Постанова
від 21.10.2015 по справі 809/3976/15
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" жовтня 2015 р. Справа № 809/3976/15

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі:

Судді Григорука О.Б.

при секретарі Пиріг Х.І.

за участю: представника позивача - ОСОБА_1, представник відповідача - не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу за позовом:

Управління Пенсійного фонду України в м. Коломиї та Коломийському районі

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Гуцульське подвір'я"

про стягнення заборгованості в сумі 292304,93 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України в м. Коломиї та Коломийському районі звернулося до суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Гуцульське подвір'я" про стягнення заборгованості в сумі 292304,93 грн.

Позовні вимоги обґрунтовує тим, що відповідачем неналежно сплачувалися єдиний внесок на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у зв'язку з чим утворилася заборгованість у розмірі 292304,93 грн.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримала з підстав наведених у позовній заяві, позов просила задоволити, стягнути заявлену суму заборгованості у розмірі 292304,93 грн.

Представник відповідача в судові засідання не з'являвся про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, що підтверджується повідомленнями про вручення поштового відправлення, які міститься у матеріалах справи. Причини неявки відповідач суду не повідомив, правом на подання заперечення не скористався. На підставі ч. 4 ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України, яка передбачає, що у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів - судом продовжено розгляд справи за відсутності відповідача.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши та оцінивши подані докази, заслухавши пояснення представника позивача, судом встановлено наступне.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Гуцульське подвір'я" відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб - підприємців, зареєстроване, як юридична особа та є платником внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Згідно частини 1 статті 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Законом України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" визначено правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку.

Статтею 1 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" визначено, що єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування - це консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" платниками єдиного внеску є роботодавці, зокрема підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особам.

Частиною 8 ст. 9 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" визначено, що платники єдиного внеску, крім платників, зазначених у пунктах 4 і 5 частини першої статті 4 цього Закону, зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 20 числа наступного місяця, крім гірничих підприємств, які зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 28 числа наступного місяця.

Отже, відповідно до вимог законодавства на відповідача покладено обов'язок нараховувати та сплачувати внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до управління Пенсійного фонду України в м. Коломиї та Коломийському районі.

Судом встановлено, що в порушення вимог пенсійного законодавства, відповідачем не сплачено в повному обсязі єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, у зв'язку з чим у ТОВ "Гуцульське подвір'я" виникла заборгованість.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач самостійно розрахував суму єдиного внеску на загальнообов'язкове соціальне страхування у поданих до органів пенсійного фонду звітах про нарахування єдиного внеску (а.с.6-69). Однак, вказані зобов'язання відповідач перед Управлінням Управління Пенсійного фонду України в м. Коломиї та Коломийському районі не виконав, допустивши заборгованість в сумі 269127,73 грн.

За несвоєчасну сплату єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, відповідно до ст. 25 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" Управління Пенсійного фонду України в м. Коломиї та Коломийському районі винесено рішення за №2972 від 27.09.2012, №3307 від 17.10.2012, №752 від 06.03.2013, №3711 від 06.06.2013, № НОМЕР_1 04.04.2013, №1632 від 15.04.2013, №1740 від 22.04.2013, якими до відповідача застосовано штрафні санкції та нараховано пеню у розмірі 23177,20 грн.

У відповідності до приписів п.2 ч. 11 ст. 25 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (в редакції чинній на момент виникнення спірних правовідносин) визначено, що територіальний орган Пенсійного фонду за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску застосовує до платника єдиного внеску штрафні санкції у розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених сум.

Відповідно до ч. 10 ст. 25 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" на суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1 відсотка суми недоплати за кожний день прострочення платежу.

Частиною 14 ст. 25 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" передбачено, що про нарахування пені та застосування штрафів, передбачених цим Законом, посадова особа територіального органу Пенсійного фонду в порядку, встановленому Пенсійним фондом за погодженням з центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики, приймає рішення, яке протягом трьох робочих днів надсилається платнику єдиного внеску. Суми пені та штрафів, передбачених цим Законом, підлягають сплаті платником єдиного внеску протягом десяти робочих днів після надходження відповідного рішення.

Позивачем виставлялися вимоги від 04.09.2012, 02.08.2012, 02.10.2012, 02.11.2012, 03.12.2012, 04.01.2013, 04.02.2013,04.03.2013, 02.04.2013, 03.05.2013, 03.06.2013, 02.07.2013, 02.08.2013, однак недоїмка зі сплати єдиного внеску залишилась відповідачем непогашеною.

Заборгованість відповідача зі сплати єдиного внеску, нарахованих фінансових санкцій та пені у розмірі 292304, 93 грн. підтверджується дослідженими у судовому засіданні розрахунками сум єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, рішеннями про застосування штрафних санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску, карткою особового рахунку, вимогами про сплату боргу та іншими матеріалами справи.

Враховуючи наведене, а також те, що вищевказана заборгованість відповідачем на момент розгляду справи не сплачена, відповідних доказів, які б спростовували наявність заборгованості чи доводи позивача, - відповідачем не надано, суд приходить до висновку, що позовні вимоги Управління Пенсійного фонду України в м. Коломиї та Коломийському районі є обґрунтованими та такими, що підлягають до задоволення.

На підставі ст. 124 Конституції України, керуючись ст. ст. 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд ,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з ТОВ "Гуцульське подвір'я", код 35982827, на користь Управління Пенсійного фонду України в м. Коломиї та Коломийському районі, код 37904176, заборгованість зі сплати страхових внесків в сумі 292304 (двісті дев'яносто дві тисячі триста чотири ) грн. 93 коп.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд.

Постанова набирає законної сили в порядку та строки встановлені статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя: Григорук О.Б.

Постанова складена в повному обсязі 23.10.2015 року.

Дата ухвалення рішення21.10.2015
Оприлюднено28.10.2015
Номер документу52681818
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —809/3976/15

Ухвала від 08.11.2019

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Григорук О.Б.

Постанова від 21.10.2015

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Григорук О.Б.

Постанова від 21.10.2015

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Григорук О.Б.

Ухвала від 07.09.2015

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Григорук О.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні