Постанова
від 07.11.2012 по справі 2-а/1970/3728/12
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 2-а/1970/3728/12

"07" листопада 2012 р. м. Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд, в складі:

головуючого судді Баб'юка П.М. при секретарі Придаткевич Н.В.,

за участю: представника позивача -ОСОБА_1;

відповідач: не з'явився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Тернополі адміністративну справу за позовною заявою Державної податкової інспекції у Підволочиському районі Тернопільської області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Підволочиський консервний завод»про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у Підволочиському районі Тернопільської області звернувся у Тернопільський окружний адміністративний суд з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Підволочиський консервний завод»про стягнення заборгованості в сумі 9155,43 грн.(вт.ч.765,82 грн. пені).

В судовому засіданні представник позивача позов підтримав в повному обсязі. Пояснив, що станом на час розгляду справи за відповідачем рахується не охоплений заходами примусового стягнення податковий борг в загальній сумі 9155,43 грн., в тому числі: по податку на прибуток - 195 грн. та по земельному податку з юридичних осіб - 8194,61 грн. (основний платіж) і 765,82 грн. (пеня). Вказану заборгованість відповідач добровільно не сплатив, а тому податковий борг підлягає стягненню в судовому порядку.

Представник відповідача в суд не з'явився, хоча про день, час та місце слухання справи повідомлявся своєчасно і належним чином.

Суд вважає що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача належним чином про час і місце розгляду судової справи з його участю та реалізації ним права судового захисту своїх прав та інтересів, тому можливо розглянути справу без участі відповідача, представника відповідача, відповідно до положень ч.4 ст.128 КАС України.

Крім пояснення представника позивача, судом досліджені письмові докази, наявні у матеріалах справи.

Заслухавши у відкритому судовому засіданні пояснення представника позивача, дослідивши подані суду письмові докази, суд вважає, що позов підлягає до задоволення з наступних міркувань.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Підволочиський консервний завод»02.03.2000 року зареєстроване як юридична особа із присвоєнням коду ЄДРПОУ 05397663 та перебуває на податковому обліку в ДПІ у Підволочиському районі.

Відповідно до матеріалів справи станом на 27.09.2012 року за відповідачем рахується не охоплений заходами примусового стягнення податковий борг в загальній сумі 9155,43 грн., в тому числі: по податку на прибуток - 195 грн. та по земельному податку з юридичних осіб - 8194,61 грн. (основний платіж) і 765,82 грн. (пеня)

Вказана заборгованість підтверджується письмовими доказами, які містяться в матеріалах справи, зокрема: податковим повідомленням -рішенням № №0000051502 від 30.01.2012 року, №0000051503 від 10.01.2012 року, №0000521503 від 21.03.2012 року, податковими деклараціями з податку на прибуток та з плати за землю, самостійно поданими відповідачем до податкового органу, відомостями облікових карток платника, першою та другою податковими вимогами, актами перевірок та розрахунками штрафних санкцій.

Доказів добровільної сплати вказаної заборгованості чи оскарження вказаних податкових повідомлень-рішень чи вимог відповідачем не представлено, а судом не здобуто.

Відповідно до п.286.2 ст.286 Податкового кодексу України платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями.

Відповідно до п.57.1 ст.57 Податкового кодексу України Платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно п. п. 20.1.28 ст. 20 Податкового Кодексу України органи державної податкової служби мають право застосовувати до платників податків фінансові (штрафні) санкції, стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов'язань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановлених цим Кодексом, стягувати суми простроченої заборгованості суб'єкта господарювання перед державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) за кредитом (позикою), залученим державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) або під державну (місцеву) гарантію, а також за кредитом з бюджету в порядку, визначеному цим Кодексом.

Відповідно до п. 41.5 ст. 41 Податкового кодексу України визначено, що органами стягнення є виключно органи державної податкової служби, які уповноважені здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу в межах їх повноважень, а також державні виконавці в межах своїх повноважень.

Відповідно до п. 95.1. ст. 95 Податкового кодексу України орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Органи державної податкової служби мають право, зокрема, звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини (пп. 20.1.18. п. 20.1. ст. 20 Податкового кодексу України). Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини (п. 95.3. ст. 95 Податкового кодексу України).

Згідно п. 95.4. ст. 95 Податкового кодексу України, орган державної податкової служби на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків.

Оскільки відповідачем не виконано обов'язку щодо своєчасності та в повноти сплати податків і зборів, не сплачено узгоджених сум податкових зобов'язань та не оскаржено цих сум у встановленому законодавством порядку, суд приходить до висновку, що податковий борг підлягає стягненню в судовому порядку шляхом стягнення коштів з рахунків у банках обслуговуючих відповідача та за рахунок готівки, що йому належить.

Судові витрати по справі згідно ч.4 ст.94 КАС України з відповідача не стягуються.

Керуючись ст..ст. 94,128,153,158-167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Підволочиський консервний завод»(вул. І.Франка,18, смт. Підволочиськ Підволочиського району Тернопільської області, код ЄДРПОУ 05397663) податковий борг, а саме:

- по податку на прибуток: 195 грн. (сто дев'яносто п'ять гривень).

- по земельному податку з юридичних осіб: 8194,61 грн. (вісім тисяч сто дев'яносто чотири гривні 61 коп.) - основний платіж та 765,82 грн. (сімсот шістдесят п'ять гривень 82 копійки) - пеня.

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд у порядок і строки, передбачені статтями 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строків апеляційного оскарження. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо воно не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Головуючий суддя Баб'юк П.М.

копія вірна

Суддя Баб'юк П.М.

СудТернопільський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення07.11.2012
Оприлюднено22.10.2015
Номер документу52448206
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а/1970/3728/12

Постанова від 07.11.2012

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Баб'юк П.М.

Ухвала від 29.10.2012

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Баб'юк П.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні