Ухвала
від 21.10.2015 по справі 923/1752/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78

Веб сторінка : ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


УХВАЛА

про порушення справи

"21" жовтня 2015 р. Справа № 923/1752/15

Суддя господарського суду Херсонської області у складі судді Чернявського В.В., розглянув матеріали

за заявою: Прокурора Суворовського району м.Херсона в інтересах держави в особі Українського державного фонду підтримки фермерських господарств

до: Фермерського господарства "Вітерець Таврії", Бериславський район

про стягнення 89758грн. 49коп.

Описова частина ухвали.

20.10.2015р. за вх.№1819 до господарського суду надійшла позовна заява прокурора Суворовського району м.Херсона в інтересах держави в особі Українського державного фонду підтримки фермерських господарств до фермерського господарства "Вітерець Таврії" про стягнення 82000грн. боргу, 7758,49грн. пені у правовідносинах, врегульованих договором про надання фінансової підтримки фермерському господарству 3656/10 від 15.09.2010р.

За текстом позовної заяви прокурор заявив клопотання про звільнення його від сплати судового збору, мотивоване відсутністю фінансування органів прокуратури за статтею видатків щодо сплати судового збору.

Суд встановив:

Відповідно до ст.8 Закону України "Про судовий збір" враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі; суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Відповідно до ст.29 ГПК України у господарському судочинстві прокурор несе обов'язки і користується правами сторони, крім права на укладення мирової угоди.

Пунктом 2 Прикінцевих положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору" від 22.05.2015р., яким органи прокуратури виключено з переліку органів, що звільнені від сплати судового збору, зобов'язано Кабінет Міністрів України забезпечити відповідне фінансування державних органів щодо сплати судового збору.

Згідно зі ст.ст.89, 90 Закону України "Про прокуратуру" фінансування прокуратури здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, функції головного розпорядника коштів щодо фінансового забезпечення діяльності прокуратури здійснюються Генеральною прокуратурою України. Фінансування прокуратури здійснюється згідно з кошторисами і щомісячними розписами видатків, затвердженими Генеральним прокурором України в межах коштів, передбачених Державним бюджетом України на поточний бюджетний період.

Законом України "Про державний бюджет України на 2015 рік" не передбачено видатків на сплату органам прокуратури судового збору. Кабінетом Міністрів України на виконання п.2 Прикінцевих положень вказаного Закону не вжито заходів щодо фінансування органів прокуратури для потреб сплати судового збору.

Статтею 121 Конституції України на прокуратуру України покладено представництво інтересів громадянина або держави в суді у випадках, визначених законом.

Відповідно до ст.2 Закону України "Про прокуратуру" ( у редакції, яка діє з 15.07.2015р.) однією з функцій органів прокуратури є представництво інтересів громадянина або держави в суді у випадках, визначених цим Законом.

За ст.361 цього Закону з метою представництва громадянина або держави прокурор має право в порядку, передбаченому процесуальним законом, звертатися до суду з позовами (заявами, поданнями).

Відсутність державного фінансування органів прокуратури на потреби сплати судового збору з врахуванням викладеного є підставою для звільнення прокурора від сплати судового збору.

За наведених обставин суд задовольняє клопотання прокурора про звільнення від сплати судового збору за подання цієї позовної заяви до господарського суду.

Суд визнав подані матеріали позовної заяви достатніми для її прийняття до розгляду.

Керуючись статтями 61, 64, 65, 86 ГПК України, ст.8 Закону України "Про судовий збір", суд

у х в а л и в:

1. Задовольнити клопотання прокурора про звільнення від сплати судового збору за подання позовної заяви. Звільнити прокурора від сплати судового збору.

2. Прийняти позовну заяву та порушити провадження у справі.

3. Призначити справу до розгляду в засіданні господарського суду на "10" листопада 2015 р. об 11:30 за адресою: м. Херсон, вул. Горького, 18, зал судових засідань № 323.

4. Повідомити учасників процесу про час і місце розгляду справи шляхом направлення копій цієї ухвали.

5. Зобов'язати сторони до 06.11.2015 року через канцелярію господарського суду Херсонської області з супровідним листом подати:

          прокурора та позивача: докази часткового повернення відповідачем фінансової допомоги за договором №656/10 від 15.09.2010р.; повний арифметичний розрахунок боргу; повний арифметичний розрахунок пені.

          відповідача: письмові пояснення з описом відношення до позовних вимог, обґрунтуванням такого відношення, докази на обґрунтування позиції у спорі, витяги зі статуту та з ЄДР щодо юридичного статусу, відомості про реквізити банківського рахунка.

Відповідно до вимог ст. 36 ГПК України, сторонами письмові докази суду подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії.

Суд звертає увагу учасників процесу на те, що копія документа виготовляється рукописним, машинописним способами, засобами оперативної поліграфії т.і. Під час виготовлення копії рукописним і машинописним способами текст документа відтворюється повністю, включаючи елементи бланка, і засвідчується підписом посадової особи, яка підтверджує відповідність копії оригіналу. Копія документа вважається належним чином засвідчена, якщо вона засвідчена наступним чином: відмітка "Копія" зазначається у верхній правій частині лицьового боку першого аркуша документа. Напис про засвідчення документа складається із слова "Згідно", найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії і проставляється нижче реквізиту "Підпис".

                    Суддя В.В. Чернявський

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення21.10.2015
Оприлюднено26.10.2015
Номер документу52561668
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/1752/15

Ухвала від 10.11.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Чернявський В.В.

Рішення від 24.11.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Чернявський В.В.

Ухвала від 21.10.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Чернявський В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні