Ухвала
від 08.10.2015 по справі 821/1710/15-а
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

----------------------

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 жовтня 2015 р.м.ОдесаСправа № 821/1710/15-а

Категорія: 10.2.4 Головуючий в 1 інстанції: Василяка Д.К.

Одеський апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

головуючого -судді Романішина В.Л.,

суддів Димерлія О.О., Єщенка О.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження в приміщенні суду в м.Одесі апеляційну скаргу фермерського господарства «Журавський І Н» на постанову Херсонського окружного адміністративного суду від 30 червня 2015 року у справі за позовом Управління Пенсійного фонду України в Скадовському районі Херсонської області до фермерського господарства «Журавський І Н» про стягнення заборгованості по пільгових пенсіях,

ВСТАНОВИВ:

В червні 2015 року УПФУ в Скадовському районі Херсонської області звернулося до Херсонського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до фермерського господарства «Журавський І Н» про стягнення заборгованості зі сплати фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених працівникам підприємства за травень 2015 року в сумі 1067,46 грн., посилаючись на те, що у підприємств, які були платниками фіксованого сільськогосподарського податку з січня 2015 року виникає обов'язок відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Фермерське господарство «Журавський І Н» проти позову заперечувало, зазначивши, що до працівника господарства ОСОБА_1 має бути застосовано положення законодавства, що діяло станом на 2005 рік - час виходу її на пенсію. Після досягнення 55-річного віку ОСОБА_1 повинна була перейти на пенсію за віком, а не перебувати на пенсії, призначеній на пільгових умовах. В задоволенні позову відповідач просив відмовити.

Постановою Херсонського окружного адміністративного суду від 30.06.2015р. позов задоволено.

Приймаючи вказане рішення суд першої інстанції, зазначив, що у зв'язку зі змінами до Податкового кодексу України, внесеними Законом України від 28.12.2014р. №71-VІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», фермерське господарство «Журавський І Н» зобов'язане відшкодовувати фактичні витрати на виплату і доставку пенсії ОСОБА_1 до досягнення нею 59 років.

Не погоджуючись із зазначеною постановою, фермерське господарство «Журавський І Н» подало апеляційну скаргу, в якій просить скасувати рішення суду першої інстанції, як таке, що прийняте з порушенням норм матеріального права, та прийняти нову постанову, якою позов УПФУ в Скадовському районі Херсонської області залишити без задоволення.

В своїй скарзі апелянт зазначає, що при вирішенні спору суд не врахував положення ст.58 Конституції України щодо незворотності дії у часі законів та інших нормативно-правових актів. Громадянка ОСОБА_1 вийшла на пенсію в 2005 році, а тому до питань щодо її пенсійного забезпечення мають бути застосовані положення законодавства станом на час виходу її на пенсію.

Належним чином повідомлений про дату, час і місце судового розгляду апелянт в судове засідання не прибув, УПФУ в Скадовському районі Херсонської області подало суду клопотання про розгляд справи в порядку письмового провадження, а тому на підставі п.2 ч.1 ст.197 КАС України, суд вважає за можливе розглянути справу в порядку письмового провадження за наявними у ній матеріалами.

Заслухавши суддю-доповідача, розглянувши доводи апеляційної скарги, перевіривши матеріали справи колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню.

Як вбачається з матеріалів справи, з 01.06.2004р. ОСОБА_1 працює робітницею у ФГ «Журавський І Н», а з липня 2005 року перебуває на пенсійному обліку в УПФУ в Скадовському районі Херсонської області.

Пенсію ОСОБА_1 призначено відповідно до п.2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та на підставі п. «ж» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», як жінці, яка працювала у сільськогосподарському виробництві та виховала п'ятеро дітей, - незалежно від віку і трудового стажу.

12.05.2015р. УПФУ в Скадовському районі Херсонської області направлено ФГ «Журавський І Н» розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до п.2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в частині пенсій, призначених відповідно до п. «б»-«ж» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» за травень 2015 року, згідно якого до сплати господарством підлягало 1067,46 грн.

Непогашення ФГ «Журавський І Н» заборгованості зі сплати фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах працівникам підприємства за травень 2015 року в сумі 1067,46 грн. стало підставою для звернення Управлінням з даним позовом до суду.

Апеляційний суд встановив, що задовольняючи позов УПФУ в Скадовському районі Херсонської області суд першої інстанції повно та всебічно дослідив та оцінив обставини справи, надані сторонами докази, правильно визначив правову природу спірних правовідносин і закон, який їх регулює.

Згідно п.12 ст.20 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника внесків.

Відповідно до п.6.1 п.6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України №21-1 від 19.12.2003р., відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Згідно абз.4 п.1 ст.2 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» для підприємств, установ, організацій, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів «б» - «з» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

З 1 січня 2015 року набрав чинності Закон України від 28.12.2014р. №71-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», яким внесено зміни до Податкового кодексу України, а саме: з переліку загальнодержавних податків і зборів виключено фіксований сільськогосподарський податок.

Для платників єдиного податку виключень щодо відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, чинним законодавством не передбачено. Відповідно, з 01.01.2015р. у вищезазначених платників виникає обов'язок відшкодування пільгових пенсій.

А відтак, висновок суду першої інстанції, що з 01.01.2015р. ФГ «Журавський І Н» зобов'язане, згідно з п.6.8 Інструкції №21-1, в термін до 25 числа щомісячно забезпечувати відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до п.2 Розділу ХV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в частині пенсій, призначених відповідно до п. «б»-«з» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» згідно наданих розрахунків, є правильним.

Апелянт не заперечує свого обов'язку з 01.01.2015р. забезпечувати відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, однак посилається на те, що громадянка ОСОБА_1 вийшла на пенсію в 2005 році, а тому до питань щодо її пенсійного забезпечення мають бути застосовані положення законодавства, чинного станом на час виходу її на пенсію, згідно яких загальний пенсійний вік жінок складав 55 років.

Колегія суддів критично ставиться до таких доводів апелянта, оскільки вважає, що судом першої інстанції надано правильну правовому оцінку таким доводам позивача. Суд апеляційної інстанції погоджується з Херсонським окружним адміністративним судом, що права на пенсію за віком, відповідно до ст.26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», ОСОБА_1 набуде після досягнення нею 59 років - з 04 квітня 2019 року, так як вона використала своє право на призначення пенсії (незалежно від виду) до досягнення віку, передбаченого статтею 26 Закону. Застосуванню, в даному випадку, підлягає законодавство, чинне на час переходу з одного виду пенсії на інший.

А відтак, суд першої інстанції дійшов правильного висновку про обґрунтованість позовних вимог УПФУ в Скадовському районі Херсонської області та наявність підстав для їх задоволення.

Доводи апеляційної скарги висновків суду не спростовують, підстав для скасування рішення суду та задоволення апеляційної скарги не вбачається.

Оскільки судом першої інстанції правильно встановлено обставини справи та постановлено судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права, тому, відповідно до ст.200 КАС України, за наслідками розгляду апеляційної скарги на постанову суду першої інстанції суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову суду - без змін.

Керуючись ст.ст. 185, 195, 197, 198 ч.1 п.1, 200, 205 ч.1 п.1, 206, 254 КАС України, суд

УХВАЛИВ :

Апеляційну скаргу фермерського господарства «Журавський І Н» залишити без задоволення, а постанову Херсонського окружного адміністративного суду від 30 червня 2015 року - без змін.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копій особам, які беруть участь у справі, але може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів.

Головуючий суддя Романішин В.Л.

Судді Димерлій О.О.

Єщенко О.В.

СудОдеський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення08.10.2015
Оприлюднено21.10.2015
Номер документу52410010
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —821/1710/15-а

Ухвала від 08.10.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Романішин В.Л.

Ухвала від 07.09.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Романішин В.Л.

Ухвала від 07.09.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Романішин В.Л.

Ухвала від 28.07.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Романішин В.Л.

Постанова від 30.06.2015

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Василяка Д.К.

Постанова від 30.06.2015

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Василяка Д.К.

Ухвала від 19.06.2015

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Василяка Д.К.

Ухвала від 08.06.2015

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Василяка Д.К.

Ухвала від 08.06.2015

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Василяка Д.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні