Рішення
від 03.06.2009 по справі 20/86-09-2278
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"03" червня 2009 р. Справа № 20/86-09-2278

За позовом: ОСОБА_1

До відповідача: Товарис тва з обмеженою відповідальн істю "Берег-Жилстрой"

До відповідача: Виконав чого комітету Одеської міськ ої ради в особі Відділу держа вних реєстраторів

про зобов' язання вчин ити певні дії

Суддя Щавинс ька Ю.М.

Представники сторін:

Від позивача: ОСОБА_2 , діючий за дов. від 6.05.2009р.

Від відповідача: не з'яви лись.

Від третьої особи: не з' явились

СУТЬ СПОРУ: ОСОБА_1 звернувся до господарськог о суду Одеської області з поз овною заявою, в якій просив зо бов'язати Товариство з обмеж еною відповідальністю "Берег -Жилстрой" (ідентифікаційний код юридичної особи - 33313441) вчин ити дії щодо державної реєст рації змін в установчих доку ментах Товариства з обмежено ю відповідальністю "Берег-Жи лстрой" у зв'язку зі зміною у с кладі учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Берег-Жилстрой" в частині вик лючення ОСОБА_1 (ідентифік аційний номер - НОМЕР_1) зі с кладу учасників Товариства, а також зобов' язати державн ого реєстратора Виконавчого комітету Одеської міської р ади виключити ОСОБА_1 (іде нтифікаційний номер - НОМЕР _1) зі складу учасників Това риства з обмеженою відповіда льністю "Берег-Жилстрой" (іден тифікаційний код юридичної о соби - 33313441).

В обґрунтування заявлених вимог позивач посилається н а те, що 13 січня 2009 року ним, як уч асником товариства з часткою 30%, була підписана заява, адрес ована Загальним зборам учасн иків (засновників) Товариств а про вихід зі складу учасник ів Товариства, що була нотарі ально посвідчена приватним н отаріусом Одеського міськог о нотаріального округу ОСО БА_3 та зареєстрована в реєс трі за №67. Відповідно до вказа ної заяви позивач повідомив загальні збори учасників Тов ариства про вихід зі складу у часників Товариства; відсутн ість будь-яких майнових та не майнових претензій до Товари ства у зв' язку з виходом зі с кладу учасників; а також нада в свою згоду на проведення вс іх необхідний дій, передбаче них діючим законодавством Ук раїни, у зв' язку з прийнятим ним рішенням, а саме скликанн я та проведення позачергових Загальних зборів учасників Товариства для розгляду заяв и, внесення відповідних змін до статутних документів Тов ариства, пов' язаних із змін ою у складі учасників Товари ства, та їх державна реєстрац ія у встановленому порядку.

Вказана заява, разом із відп овідним супроводжуючим лист ом, були відправлені 19 січня 2009 року рекомендованим листом з описом та повідомленням пр о вручення поштового відправ лення на ім' я Товариства на адресу: 65026, м. Одеса, вул. Гогол я, будинок 7, кв.1, та було вруче но адресату 23.01.2009.

Враховуючи, що, незважаючи н а отримання заяви, ТОВ „Берег -Жилстрой” протягом встановл еного законом трьохмісячног о строку жодним чином не відр еагувало на заяву позивача, ОСОБА_1 звернувся до господ арського суду із відповідним позовом.

Відповідач ТОВ „Берег-Жилс трой” про час та місце судово го засідання повідомлений на лежним чином, шляхом надсила ння судових ухвал за адресою , що зазначена у Витягу з Єдино го державного реєстру, про що свідчать наявні у справі пош тові повідомлення, у судові з асідання не з' явився, про пр ичини відсутності не повідом ив, витребувані судом докуме нти не надав, у зв' язку з чим справа розглядається за наяв ними матеріалами відповідно до ст.75 ГПК України.

Відповідач - Відділ держа вних реєстраторів у судове з асідання 22.05.2009р. з' явився, але витребувані судом документи не надав, у судове засідання 3 .06.2009р. не з' явився, про причини відсутності не повідомив.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставників сторін та проана лізувавши надані докази у су купності, суд дійшов наступн их висновків:

Згідно з положеннями п.3 ст.116 та ч. 1 ст. 148 ЦК України учасник т овариства з обмеженою відпов ідальністю має право вийти з товариства, повідомивши тов ариство про свій вихід не піз ніше ніж за три місяці до вихо ду, якщо інший строк не встано влений статутом товариства.

Подання заяви про вихід з то вариства є дією, спрямованою на припинення корпоративних прав та обов'язків учасника т овариства. Право учасника то вариства на вихід з товарист ва не залежить від згоди това риства чи інших його учасник ів, а також не пов'язується ні з рішенням зборів учасників, ні з внесенням змін до устано вчих документів товариства.

Згідно до постанови Пленум у Верховного Суду України ві д 24.10.2008р. №13 Про практику розгляд у судами корпоративних спорі в моментом виходу учасника з товариства є дата подачі ним заяви про вихід відповідній посадовій особі товариства або вручення заяви цим особа м органами зв'язку.

Як встановлено судом та не с простовано сторонами, позива чем ОСОБА_1 13.01.2009 року була пі дписана заява про вихід зі ск ладу учасників Товариства з обмеженою відповідальністю „Берег-Жилстрой”, що була нот аріально посвідчена приватн им нотаріусом Одеського місь кого нотаріального округу ОСОБА_3 та зареєстрована в р еєстрі за №67. Зазначена заява разом із супровідним листом, в якому позивач просив дирек тора товариства проінформув ати учасників про отримання заяви та ініціювати проведен ня загальних зборів з питанн я виходу, повідомивши його пр о час та місце таких зборів, бу ла направлена та вручена за ю ридичною адресою товариства 23.01.2009р., про що свідчить наявне у справі поштове повідомлення .

Як свідчать матеріали спра ви, статутом Товариства з обм еженою відповідальністю "Бер ег-Жилстрой" не встановлено і ншого строку для повідомленн я учасника щодо свого виходу зі складу учасників Товарис тва.

З урахуванням викладеного , приймаючи до уваги, що протяг ом встановленого законом трь охмісячного строку товарист вом не було проведено загаль них зборів та реєстрації від повідних змін до установчих документів, позивач є таким, щ о вийшов зі складу учасників Товариства з обмеженою відп овідальністю „Берег-Жилстро й”.

Відповідно до п. 5. ст. 89 Цивіль ного Кодексу України, зміни д о установчих документів юрид ичної особи набирають чиннос ті для третіх осіб з дня їх дер жавної реєстрації, а у випадк ах, встановлених законом, - з м оменту повідомлення органу, що здійснює державну реєстра цію, про такі зміни.

Стаття 4 Закону України “Про державну реєстрацію юридичн их осіб та фізичних осіб - пі дприємців” передбачає, що зм іни до установчих документів юридичної особи, а також змін а прізвища та / або імені та / аб о по батькові (далі - особи) або місця проживання фізичної о соби - підприємця підлягають обов'язковій державній реєс трації шляхом внесення відпо відних змін до запису Єдиног о державного реєстру, який, ві дповідно до ст.16 Закону, створ юється з метою забезпечення органів державної влади, а та кож учасників цивільного обо роту достовірною інформаціє ю про юридичних осіб та фізич них осіб - підприємців з Єдино го державного реєстру.

При цьому, згідно до ст. 17 вка заного Закону в Єдиному держ авному реєстрі у тому числі м істяться такі відомості щодо юридичної особи: перелік зас новників (учасників) юридичн ої особи, у тому числі ім'я, міс це проживання, ідентифікацій ний номер фізичної особи - пла тника податків, якщо засновн ик - фізична особа; найменуван ня, місцезнаходження та іден тифікаційний код, якщо засно вник - юридична особа.

Таким чином, отримавши заяв у про вихід учасника, що, відпо відно, зумовлює зміну у склад і учасників товариства, Това риство має вчинити дії, пов' язані із внесенням змін до ст атутних документів та їх дер жавної реєстрації. А відтак, в ідсутність вчинення таких ді й є порушенням корпоративних прав позивача.

З урахуванням викладеного , приймаючи до уваги приписи п останови Пленуму Верховного Суду України від 24.10.2008р. №13 Про п рактику розгляду судами корп оративних спорів, суд зазнач ає, що у разі, якщо товариство не вчиняє дії у зв'язку з подан ням учасником заяви про вихі д з товариства (не вирішуєтьс я питання про внесення змін д о установчих документів това риства, про їх державну реєст рацію), учасник товариства вп раві звернутися до господарс ького суду з позовом про зобо в'язання товариства до держа вної реєстрації змін в устан овчих документах товариства у зв'язку зі зміною у складі у часників товариства на підст аві статті 7 Закону про господ арські товариства.

За таких обставин, вимоги по зивача про зобов' язання Тов ариства з обмеженою відповід альністю "Берег-Жилстрой" (іде нтифікаційний код юридичної особи - 33313441) вчинити дії щодо де ржавної реєстрації змін в ус тановчих документах Товарис тва з обмеженою відповідальн істю "Берег-Жилстрой" у зв'язку зі зміною у складі учасників Товариства з обмеженою відп овідальністю "Берег-Жилстрой " в частині виключення ОСОБ А_1 (ідентифікаційний номер - НОМЕР_1) зі складу учасник ів Товариства є обґрунтовани ми та такими, що підлягають за доволенню.

Щодо вимог позивача, заявле них до державного реєстратор а, суд зазначає наступне. Згід но до ч.3 ст.1. Закону України “Пр о державну реєстрацію юридич них осіб та фізичних осіб - п ідприємців”, державний реєст ратор - це посадова особа, як а від імені держави здійснює державну реєстрацію юридичн их осіб та фізичних осіб - пі дприємців. При цьому згідно д о ч.8 ст. 6. державний реєстратор території відповідної адмін істративно-територіальної о диниці проводить державну ре єстрацію змін до установчих документів юридичних осіб.

Приписами ч. 12 п.1 ст.6 Закону вс тановлено, що державний реєс тратор вносить до Єдиного де ржавного реєстру відомості п ро державну реєстрацію особи на підставі рішення суду.

Враховуючи, що сам факт вихо ду зі складу учасників товар иства не підлягає встановлен ню рішенням суду, оскільки пр авовстановлюючим документо м є саме нотаріально посвідч ена заява про вихід, але підст авою для внесення до реєстру відповідних відомостей, згі дно із вищевказаними нормами , є рішення суду, суд, встанови вши факт виходу та необхідні сть державної реєстрації змі н у складі учасників Товарис тва з обмеженою відповідальн істю "Берег-Жилстрой", вважає з а необхідне задовольнити поз овні вимоги ОСОБА_1 та зоб ов' язати державного реєстр атора Виконавчого комітету О деської міської ради, виключ ити ОСОБА_1 (ідентифікацій ний номер - НОМЕР_1) зі скла ду учасників Товариства з об меженою відповідальністю "Бе рег-Жилстрой" (ідентифікацій ний код юридичної особи - 33313441).

Враховуючи, що спір виник внаслідок бездіяльності від повідача - Товариства з обмеж еною відповідальністю "Берег -Жилстрой", суд, згідно до ст. ст . 44,49 Господарського процесуал ьного кодексу України поклад ає на нього витрати по сплаті державного мита в сумі 85 грн. т а витрати на ІТЗ судового про цесу в сумі 312 грн. 50 коп.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 75, 82 -85 Господарського процесуаль ного кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задово льнити.

2. Зобов'язати То вариство з обмеженою відпові дальністю "Берег-Жилстрой" (ід ентифікаційний код юридично ї особи - 33313441) вчинити дії щодо д ержавної реєстрації змін в у становчих документах Товари ства з обмеженою відповідаль ністю "Берег-Жилстрой" у зв'язк у зі зміною у складі учасникі в Товариства з обмеженою від повідальністю "Берег-Жилстро й" в частині виключення ОСО БА_1 (ідентифікаційний номе р - НОМЕР_1) зі складу учасни ків Товариства з обмеженою в ідповідальністю "Берег-Жилст рой".

3. Зобов' язати д ержавного реєстратора Викон авчого комітету Одеської міс ької ради, виключити ОСОБА_ 1 (ідентифікаційний номер - НОМЕР_1) зі складу учасникі в Товариства з обмеженою від повідальністю "Берег-Жилстро й" (ідентифікаційний код юрид ичної особи - 33313441).

4. Стягнути з Това риства з обмеженою відповіда льністю "Берег-Жилстрой" (іден тифікаційний код юридичної о соби - 33313441, 65026, Україна, м. Одес а, вул. Гоголя, 7, кв.1) на корист ь ОСОБА_1 (65026, АДРЕСА_1, ід ентифікаційний код НОМЕР_1 ) 85 /вісімдесят п' ять/ грн. ви трати по сплаті державного м ита та 312 /триста дванадцять/ гр н. 50 коп. витрати на ІТЗ судовог о процесу.

Рішення суду набирає за конної сили в порядку ст. 85 ГПК України.

Накази видати післ я набрання рішенням законної сили.

Суддя Щавинська Ю.М.

рішення підписано 9.06.2009р.

Дата ухвалення рішення03.06.2009
Оприлюднено03.02.2011
Номер документу5251263
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —20/86-09-2278

Ухвала від 22.05.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Рішення від 03.06.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні