Ухвала
від 27.11.2012 по справі 2а-1132/12/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1

У Х В А Л А

27 листопада 2012 року № 2а-1132/12/2670

Суддя Окружного адміністративного суду міста Києва Аверкова В.В. при секретарі судового засідання Висоцькій Ю.М. розглянувши в порядку письмового провадження питання про заміну стягувача у виконавчому листі по адміністративній справі

за позовом Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України до Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Лайф-Капітал" про стягнення штрафу в сумі 850,00грн.

ВСТАНОВИВ:

Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України (далі по тексту - позивач) звернулась до Окружного адміністративного суду міста Києва з адміністративним позовом до Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Лайф-Капітал" (далі по тексту - відповідач) про стягнення штрафу у розмірі 850,00 грн.

Постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 20 лютого 2012 року адміністративний позов Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України задоволено та стягнуто з Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Лайф-Капітал" (ідентифікаційний код 35059990, адреса: 01103, місто Київ, вул. Кіквідзе, 18) до державного бюджету України (код бюджетної класифікації за доходами 21081100 та символ звітності банку 100) суму штрафу у розмірі 850,00 (вісімсот п'ятдесят) грн.

На підставі вищевикладеного, 15 жовтня 2012 року представнику позивача видано виконавчий лист про примусове виконання постанови Окружного адміністративного суду міста Києва від 20 лютого 2012 року.

29 жовтня 2012 року (відповідно до відмітки служби діловодства суду) надійшла заява позивача про заміну сторони позивача у виконавчому листі № 2а-1132/12/2670.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 06 листопада 2012 року призначено розгляд питання про заміну стягувача у виконавчому листі до розгляду у судовому засіданні на 13 листопада 2012 року, яке відкладалось на 21 листопада 2012 року.

У судове засідання 21 листопада 2012 року представники сторін не з'явилися, позивачем подано клопотання від 16 листопада 2012 року про розгляд питання заміну стягувача у виконавчому листі без участі уповноваженого представника, причини не явки представника відповідача суду не відомі.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 22 листопада 2012 року розгляд питання про заміну стягувача у виконавчому листі перенесено до розгляду у судовому засіданні на 27 листопада 2012 року, одночасно, визнано явку представників Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг обов'язковою.

У судове засідання 27 листопада 2012 року представники сторін не з'явилися, причини не явки невідомі.

Враховуючи неявку представників стоірн суд, керуючись частиною 6 статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України, розглянув у письмовому провадженні питання про заміну стягувача у виконавчому листі по адміністративній справі № 2а-1132/12/2670.

Розглянувши подане клопотання з урахуванням всебічного і повного встановлення всіх фактичних обставин, на яких воно ґрунтується та об'єктивної оцінки доказів, суд зазначає наступне.

Заява про заміну сторони позивача у виконавчому листі № 2а-1132/12/2670 мотивована тим, що наказом Президента України від 23 листопада 2011 року № 1069/2011 «Про ліквідацію Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України» визначено ліквідувати Держфінпослуг. Правонаступника Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України не визначено.

Відповідно до Положення про Державну комісію з регулювання ринків фінансових послуг України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03 лютого 2010 року № 157 ( далі - Положення № 157), та Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг України», в редакції, що діяла до набрання чинності Законом України від 07 липня 2011 року № 3610-VI, Держфінпослуг виступала спеціально уповноваженим органом виконавчої влади у сфері регулювання ринків фінансових послуг у межах, визначених законодавством.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28 березня 2012 року № 256, Положення № 157 втратило чинність.

Законом України від 07 липня 2011 року № 3610-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо національних комісій, що здійснюють державне регулювання природних монополій, у сфері зв'язку та інформатизації, ринків цінних паперів і фінансових послуг»внесені зміни до Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», згідно з якими органом, що здійснює державне регулювання ринків фінансових послуг, крім ринку банківських послуг та ринку цінних паперів та похідних цінних паперів (деривативів), є національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

Указом Президента України від 3 листопада 2011 року № 1070/2011 утворено Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, яка 20 лютого 2012 року внесена до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та знаходиться за адресою: вул. Б. Грінченка, 3, м. Київ, 01001.

Відповідно до пункту 1 Положення про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, затвердженого Указом Президента України від 23 листопада 2011 року № 1070/2011 Нацкомфінпослуг, є державним колегіальним органом, підпорядкованим Президенту України, підзвітним ОСОБА_1 України.

За таких обставин, на думку заявника, повноваження та функції щодо державного регулювання ринків фінансових послуг, що здійснювалися Держфінпослуг як спеціально уповноваженим органом державної влади у сфері регулювання ринків фінансових послуг, після набуття повноважень Нацкомфінпослуг, здійснюються Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

З огляду на вищезазначене та із посиланням на статтю 55 Кодексу адміністративного судочинства України, позивач просить суд задовольнити подане клопотання.

В свою чергу, дослідивши подані документи, ознайомившись із позицією заявника, що викладена у заяві від 29 жовтня 2012 року, суд зазначає наступне.

Частиною 9 постанови Пленуму Вищого адміністративного суду України від 6 березня 2008 року № 2 «Про практику застосування адміністративними судами окремих положень Кодексу адміністративного судочинства України під час розгляду адміністративних справ» зазначено, що відповідно до статті 55 КАС України в разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії адміністративного процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи правонаступником.

При визначенні процесуального правонаступництва судам слід виходити з того, хто є правонаступником у спірних правовідносинах, та враховувати, що якщо під час розгляду адміністративної справи буде встановлено, що орган державної влади, орган місцевого самоврядування, рішення, дії чи бездіяльність яких оскаржуються, припинили свою діяльність, то в такому випадку суду необхідно залучити до участі у справі їх правонаступників. У випадку ж відсутності правонаступників суду необхідно залучити до участі у справі орган, до компетенції якого належить вирішення питання про усунення порушень прав, свобод чи інтересів позивача.

У разі зменшення обсягу компетенції суб'єкта владних повноважень, не пов'язаного з припиненням його діяльності, до участі у справі як другий відповідач судом залучається інший суб'єкт владних повноважень, до компетенції якого передані або належать функції чи повноваження щодо вирішення питання про відновлення порушених прав, свобод чи інтересів позивача.

В матеріалах справи містяться ОСОБА_2 з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців станом на 21 листопада 2012 року, відповідно до яких Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг зареєстрована як юридична особа та знаходиться за адресою: 01001, місто Київ, вул. Бориса Грінченка, будинок 3, в свою чергу, Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг як юридична особа перебуває в стані припинення (місцезнаходження: 01001, місто Київ, вул. Бориса Грінченка, будинок 3).

Статтею 19 Конституції України встановлено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до статті 55 Кодексу адміністративного судочинства України у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії адміністративного процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов'язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов'язкові для особи, яку він замінив.

В даному випадку, Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України не надано доказів ліквідації (припинення юридичної особи), оскільки як вже зазначалось, відповідно до ОСОБА_3 з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців станом на 21 листопада 2012 року юридична особа перебуває в стані припинення, а Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг - документів на підтвердження статусу правонаступника, тому заява про заміну сторони у виконавчому листі є передчасною та не підлягає задоволенню.

За даних обставин, керуючись статтею 55, 158-160 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд міста Києва, -

У Х В А Л И В:

1. Відмовити Державній комісії з регулювання ринків фінансових послуг України у задоволенні клопотання про заміну сторони у виконавчому листі.

2. Ухвалу направити сторонам.

Суддя В.В. Аверкова

Дата ухвалення рішення27.11.2012
Оприлюднено28.10.2015
Номер документу52591869
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1132/12/2670

Ухвала від 27.11.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Аверкова В.В.

Ухвала від 22.11.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Аверкова В.В.

Ухвала від 06.11.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Аверкова В.В.

Ухвала від 27.01.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Аверкова В.В.

Постанова від 20.02.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шарпакова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні