Рішення
від 20.10.2015 по справі 904/7946/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

20.10.15 Справа № 904/7946/15 За позовом: Управління комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради, м. Кривий Ріг Дніпропетровської області

до приватного підприємства "Кінетик", м. Кривий Ріг Дніпропетровської області

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача: комунальне підприємство "Парковка та реклама", м. Кривий Ріг

про розірвання договору оренди нежитлового приміщення № 7/34 від 10.10.2013, зобов'язання повернути орендоване майно

Суддя: Євстигнеєва Н.М.

Представники:

Від позивача : ОСОБА_1, довіреність №4794 від 25 грудня 2014 року, головний спеціаліст відділу претензійно-позовної роботи юридичного управління виконкому міської ради

Від відповідача : не з'явився

Від третьої особи: не з'явився

СУТЬ СПОРУ:

Управління комунальної власності міста виконавчого комітету Криворізької міської ради Дніпропетровської області звернулося до господарського суду із позовом, яким просить:

- розірвати договір оренди нежилого приміщення №7/34 від 10.10.2012, укладений між Управлінням комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради та приватним підприємством "Кінетик";

- зобов'язати приватне підприємство "Кінетик" повернути нежиле приміщення загальною площею 297,4 м 2 , розташоване за адресою: вул. Ферганська, 13, Управлінню комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради шляхом укладення акту прийому-передачі з КП "Парковка та реклама";

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем умов договору оренди нежилого приміщення №7/34 від 10.10.2012 в частині повної та своєчасної оплати орендної плати.

Відповідач, приватне підприємство "Кінетик", у судове засідання не з'явився, явку повноважного представника не забезпечив, відзиву на позов та інших витребуваних господарським судом документів не надав, про день, час, місце розгляду справи повідомлений належним чином відповідно до вимог статті 64 Господарського процесуального кодексу України за змістом якої ухвала про порушення провадження у справі надсилається сторонам за повідомленою ними господарському суду поштовою адресою, а у разі ненадання такої інформації - за адресою їх місцезнаходження, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У разі відсутності осіб за такою адресою, вважається, що ухвала про порушення провадження вручена їм належним чином.

Направлена судом на адресу відповідача ухвала про порушення провадження повернута підприємством зв'язку з відміткою: "за закінченням строку зберігання" (а.с. 37-39).

Відповідно до роз'яснень Вищого господарського суду України, викладених в інформаційному листі № 01-8/482 від 13 серпня 2008 року, до повноважень господарських судів не віднесено з'ясування фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фізичних осіб-учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій. Тому відповідні процесуальні документи надсилаються господарським судом згідно з поштовими реквізитами учасників судового процесу, наявними в матеріалах справи.

За змістом підпункту 3.9.1. пункту 3.9. постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 № 18 (із змінами і доповненнями) "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 Господарського процесуального кодексу України.

У разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Третя особа, комунальне підприємство "Парковка та реклама", позовні вимоги підтримує у повному обсягу, просить розглянути справу за відсутності її представника.

Розгляд справи був відкладений з 22.09.2015 на 20.10.2015.

У судовому засідання 20.10.2015 оголошені вступна та резолютивна частини рішення.

Під час розгляду справи судом досліджені письмові докази, що містяться в матеріалах справи.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, господарський суд, -

В С Т А Н О В И В:

10 жовтня 2012 року між Управлінням комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради (орендодавець) та приватним підприємством "Кінетик" (орендар) був укладений договір №7/34 оренди об'єктів нерухомості комунальної власності міста (далі -договір), відповідно до п.1.1 якого орендодавець передає, а орендар приймає у строкове платне користування нерухоме майно (надалі - об'єкт оренди), нежиле приміщення загальною площею 284,4 м.кв. в окремо розташованій нежилій будівлі за адресою: вул. Ферганська,13 для використання під розміщення складу (161,4 м.кв.), майстерні по виготовленню металовиробів (123 кв.м).

08.11.2013 сторони уклали додаткову угоду до договору оренди, якою внесли зміни до п.1.1. договору та зазначили, що в оренду передається нежиле приміщення загальною площею 297,4 м.кв. в окремо розташованій нежилій будівлі за адресою: вул. Ферганська,13 для використання під розміщення складу (161,4 м.кв.), майстерні по виготовленню металовиробів (136 кв.м).

Договір оренди вважається укладеним з моменту його підписання сторонами (п.2.1 договору) та, відповідно до п.10.1 договору, діє з 10.10.2012 по 09.09.2015 включно.

Згідно пункту 10.4 договору, цей договір припиняється у разі закінчення терміну дії, приватизації об'єкта орендарем, банкрутства орендаря, знищення об'єкта оренди. Достроково цей договір може бути розірвано за згодою сторін, а також за вимогою однієї з них за рішенням суду у випадках невиконання сторонами своїх зобов'язань за договором та інших підстав, передбачених чинним законодавством України.

Відповідно до умов п. 10.5. договору, в разі, якщо орендодавець не попередить орендаря на протязі одного місяця до закінчення та після закінчення терміну дії договору, договір вважається продовженим на той же термін і на тих же умовах.

У разі припинення або розірвання цього договору орендар повертає об'єкт оренди орендодавцю в 5-ти денний термін (п.2.3 договору). Об'єкт оренди вважається повернутим орендодавцю з моменту підписання сторонами акта прийому-передачі з КП "Парковка та реклама" (п.2.4 договору).

01.04.2009 року Управлінням комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради прийнято наказ №4 "Про впорядкування орендно-договірних відносин", яким комунальне підприємство "Парковка та реклама" визначено обслуговуючим комунальним підприємством комунального майна, яке перебуває на балансовому обліку управління комунальної власності міста та житлово-комунального господарства виконкому міськради.

Відповідно до п.4.1 договору за користування об'єктом оренди орендар сплачує орендодавцю річну орендну плату у розмірі 15% від незалежної вартості об'єкта оренди. Орендна плата становить 1 406,09грн. без ПДВ за базовий місяць розрахунку (останній місяць, за який є інформація про індекс інфляції) - вересень 2012 року. Орендна плата за перший місяць оренди - жовтень 2012 року визначається шляхом коригування її розміру за базовий місяць на індекс інфляції за період з першого числа наступного за базовим місяця до останнього числа першого місяця оренди.

Орендна плата перераховується на розрахунковий рахунок КП "Парковка та реклама", щомісячно, не пізніше 20 числа місяця, наступного після сплачуваного, з подальшим перерахуванням 70% коштів до міського бюджету. Розмір орендної плати за кожен наступний місяць визначається шляхом коригування розміру місячної орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за поточний місяць Індекс інфляції визначається щомісячно Держкомстатом України. Розмір орендної плати може бути переглянуто у разі зміни методики її розрахунку та в інших випадках, передбачених чинним законодавством. Нарахування ПДВ на суму орендної плати здійснюється згідно з чинним законодавством.

Орендна плата сплачується орендарем за весь час фактичного використання об'єкта оренди до дня повернення майна за актом приймання-передачі об'єкта оренди, включно (п.4.7 договору).

10 жовтня 2012 року був підписаний акт прийому-передачі нежитлового приміщення, відповідно до якого комунальне підприємство "Парковка та реклама" передає, а приватне підприємство "Кінетик" приймає у строкове платне користування нерухоме майно (надалі - об'єкт оренди), загальною площею 284,4 м.кв. в окремо розташованій нежилій будівлі за адресою: вул. Ферганська,13 для використання під розміщення складу (161,4 м.кв.), майстерні по виготовленню металовиробів (123 кв.м).

Як договір, так і акт приймання-передачі, узгоджені з балансоутримувачем.

Пункт 4.1. договору встановлює строк оплати орендної плати - орендна плата сплачується орендарем щомісяця у термін не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним, і не залежить від наслідків господарської діяльності орендаря (п.4.5. договору).

Відповідно до наданого Управлінням комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради розрахунку заборгованості відповідача по орендній платі за період дії договору: з вересня 2014 року по лютий 2015 року, який включає як нарахування орендної плати, так і її оплату відповідачем, борг відповідача з орендної плати за період з вересня 2014 року по лютий 2015 року перед бюджетом становить 7 667,81грн., а перед комунальним підприємством "Парковка та реклама" - 3 286,21грн. та ПДВ - 2 190,8грн.

Позивач посилається на несплату відповідачем орендної плати за період з вересня 2014 року по лютий 2015 року включно, просить розірвати договір оренди нежилого приміщення та зобов'язати відповідача повернути орендоване майно, що і є причиною спору.

Відповідно до ст. 2 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", який розповсюджується на спірні правовідносини, орендою є засноване на договорі строкове платне користування майном, необхідним орендареві для здійснення підприємницької та іншої діяльності.

Серед основних обов'язків орендаря, передбачених ст. 18 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", є, у тому числі, обов'язок орендаря вносити орендну плату своєчасно і у повному обсязі.

Обов'язок орендаря своєчасно та у повному обсязі сплачувати орендну плату, визначену Договором, встановлює також розділ 6 договору.

Суб'єкти господарювання повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом (ч. 1 ст. 193 ГК України).

Стаття 526 ЦК України встановлює вимогу щодо виконання зобов'язань належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства. Якщо у зобов'язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (ч.1 ст. 530 ЦК України).

Договір є обов'язковим для виконання сторонами (ст. 629 ЦК України).

Відповідно до ст. 610 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Враховуючи умови п.4.1. договору щодо строку оплати орендної плати, встановлені вище обставини щодо неоплати відповідачем орендної плати, боргу відповідача з орендної плати, відповідач допустив порушення передбаченого Договором зобов'язання по оплаті орендної плати у встановлений Договором строк.

Доказів відсутності боргу з орендної плати, належного виконання договірних зобов'язань щодо оплати орендної плати відповідач не надав.

Пункт 1 частини 1 статті 611 ЦК України передбачає, що у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, розірвання договору.

Відповідно до ч. 1 ст. 651 ЦК України розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Договір може бути розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом (ч. 2 ст. 651 ЦК України).

Відповідно до ч. 3 ст. 26 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" договір оренди може бути достроково розірвано на вимогу однієї із сторін за рішенням суду у разі невиконання сторонами своїх зобов'язань та з інших підстав, передбачених законодавчими актами України.

Також, пунктом 10.4. договору встановлена можливість дострокового розірвання договору на вимогу однієї із сторін за рішенням суду у випадку невиконання сторонами своїх зобов'язань за договором та з інших підстав, передбачених законодавством України.

Враховуючи порушення відповідачем зобов'язання щодо оплати орендної плати у встановлений договором строк, наведені вище положення законодавства та умови договору щодо підстав розірвання договору, дотримання позивачем вимог законодавства щодо порядку розірвання господарського договору, суд вбачає підстави для розірвання договору в судовому порядку.

Заявлені позивачем позовні вимоги щодо розірвання договору є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 785 ЦК України, у разі припинення договору найму наймач зобов'язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі.

Також, відповідно до ч. 1 ст. 27 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" у разі розірвання договору оренди орендар зобов'язаний повернути орендодавцеві об'єкт оренди на умовах, зазначених у договорі оренди.

Обов'язок відповідача у разі розірвання Договору повернути у 5-денний термін за актом прийому-передачі об'єкт оренди у належному стані передбачає розділ 2 договору - пункт 2.3.

Отже, заявлені позивачем вимоги про спонукання відповідача повернути позивачу об'єкт оренди є правомірними та підлягають задоволенню.

Враховуючи положення ст. 84 ГПК України щодо змісту рішення господарського суду, а саме положення про те, що при задоволенні позову в резолютивній частині рішення вказується строк виконання дій, які зобов'язана виконати сторона, суд вважає за необхідне встановити 15-денний строк з дня набрання рішенням законної сили для повернення об'єкту оренди та вважає цей строк достатнім.

Заявлені позивачем позовні вимоги підлягають задоволенню повністю.

Справа розглянута за наявними в ній матеріалами (на підставі ст. 75 ГПК України).

Відповідно до ст. 49 ГПК України судові витрати у справі підлягають стягненню з відповідача на користь позивача.

Керуючись ст.ст.1, 33, 34, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити повністю.

Розірвати договір оренди нежилого приміщення №7/34 від 10.10.2012, укладений між Управлінням комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради та приватним підприємством "Кінетик".

Зобов'язати приватне підприємство "Кінетик" (50050, АДРЕСА_1, ЄДРПОУ 20202734) повернути Управлінню комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради (50101, м. Кривий Ріг, пл. Радянська,1, ідентифікаційний номер 25522449) нежиле приміщення загальною площею 297,4 м 2 , розташоване за адресою: вул. Ферганська, 13, шляхом укладення акту прийому-передачі з Комунальним підприємством "Парковка та реклама" (50057, м. Кривий Ріг, майдан Праці,1, ідентифікаційний номер 34811376) у п'ятнадцятиденний строк з дати набрання рішенням законної сили, про що видати наказ.

Стягнути з приватного підприємства "Кінетик" (50050, АДРЕСА_1, ЄДРПОУ 20202734) на користь Управління комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради (50101, м. Кривий Ріг, пл. Радянська,1, ЄДРПОУ 25522449; отримувач - Управління комунальної власності виконкому Криворізької міської ради, банк отримувача: ГУ ДКСУ у Дніпропетровській області, м. Дніпропетровськ; МФО 805012, код ЄДРПОУ 25522449, поточний рахунок №35415003084898) витрати пов'язані зі сплатою судового збору у сумі 2 436,00грн., про що видати наказ.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.

Суддя Н.М.Євстигнеєва

Повне рішення складено, - 23.10.2015

Дата ухвалення рішення20.10.2015
Оприлюднено28.10.2015
Номер документу52625909
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/7946/15

Рішення від 20.10.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 22.09.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 03.09.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні