Постанова
від 20.10.2015 по справі 816/3177/15
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 жовтня 2015 року м. ПолтаваСправа № 816/3177/15

Полтавський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Канигіної Т.С.,розглянувши в порядку письмового провадження справу за адміністративним позовом

позивача

Кременчуцької об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Полтавській області

до відповідача

Релігійної громади Свято - Михайлівської української православної церкви с. Солониця Козельщинського району

про

припинення юридичної особи

В С Т А Н О В И В:

07 серпня 2015 року Кременчуцька об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Полтавській області звернулася до Полтавського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Релігійної громади Свято - Михайлівської української православної церкви с. Солониця Козельщинського району про припинення юридичної особи.

В обґрунтування позову позивач посилається на те, що відповідачем податкова звітність не подавалась до Кременчуцької ОДПІ більше одного року, що є підставою для звернення податкової інспекції до суду про припинення юридичної особи відповідно до частини 2 статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців".

          Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 10 серпня 2015 року відкрито скорочене провадження.

          Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 26 серпня 2015 року призначено справу за даним адміністративним позовом до судового розгляду.

Позивач у судове засідання не прибув, про дату, час і місце судового розгляду повідомлений належним чином, подав клопотання про розгляд справи без участі представника позивача.

Відповідач у судове засідання не прибув, про дату, час і місце судового розгляду повідомлений належним чином.

За таких обставин та з урахуванням приписів частини 6 статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження.

          Суд, вивчивши та дослідивши наявні в матеріалах справи документи, дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що Релігійна громада Свято - Михайлівської української православної церкви с. Солониця Козельщинського району (код ЄДРПОУ 33435430) зареєстрована як юридична особа 13.01.1997 та перебуває на податковому обліку в Кременчуцькій ОДПІ (Козельщинському відділені) з 30.12.2008.

Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 9 Закону України "Про систему оподаткування" (який діяв до 01 січня 2011 року) платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язані подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

Згідно з підпунктом 16.1.3 пункту 16.1 статті 16 Податкового кодексу України від 02.12.2010 року № 2755-VI платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Виходячи із положень пункту 157.14 статті 157 Податкового кодексу України, Порядку складання Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 31.01.2011 № 56 (чинного до 18.03.2014), та Порядку складання Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 27.01.2014 № 85 (чинного з 18.03.2014), відповідач повинен подавати податковий звіт про використання коштів неприбуткових установ та організацій до контролюючого органу за кожний звітний (податковий) період.

Згідно з пунктом 20.1.37 статті 20 та пунктом 67.2 статті 67 Податкового кодексу України органи державної податкової служби у випадках, встановлених законом, мають право звертатися до суду про винесення рішення щодо припинення юридичної особи та припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця.

У довідках Кременчуцької ОДПІ від 25.06.2015, від 17.08.2015 зазначено, що відповідач заборгованості перед бюджетом не має та податкову звітність не подавав з моменту реєстрації по 2015 рік.

Приймаючи до уваги, що відповідачем у порушення вимог закону не подається податкова звітність більше одного року, у нього відсутня заборгованість за платежами до бюджету, у суду є підстави для припинення юридичної особи відповідача.

З огляду на викладене, вимоги позивача є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до частини 1 статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" суд, який постановив рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи, у день набрання таким рішенням законної сили направляє його копію державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення.

Враховуючи вимоги частини 4 статті 94 КАС України, судові витрати у цій справі не підлягають стягненню з відповідача, оскільки у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем – фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись статтями 7-11, 17, 18, 71, 158 - 163 Кодексу адміністративного судочинства України, статтями 33, 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" суд

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Кременчуцької об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Полтавській області до Релігійної громади Свято-Михайлівської української православної церкви с. Солониця Козельщинського району про припинення юридичної особи задовольнити.

Припинити юридичну особу – Релігійну громаду Свято-Михайлівської української православної церкви с. Солониця Козельщинського району (код ЄДРПОУ 33435430), зареєстровану 13.01.1997.

У день набрання постановою законної сили направити її копію державному реєстратору за місцезнаходженням відповідача для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення щодо припинення юридичної особи – Релігійної громади Свято-Михайлівської української православної церкви с. Солониця Козельщинського району.

          Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого статтею 186 КАС України, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Якщо строк апеляційного оскарження буде поновлено, то вважається, що постанова суду не набрала законної сили.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення постанови з одночасним поданням її копії до суду апеляційної інстанції. У разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

          Суддя                                                                                Т.С. Канигіна

СудПолтавський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.10.2015
Оприлюднено28.10.2015
Номер документу52619572
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —816/3177/15

Постанова від 20.10.2015

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Т.С. Канигіна

Ухвала від 20.10.2015

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Т.С. Канигіна

Ухвала від 10.08.2015

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Т.С. Канигіна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні