пр авову форму господарювання: у Товариство з обмеженою від повідальністю "Колективне пі дприємство "Харківський комб інат впорядкування".

Крім того, відповідач у відз иві на позовну заяву пояснив , що повідомлення про проведе ння загальних зборів в місце вій пресі не друкувалось, але доказів повідомлення позива ча про проведення загальних зборів засновників не надав, та з відзиву вбачається, що ві дповідні докази у відповідач а відсутні, оскільки відпові дач посилається на те, що кері вництво підприємства усно по відомляло учасників товарис тва про проведення даних збо рів.

Згідно ч. 1 ст. 36 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни, письмовими доказами є документи i матеріали, які міс тять дані про обставини, що ма ють значення для правильного вирішення спору.

Відсутність повідомлення про скликання позачергових з борів засновників товариств а, на яких до порядку денного б уло включено питання про пер ереєстрацію ЗАТ "Харківський комбінат впорядкування" шля хом реорганізації в іншу орг анізаційно-правову форму гос подарювання: у Товариство з о бмеженою відповідальністю "К олективне підприємство "Харк івський комбінат впорядкува ння", призвело до істотнього п орушення прав позивача на оз найомлення з документами, п ов'язаними з порядком денним зборів, права на участь у зага льних зборах засновників та управління акціонерним това риством.

За таких обставин, суд вважа є позовні вимоги Фізичної ос оби-підприємця ОСОБА_3 до Закритого акціонерного това риства "Харківський комбінат впорядкування" обгрунтовани ми, доведеними матеріалами с прави та такими, що підлягают ь задоволенню.

Відповідно до статті 49 Госп одарського процесуального к одексу України державне мито у розмірі, передбаченому ста ттею 3 Декрету Кабінету Мініс трів України “Про державне м ито”, що становить 85,00 грн. та зг ідно зі статтею 44 Господарськ ого процесуального кодексу У країни, Постановою Кабінету Міністрів України від 29.03.2002р. № 411 судові витрати на інформац ійно-технічне забезпечення с удового процесу у сумі 118 грив ень слід покласти на відпові дача з вини якого спір доведе но до суду.

Враховуючи вищевикладене та керуючись статтями 10, 41, 40, 43 З акону України "Про господарс ькі товариства", статтею 129 Кон ституції України, статтею 3 Де крету Кабінету Міністрів Укр аїни “Про державне мито”, Пос тановою Кабінету Міністрів У країни від 29.03.2002р. № 411, статтями 1, 5, 6, 12, 32, 33, 43, 44, 49, 75, ст.ст. 82-85 Господарськ ого процесуального кодексу У країни суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити по вністю.

Визнати недійсним рішення , прийняте на позачергових за гальних зборах засновників З акритого акціонерного товар иства "Харківський комбінат впорядкування", оформлене пр отоколом № 3 від 22 грудня 2006 року , про проведення перереєстра ції ЗАТ "Харківський комбіна т впорядкування" шляхом реор ганізації в іншу правову фор му господарювання: у Товарис тво з обмеженою відповідальн істю "Колективне підприємств о "Харківський комбінат впор ядкування"

Стягнути з Закритого акціо нерного товариства "Харківсь кий комбінат впорядкування" (61093, м. Харків, вул. Ільїнська, 68, і дентифікаційний код 14070501) на ко ристь Фізичної особи-підприє мця ОСОБА_3 (61143, АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НО МЕР_1) державного мита у розм ірі 85,00 грн. та витрат на інформ аційно-технічне забезпеченн я судового процесу у розмірі 118 грн.

Видати наказ після набранн я рішенням законної сили.

Повний текст рішення підпи саний 22 травня 2009 року.

Суддя

справа № 60/115-09

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення18.05.2009
Оприлюднено31.05.2010
Номер документу5233833
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —60/115-09

Рішення від 18.05.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Чистякова І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні