Рішення
від 01.06.2009 по справі 29/37-09-1008
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"01" червня 2009 р. Справа № 29/37-09-1008

За позовом Відкрите акціо нерне товариство "Енергопост ачальна компанія Одесаоблен ерго";

до відповідача Фізична особа-підприємець ОСОБА _2

про стягнення 5962,45грн.

Суддя Аленін О.Ю.

Представники:

Від позивача: Дзиговська С. М. за довіреністю; Лапче ва Н. В. за довіреністю;

Від відповідача: не з"явився ;

СУТЬ СПОРУ: Від крите акціонерне товариство "Енергопостачальна компанія Одесаобленерго" звернулась до господарського суду Одесь кої області з позовом до прив атного підприємця ОСОБА_2 про стягнення 5962,45грн., з яких сума боргу за спожиту електр ичну енергію - 1124, 82 грн., заборго ваність за перевищення догов ірних величин електроспожив ання - 3344, 07 грн., заборгованість за недовраховану електричну енергію - 1366, 08 грн., індекс інфля ції - 112, 02 грн., 3% річних - 15, 46 грн.

Ухвалою від 13.04.09р. строк розгляду справи продовжено до 01.06.09р. відповідно до вимог ст . 69 ГПК України.

18.05.09р. позивач представ ив уточнення позовних вимог, в якому уточнює найменуванн я відповідача і просить стяг нути з фізичної особи-підпри ємця ОСОБА_2 5962,45 грн., з яких с ума боргу за спожиту електри чну енергію - 1124, 82 грн., заборгов аність за перевищення догові рних величин електроспожива ння - 3344, 07 грн., заборгованість за недовраховану електричну енергію - 1366, 08 грн., індекс інфля ції - 112, 02 грн., 3% річних - 15, 46 грн.

Відповідач у судов е засідання не з"явився та від зив на позов не надав, у зв' яз ку з чим справу розглянуто у відповідності зі ст. 75 ГПК Укр аїни за наявними в ній матері алами.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріал и справи, заслухавши предста вника позивача, оцінивши док ази які мають значення для сп рави, - суд встановив:

05.06.07р. між відкритим акціонер ним товариством "Енергопоста чальна компанія Одесаоблене рго" в особі Південного РЕМ та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_2 було укладено дог овір № 251300. Відповідно до умов д аного договору відкрите акці онерне товариство "Енергопос тачальна компанія Одесаобле нерго" в особі Північного РЕМ постачає електричну енергі ю відповідачу в межах, визнач ених договором, умовами та об сягами постачання електричн ої енергії та потужності, а ві дповідач зобов"язаний щоміся чно у встановлений строк зді йснювати оплату відпущеної й ому електроенергії, а також в иконувати інші умови договор у.

Згідно п. 2.3.3 договору спожив ач зобов"язаний здійснювати оплату вартості спожитої еле ктричної енергії. Пунктом 2 Д одатку № 5, що є невід"ємною час тиною договору № 251300 від 05.06.07р., передбачено, що споживач до 22 числа місяця, що передує р озрахунковому здійснює опла ту за електроенергію самості йно авансовим платежом 100% вар тості договірної величини сп оживання електричної енергі ї згідно з додатком до догов ору "Обсяги постачання елект ричної енергії споживачу".

За вересень 2008 року відповід но до розрахунку за використ ану електроенергію відповів дачем було спожито електроен ергії в кількості 1755 кВт/год на суму 1124, 82 грн. За даний період о плата за використану електри чну енергію відповідачем не виконувалася, що привело до в иникнення заборгованості в р озмірі 1124, 82 грн.

Згідно ст.ст. 525, 526 ЦК України о дностороння відмова від зобо в'язання або одностороння зм іна його умов не допускаєтьс я, якщо інше не встановлено до говором або законом. Зобов'яз ання має виконуватися належн им чином відповідно до умов д оговору та вимог цього Кодек су, інших актів цивільного за конодавства, а за відсутност і таких умов та вимог - відпо відно до звичаїв ділового об ороту або інших вимог, що звич айно ставляться.

Згідно з Додатком № 1, який яв ляється невід"ємною частиною договору № 251300 від 05.06.07р., сторони визначили між собою щомісяч ний обсяг постачання електри чної енергії на кожний місяц ь 2008 року.

Відповідно до п. 4.4. "Правил ко ристування електричною енер гією" та п. 2 Додатка № 1 до Догов ору, споживач має протягом ро зрахункового періоду зверну тися до постачальника електр ичної енергії за регульовани м тарифом із заявою щодо кори гування договірної величини споживання електроенергії. Відповідач не звертався до позивача із заявами про кори гування договірних величин е лектроспоживання за вказані у позовній заяві періоди, том у вони залишилися без змін..

Так, договірна величина еле ктроспоживання на серпень 2008р . становить 3000 кВт/г. Однак факт ичне споживання відповідаче м в цей період склало 9557 кВт/г.

Виходячи з цього, було встан овлено факт перевищення дого вірної величини споживання у серпні 2008р., про що відповідачу були направлено відповідне повідомлення.

Статтею 26 Закону України «П ро електроенергетику»перед бачено, що у випадку споживан ня електричної енергії понад договірну величину за розра хунковий період сплачують по стачальнику двократну варті сть різниці фактично спожито ї і договірної величини.

У зв"язку із перевищенням до говірної величини електросп оживання позивачем була нара хована додаткова плата у сер пні 2008р. на суму 3344, 07 грн.

Сплата заборгованості від повідачем по рахунку за пере вищення договірної величини електроспоживання, направле ного позивачем, відповідачем до теперішнього часу не здій снена.

Частиною 1 статті 26 За кону України "Про електроене ргетику" передбачачено, що с поживання енергії можливе ли ше на підставі договору з ене ргопостачальником.

Відповідно до п. 5.1 "Прав ил користування електричною енергією" споживання без дог овору на постачання електрич ної енергії не допускається. Договір на постачання елект ричної енергії є основним до кументом, який регулює відно сини між постачальником елек тричної енергії, що здійснює свою діяльність на закріпле ній території та споживачем, а також визначає зміст право вих відносин, прав та обов"язк ів сторін.

Згідно п. 6.41 "Правил користу вання електричною енергією" у разі виявлення уповноважен им представником постачальн ика електричної енергії, від якого споживач одержує елек тричну енергію або електропе редавальної організації пор ушень цих Правил, або умов дог овору на місці офоормляється двосторонній акт порушень з а встановленою формою.

24.05.07р. при проведенні технічн ої перевірки розрахункових з асобів обліку працівниками В АТ „Одесаобленерго” було вст ановлено факт порушення "Пра вил користування електрично ю енергією" з боку відповідач а, а саме самовільне підключе ння торгового павільону, яки й розташований за адресою: АДРЕСА_1 без укладання дого вору на постачання електричн ої енергії від електричних м ереж енергопостачальної орг анізації.

Факт користування відпові дачем вказаним об"єктом, розт ашованим за адресою АДРЕСА _1, підтверджується договор ом № 20 на повернення експлуата ційних витрат і представленн я комунальних послуг та техн ічними умовами від 20.04.07р. за № 162 н а розміщення об"єкта торгівл і.

За даним фактом на місці бул о складено акт про порушення правил користування електро енергії № 015825 від 24.05.07р., на підст аві якого комісією позивача була визначена сума недовра хованої електричної енергії та виписано рахунок на суму 13 66, 08 грн.

У відповідності з п. 6.43 "Прави л користування електричною е нергією" споживач повинен оп латити рахунки зха недоврахо вану електричну енергію прот ягом 30 календарних днів від дн я отримання рахунка. Втім до т епершного часу виписаний поз ивачем рахунок залишається н еоплаченим.

Таким чином заборгованіст ь відповідача перед позиваче м за недовраховану електричн у енергію становить 1366, 08 грн.

За змістом статті 27 З акону України "Про електроен ергетику" правопорушення в е лектроенергетиці тягне за со бою встановлену законодавст вом України цивільну, адміні стративну і кримінальну відп овідальність. Правопорушенн ями в електроенергетиці є, зо крема, крадіжка електричної енергії, самовільне підключе ння до об'єктів електроенерг етики і споживання енергії б ез приладів обліку.

Оскільки відповідач несв оєчасно виконував свої зобов "язання у період з 13.10.08р. по 27.02.09р., п озивач просить стягнути сум у боргу із урахуванням індек су інфляції за весь час прост рочення та три проценти річн их від простроченої суми, роз мір яких за розрахунком пози вача становить відповідно 112, 02 грн. та 15, 46 грн.

За змістом ст. 625 ЦК України б оржник не звільняється від в ідповідальності за неможлив ість виконання ним грошового зобов'язання. Боржник, який п рострочив виконання грошово го зобов'язання, на вимогу кре дитора зобов' язаний сплати ти суму боргу з урахуванням в становленого індексу інфляц ії за весь час прострочення, а також три проценти річних з п ростроченої суми, якщо закон ом або договором не встановл ений інший розмір процентів. Отже, позивачем правомірно н араховані втрати від інфляці ї та 3% річних.

На підставі вищевикладено го суд вважає, що позовні вим оги обґрунтовані, підтвердж уються матеріалами справи та підлягають задоволенню у по вному обсязі в сумі боргу за с пожиту електричну енергію 1124, 82 грн., заборгованості переви щення договірних величин еле ктроспоживання 3344, 07 грн., забор гованості за недовраховану е лектричну енергію 1366, 08 грн., ін дексу інфляції 112, 02 грн., 3% річни х 15, 46 грн.

Витрати по сплаті державно го мита та ІТЗ судового проце су за рахунок відповідача, ві дповідно до вимог ст.ст. 44, 49 ГПК України.

Керуючись ст. ст. 44, 49, ст. 82-85 Го сподарського процесуальног о кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повн істю.

2. Стягнути з фізичної особи -підприємця ОСОБА_2 (АДРЕ СА_2, код НОМЕР_1) на корист ь відкритого акціонерного то вариства "Енергопостачальна компанія Одесаобленерго" в о собі Південного району елект ричних мереж (м. Одеса, вул. Чор номорського казацтва, 70, код 26 302365) суму боргу за спожиту елек тричну енергію 1124, 82 грн., борг за перевищення договірних вели чин електроспоживання 3344, 07 гр н., борг за недовраховану елек тричну енергію 1366, 08 грн., індек с інфляції 112, 02 грн., 3% річних 15, 46 г рн., державне мито 102 грн. та 118 гр н. за ІТЗ судового процесу.

Рішення суду набирає з аконної сили в порядку ст. 85 ГП К України.

Наказ видати зг ідно ст. 116 ГПК України.

Суддя Аленін О.Ю .

Дата ухвалення рішення01.06.2009
Оприлюднено03.02.2011
Номер документу5250848
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 5962,45грн

Судовий реєстр по справі —29/37-09-1008

Ухвала від 18.05.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Аленін О.Ю.

Ухвала від 04.03.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Аленін О.Ю.

Ухвала від 13.04.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Аленін О.Ю.

Ухвала від 13.04.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Аленін О.Ю.

Рішення від 01.06.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Аленін О.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні