Постанова
від 22.01.2010 по справі 2а-15782/09/2670
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01025, м. Київ, вул. Десятинна, 4/6, тел. 278-43-43 Вн. № < Внутрішній Номер справи >

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

22 січня 2010 року 09:29 № 2а-15782/09/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі:

головуючого судді Вєкуа Н.Г. при секретарі судового засідання Руденко О.В., розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом Державної податкової інспекції у Голосіївському районі м. Києва

до Приватного підприємства Житомирпромпостач

про припинення юридичної особи

ОБСТАВИНИ СПРАВИ :

Позивач звернувся з позовом про припинення юридичної особи Приватного підприємства Житомирпромпостач (код ЄДРПОУ - 32066518).

Ухвалою суду від 18.12.09р. відкрито провадження у справі та призначено її до розгляду у судовому засіданні на 22.01.2010 р.

В судове засідання 22.01.2010р. представник відповідача не з'явився, про час та місце проведення судового засідання відповідач повідомлявся рекомендованим з повідомленням листом, про що свідчить чек відправки, причини неявки суду не вдомі.

Представник позивача не заперечував проти розгляду справи за відсутності представників відповідача, пояснивши, що він не знаходиться за місцем реєстрації, тому кореспонденцію не отримуватиме.

У зв'язку із неявкою відповідача, відповідно до ч. 6 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України справа вирішується на основі наявних доказів.

В судовому засіданні 22.01.2010р. оголошено вступну та резолютивну частини постанови.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд, -

В С Т А Н О В И В:

Приватне підприємство Житомирпромпостач зареєстроване Голосіївською районною у м. Києві державною адміністрацією 05.06.2002р., за адресою: вул. Сеченова, 6, кв. 17, м. Київ, 03127; свідоцтво про державну реєстрацію: серія А00 № 806294, та взято на облік в ДПІ Голосіївського району м. Києва 20.01.2007р., за № 32339, код ЭДРПОУ- 32066518.

Державним реєстратором Голосіївської районної у м. Києві державної адміністрації внесено запис до Єдиного державного реєстру про відсутність ПП Житомирпромпостач за місцезнаходженням, вказаним у статутних документах.

У відповідності до довідки Державної податкової інспекції у Голосіївському районі м. Києва від 22.01.2010р., станом на 22.01.2010р.у відповідача відсутня заборгованості з податків, зборів (обов'язкових платежів).

Згідно п. 15 ст. 58 Господарського Кодексу України (далі -ГК України) припинення (скасування) державної реєстрації суб'єкта господарювання здійснюється на підставі рішення суду у випадках, передбачених законом.

Відповідно до ст. 238 ГК України за порушення встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності до суб'єктів господарювання можуть бути застосовані уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування адміністративного-господарські санкції, тобто заходи майнового характеру, спрямовані на припинення правопорушення суб'єкта господарювання та ліквідацію його наслідків.

Статтею 239 ГК України передбачено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування відповідно до своїх повноважень та у порядку, встановленому законом, можуть застосовувати до суб'єктів господарювання адміністративно-господарські санкції, однією з яких є скасування державної реєстрації та ліквідація суб'єкта господарювання.

Згідно ст. 247 ГК України у разі здійснення суб'єктом господарювання діяльності, що суперечить закону чи установчим документам, до нього може бути застосовано адміністративно-господарську санкцію у вигляді скасування державної реєстрації цього суб'єкта та його ліквідації.

Відповідно до вимог ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкротством юридичної особи, зокрема, є: наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Відповідно до п 6 ст. 38 "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" у разі, якщо в судовому рішенні щодо припинення юридичної особи у зв'язку з її ліквідацією не призначена комісія з припинення (ліквідаційна комісія), державний реєстратор не пізніше трьох робочих днів від дати надходження такого судового рішення вносить до Єдиного державного реєстру запис, в якому вказує як голову комісії з припинення (ліквідаційної комісії) юридичної особи керівника органу управління або засновника (учасника) юридичної особи, якщо інше не встановлено судовим рішенням.

За таких обставин, судом встановлено, що державним реєстратором Голосіївської районної у м. Києві державної адміністрації внесено запис до Єдиного державного реєстру про відсутність ПП Житомирпромпостач за місцезнаходженням, вказаним у статутних документах.

Згідно п. 4 ч. 1 ст. 17 КАС України компетенція адміністративних судів поширюється на спори за зверненням суб'єкта владних повноважень у випадках, встановлених законом.

Право органу державної податкової служби звертатися до суду з заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності передбачене п. 17 ст. 11 Закону України "Про державну податкову службу в Україні".

Доказів, які б спростовували доводи позивача, відповідач суду не надав.

Таким чином, суд приходить до висновку про необхідність задоволення позовних вимог в повному обсязі.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

На підставі вищевикладеного, ст. ст. 160-163, 186 КАС України, ст.ст. 58, 238, 239, 247 Господарського кодексу України, ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", п. 17 ст. 11 Закону України "Про державну податкову службу в Україні", суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позовні вимоги задовольнити.

2. Припинити юридичну особу Приватного підприємства Житомирпромпостач (код ЄДРПОУ - 32066518).

3. Зобов'язати державного реєстратора Голосіївської районної у м. Києві державної адміністрації не пізніше наступного робочого дня з дати надходження судового рішення щодо припинення юридичної особи Приватного підприємства Житомирпромпостач (код ЄДРПОУ - 32066518) внести до Єдиного державного реєстру запис щодо цього судового рішення та в той же день повідомити органи статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування та юридичну особу, щодо якої було прийнято судове рішення, про внесення до Єдиного державного реєстру такого запису. Вказати як голову комісії з припинення (ліквідаційної комісії) юридичної особи керівника органу управління або засновника (учасника) юридичної особи.

4. Постанову надіслати сторонам по справі, державному реєстратору для здійснення заходів по ліквідації юридичної особи у встановленому законом порядку.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, встановленого Кодексом адміністративного судочинства України, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у встановлений строк постанова набирає законної сили після закінчення цього строку.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції протягом десяти днів з за правилами, встановленими ст. ст. 185-187 КАС України, шляхом подання через суд першої інстанції заяви про апеляційне оскарження з наступним поданням протягом двадцяти днів апеляційної скарги. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя Н.Г. Вєкуа

Дата складення та підписання постанови в повному обсязі -27.01.2010р.

Дата ухвалення рішення22.01.2010
Оприлюднено28.10.2015

Судовий реєстр по справі —2а-15782/09/2670

Постанова від 22.01.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Вєкуа Н.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні