Рішення
від 16.10.2015 по справі 523/13775/15-ц
СУВОРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 523/13775/15-ц

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

"16" жовтня 2015 р.Суворовський районний суд м. Одеси у складі :

головуючого судді - Аліна С.С.

при секретарі - Присяжний А.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Одесі цивільну справу за позовом Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Водолій» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,-

Встановив:

ОСББ «Водолій» звернувся до Суворовського районного суду міста Одеси з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги у розмірі 15 903 гривень 61 копійок.

Свої вимоги позивач обґрунтував тим, що ОСОБА_1 є власником квартири №88, корпус 1, буд.67 по вулиці Академіка Заболотного в м.Одесі. Особовий рахунок на це приміщення відкрито на ім'я відповідачки. Балансоутримувачем будинку №67 по вулиці Академіка Заболотного в м.Одесі є ОСББ «Водолій», який уклав та виконує умови договорів з постачальниками житлово-комунальних послуг та послуг на утримання будинку та при будинкової території. Розміри внесків співвласників будинку на утримання будинку та прибудинкової території затверджені рішенням загальних зборів членів ОСББ «Водолій». В порушення вимог законодавства відповідачка, отримуючи послуги, не сплачувала кошти за отримувані послуги. Внаслідок неналежного виконання обов'язків відповідачкою, утворилась заборгованість за період з 01.01.2012 р. по 01.07.2015 р. у розмірі 15 903 гривень 61 копійок, які позивач просить стягнути разом з понесеними судовими витратами.

В судове засіданні представник позивача не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, надав до суду письмову заяву про розгляд справи у її відсутність. (а.с.46 ).

Відповідачка в судове засідання не з'явилася, про час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, з заявою про слухання справи у її відсутність до суду не зверталася (а.с.42)

У зв'язку з викладеним, зі згоди представника позивача, суд вважає можливим розглянути справу у відсутність відповідача, який був повідомлений належним чином про час і місце розгляду справи, так як у справі достатньо матеріалів про права та взаємовідносини сторін, суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст.224 ЦПК України.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає, про те, що позов є обґрунтованим, є доказаним, тому підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, про те, що ОСОБА_1 є власником квартири №88, корпус 1, буд.67 по вулиці Академіка Заболотного в м.Одесі, яка складається з трьох житлових кімнат, житловою площею 39,6 кв.м., загальною площею 74,5 кв.м., відповідно до технічного паспорту, який виготовлений ПП «ОМБТІ та РОН» 29.06.2006 року на підставі свідоцтва про право власності на квартиру, яке видано 31.05.2006 року виконавчим комітетом Одеської міської ради ЯЯЯ №950572 (а.с.9-10);

Особовий рахунок на квартиру №88, корпус 1, буд.67 по вулиці Академіка Заболотного в м.Одесі відкрито на ім'я відповідачки ОСОБА_1 (а.с.16-17);

Відповідно до письмової довідки ОСББ «Водолій» в квартирі квартири №88, корпус 1, буд.67 по вулиці Академіка Заболотного в м.Одесі зареєстровані ОСОБА_1 - основний квартиронаймач, та ОСОБА_2 (а.с.33);

Відповідно до Рішення Виконкому Одеської міської ради №165 від 09.06.2006 року, на баланс ОСББ «Водолій» передано жилий комплекс, який розташований за адресою: м.Одеса, вул..Ак.Заболотного, б.67/1 (а.с.11,12);

Відповідно до протоколу зборів правління ОСББ «Водолій», з 01 серпня 2013 року, підвищено тарифи на ВЕР (а.с.15);

Відповідно до розрахунку заборгованості по особовому рахунку, який відкритий на ОСОБА_1, на квартиру №88, корпус 1, буд.67 по вулиці Академіка Заболотного в м.Одесі, загальний розмір заборгованості за період з 01.01.2012 р. по 01.07.2015 р. складає у розмірі 15 903 гривень 61 копійок (а.с.16-17);

Відповідно до ст.67 ЖК України , плата за комунальні послуги (водопостачання, газ, електрична, теплова енергія та інші послуги) береться крім квартирної плати за затвердженими в установленому порядку тарифами.

Відповідно до ст.162 ЖК України , плата за користування жилим приміщенням в будинку (квартирі), що належить громадянинові на праві приватної власності, встановлюється угодою сторін. Плата за комунальні послуги береться крім квартирної плати за затвердженими в установленому порядку тарифами. Строки внесення квартирної плати і плати за комунальні послуги визначаються угодою сторін. Наймач зобов'язаний своєчасно вносити квартирну плату і плату за комунальні послуги.

Відповідно до положень Закону України „Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" від 29 листопада 2001 року, ОСББ створюється власниками квартир для забезпечення та захисту прав його членів, дотримання їхніх обов'язків, належного утримання та використання, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати усіх платежів. Основні засади організаційних, господарських відносин, що виникають у сфері надання та споживання житлово- комунальних послуг між їхніми виробниками, виконавцями і споживачами, визначаються Законом України «Про житлово-комунальні послуги» (зі змінами та доповненнями) та Законом України „Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" від 29.11.2001 року.

ОСББ у розумінні ст.1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» не є виробником або виконавцем житлово-комунальних послуг.

Згідно Закону України „Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", об'єднання - юридична особа, створена власниками для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання неподільного і загального майна. У ст.22 цього закону зазначено, якщо правління об'єднання самостійно здійснює функції управителя, воно за договором з постачальниками комунальних послуг може бути колективним замовником (абонентом) таких послуг. У цьому випадку об'єднання несе повну відповідальність за своєчасну сплату вартості фактично спожитих членами об'єднання комунальних послуг. У даному випадку ОСББ «Престиж» самостійно здійснює функції управителя і виступає колективним замовником комунальних послуг. Також у цій статті вказано, що власники несуть відповідальність за своєчасність здійснення платежів на рахунок управителя незалежно від використання приміщень особисто чи надання належних їм приміщень в оренду. Несплата рахунків не допускається. Такі дії є порушенням прав інших членів об'єднання і підставою для звернення до суду про стягнення заборгованості зі сплати по відповідних рахунках у примусовому порядку.

Утримання будинку та прибудинкової території ОСББ забезпечується як самим ОСББ, так і відповідними підприємствами - виконавцями послуг з утримання будинку на підставі договорів з ОСББ, тому свої послуги об'єднанню такі підприємства надають за тарифами, встановленими органами місцевого самоврядування.

Право ОСББ шляхом скликання загальних зборів встановлювати розміри платежів, зборів, внесків членів об'єднання, а також витрати на оплату комунальних та інших послуг, передбачено ст.ст.4,6,9,10,15-17,21 Закону України „Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" та Статутом ОСББ. Розмір плати за утримання будинків та прибудинкових територій встановлюється залежно від капітальності, рівня облаштування та благоустрою.

Членами ОСББ „Водолій" та власниками жилих квартир будинку №67 по вулиці Академіка Заболотного в м.Одесі отримуються різні житлово-комунальні послуги, за які належить постійно проводити платежі, що передбачено положеннями Закону України «Про житлово-комунальні послуги» ; пунктом 17 «Правил користування приміщеннями житлових будинків та прибудинкових територій» затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 08 жовтня 1992 року за №2572, Правилами надання послуг з центрального опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2000 року №2630 та зазначеного вище Статуту ОСББ „Водолій", які регулюють правовідносини між сторонами.

Статтями 20 й 21 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» визначені обов'язки споживача та виконавця житлово-комунальних послуг. Зокрема, обов'язок споживача є укладення договору на надання житлово-комунальних послуг, який підготовлений виконавцем на основі типового договору, а також оплати житлово-комунальних послуг у строки, встановлені договором або законом.

Обов'язок власника квартири укласти договір на надання житлово-комунальних послуг та оплачувати надані послуги, передбачений також пунктом 7 «Правил користування приміщеннями житлових будинків», стверджених Постановою Кабінету Міністрів України №572 від 08 жовтня 1992 року . Таким чином, необхідність укладення договору на надання житлово-комунальних послуг передбачена законом і його укладення зазначено як обов'язок, а не право сторони.

Таким чином, згідно із зазначеними нормами споживачі зобов'язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними. Відсутність договору на надання житлово-комунальних послуг сама по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг (висновок Верховного Суду України висловлений в Постанові від 30.10.2013р., у справі № 6-59цс13).

При таких обставинах, позовні вимоги підлягають задоволенню.

Відповідно до ст.ст. 88 ЦПК України на користь позивача підлягають стягненню з відповідача витрати понесені позивачем за оплату судового збору в розмірі 243 гривні 60 копійок.

На підставі викладеного, та керуючись ст.ст. 10 , 11 , 60 , 64, 88 , 209 , 212-215 , 218 , 224-226 ЦПК України , ст.ст.162 ЖК України, ст.20,21 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» , ст.ст.4,6,9,10,15-17,21 Закону України „Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" , суд -

ВИРІШИВ:

Позов Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Водолій» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_1, ІПН: НОМЕР_1, яка зареєстрована за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2, б. 67, к.1 кв.88) на користь Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Водолій» (ОКПО 34379880, МФО 351005 в ПАТ «УкрСиббанк», р/р 26008045159100) заборгованість за оплату витрат на утримання будинку та житлово-комунальних послуг у розмірі 15 903 гривень 61 копійок (п'ятнадцять тисяч дев'ятсот три гривні шістдесят одна копійка).

Стягнути з ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_1, ІПН: НОМЕР_1, яка зареєстрована за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2, б. 67, к.1 кв.88) на користь Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Водолій» (ОКПО 34379880, МФО 351005 в ПАТ «УкрСиббанк», р/р 26008045159100) суму судового збору у розмірі 243 гривень 60 копійок.

Копію заочного рішення направити сторонам по справі.

Рішення суду може бути оскаржено позивачем в апеляційному порядку через Суворовський районний суд м. Одеси шляхом подачі апеляційної скарги в 10-ти денний строк з дня отримання рішення.

Рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Суддя Аліна С.С.

Дата ухвалення рішення16.10.2015
Оприлюднено26.10.2015
Номер документу52541841
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —523/13775/15-ц

Ухвала від 31.08.2015

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Аліна С. С.

Рішення від 16.10.2015

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Аліна С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні