Ухвала
від 13.08.2015 по справі 553/3034/15-к
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Ленінський районний суд м.Полтави

Справа № 553/3034/15-к

Провадження № 1-кп/553/216/2015

У Х В А Л А

Іменем України

13.08.2015 рокум. Полтава

Ленінський районний суд м. Полтави в складі

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

з участю прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

адвоката ОСОБА_5 ,

представника цивільного

відповідача ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залу суду в м. Полтаві кримінальне провадження № 32015170000000010 відносно ОСОБА_7 за ч. 2 ст. 212, ч. 4 ст. 358, ч. 1 ст. 366 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

В судовому засіданні представник цивільного відповідача ТОВ "Віра-Сервіс-Буд" звернулася до суду з клопотанням про скасування заходу забезпечення кримінального провадження - арешту на грошові кошти, які знаходяться або будуть надходити на банківські рахунку ТОВ "Віра-Сервіс-Буд", та заборони здійснення платежів з даних рахунків, застосованого під час досудового розслідування кримінального провадження на підставі ухвали слідчого судді Октябрського районного суду м. Полтави від 30.07.2015 року.

В обґрунтування клопотання посилається на те, що при вирішенні питання про накладення арешту слідчим суддею не було враховано той факт, що застосування вказаного заходу забезпечення кримінального провадження суттєво негативно вплине на можливість ТОВ "Віра-Сервіс-Буд" проводити господарську діяльність, здійснювати виплату заробітної плати працівникам та інші обов`язкові платежі, що позначиться на взаємовідносинах з контрагентами та може в подальшому призвести до їх погіршення або припинення, тобто суттєво позначиться на інтересах інших осіб і може призвести до зупинення діяльності підприємства. Крім того, слідчий суддя в обґрунтування рішення послався на необхідність арешту грошових коштів з метою можливої конфіскації майна, що є безпідставним з огляду на те, що санкції статей Кримінального кодексу України, за якими ОСОБА_4 пред`явлене обвинувачення у даній справі, не передбачають конфіскації майна, а дане кримінальне провадження здійснюється не щодо ТОВ "Віра-Сервіс-Буд" як юридичної особи.

Вказує, що арешт на грошові кошти ТОВ "Віра-Сервіс-Буд" застосовано з порушенням вимог ст. ст. 170, 174 КПК України, ст. 96-3 КК України, якою визначені підстави для застосування до юридичної особи заходів кримінально-правового характеру, в тому числі конфіскації майна, та просить його скасувати.

Обвинувачений ОСОБА_4 та його захисник адвокат ОСОБА_5 клопотання підтримали, просили задовольнити.

Прокурор проти задоволення клопотання заперечував, посилаючись на його безпідставність, оскільки під час підготовчого провадження по справі судом було встановлено відсутність підстав для зміни чи скасування заходу забезпечення кримінального провадження у виді арешту на грошові кошти ТОВ "Віра-Сервіс-Буд", доказів того, що після цього будь-які обставини змінились, представником відповідача не надано, а з огляду на те, що в рамках даного кримінального провадження прокурором заявлений цивільний позов, а арешт застосований з метою забезпечення відшкодування в подальшому збитків, заподіяних державі, питання про арешт грошових коштів може бути вирішене судом при постановленні остаточного рішення по справі.

При вирішенні клопотання суд враховує наступне.

В провадженні Ленінського районного суду м. Полтави перебуває кримінальне провадження відносно ОСОБА_4 за ч. 2 ст. 212, ч. 4 ст. 358, ч. 1 ст. 366 КК України, який обвинувачується в тому, що будучи службовою особою - директором ТОВ "Віра-Сервіс-Буд", з метою ухилення від сплати податків у період часу з березня 2014 року по 26.02.2015 року при здійсненні фінансово-господарської діяльності підприємства, достовірно знаючи, що ТОВ "Стейпл Стандарт", ТОВ "Стартекс Холдинг", ТОВ "НВП"Євробудстандарт", ТОВ "БК"Регіон Буд" фактично підрядних послуг з проведення будівельних робіт, послуг міксера та автокрана не надавали, імітуючи взаємовідносини з вказаними підприємствами, відобразив їх у податковому обліку та бухгалтерській звітності, внаслідок чого шляхом завищення валових витрат та податкового кредиту з податку на додану вартість ухилився від сплати податку на прибуток підприємства на суму 956152 грн., податку на додану вартість на суму 1062392 грн., а також шляхом залучення до виконання будівельних робіт осіб без укладення трудових договорів умисно ухилився від сплати податку на доходи фізичних осіб в сумі 3825,95 грн., а всього ухилився від сплати податків на загальну суму 2022369 грн. 95 коп., що становить 3321 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та призвело до ненадходження до бюджету коштів у великих розмірах.

Як встановлено в ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове позбавлення підозрюваного, обвинуваченого або осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, а також юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, у разі якщо до такої юридичної особи може бути застосовано захід кримінально-правового характеру у вигляді конфіскації майна, можливості відчужувати певне його майно за ухвалою слідчого судді або суду до скасування арешту майна у встановленому цим Кодексом порядку. Відповідно до вимог цього Кодексу арешт майна може також передбачати заборону для особи, на майно якої накладено арешт, іншої особи, у володінні якої перебуває майно, розпоряджатися будь-яким чином таким майном та використовувати його.

Ухвалою слідчого судді Октябрського районного суду м. Полтави від 30.07.2015 року задоволене клопотання слідчого з ОВС ГУ ДФС України у Полтавській області та накладено арешт на всі грошові кошти, які знаходяться або будуть надходити на банківські рахунки ТОВ "Віра-Сервіс-Буд" (код ЄДРПОУ 36120730) у ПАТ "Полтава-банк" (МФО 331489), а саме: НОМЕР_1 , відкритому 24.11.2011 року, код валюти: українська гривня; НОМЕР_2 , відкритому 14.08.2012 року, код валюти: українська гривня; зобов`язано ПАТ "Полтава-банк" негайно повідомити СУ фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області про всі суми, на які накладений арешт, а також відразу у випадку надходження коштів на зазначені банківські рахунки ТОВ "Віра-Сервіс-Буд"; заборонено здійснення платежів з даних рахунків ТОВ "Віра-Сервіс-Буд", за виключенням виплати заробітної плати, страхових внесків на загальнообов`язкове пенсійне страхування та інших виплат до бюджету, у тому числі сплати податків.

Зміст вказаного судового рішення свідчить про те, що підставою для звернення слідчого з ОВС ГУ ДФС України у Полтавській області з клопотанням про арешт грошових коштів стала, зокрема, необхідність забезпечення відшкодування спричинених кримінальними правопорушеннями збитків, забезпечення цивільного позову.

Матеріали справи свідчать про те, що під час досудового розслідування кримінального провадження прокурором заявлений цивільний позов в інтересах держави в особі ДПІ у м. Полтаві ГУ ДФС України в Полтавській області до ТОВ "Віра-Сервіс-Буд", в якому просить стягнути з відповідача на користь держави в особі ДПІ у м. Полтаві ГУ ДФС України в Полтавській області несплачений податок на додану вартість в сумі 1062392,00 грн., несплачений податок на прибуток в сумі 956152,00 грн., несплачений податок на доходи фізичних осіб в сумі 3825,95 грн., а всього кошти в сумі 2022369,95 грн.

Як встановлено в абз. 2 ч. 1 ст. 170 КПК України, арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Встановлені судом обставини переконливо свідчать про те, що арешт на майно ТОВ "Віра-Сервіс-Буд" накладений обґрунтовано як на цивільного відповідача з метою забезпечення цивільного позову, пред`явленого до вказаної юридичної особи як особи, яка несе матеріальну відповідальність за дії з ухилення від сплати податків, вчинені її керівником ОСОБА_4 , який являється обвинуваченим у даному кримінальному провадженні.

Доводи заявника про те, що накладенням арешту на кошти ТОВ "Віра-Сервіс-Буд", які знаходяться на розрахункових рахунках у ПАТ "Полтава-банк" порушуються права працівників на отримання заробітної плати, а Товариство обмежується у можливості належного виконання своїх зобов`язань перед бюджетом, є такими, що не відповідають дійсності з огляду на обмеження у забороні здійснення платежів, зазначені в ухвалі слідчого судді від 30.07.2015 року, а твердження про негативний вплив даного заходу кримінального провадження на здійснення ТОВ "Віра-Сервіс-Буд" господарської діяльності є надуманими з огляду на наявність у підприємства інших розрахункових рахунків.

Враховуючи викладене, суд вважає, що арешт на кошти ТОВ "Віра-Сервіс-Буд" накладений обґрунтовано, й з урахуванням недоведеності того факту, що потреба у застосуванні в подальшому вказаного заходу відпала, приходить до висновку про відсутність підстав для його скасування.

Таким чином, клопотання представника цивільного відповідача ТОВ "Віра-Сервіс-Буд" не підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 131-132, 170, 174 КПК України, суд -

У Х В А Л И В :

В задоволенні клопотання представника цивільного відповідача ТОВ "Віра-Сервіс-Буд" про скасування арешту на грошові кошти відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Ленінського районного суду м. ПолтавиОСОБА_1

СудЛенінський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення13.08.2015
Оприлюднено21.03.2023
Номер документу52723342
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —553/3034/15-к

Ухвала від 23.12.2015

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Полтави

Парахіна Є. В.

Ухвала від 23.12.2015

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Полтави

Парахіна Є. В.

Ухвала від 16.02.2017

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Полтави

Парахіна Є. В.

Вирок від 04.03.2016

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Полтави

Парахіна Є. В.

Ухвала від 03.03.2016

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Полтави

Парахіна Є. В.

Ухвала від 06.08.2015

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Полтави

Парахіна Є. В.

Ухвала від 20.10.2015

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Полтави

Парахіна Є. В.

Ухвала від 13.08.2015

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Полтави

Парахіна Є. В.

Ухвала від 03.08.2015

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Полтави

Парахіна Є. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні