Ухвала
від 04.03.2015 по справі 487/1748/15-к
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 487/1748/15-к

Провадження № 1-кс/487/271/15

УХВАЛА

Іменем України

04.03.2015 року слідчий суддя Заводського районного суду міста Миколаєва ОСОБА_1 , при секретарі судових засідань ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , розглянув клопотання прокурора прокуратури Миколаївської області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні №42014150500000041 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 172 КК України про надання дозволу на обшук, -

в с т а н о в и в :

03.03.2015 р. прокурор прокуратури Миколаївської області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про дозвіл на обшук нежитлового об`єкту за фактичним місцем знаходження приватного підприємства ПиК (ідентифікаційний код юридичної особи 31764329) за адресою: Миколаївська область, місто Миколаїв, вулиця Софіївська, будинок 1, що належить на праві власності приватному підприємству ІВА (код ЄДРПОУ 23089190).

Клопотання прокурор обґрунтовує тим, що 26.11.2014 р. Миколаївською прокуратурою з нагляду за додержанням законів у транспортній сфері в Єдиному реєстрі досудових розслідувань зареєстровано кримінальне провадження № 42014150500000041, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 172 КК України за фактом грубого порушення законодавства про працю посадовими особами приватного підприємства ПиК (далі ПП ПиК) під час використання у своїх інтересах праці громадян.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ПП ПиК здійснює господарську діяльність з надання послуг з внутрішнього перевезення пасажирів автобусами на підставі ліцензії АЕ № 267302, виданої 09.10.2013 Державною інспекцією України з безпеки на наземному транспорті.

На підставі договорів, укладених з виконавчим комітетом Миколаївської міської ради, ПП ПиК здійснює перевезення пасажирів і обслуговує більше 130 автобусних маршрутів загального користування в межах міста Миколаєва, на яких задіяно понад 370 ліцензованих транспортних засобів.

Водночас, трудові відносини з персоналом автомобільного транспорту оформлено лише з 44 особами, серед яких, поряд з водіями, рахуються й представники технічного персоналу та адміністрації підприємства, що підтверджується інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області.

Згідно інформації ПП ПиК для виконання господарської діяльності та договірних зобов`язань по перевезенню пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування, які передбачені Договорами з виконкомом Миколаївської міської ради, ПП ПиК залучено за договорами оренди транспортних засобів з екіпажами інших суб`єктів підприємницької діяльності.

Водночас, на вимогу слідчого про надання переліку осіб (фізичних та юридичних), з якими фактично укладено договори, керівництвом ПП ПиК незаконно відмовлено, посилаючись на вимоги ст.ст. 14, 16 Закону України Про захист персональних даних.

Проте, відповідно до ч. 4 ст. 19 Закону органи державної влади та органи місцевого самоврядування мають право на безперешкодний і безоплатний доступ до персональних даних відповідно до їх повноважень.

Крім того, допитані як свідки співробітники управління Укртрансінспекції в Миколаївській області ОСОБА_4 та ОСОБА_5 повідомили, що управлінням у 2012 році проводилась планова перевірка дотримання ліцензійних умов у ПП ПиК, під час якої керівництвом підприємства надано накази про прийом на роботу 342 водіїв, особові картки працівників, посвідчення національного зразку відповідних категорій, медичні довідки, поліси обов`язкового особистого страхування від нещасних випадків на транспорті водіїв. Випадків використання ПП ПиК праці водіїв без укладання трудових угод не встановлено.

Поряд з цим, під час перевірки ліцензійних умов ПП ПиК у 2013 році, встановлено, що підприємством використовується праця 35 водіїв на підставі трудових угод. Накази про прийом на роботу 326 водіїв, особові картки працівників, посвідчення національного зразку відповідних категорій, медичні довідки, поліси обов`язкового особистого страхування від нещасних випадків на транспорті водіїв не надано.

Показання співробітників управління Укртрансінспекції в Миколаївській області підтверджуються актами про проведення перевірок додержання ліцензіатом Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом відповідно до видів робіт, визначених Законом України Про автомобільний транспорт.

Разом з тим, за даними управління ПФУ в Центральному районі м. Миколаєва ПП ПиК звітувало в середньому за 47 застрахованих осіб.

Зазначене може свідчити про використання посадовими особами ПП ПиК у господарської діяльності підробних документів про оформлення трудових відносин з персоналом транспортних засобів (водіями).

Таким чином, у ході досудового розслідування виникла необхідність у виявленні та фіксації відомостей про грубе порушення законодавства про працю посадовими особами ПП ПиК під час використання у своїх інтересах праці громадян, а також відшуканні знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення.

Відповідно договору про надання послуг № 19 від 02.01.2014 ПП ІВА надає ПП ПиК послуги з гаражування автотранспортних засобів на території підприємства за адресою: АДРЕСА_1 , передрейсового та післярейсового технічного огляду автомобілів механіком за адресою: АДРЕСА_2 та передрейсового та післярейсового медичного огляду водіїв медичним працівником за адресою: АДРЕСА_2 .

За інформацією працівників JIB на станції Миколаїв УМВС України на Одеській залізниці під час виконання доручення слідчого встановлено, що ПП ПиК здійснює свою діяльність також і за адресою: АДРЕСА_1 , де розташовано їх офіс та зберігається основана документація з діяльності підприємства.

За даними Миколаївського міжміського бюро технічної інвентаризації нежитловий об`єкт за адресою: місто Миколаїв, вулиця Софіївська, будинок 1 відповідно договору купівлі-продажу від 25.12.2008 на праві власності належить ПП ІВА (код ЄДРПОУ 23089190).

Посилаючись на викладені обставини, в клопотанні прокурор просить надати дозвіл на проведення обшуку нежитлового об`єкту за фактичним місцем знаходження приватного підприємства ПиК (ідентифікаційний код юридичної особи 31764329) за адресою: Миколаївська область, місто Миколаїв, вулиця Софіївська, будинок 1, що належить на праві власності приватному підприємству ІВА (код ЄДРПОУ 23089190), з метою виявлення та фіксації відомостей про грубе порушення законодавства про працю посадовими особами приватного підприємства ПиК під час використання у своїх інтересах праці громадян, відшукання та вилучення документації приватного підприємства ПиК в якій відображено інформацію про осіб та транспортні засоби, які було залучено до проведення перевезень на маршрутах загального користування, а також електронних носіїв інформації, на яких можуть зберігатися зазначені відомості та інших речей і документів, які мають значення для розкриття правопорушення, знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте в результаті його вчинення.

В судовому засіданні прокурор доводи клопотання підтримав, просив задовольнити.

Вислухавши доводи слідчого вивчивши клопотання та докази, якими обґрунтовується клопотання, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Клопотання про надання дозволу на обшук житла відповідає вимогам статті 234 Кримінального процесуального кодексу України.

В провадженні ЛВ на станції Миколаїв УМВС України на Одеській залізниці знаходиться кримінальне провадження № 42014150500000041 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.172 КК України.

Відповідно до ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Метою проведення обшуку являється виявлення та фіксації відомостей про грубе порушення законодавства про працю посадовими особами приватного підприємства ПиК під час використання у своїх інтересах праці громадян, відшукання та вилучення документації приватного підприємства ПиК в якій відображено інформацію про осіб та транспортні засоби, які було залучено до проведення перевезень на маршрутах загального користування, а також електронних носіїв інформації, на яких можуть зберігатися зазначені відомості та інших речей і документів, які мають значення для розкриття правопорушення, знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте в результаті його вчинення.

Приймаючи до уваги, що в судовому засіданні прокурор довів наявність достатніх підстав вважати, що: - було вчинено кримінальне правопорушення, відшукуванні речі та документи мають значення для досудового розслідування та можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукуванні речові докази знаходяться за зазначеною в клопотанні адресою, за якою здійснює свою діяльність ПП ПиК, приходжу до переконання, що клопотання прокурора обґрунтоване та підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 234-236 КПК України,-

у х в а л и в:

Клопотання прокурора прокуратури Миколаївської області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні №42014150500000041 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 172 КК України про надання дозволу на обшук задовольнити.

Надати дозвіл на обшук нежитлового об`єкту за фактичним місцем знаходження приватного підприємства ПиК (ідентифікаційний код юридичної особи 31764329) за адресою: Миколаївська область, місто Миколаїв, вулиця Софіївська, будинок 1, що належить на праві власності приватному підприємству ІВА (код ЄДРПОУ 23089190), з метою виявлення та фіксації відомостей про грубе порушення законодавства про працю посадовими особами приватного підприємства ПиК під час використання у своїх інтересах праці громадян, відшукання та вилучення документації приватного підприємства ПиК в якій відображено інформацію про осіб та транспортні засоби, які було залучено до проведення перевезень на маршрутах загального користування, а також електронних носіїв інформації, на яких можуть зберігатися зазначені відомості та інших речей і документів, які мають значення для розкриття правопорушення, знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте в результаті його вчинення.

Ухвала дійсна до 04.04.2015 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення.

Ухвала дозволяє проникнути за адресою: АДРЕСА_1 - один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.03.2015
Оприлюднено21.03.2023
Номер документу52730481
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на обшук

Судовий реєстр по справі —487/1748/15-к

Ухвала від 04.03.2015

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Сухаревич З. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні