Рішення
від 21.09.2015 по справі 524/6113/15-ц
АВТОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Справа № 524/6113/15-ц

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21.09.2015 року Автозаводський районний суд м. Кременчука Полтавської області в складі:

головуючого судді - Кривич Ж.О.,

при секретарі - Кулинич М.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Кременчуці цивільну справу за позовом Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Квартал 297-5» до ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за утримання будинку та прибудинкової території,-

В С Т А Н О В И В:

У липні 2015 року ОСББ «Квартал 297-5» звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 (далі по тексту - відповідач 1) та ОСОБА_2 (далі по тексту - відповідач 2) про стягнення заборгованості утримання будинку та прибудинкової території на загальну суму 1307 грн. 55 коп. та судовий збір в розмірі 243 грн.60 коп..

Представник позивача ОСББ «Квартал 297-5» - ОСОБА_3 позовні вимоги підтримав в повному обсязі, не заперечував проти заочного розгляду справи.

Відповідачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 у судове засідання не прибули повторно, про дату розгляду справи повідомлені належним.

Суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст.224 ЦПК України.

Суд, вивчивши матеріали справи, встановив наступне.

23.02.2014 року рішенням установчих зборів від 23.02.2014 року співвласники житлового будинку № 5 по кватралу 297 у м. Кременчуці створено ОСББ, державну реєстрацію якого проведено 03.03.2014 року.

ОСОБА_1 є власником трьохкімнатної квартири АДРЕСА_1. В свою чергу ОСОБА_2 є членом сім'ї власника, а отже і користувачем квартири.

Статтею 10 ЗУ «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» до виключної компетенції загальних зборів членів об'єднання відноситься. Зокрема, затвердження кошторису і балансу об'єднання, а також визначення розмірів внесків та платежів членами об'єднання.

Протоколом № 2 від 11.03.2014 року зборів власників приміщень у житловому будинку. Затверджено тариф на комунальні послуги, а саме, на двокімнатні квартири в будинку у розмірі 80 грн. 00 коп. на трьохкімнатні - 105 грн. 00 коп., а також протоколом № 3 від 08.07.2014 року та протоколом № 6 від 14.03.2015 року зборів власників приміщень у житловому будинку вирішено питання про додаткове виділення з кожної квартири на ремонт підвального приміщення та даху по 50 грн. 00 коп.

Відповідач 1, станом на 01.06.2015 року за отримані послуги сплатив частково, на момент звернення до суду за відповідачем значиться заборгованість відповідно до розрахунку у розмірі 1307 грн. 55 коп. (а.с.3).

Позивачем направлено досудову вимогу відповідачу, в якій йшлося про вищезазначену заборгованість та попереджено, що у разі несплати ОСББ «Квартал 297-5» буде змушене звернутися до суду із позовом про стягнення заборгованості.

Відповідачем проігноровано вищезазначену вимогу, борг не погашено.

У відповідності до пункту 1 частини першої статті 20 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги» передбачено право споживача одержувати вчасно та відповідної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг, а споживач в свою чергу, зобов'язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Згідно частини першої статті 151 Житлового кодексу України, громадяни, які мають у приватній власності жилий будинок (квартиру), зобов'язані забезпечувати його схоронність, провадити за свій рахунок поточний і капітальний ремонт, утримувати в

порядку придомову територію.

Частинами 1, 3 ст. 156 Житлового кодексу України визначено, члени сім'ї власника жилого будинку (квартири), які проживають разом з ним у будинку (квартирі), що йому належить, користуються жилим приміщенням нарівні з власником будинку (квартири), якщо при їх вселенні не було іншої угоди про порядок користування цим приміщенням. Члени сім'ї власника будинку (квартири) зобов'язані дбайливо ставитися до жилого будинку (квартири). Повнолітні члени сім'ї власника зобов'язані брати участь у витратах по утриманню будинку (квартири) і придомової території та проведенню ремонту. Спори між власником та членами його сім'ї про розмір участі в витратах вирішуються в судовому порядку.

Статтею 360 ЦК України передбачено, що співвласник відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов'язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов'язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов'язаннями, пов'язаними із спільним майном.

Згідно статті 322 Цивільного кодексу України власник зобов'язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до статті 68 Житлового кодексу України наймач зобов'язаний своєчасно вносити квартирну плату та плату за комунальні послуги.

В частині другій статті 509 ЦК України зазначено, зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу, тобто цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки.

Отже, між позивачем та відповідачами виникли відносини, що породжують цивільні права та обов'язки, оскільки позивач надає житлово-комунальні послуги, а відповідачі користуються ними.

Згідно частини першої та другої статті 614 Цивільного кодексу України Особа, яка порушила зобов'язання, несе відповідальність за наявності її вини (умислу або необережності), якщо інше не встановлено договором або законом. Особа є невинуватою, якщо вона доведе, що вжила всіх залежних від неї заходів щодо належного виконання зобов'язання, відсутність своєї вини доводить особа, яка порушила зобов'язання.

Відповідно до ч. 1 ст. 540 ЦК України передбачено, що якщо у зобов'язанні беруть участь кілька кредиторів або кілька боржників, кожний із кредиторів має право вимагати виконання, а кожний із боржників повинен виконати обов'язок у рівній частці, якщо інше не встановлено договором або актами цивільного законодавства.

Оскільки відповідачі по справі зобов'язання по сплаті внесків на відшкодування внесків з утримання будинків та прибудинкової території належним чином не виконують, суд вважає за необхідне стягнути в рівних частках з відповідачів на користь позивача по 653 грн. 77 коп. на відшкодування внесків з утримання будинків та прибудинкової території.

Судові витрати розподілити відповідно до ст. 88 ЦПК України.

Керуючись ст. 215-218 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В

Позов Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Квартал 297-5» до ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за утримання будинку та прибудинкової території - задовольнити.

Стягнути із ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 на користь Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Квартал 297-5», ЄДРПОУ 39119356 - 653 грн. (шістсот п'ятдесят три) 77 коп. на відшкодування внесків з утримання будинків та прибудинкової території.

Стягнути із ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2 на користь Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Квартал 297-5», ЄДРПОУ 39119356 - 653 грн. (шістсот п'ятдесят три) 77 коп. на відшкодування внесків з утримання будинків та прибудинкової території.

Стягнути із ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2 на користь Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Квартал 297-5», ЄДРПОУ 39119356 - 121, 80 грн. у повернення сплаченого судового збору.

Стягнути із ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 на користь Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Квартал 297-5», ЄДРПОУ 39119356 - 121,80 грн. у повернення сплаченого судового збору.

Заочне рішення суду може бути переглянуте судом після подання заяви про перегляд рішення упродовж десяти днів з дня отримання копії рішення суду.

Заочне рішення може бути оскаржено до Апеляційного Суду Полтавської області через Автозаводський районний суд м. Кременчука шляхом подання апеляційної скарги на рішення упродовж десяти днів після розгляду заяви про перегляд заочного рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строків подання заяви про перегляд заочного рішення, апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи Апеляційним судом Полтавської області.

Суддя:

СудАвтозаводський районний суд м.Кременчука
Дата ухвалення рішення21.09.2015
Оприлюднено26.10.2015
Номер документу52576935
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —524/6113/15-ц

Ухвала від 17.11.2015

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Кривич Ж. О.

Ухвала від 21.09.2015

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Кривич Ж. О.

Рішення від 21.09.2015

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Кривич Ж. О.

Ухвала від 28.07.2015

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Кривич Ж. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні