Постанова
від 27.03.2007 по справі 10/1299-а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

10/1299-А

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98

          


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

"27" березня 2007 р.                                                            Справа №10/1299-А

За позовом           прокурора Деражнянського району в інтересах держави в особі відділення виконавчої

          дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та

          професійних захворювань у Летичівському районі смт. Летичів

до              Товариства з обмеженою відповідальністю „Деражнянське” с. Нижнє Деражнянського району    

про             стягнення  586,48  грн. заборгованості  

Суддя  Виноградова В.В.                    Секретар судового засідання Матущак В.В.

Представники сторін:

позивача             Грушко В.Д. –за довіреністю №13 від 13.03.2007р.

відповідача            не з'явився

за участю           прокурора відділу прокуратури Хмельницької області –Шкадько В.В.

             

             Суть спору :

Прокурор в інтересах позивача звернувся до суду з  позовом, в якому просить у відповідності до вимог Закону України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” стягнути з відповідача на користь Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань заборгованість в розмірі 586,48 грн., що утворилась станом на 01.02.2007р.  

Посилається на те, що згідно ст. 45 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" відповідач як роботодавець є страхувальником і зобов'язаний своєчасно та повністю сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків.

В підтвердження своїх вимог подав розрахункову відомість про нарахування та перерахування страхових внесків за IV квартал 2006 рік, яка подавалась відповідачем до Фонду.

Відповідач в судове засідання повноважного представника не направив, про причини неприбуття не повідомив, письмових пояснень щодо позовних вимог та доказів про сплату заборгованості суду не надав, своїм процесуальним правом не скористався. Відповідачу було направлено ухвали та повістки, оформлені відповідно до вимог ст. 34 КАС України із зазначенням дати, часу і місця судового засідання за юридичною адресою відповідача (повідомлення про вручення поштового відправлення від 15.03.2007р.)  

Суд вважає за можливе розглянути справу без повноважного представника відповідача, за наявними матеріалами.

          Розглядом наявних матеріалів справи встановлено  наступне:

Товариство з обмеженою відповідальністю „Деражнянське” м. Деражня як суб'єкт підприємницької діяльності - юридична особа включене до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (довідка Хмельницького облстатуправління №219), у відповідності до ст.10 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійних захворювань, які спричинили втрату працездатності” є платником страхових внесків, страхове свідоцтво №2205000258.

У відповідача станом на 01.02.2007р. утворилась заборгованість по сплаті страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в розмірі 586,48 грн., що підтверджено розрахунковою відомістю про нарахування та перерахування страхових внесків за 4 квартал 2006р. від 24.01.2007р., в якій визначено недоїмку в розмір 586,48 грн.

В зв'язку з несплатою відповідачем заборгованості в сумі 586,48 грн. в добровільному порядку, прокурором в інтересах позивача подано позов до суду з вимогою про її стягнення.

                  Досліджуючи надані докази, оцінюючи їх в сукупності, судом приймається до уваги  наступне.

Відповідно до ст. 124 Конституції України юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини , що виникають у державі.

Статтею 67 Конституції України передбачено, що кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до ст.45 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" (від 23.09.1999 р. із змінами та доповненнями), надалі Закону,  відповідач як роботодавець є страхувальником і зобов'язаний своєчасно та повністю сплачувати в  установленому  порядку страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків.

          Нормами ст.52 Закону передбачено, що страхувальник несе відповідальність за шкоду, заподіяну застрахованому або Фонду соціального страхування від нещасних випадків внаслідок невиконання своїх обов'язків із страхування від нещасного випадку, відповідно до законодавства.

Статтею 55 Закону встановлено, що спори щодо суми страхових внесків, а також щодо розміру шкоди та прав на її відшкодування, накладення штрафів та з інших питань вирішуються  в судовому порядку.

Відповідно до п.5.1 Інструкції про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (затверджено постановою Правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України  від 20.04.2001 року N 12) не внесені страхувальниками у  встановлений строк страхові внески до Фонду вважаються недоїмкою і стягуються у порядку, передбаченому законодавством,  з нарахуванням пені.

Факт наявності заборгованості по страхових внесках до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в розмірі 586,48 грн. підтверджується розрахунковою відомістю про нарахування та перерахування страхових внесків за 4 квартал 2006 рік, в якій відповідачем самостійно визначено розміри внесків. Доказів про сплату заборгованості суду не подано.

За таких обставин, позовні вимоги обґрунтовані, підтвердженні матеріалами справи, відповідають чинному законодавству та підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.6, 14, 71, 86, 94, 104, 158-163, 167, 254-259, п.п.3,6-7 Розділу 7 „Прикінцеві та перехідні положення” Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

          Позов прокурора Деражнянського району в інтересах держави в особі відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Летичівському районі смт. Летичів до Товариства з обмеженою відповідальністю „Деражнянське” с. Нижнє Деражнянського району про стягнення  586,48  грн. заборгованості  задоволити.

          Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю „Деражнянське” с. Нижнє Деражнянського району (код 32025864) на користь відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Летичівському районі смт. Летичів, вул. 50-річчя Жовтня,25 (код 25921882) заборгованість по страхових внесках в розмірі 586,48 грн. (п'ятсот вісімдесят шість гривень 48 коп.).                     

        

               Згідно ст.ст. 185-186 КАСУ сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають право оскаржити в апеляційному порядку Постанову повністю або частково. Заява про апеляційне оскарження подається протягом 10 днів з дня проголошення, апеляційна скарга подається протягом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Подаються до Житомирського апеляційного господарського суду через суд першої інстанції.

Згідно ст. 254 КАСУ Постанова, якщо інше не встановлено КАСУ, набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, постанова або ухвала суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя                                                                                          В.В. Виноградова

Віддрук. 5 прим. :

1 - до справи,

2 - позивачу,

3 - відповідачу.

4,5- в прокуратуру

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення27.03.2007
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу525304
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/1299-а

Постанова від 27.03.2007

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні