Рішення
від 08.09.2015 по справі 171/1913/15-ц
АПОСТОЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 171/1913/15-ц

2/171/810/15

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

08 вересня 2015 року Апостолівський районний суд Дніпропетровської області у складі:

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Апостолове справу за позовом ОСОБА_1 до Михайлівської сільської ради Апостолівського району Дніпропетровської області , про визнання права власності в порядку спадкування за законом, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовною заявою до Михайлівської сільської ради Апостолівського району Дніпропетровської області про визнання права власності в порядку спадкування за законом. Свій позов обгрунтував тим, що 14 листопада 2010 року, померла його мати ОСОБА_2. Після її смерті відкрилась спадщина до складу якої увійшла земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 6.0800 га в межах з гідно з планом розташована на території Михайлівської сільської ради Апостолівського району Дніпропетровської області, передана у приватну власність на підставі рішення 19 сесії ХХІІІ скликання Михайлівської сільської Ради народних депутатів Апостолівського району Дніпропетровської області від 19 жовтня 2001 року, яка належала померлій на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-ДП № 131745 виданого головою Михайлівської сільської Ради народних депутатів Апостолівського району Дніпропетровської області 11 грудня 2001 року на ім'я ОСОБА_2 та зареєстрованого в книзі записів державних актів на право приватної власності на землю № 133 кадастровий номер 1220386600:02:004:0066. Оригінал даного Державного акту втрачено. Єдиним спадкоємцем на ділянку є ОСОБА_1, який прийняв спадщину після смерті матері ОСОБА_2 Інших осіб, які б претендували на спадкове майно немає. Позивач звернувся до приватного нотаріуса Апостолівського районного нотаріального округу ОСОБА_3 з заявою про видачу Свідоцтва про право на спадщину за законом, на підставі якої було відкрито спадкову справу № 20/2015. Своєю постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії нотаріус відмовила йому у видачі Свідоцтва про право на спадщину за законом у зв'язку з відсутністю оригіналу виданого на ім'я матері Державного акту про право на земельну ділянку.

Позивач до судового засідання не з»явився, надав суду заяву відповідно до якої просив задовольнити заявлені вимоги в повному об'ємі, справу просив слухати за його відсутності.

Представник відповідача, Михайлівської сільської ради Апостолівського району Дніпропетровської області, надав суду заяву відповідно до якої не заперечував проти задоволення позовних вимог та просив слухати справу за їх відсутності.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню.

Законність набуття спадкодавцем права власності на спірну земельну ділянку підтверджується наданим до матеріалів справи копією Державного акту про право власності ОСОБА_2 на земельну ділянку серії ІІ-ДП № 131745, витягом ДЗК.

Відповідно до ст. 328 ЦК України, право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до змісту ст. 1216 ЦК України, у разі спадкування права та обов'язки спадкодавця переходять до спадкоємців.

Відповідно до приписів ч. 2 ст. 267 ЦК України до заяв про захист цивільного права або інтересу позовна давність не застосовується.

Відповідно до п. 1.12. Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою та договорів оренди землі (далі Інструкція ) «Складання державного акта на право власності на земельну ділянку або право постійного користування земельною ділянкою при передачі або наданні земельних ділянок громадянам, підприємствам, установам, організаціям та об'єднанням громадян всіх видів проводиться після перенесення в натуру (на місцевість) меж земельної ділянки та закріплення їх довгостроковими межовими знаками встановленого зразка за затвердженим в установленому порядку проектом відведення цієї ділянки.»

Згідно з п. 1.13. Інструкції «Складання державного акта на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою при передачі земельної ділянки, що була раніше надана громадянам, підприємствам, установам, організаціям і об'єднанням громадян всіх видів, у постійне користування або при переоформленні правоустановних документів на ці земельні ділянки, проводиться після відновлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та закріплення їх довгостроковими межовими знаками встановленого зразка за затвердженою відповідною технічною документацією.»

Враховуючи, що позивач позбавлений можливості в позасудовому порядку реалізувати свої майнові права, а законність отримання права власності на дану земельну ділянку підтверджена Витягом з Державного земельного кадастру про спірну земельну ділянку з кадастровим планом на земельну ділянку та підтвердженням права власності за ОСОБА_2, суд вважає необхідним визнати право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 6.0800 га в межах згідно з планом розташованої на території Михайлівської сільської ради Апостолівського району Дніпропетровської області, в порядку спадкування за ОСОБА_1

Керуючись ст. 10, 11, 60, 209, 212, 213, 214, 215 ЦПК України, суд, -

вирішив:

Позовну заяву ОСОБА_1 - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1, право власності в порядку спадкування за законом на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 6.0800 га в межах з гідно з планом розташованої на території Михайлівської сільської ради Апостолівського району Дніпропетровської області, переданої у приватну власність на підставі рішення 19 сесії ХХІІІ скликання Михайлівської сільської Ради народних депутатів Апостолівського району Дніпропетровської області від 19 жовтня 2001 року та належала померлій ОСОБА_4 на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-ДП № 131745 виданого головою Михайлівської сільської Ради народних депутатів Апостолівського району Дніпропетровської області 11 грудня 2001 року зареєстрованого в книзі запсів державних актів на право приватної власності на землю № 133 кадастровий номер 1220386600:02:004:0066.

Заяву про апеляційне оскарження рішення суду може бути подано протягом десяти днів з дня проголошення рішення. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя:ОСОБА_5

СудАпостолівський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення08.09.2015
Оприлюднено28.10.2015
Номер документу52689862
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —171/1913/15-ц

Рішення від 08.09.2015

Цивільне

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області

Диба Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні