Постанова
від 01.02.2012 по справі 46/188-б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел.230-31-34

ПОСТАНОВА

про визнання боржника банкрутом

01.02.2012 справа № 46/188-б

За заявоюТовариства з обмеженою відповідальністю «ѳ. Пі. Ел. Україна ЛімітедВ» До Товариства з обмеженою відповідальністю В«Скап ХолдінгсВ» (ідентифікаційний код 34715960) Пробанкрутство Суддя Омельченко Л.В.

Представники:

Від заявника ОСОБА_1 -представник за довіреністю від 23.01.2012 р. Від боржникане з'явився ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «ѳ. Пі. Ел. Україна ЛімітедВ» (далі -заявник) звернулося до суду з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство відносно Товариства з обмеженою відповідальністю В«Скап ХолдінгсВ» відповідно до особливостей, передбачених ст. 52 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» у зв'язку наявністю у підприємства простроченої заборгованості з оплати векселя та відсутність його підприємницької діяльності через прийняття рішення про її припинення.

Провадження у справі за вказаною заявою порушено ухвалою Господарського суду міста Києва № 46/188-б від 27.12.2011 р., яку призначено до розгляду на 10.01.2012 р.

Ухвалами від 10.01.2012 р. та 23.01.2012 р. розгляд справи відкладався відповідно до ст. 77 Господарського процесуального кодексу України.

У судове засідання, призначене на 01.02.2012 р., боржник уповноваженого представника не направив, відзив на вищезазначену заяву і витребувані господарським судом документи не подав, а тому згідно зі ст. 75 Господарського процесуального кодексу України справа розглядається за наявними в ній матеріалами, оскільки боржник був у встановленому порядку та належним чином повідомлений про дату, час та місце засідання суду, а також зважаючи на строки, встановлені ст. 52 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» .

Представник заявника підтримав вимоги поданої заяви про визнання банкрутом Товариства з обмеженою відповідальністю В«Скап ХолдінгсВ» та відкриття його ліквідаційної процедури, а також клопотав про призначення ліквідатором боржника арбітражного керуючого ОСОБА_2, заяву якого про згоду на призначення ліквідатором у справі № 46/188-б залучено до матеріалів справи.

Розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «ѳ. Пі. Ел. Україна ЛімітедВ» про визнання боржника -Товариства з обмеженою відповідальністю В«Скап ХолдінгсВ» банкрутом, заслухавши представника заявника, вивчивши додатково подані документи, суд

ВСТАНОВИВ :

Товариство з обмеженою відповідальністю В«Скап ХолдінгсВ» було зареєстровано Голосіївською районною у м. Києві державною адміністрацією 30.11.2006 р. за адресою: 03191, м. Київ, вул. Лятошинського, 4-а/289 з присвоєнням ідентифікаційного коду № 34715962.

Як вбачається з даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців, отриманих судом від державного реєстратора за місцезнаходженням боржника, станом на час розгляду справи місцезнаходженням указаного підприємства є: 01011, м. Київ, Печерський узвіз, 19, основними видами діяльності -оптова торгівля відходами та брухтом, дослідження кон'юнктури ринку та виявлення суспільної думки, управління підприємствами, посередництво в торгівлі товарами широкого асортименту, купівля та продаж власного нерухомого майна, роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах, засновником -ОСОБА_3 (02002, АДРЕСА_1).

За твердженнями заявника, у боржника наявна прострочена заборгованість у сумі 16 000,00 грн., що виникла з договору про надання юридичних послуг, оплата за якими проводилася у вексельній формі розрахунків, а вжиті заявником захоли щодо її стягнення виявилися безрезультатними.

Дані твердження заявника знаходять документальне підтвердження у матеріалах справи, де міститься копія договору від 13.07.2011 р. № 13-07/11, за умовам якого Товариство з обмеженою відповідальністю «ѳ. Пі. Ел. Україна ЛімітедВ» в якості виконавця зобов'язалося надати замовнику консультаційні та юридичні послуги шляхом усного та письмового консультування з юридичних питань, аналізу законодавства та підготовки юридичних довідок, а Товариство з обмеженою відповідальністю В«Скап ХолдінгсВ» в якості замовника -оплатити послуги повному обсязі у строки та у порядку, передбачених договором.

Відповідно до п. 4.1 зазначеної угоди за вищевказані послуги замовник сплачує виконавцю 16 000,00 грн., включаючи 2 666,67 грн. податку на додану варість.

Прийняття наданих послуг здійснюється шляхом підписання акту прийому-передачі наданих послуг (п. 4.2 договору).

За умовами укладеного договору розрахунки за поставлений товар можливі у будь-якій передбаченій чинним законодавством формі, у тому числі шляхом застосування вексельної форми розрахунків.

Матеріалами справи стверджується, що відповідно до акту прийому-передачі від 03.08.2011 р. Товариство з обмеженою відповідальністю «ѳ. Пі. Ел. Україна ЛімітедВ» передало, а Товариство з обмеженою відповідальністю В«Скап ХолдінгсВ» прийняло послуги вартістю 16 000,00 грн. за договором від 13.07.2011 р. № 13-07/11 про надання юридичних послуг.

05.08.2011 р. Товариство з обмеженою відповідальністю В«Скап ХолдінгсВ» з метою проведення розрахунків за договором виписало Товариству з обмеженою відповідальністю «ѳ. Пі. Ел. Україна ЛімітедВ» простий вексель на суму 16 000,00 грн. з наступними реквізитами:

валюта -гривня,

сума - 16 000,00 грн.,

місце складання -м. Київ,

дата складання - 05.08.2011 р.,

дата платежу -за пред'явленням;

найменування бенефіціара -Товариство з обмеженою відповідальністю «ѳ. Пі. Ел. Україна ЛімітедВ» ,

місце платежу -ПАТ В«КБ В«ПреміумВ» в м. Києві, МФО 339555.

Також 05.08.2011 р. сторони підписали двосторонній акт приймання-передачі векселів, яким засвідчено передачу вищеописаного векселя в рахунок оплати за договором від 13.07.2011 р. № 13-07/11 про надання юридичних послуг.

З матеріалів справи слідує, що Товариство з обмеженою відповідальністю В«Скап ХолдінгсВ» оплату за вказаним векселем не здійснило, у зв'язку з чим заявник звернувся до нотаріуса з заявою про протест векселя.

14.12.2011 р. приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_4 вчинено протест про неоплату векселя № 4491.

У подальшому, нотаріусом вчинено виконавчий напис про неоплату векселя (зареєстровано в реєстрі за № 4492) та запропоновано стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю В«Скап ХолдінгсВ» 16 000,00 грн. плати за векселем.

Статтею 8 Закону України В«Про обіг векселів в УкраїніВ» встановлено, що вексель, опротестований нотаріусом у встановленому законом порядку, є виконавчим документом.

Після вчинення нотаріусом протесту вищевказаного векселя, Товариство з обмеженою відповідальністю В«Скап ХолдінгсВ» звернулося до відділу Державної виконавчої служби Печерського районного управління юстиції у м. Києві для примусового виконання виконавчого напису № 4492 від 14.12.2011 р., за наслідками чого було винесено постанову про відкриття виконавчого провадження ВП № 30462736 від 21.12.2011 р.

В матеріалах справи міститься акти державного виконавця від 23.12.2011 р., яким встановлено відсутність боржника та його майна за адресою: м. Київ, Печерський узвіз, 19.

23.12.2011 р. відділом Державної виконавчої служби Печерського районного управління юстиції у м. Києві винесено постанову про закінчення виконавчого провадження ВП № 30462736 відповідно до ст. 47 Закону України В«Про виконавче провадженняВ» . З указаної постанови слідує, що державним виконавцем не було проведено стягнення на підставі виконавчого напису, з огляду на відсутність боржника за місцезнаходженням та неявленням майна, на яке може бути звернуто стягнення.

За твердженнями заявника, оплата за опротестованим векселем боржником не здійснена, у ході виконавчого провадження кошти не стягнуто, керівні органи товариства за його місцезнаходженням відсутні, що підтверджується актом державного виконавця та довідкою про встановлення місцезнаходження (місця проживання) платника податків від 20.01.2012 р. № 110/26-1/52, складеною заступником начальника Головного відділу податкової міліції Державної податкової інспекції у Печерському районі м. Києва.

Крім того, судом встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю В«Скап ХолдінгсВ» не здійснює підприємницьку діяльність, оскільки до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців внесено запис про винесення рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи. А також відомості про склад ліквідаційної комісії (голова комісії - ОСОБА_3, члени комісії -ОСОБА_5, ОСОБА_6О.).

Описані обставини зумовили звернення Товариства з обмеженою відповідальністю «ѳ. Пі. Ел. Україна ЛімітедВ» до суду з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство.

Ухвалою про порушення провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю В«Скап ХолдінгсВ» судом було зобов'язано податковий орган за місцезнаходженням боржника надати суду відомості про підприємницьку діяльність боржника, зокрема, щодо останньої дати подання боржником документів бухгалтерської звітності та податкових декларацій, а також відомості щодо зміни адреси боржника; надати відомості про відкриття та закриття боржником рахунків у банківських установах; відомості щодо наявності/відсутності у боржника заборгованості з податків, зборів та обов'язкових платежів.

У судове засідання представник Державної податкової інспекції у Печерському районі м. Києва не з'явився, витребувані судом документи до матеріалів справи ним подані не були, а також не надійшло повідомлень про обставини, що унеможливлюють подальше провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю В«Скап ХолдінгсВ» , окрім клопотання про зупинення провадження у справі № 1160/9/10-209 від 27.01.2012 р., що мотивоване необхідністю проведення документальної перевірки боржника.

Указане клопотання відхиляється судом, оскільки Державною податковою інспекцією у Печерському районі м. Києва не вказано норму законодавства, яка передбачає правомочність господарського суду зупинити провадження у справі про банкрутство до проведення податкової перевірки боржника; за результатами проведення аналізу законодавства судом не встановлено відповідну норму; вирішення по суті питання про визнання боржника банкрутом не позбавляє Державну податкову інспекцію у Печерському районі м. Києва можливості заявити грошові вимоги до боржника в установленому порядку і строки; Державна податкова інспекція у Печерському районі м. Києва не є стороною або ж учасником провадження у справі № 46/188-б. а лише особою, зобов'язаною на подання доказів ухвалами суду від 27.12.2011 р. та 10.01.2012 р., що виконані нею не були без поважних на те причин.

Відповідно до ч. 1 ст. 52 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» (далі -Закон) у разі, якщо громадянин-підприємець - боржник або керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням , або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.

Виходячи з ч. 1 ст. 22 Закону у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру.

Згідно з ч. 2 ст. 52 Закону України господарський суд у двотижневий строк з дня винесення ухвали про порушення провадження у справі про банкрутство відсутнього боржника виносить постанову про визнання відсутнього боржника банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру і призначає ліквідатором ініціюючого кредитора за згодою останнього.

В порядку ч. 2 ст. 52 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» заявник клопотав перед судом про призначення ліквідатором боржника арбітражного керуючого ОСОБА_2 (ліцензія серії АВ № 347172 від 29.08.2007 р.) та надав в матеріали справи заяву про його згоду на участь у справі та копію ліцензії і свідоцтва арбітражного керуючого.

У ході судового засідання судом не було встановлено обставин, з якими ч. 3 ст. 3-1 Закону пов'язує неможливість призначення ОСОБА_2 ліквідатором боржника у даній справі, у зв'язку з чим суд вважає за можливе задовольнити дану вимогу заявника.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника заявника, враховуючи наявні у матеріалах справи докази, встановлені в ході судового розгляду обставини, суд приходить до висновку щодо наявності всіх підстав для визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури відповідно до особливостей, передбачених ст. 52 Закону.

На підставі вищевикладеного, керуючись статтями 22, 23, 25, 52 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» , ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Визнати банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю В«Скап ХолдінгсВ» (01011, м. Київ, Печерський узвіз, 19, ідентифікаційний код 34715960).

2. Визнати кредиторські вимоги ініціюючого кредитора -Товариства з обмеженою відповідальністю «ѳ. Пі. Ел. Україна ЛімітедВ» до Товариства з обмеженою відповідальністю В«Скап ХолдінгсВ» у сумі 16 000,00 грн.

3. Відкрити ліквідаційну процедуру.

4. Призначити ліквідатором банкрута Товариства з обмеженою відповідальністю В«Скап ХолдінгсВ» ОСОБА_2 (ліцензія серії АВ № 347172 від 29.08.2007 р., місце проживання: 03028, АДРЕСА_2, ідентифікаційний номер НОМЕР_1).

5. Зобов'язати ліквідатора у п'ятиденний строк з дня прийняття постанови про визнання боржника банкрутом подати до офіційного друкованого органу Верховної Ради України чи Кабінету Міністрів України оголошення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури з метою виявлення, встановлення кредиторів відсутнього боржника та повідомлення їх (кредиторів) про визнання відсутнього боржника банкрутом. Відомості про визнання боржника банкрутом і про відкриття ліквідаційної процедури повинні містити: найменування та інші реквізити боржника, визнаного банкрутом, найменування господарського суду, в провадженні якого знаходиться справа про банкрутство, дату прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, відомості про ліквідатора (ліквідаційну комісію).

6. Зобов'язати ліквідатора надати суду докази публікації оголошення в офіційному друкованому органі про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури протягом двох тижнів з моменту опублікування (оригінал примірника газети).

7. Зобов'язати ліквідатора письмово повідомити про визнання господарським судом відсутнього боржника банкрутом усіх відомих йому кредиторів відсутнього боржника, які в місячний строк з дня одержання повідомлення можуть направити ліквідатору заяви з вимогами до банкрута, зокрема, органи державної податкової служби та інші державні органи, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасністю справляння страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інші види зальнообов'язкового держаного соціального страхування, податків і зборів (обов'язкових платежів).

8. Зобов'язати ліквідатора у разі отримання ним заяв з вимогами до банкрута письмово повідомити про це суд.

9. Зобов'язати Державного реєстратора за місцем знаходження боржника внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців запис про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та відомості про ліквідатора боржника.

10. Підприємницьку діяльність банкрута завершити.

11. Строк виконання всіх грошових зобов'язань вважати таким, що настав з 01.02.2012 р.

12. Припинити нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій по всіх видах заборгованості банкрута з 01.02.2012 р.

13. Припинити повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном з 01.02.2012 р.

14. Зобов'язати ліквідатора надати суду ліквідаційний баланс банкрута та звіт ліквідатора до 01.12.2012 р.

15. Копію постанови направити заявнику, боржнику та ліквідатору, а також для відома до прокуратури Печерського району м. Києва, Державної податкової адміністрації у м. Києві, державному реєстратору за місцем знаходження боржника для виконання.

Суддя Л.В. Омельченко

Товариство з обмеженою відповідальністю "Сі.Пі.Ел. Україна лімітед"

ОСОБА_7

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення01.02.2012
Оприлюднено23.10.2015
Номер документу52492368
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —46/188-б

Постанова від 01.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 25.06.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 23.01.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 10.01.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 27.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні