Постанова
від 21.10.2015 по справі 915/1192/15
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" жовтня 2015 р.Справа № 915/1192/15 Одеський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

Головуючого Діброви Г.І.

Суддів Принцевської Н.М., Ліпчанської Н.В.

при секретарі судового засідання - Саломатовій К.А.

за участю представників сторін:

від позивача - не з'явився;

від відповідача - не з'явився.

Розглянувши апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства Комерційний Банк „ПРИВАТБАНК", м. Дніпропетровськ

на рішення господарського суду Миколаївської області від 04.08.2015 року

у справі №915/1192/15

за позовом Публічного акціонерного товариства Комерційний Банк „ПРИВАТБАНК", м.Дніпропетровськ

до Товариства з обмеженою відповідальністю „ЯРНАНЬ-РОЗВИТОК І ТУРИЗМ", м.Миколаїв

про стягнення 77776 грн. 82 коп.

В С Т А Н О В И В:

Публічне акціонерне товариство Комерційний банк "ПРИВАТБАНК", м.Дніпропетровськ 06.07.2015 року звернулось до господарського суду Миколаївської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю „ЯРНАНЬ-РОЗВИТОК І ТУРИЗМ", м.Миколаїв, в якій просить суд стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю „ЯРНАНЬ-РОЗВИТОК І ТУРИЗМ", м.Миколаїв на користь Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "ПРИВАТБАНК", м.Дніпропетровськ заборгованість за Договором від 01.08.2012 року Б/Н в розмірі 77776 грн. 82 коп. (34000 грн. 00 коп. - заборгованість за кредитом; 23792 грн. 44 коп. - заборгованість по процентам за користування кредитом; 14476 грн. 38 коп. - пеня за несвоєчасність виконання зобов'язання за договором; 5508грн. 00 коп. - заборгованість по комісії за користування кредитом, а також стягнути з відповідача судовий збір.

Рішенням господарського суду Миколаївської області від 04.08.2015 року у справі № 915/1192/15 (суддя Коваль Ю.М.) позов Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "ПРИВАТБАНК", м. Дніпропетровськ задоволено частково, стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "ЯРНАНЬ-РОЗВИТОК І ТУРИЗМ", м. Миколаїв на користь Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "ПРИВАТБАНК", м.Дніпропетровськ грошові кошти у загальній сумі 68927 грн. 00 коп. із яких 34000 грн. 00 коп. - заборгованість з повернення кредитних коштів 21 919 грн. 00 коп. - заборгованість зі сплати відсотків за користування кредитом; 5508 грн. 00 коп. - заборгованість зі сплати комісії за користування кредитом; 7500 грн. 00 коп. - пеня за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань за договором, а також грошові кошти на відшкодування судових витрат у справі з оплати позовної заяви судовим збором у сумі 1 827 грн. 00 коп., у задоволенні решти позовних вимог відмовлено.

Публічне акціонерне товариство Комерційний банк "ПРИВАТБАНК", м.Дніпропетровськ з рішенням суду не погодилось, тому звернулось до Одеського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить суд змінити рішення господарського суду Миколаївської області від 04.08.2015 року по справі №915/1192/15 за позовом Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "ПРИВАТБАНК", м. Дніпропетровськ до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЯРНАНЬ-РОЗВИТОК І ТУРИЗМ", м. Миколаїв про стягнення основного боргу, відсотків, комісії за користування кредитними коштами, пені за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань за кредитним договором в частині зменшення розміру заборгованості по процентам та пені, задовольнивши позов в цій частині в повному обсязі, в іншій частині рішення залишити без змін, а також стягнути з відповідача судові витрати.

Апеляційна скарга мотивована порушенням місцевим господарським судом норм матеріального та процесуального права в частині зменшення заборгованості по процентам та пені.

До Одеського апеляційного господарського суду 21.09.2015 року від Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "ПРИВАТБАНК", м.Дніпропетровськ надійшли додаткові пояснення до апеляційної скарги, які судовою колегією долучені до матеріалів справи.

В судове засідання представники сторін не з'явились, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, про що свідчать повідомлення про вручення поштового відправлення. Про причину неявки суд не повідомили, своїми процесуальними правами, передбаченими статтею 22 Господарського процесуального кодексу України, не скористались, ніяких клопотань з цього приводу судовій колегії не надали, неявка без поважних причин у судове засідання представників сторін не тягне за собою відкладення розгляду справи на інші строки, тому справу розглянуто за наявними матеріалами, а повний текст постанови направляється сторонам по справі в установленому порядку.

Колегія суддів Одеського апеляційного господарського суду вважає за необхідне розглянути апеляційну скаргу, оскільки для з'ясування фактичних обставин справи достатньо матеріалів, що знаходяться в справі № 915/1192/15.

Апеляційний господарський суд, у відповідності до статті 101 Господарського процесуального кодексу України, на підставі встановлених фактичних обставин переглядає матеріали господарської справи та викладені в скарзі доводи щодо застосування судом при розгляді справи норм матеріального та процесуального права, що мають значення для справи, при цьому суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі.

Обговоривши доводи апеляційної скарги, дослідивши правильність застосування судом першої інстанції норм процесуального та матеріального права України, фактичні обставини справи, оцінивши докази на їх підтвердження, надавши правову кваліфікацію відносинам сторін і виходячи з фактів, встановлених у процесі розгляду справи, правових норм, які підлягають застосуванню, та матеріалів справи, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню частково, а рішення суду підлягає зміні в частині стягнення відсотків за користування кредитним лімітом, виходячи з наступного.

Як вбачається з матеріалів справи, Товариство з обмеженою відповідальністю "ЯРНАНЬ-РОЗВИТОК І ТУРИЗМ", м. Миколаїв уклало з Публічним акціонерним товариством Комерційним банком "ПРИВАТБАНК", м.Дніпропетровськ у спрощеній формі Договір банківського обслуговування, підписавши 01.08.2012 року заяву про відкриття поточного рахунку, в якій надало згоду на приєднання до умов і правил надання банківських послуг.

Умовами і правилами надання банківських послуг передбачено, що Банк при наявності вільних грошових ресурсів зобов'язується здійснювати обслуговування кредитного ліміту відповідача на вказаному рахунку, про розміри якого позивач повідомляє клієнта на свій вибір або у письмовій формі, або через встановлені засоби електронного зв'язку Банку та відповідача. Порядок встановлення, зміни ліміту, погашення заборгованості та розмір відсоткової ставки за користування кредитним лімітом регламентується Умовами, Тарифами банка, розміщеними в мережі Інтернет на сайті http://privatbank.ua.

Кредитний ліміт на поточний рахунок надається на поповнення обігових коштів і здійснення поточних платежів відповідача в межах кредитного ліміту. Позивач здійснює обслуговування ліміту відповідача, що полягає в проведенні його платежів понад залишок коштів на поточному рахунку відповідача, шляхом дебетування поточного рахунку. При цьому утворюється дебетове сальдо (пункт 3.2.1.1.1. Умов і правил надання банківських послуг).

Ліміт може бути змінений відповідачем в односторонньому порядку, передбаченому Умовами, у разі зниження надходжень грошових коштів на поточний рахунок або настання інших факторів, передбачених внутрішніми нормативними документами позивача. Підписавши угоду, відповідач висловлює свою згоду на те, що зміна ліміту проводиться позивачем в односторонньому порядку шляхом повідомлення відповідача на свій вибір або в письмовій формі, або через встановлені засоби електронного зв'язку сторін (системи клієнт-банк, інтернет-клієнт-банк, sms - повідомлення або інших) (пункт 3.2.1.1.6. Умов і правил надання банківських послуг).

За своєю юридичною природою укладений сторонами договір є змішаним договором здійснення банківських операцій, який містить елементи договору банківського рахунку та кредитного договору.

Чинним законодавством України передбачено, що банками здійснюється фінансове посередництво у формі банківських операцій, зокрема розрахункових, кредитних (стаття 339 Господарського кодексу України). Розрахункові операції банків спрямовані на забезпечення взаємних розрахунків між учасниками господарських відносин, а також інших розрахунків у фінансовій сфері (частина 1 статті 341 Господарського кодексу України), а кредитні операції полягають у розміщенні банками від свого імені, на власних умовах та на власний ризик залучених коштів юридичних осіб (позичальників) та громадян (стаття 345 Господарського кодексу України).

Для здійснення розрахунків суб'єкти господарювання зберігають грошові кошти в установах банків на відповідних рахунках (частина 2 статті 341 Господарського кодексу України).

Клієнт зобов'язаний сплатити плату за виконання банком операцій за рахунком клієнта, якщо це встановлено договором (частина 4 статті 1068 Цивільного кодексу України). Якщо відповідно до договору банківського рахунку банк здійснює платежі з рахунку клієнта, незважаючи на відсутність на ньому грошових коштів (кредитування рахунку), банк вважається таким, що надав клієнтові кредит на відповідну суму від дня здійснення цього платежу. Права та обов'язки сторін, пов'язані з кредитуванням рахунку, визначаються положеннями про позику та кредит (параграфи 1 і 2 глави 71 Цивільного кодексу України), якщо інше не встановлено договором або законом (стаття 1069 Цивільного кодексу України).

На виконання умов укладеного сторонами договору Банком встановлено для ТОВ „ЯРНАНЬ-РТ" кредитний ліміт у розмірі 23 500 грн., починаючи з 18.07.2013 року; у розмірі 34000 грн., починаючи з 09.09.2013 року, що випливає з довідки Банку від 04.06.2015 року № 08.7.0.0.0./150604132955 та з виписки з особистого рахунку товариства. Також, згідно з виписки з особового рахунку у період з 23.08.2013 року по 12.03.2015 року ТОВ „ЯРНАНЬ-РТ" використало кредитний ліміт, проте не здійснило платежі на виконання своїх грошових зобов'язань за договором, і тому на даний час заборгованість з повернення отриманих за договором кредитних коштів становить суму 34000 грн. 00 коп.

Пунктом 3.2.1.1.3. Умов та правил надання банківських послуг передбачено, що кредит надається в обмін на зобов'язання Клієнта з повернення кредиту, сплаті відсотків та винагороди.

Згідно з пунктом 3.18.1.3. Умов та правил надання банківських послуг проведення платежів Клієнта у порядку обслуговування кредитного ліміту проводиться Банком протягом одного року з моменту підписання угоди про приєднання Клієнта до Умов та правил надання банківських послуг.

У зв'язку з невиконанням відповідачем своїх обов'язків по сплаті кредиту, Публічне акціонерне товариство Комерційний банк "ПРИВАТБАНК", м. Дніпропетровськ направило 01.03.2015 року йому претензію від 02.02.2015 року № 20801NKAOSOGM. Відповіді на претензію матеріали справи не містять.

Враховуючи вищезазначене, судова колегія погоджується із висновком місцевого господарського суду щодо стягнення з відповідача заборгованості з повернення кредитних коштів у сумі 68 927 грн. 00 коп., заборгованості зі сплати комісії за користування кредитом у сумі 5 508 грн. 00 коп.

Щодо заявлених позивачем позовних вимог про стягнення пені за прострочку виконання грошового договірного зобов'язання, суд апеляційної інстанції зазначає наступне.

У розумінні статті 230 Господарського кодексу України пеня є господарською санкцією у вигляді грошової суми, яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання.

Частиною шостою статті 232 Господарського кодексу України передбачено, що нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано, якщо інше не встановлено умовами договору.

Пунктом 3.2.1.5.1 Умов та правил надання банківських послуг встановлено, що при порушенні Клієнтом будь-якого із зобов'язань по сплаті відсотків за користування кредитом, передбачених пунктами 3.2.1.2.2.2, 3.2.1.4.1, 3.2.1.4.2, 3.2.1.4.3, термінів повернення кредиту, передбачених пунктами 3.2.1.1.8, 3.2.1.2.3, 3.2.1.2.3.4, винагороди, передбаченого пунктами 3.2.1.2.2, 3.2.1.4.4, 3.2.1.4.5, 3.2.1.4.6 Клієнт виплачує Банку за кожний випадок порушення пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла у період, за який сплачується пеня (у % річних) від суми простроченого платежу за кожний день прострочення платежу.

Матеріалами справи підтверджується, що відповідачем не виконано вчасно грошового зобов'язання з повернення кредитних коштів та процентів за користування кредитним лімітом, тому нарахування банком пені за період з 03.01.2014 року по 03.07.2014 року є правомірним та обґрунтованим.

При цьому, суд апеляційної інстанції погоджується з висновком місцевого господарського суду про стягнення пені за прострочення виконання грошового зобов'язання за період з 03.01.2014 року по 03.07.2014 року та відмову у стягнення пені за період з 04.07.2014 року по 12.03.2015 року, оскільки з аналізу підпункту 3.18.5.1 Умов та правил надання банківських послуг випливає, що договором не передбачено іншого порядку нарахування пені, ніж визначеного частиною 6 статті 232 Господарського кодексу України, згідно якої нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконаним.

Водночас, судова колегія не погоджується з висновком місцевого господарського суду про часткове задоволення позовних вимог про стягнення з відповідача процентів за користування кредитним лімітом.

Так, в силу приписів статті 1056-1 Цивільного кодексу України процентна ставка за кредитом може бути фіксованою або змінюваною. Тип процентної ставки визначається кредитним договором. Розмір процентів, тип процентної ставки (фіксована або змінювана) та порядок їх сплати за кредитним договором визначаються в договорі залежно від кредитного ризику, наданого забезпечення, попиту і пропозицій, які склалися на кредитному ринку, строку користування кредитом, розміру облікової ставки та інших факторів. Фіксована процентна ставка є незмінною протягом усього строку кредитного договору. Встановлений договором розмір фіксованої процентної ставки не може бути збільшено банком в односторонньому порядку. Умова договору щодо права банку змінювати розмір фіксованої процентної ставки в односторонньому порядку є нікчемною. У разі застосування змінюваної процентної ставки кредитор самостійно, з визначеною у кредитному договорі періодичністю, має право збільшувати та зобов'язаний зменшувати процентну ставку відповідно до умов і в порядку, встановлених кредитним договором. Кредитодавець зобов'язаний письмово повідомити позичальника, поручителя та інших зобов'язаних за договором осіб про зміну процентної ставки не пізніш як за 15 календарних днів до дати, з якої застосовуватиметься нова ставка. У кредитному договорі встановлюється порядок розрахунку змінюваної процентної ставки із застосуванням погодженого сторонами індексу. Порядок розрахунку змінюваної процентної ставки повинен дозволяти точно визначити розмір процентної ставки за кредитом на будь-який момент часу протягом строку дії кредитного договору. Кредитор не має права змінювати встановлений кредитним договором порядок розрахунку змінюваної процентної ставки без згоди позичальника.

Відповідно до пункту 3.2.1.1.12. Умов та правил надання банківських послуг для розрахунку відсотків за користування кредитним лімітом встановлюється диференційована процентна ставка. Відсоткова ставка до розрахунку залежить від терміну існування непогашеного залишку по кредиту. У випадку зміни вартості кредитних ресурсів на ринку грошових ресурсів, зміни облікової ставки НБУ, зміни курсу гривні до іноземної валюти 1 групи класифікатору іноземних валют понад на 5 та більше процентів. Сторони на дату укладання цього Договору, узгодили про збільшення розміру процентної ставки за користування кредитом. При цьому, таке збільшення розміру процентів за користування кредитом не повинно перевищувати подвійного розміру процентної ставки, зазначеної в цьому пункті. Інформацію про розмір узгодженої зміненої процентної ставки за користування кредитом, Банк розміщує для Клієнта одним з таких способів: в письмовій формі, через встановлені засоби електронного зв'язку Банку та Клієнта - системи клієнт-банк, інтернет клієнт-банк, "Приват24", sms-повідомлення на останні відомі Банку номери телефонів, наданих Банку при ідентифікації та актуалізації відомостей про Клієнта, або іншими засобами. Узгоджений Сторонами змінений розмір процентів за користування кредитом є чинним з моменту розміщення його способом, зазначеним в цьому пункті, якщо інша дата не визначена в інформації про зміну розміру процентів.

Таким чином, відповідач, підписуючи заяву про відкриття поточного рахунку та надання згоди на приєднання до Умов та тарифів надання банківських послуг, надав згоду на встановлення змінюваної процентної ставки та подальшу її зміну.

Позивачем на підставі протоколу кредитного комітету від 27.05.2014 року було прийнято рішення про підвищення процентної ставки по кредитним лімітам на рахунках після пільгового періоду з 24% до 36 % річних - понад 45 днів, 56 % - понад 3 місяці.

Підвищення процентної ставки відбулось у зв'язку із значним підвищенням курсу гривні до долару США, який відповідно до Класифікатора іноземних валют та банківських металів, затвердженого постановою Правління НБУ від 04.02.1998 року №34 відноситься до першого класу вільно конвертованих валют України.

Відповідачеві було направлено повідомлення про підвищення процентної ставки, починаючи з 01.07.2014 року, через електронну систему "Приват24", що підтверджується копією виписки від 05.06.2014 року, також інформація щодо підвищення процентних ставок була розміщена на офіційному сайті банку http://privatbank.ua., що, відповідно до Умов та правил надання банківських послуг, вважається належним повідомленням про зміну умов договору.

За таких обставин, Одеський апеляційний господарський суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог позивача про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "ЯРНАНЬ-РОЗВИТОК І ТУРИЗМ", м. Миколаїв заборгованості по процентам за користування кредитом у сумі 23792 грн. 44 коп., тому рішення суду в цій частині про часткове задоволення підлягає зміні.

Доводи апеляційної скарги щодо неправомірності у відмовленні пені з 04.07.2014 року не прийняті судовою колегією до уваги, оскільки не підтверджені матеріалами справи.

З урахуванням вищевикладеного, судова колегія Одеського апеляційного господарського суду дійшла висновку, що апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню, а рішення господарського суду Миколаївської області від 04.08.2015 року у справі № 915/1192/15, відповідно до вимог статті 43 Господарського процесуального кодексу України ґрунтується на всебічному, повному та об'єктивному розгляді всіх обставин справи, які мають суттєве значення для вирішення спору, але частково не відповідає нормам матеріального права України, тому підлягає зміні, в зв'язку з невірним висновком місцевого господарського суду щодо неправомірного підвищення з боку банку процентної ставки за користування кредитним лімітом.

Відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України, витрати по сплаті судового збору по апеляційній скарзі покладаються на Товариство з обмеженою відповідальністю "ЯРНАНЬ-РОЗВИТОК І ТУРИЗМ", м. Миколаїв пропорційно задоволеним вимогам.

Керуючись статтями 49, 99, 101, 103, 104, 105 Господарського процесуального кодексу України, Одеський апеляційний господарський суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "ПРИВАТБАНК", м. Дніпропетровськ на рішення господарського суду Миколаївської області від 04.08.2015 року у справі № 915/1192/15 - задовольнити частково.

Рішення господарського суду Миколаївської області від 04.08.2015 року у справі № 915/1192/15 - змінити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ЯРНАНЬ-РОЗВИТОК І ТУРИЗМ", м. Миколаїв, Миколаївської області, 54001, вул. Велика Морська,89, офіс 5, на користь Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "ПРИВАТБАНК", м. Дніпропетровськ, Дніпропетровської області, 49094, вул. Набережна Перемоги, 50, ЄДРПОУ 14360570 грошові кошти у загальній сумі 70 800 грн. 44 коп. із яких 34000 грн. 00 коп. - заборгованість з повернення кредитних коштів 23792 грн. 44 коп. - заборгованість зі сплати відсотків за користування кредитом; 5508 грн. 00 коп. - заборгованість зі сплати комісії за користування кредитом; 7500 грн. 00 коп. - пеня за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань за договором, а також грошові кошти на відшкодування судових витрат у справі з оплати позовної заяви у сумі 1 827 грн. 00 коп.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ЯРНАНЬ-РОЗВИТОК І ТУРИЗМ", м. Миколаїв, Миколаївської області, 54034, вул. Велика Морська,89, офіс 5, на користь Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "ПРИВАТБАНК", м. Дніпропетровськ Дніпропетровської області, 49094, вул. Набережна Перемоги, 50, ЄДРПОУ 14360570 831 грн. 26 коп. судового збору за апеляційний перегляд рішення суду.

Відмовити у позовних вимогах Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "ПРИВАТБАНК", м. Дніпропетровськ до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЯРНАНЬ-РОЗВИТОК І ТУРИЗМ", м. Миколаїв про стягнення пені у розмірі 6976 грн. 38 коп.

В іншій частині рішення господарського суду Миколаївської області від 04.08.2015 року у справі №915/1192/15 залишити без змін.

Доручити господарському суду Миколаївської області видати накази.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття, направляється сторонам по справі в триденний строк та може бути оскаржена до Вищого господарського суду України через Одеський апеляційний господарський суд у двадцятиденний строк.

Головуючий Г.І. Діброва

Судді Н.М. Принцевська

Н.В. Ліпчанська

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення21.10.2015
Оприлюднено27.10.2015
Номер документу52616127
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —915/1192/15

Постанова від 21.10.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

Ухвала від 17.09.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

Ухвала від 07.09.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

Рішення від 04.08.2015

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль Ю. М.

Ухвала від 07.07.2015

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні