Постанова
від 20.10.2015 по справі 807/1829/15
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 жовтня 2015 рокум. Ужгород№ 807/1829/15

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Рейті С.І

при секретарі судового засідання - Шмідзен І.Ю.

за участю: представники сторін в судове засідання не з'явились

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в Ужгородському районі Закарпатської області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агровиробничоторгова фірма "ОСОБА_1Т.Д." про стягнення заборгованості у сумі 1937,96 грн., -

ВСТАНОВИВ:

У відповідності до ч. 3 ст. 160 Кодексу адміністративного судочинства України в судовому засіданні 20 жовтня 2015 року проголошено вступну та резолютивну частини Постанови. Постанова в повному обсязі складена 21 жовтня 2015 року.

Управління Пенсійного фонду України в Ужгородському районі Закарпатської області (далі - позивач, УПФУ в Ужгородському районі) звернулося до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агровиробничоторгова фірма "ОСОБА_1Т.Д." (далі - відповідач, ТОВ "АФ "Гроно"), яким просить стягнути з відповідача заборгованість у сумі 1937,96 грн. по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій.

20.10.2015 року представником позивача УПФУ в Ужгородському районі до суду подано заяву, згідно якої позовні вимоги підтримав, просить справу розглянути за відсутності представника позивача та розгляд справи проведено за відсутності представника позивача, на підставі наявних в матеріалах справи доказів.

Відповідач письмове заперечення проти позову з належними доказами не подав, свого представника в судове засідання не направив, не повідомив суд про причини не прибуття, хоча повідомлявся належним чином про відкриття провадження в адміністративній справі, про дату, час і місце розгляду даної справи. Відтак, судом вжито достатніх заходів щодо належного повідомлення відповідача про відкриття провадження, про дату, час і місце судового розгляду даної адміністративної справи, та відповідно до п.6 ст.128 Кодексу адміністративного судочинства України, справа вирішується на підставі наявних у ній матеріалів.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до висновку про задоволення адміністративного позову, виходячи з наступного:

ТОВ "АФ "Гроно" (код ЄДРПОУ 00413848) зареєстроване в УПФУ в Ужгородському районі як платник збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, визначений ст.1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26.06.1997 року, та з 01.01.2004 року також, як платник страхових внесків відповідно до ст.15 "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 року.

УПФУ в Ужгородському районі призначило пенсію за віком на пільгових умовах громадянину ОСОБА_2 відповідно до п. "б" - "з" ст.13 Закону України В«Про пенсійне забезпеченняВ» .

Згідно ч.1 ст.72 КАС України, обставини, встановлені судовим рішенням в адміністративній, цивільній чи господарській справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

Постановою Закарпатського окружного адміністративного суду від 30 грудня 2014 року (справа № 807/3563/14, головуючий - суддя Гебеш С.А.) у справі за позовом управління Пенсійного фонду України в Ужгородському районі Закарпатської області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агровиробничоторгова фірма "ОСОБА_1Т.Д." (ті самі сторони) встановлено обставини щодо правомірності призначення пільгової пенсії громадянину ОСОБА_2 (рішення суду не оскаржено та набрало законної сили) та обставини щодо правомірності призначення пенсії громадянину ОСОБА_2 повторно не доказуються.

Згідно абзацу 4 п. 1 ст. 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26.06.1997 року за № 400/97-ВР, для платників збору об'єктом оподаткування є фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до п. п. "б" - "з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст. 12 цього Закону.

У відповідності до Порядку застосування Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18 листопада 2005 року № 383 (зареєстрований в Міністерстві юстиції України 1 грудня 2005 р. за № 1451/11731) при визначенні права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовуються Списки, що чинні на період роботи особи. При цьому до пільгового стажу зараховується весь період роботи на відповідних посадах або за професіями незалежно від дати внесення цієї посади чи професії до Списків

Відповідно до ч. 2 розділу XV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 року, зберігається порядок покриття фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до п. "в" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення". Крім сум виплачених пенсій відшкодуванню підлягають також витрати на їх доставку, які згідно із змінами до граничних тарифів на основні послуги зв'язку згідно з наказом Держкомзв'язку та інформації України від 22.07.2004 року за № 166, становлять для міста 0,79 відсотків та для села 1,56 відсотків.

Порядок відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, визначено розділом 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року за № 21-1 (зареєстрована у Міністерстві юстиції України 16.01.2004 року за N 64/8663, далі - Інструкція № 21-1), якою, зокрема, передбачено, що витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи. При цьому стаж роботи на останньому підприємстві враховується у повному розмірі, а з попередніх місць роботи осіб він додається до стажу, необхідного для призначення пенсій на пільгових умовах.

УПФУ в Ужгородському районі проведено виплату пільгової пенсії та витрат на її доставку ОСОБА_2 за період липень-серпень 2015 року, згідно розрахунків сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, які позивачем було надіслано відповідачу, відшкодуванню відповідачем підлягає сума 1937,96 грн., в тому числі, 29-76 грн. - поштова доставка.

ТОВ "АФ "Гроно" в добровільному порядку не здійснено відшкодування УПФУ в Ужгородському районі сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за віком на пільгових умовах, заборгованість відповідача перед позивачем по відшкодуванню таких витрат становить 1937,96 грн., та дана сума заявлена до стягнення в судовому порядку.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення. Матеріалами справи доведено заборгованість відповідача у сумі 1937,96 грн. по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, правомірність звернення до суду з зазначеним позовом, в зв'язку з чим вимоги позовної заяви є обґрунтованими, підтверджені належними та допустимими доказами, відповідачем не спростовані (заперечення проти позову відповідач суду не надав, направлена судова кореспонденція повернута з відміткою пошти "за закінченням терміну зберігання", втім, з наявного в матеріалах справи витягу з Інформаційно-ресурсного центру ТОВ "АФ "Гроно" зареєстроване за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1, тобто за адресою, що вказана в позовній заяві та на яку направлялась кореспонденція суду) та підлягають до задоволення повністю.

Згідно ч. 4 ст. 94 КАС України, судові витрати з відповідача не стягуються.

Керуючись ст. ст. 17, 71, 86, 94, 160, 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов управління Пенсійного фонду України в Ужгородському районі Закарпатської області до товариства з обмеженою відповідальністю "Агровиробничоторгова фірма "ОСОБА_1Т.Д." про стягнення заборгованості у сумі 1937,96 грн. - задовольнити повністю.

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Агровиробничоторгова фірма "ОСОБА_1Т.Д." (Закарпатська область, Ужгородський район, с. Худльово, вул. Антонівська, 3 код 00413848) на користь управління Пенсійного фонду України в Ужгородському районі (Закарпатська область, м. Ужгород, вул. Загорська, 2 код 20449736) заборгованість у сумі 1937,96 грн. (одна тисяча дев'ятсот тридцять сім гривень дев'яносто шість копійок) по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій.

3. Постанова набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 254 КАС України, та може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Закарпатський окружний адміністративний суд в порядку та строки, встановлені ст. 186 КАС України. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України - протягом десяти днів з дня отримання копії постанови (копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції).

Суддя ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення20.10.2015
Оприлюднено26.10.2015
Номер документу52567789
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —807/1829/15

Ухвала від 07.06.2016

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

Постанова від 20.10.2015

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

Ухвала від 07.09.2015

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

Ухвала від 31.08.2015

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні