Рішення
від 26.10.2015 по справі 904/8271/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

26.10.15р. Справа № 904/8271/15

За позовом Приватного підприємство "Летол", м. Київ

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Євробуд плюс", Дніпропетровська область, Павлоградський район, с. Богуслав

про стягнення 30 562,53 грн.

Суддя Мілєва І.В.

Представники:

від позивача: не з'явився;

від відповідача: не з'явився;

СУТЬ СПОРУ:

Приватне підприємство "Летол" звернулось до господарського суду Дніпропетровської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Євробуд плюс" про стягнення 30 562,53 грн., з яких: 2 793,57 грн. - пеня, 23 598,24 грн. - штраф (10%), 179,91 грн. - інфляційні втрати, 3 990,81 грн. - 40% річних.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням відповідачем умов договору поставки № БНД/31 від 21.11.2014р., в частині порушення строку оплати поставленого товару.

Ухвалою суду від 14.09.2015р. порушено провадження у справі та призначено судове засідання на 05.10.2015 р.

05.10.2015р. розгляд справи відкладено на 26.10.2015р.

05.10.2015р. позивач подав заяву про розгляд справи за відсутності його представника.

У судове засідання представник відповідача не з'явився, поштове повідомлення про вручення поштового відправлення (ухвали суду) на час розгляду справи до суду не надійшло. Як убачається з матеріалів справи, адреса відповідача відповідає адресі, що вказана у позовній заяві та відповідає зазначеній в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Відповідно до п. 3.9.1 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 р. № 18, особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 ГПК України. За змістом цієї норми, зокрема, в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом. У випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору (п. 3.9.2 постанови).

Відповідач в судове засідання жодного разу не з'явився, відзиву на позов до суду не надав, про місце, дату та час судового засідання повідомлений належним чином.

Суд вважає, що відповідач не скористався своїм правом на участь у судовому засіданні.

Відзиву на позов до суду не надано, тому справа розглядається за наявними в ній матеріалами (ст. 75 Господарського процесуального кодексу України).

Дослідивши матеріали справи, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

21.11.2014р. між Приватним підприємство "Летол" (постачальник) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Євробуд плюс" (покупець) було укладено договір купівлі - продажу нафтопродуктів на умовах поставки автомобільним, залізничним транспортом або самовивозу № БНД/31 (далі - договір).

Постачальник зобов'язується поставити, а покупець прийняти і сплатити вартість нафтопродуктів (далі - продукція) та поставки, в порядку і на умовах, передбачених цим договором і додатками до нього (п. 1.1 договору).

Пунктом 3.1 договору визначено, що умови, базис і термін постачання кожної партії продукції узгоджується сторонами додатково і відбиваються в додатках до даного договору. Під партією продукції розуміється найменування і кількість продукції, поставленої по одній товарно-транспортній накладній та/або видатковій накладній. В разі не підписання додатку, умова постачання - 100% передплата. При цьому, виключним правом постачальника залишається право поставити продукцію покупцеві до моменту надходження коштів покупця на поточний рахунок постачальника. У випадку, якщо протягом дня, коли таку продукцію було відвантажено, кошти покупця на поточний рахунок постачальника не надійшли, постачальник нараховує покупцеві штрафні санкції, передбачені цим договором, з дня, що слідує за датою відвантаження покупцеві продукції, а також має право вимагати одноразової сплати штрафу у розмірі 10% від вартості відвантаженої продукції. У разі не підписання додатку, термін та базис поставки, зафіксовані у ТТН, а також вартість продукції, зафіксована у видатковій накладній, вважаються такими, що погоджені обома сторонами цього договору. Ціна, термін і порядок оплати кожної партії продукції, що поставляється за даною угодою, обумовлюються сторонами окремо і можуть відображатися в додатках до цього договору, товарно-транспортних, видаткових накладних, сплачених рахунках. Орієнтована загальна сума даного договору складає: 1 000 000 грн. (п. 4.1. договору).

Покупець проводить оплату продукції шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок постачальника або по інших вказаних ним реквізитах. Датою виконання зобов'язання по оплаті продукції покупцем вважається дата зарахування грошових коштів на поточний рахунок постачальника в повному обсязі (п. 4.6. договору).

За невиконання або неналежне виконання зобов'язань за цим договором сторони несуть відповідальність, встановлену цим договором та чинним законодавством України (п. 5.1. договору).

На виконання умов договору, позивач поставив відповідачу товар, а саме: Бітум БНД 60/90 у кількості 25,320 т на загальну суму 235 982,40 грн. з ПДВ, що підтверджується підписаною сторонами та скріпленою їх печатками видатковою накладною № РН-0000070 від 15.12.2014р. (а.с. 17).

Як зазначає позивач, він поставив відповідачу продукцію до моменту надходження коштів на рахунок, отже покупець повинен був сплатити за неї протягом дня, коли продукцію було відвантажено, а саме 15.12.2014р.

Проте в порушення умов договору відповідач сплатив за поставлену продукцію із порушенням встановленого строку, а саме:

29.12.2014р. - 150 000,00 грн. (платіжне доручення № 521 від 29.12.2014р. (а.с.31);

30.12.2014р. - 50 000,00 грн. (платіжне доручення № 526 від 30.12.2014р. (а.с.30);

06.01.2015р. - 35 982,40 грн. (платіжне доручення № 528 від 06.01.2015р. (а.с.29).

Зважаючи на те, що мало місце прострочення виконання зобов'язання, позивач нарахував та просить стягнути з відповідача пеню у розмірі 2 793,57 грн., штраф 10% - 23598,24 грн., інфляційні втрати - 179,91 грн., 40% річних - 3 990,81 грн.

За договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму (ч.1 ст.712 Цивільного кодексу України).

За договором поставки одна сторона - постачальник зобов'язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов'язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму (ст. 265 Господарського кодексу України).

Суб'єкти господарювання повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином, відповідно до закону, інших правових актів, договору (п. 1 ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України).

Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться (ст. 526 Цивільного кодексу України).

Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст.525 Цивільного кодексу України).

Якщо у зобов'язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України).

Зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином (ст. 599 Цивільного кодексу України).

Виконання зобов'язання (основного зобов'язання) забезпечується, якщо це встановлено договором або законом (ст. 548 Цивільного кодексу України).

У разi порушення зобов'язання настають правовi наслiдки, встановленi договором або законом, зокрема - сплата неустойки (п.3 ч.1 ст. 611 Цивільного кодексу України).

Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або iнше майно, якi боржник повинен передати кредиторовi у разi порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у вiдсотках вiд суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання (ст.549 Цивільного кодексу України).

Згідно зі ст. ст. 1, 3 Закону України В«Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язаньВ» , платники грошових коштiв сплачують на користь одержувачiв цих коштiв за прострочку платежу пеню в розмiрi, що встановлюється за згодою сторiн. Розмір пені, передбачений статтею 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано (ч.6 ст.232 Господарського Кодексу України).

Відповідно до ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

У разі порушення покупцем термінів оплати поставленої продукції і транспортних витрат, постачальник має право зажадати від покупця сплати пені у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України від суми простроченого платежу за кожен день прострочення (п. 5.2. договору).

У разі неналежного виконання покупцем своїх зобов'язань за цим договором, яким є несвоєчасне виконання, виконання не у повному обсязі, невиконання, покупець, окрім інших санкцій, що застосовуються до нього за цим договором, на вимогу постачальника повинен сплатити йому суму боргу за весь час прострочення, а також суму інфляційних втрат та сорока відсотків річних (п. 5.6. договору).

Згідно абз. 3 п. 3.1. договору, в разі не підписання додатку, умова постачання - 100% передплата. При цьому, виключним правом постачальника залишається право поставити продукцію покупцеві до моменту надходження коштів покупця на поточний рахунок постачальника. У випадку, якщо протягом дня, коли таку продукцію було відвантажено, кошти покупця на поточний рахунок постачальника не надійшли, постачальник нараховує покупцеві штрафні санкції, передбачені цим договором, з дня, що слідує за датою відвантаження покупцеві продукції, а також має право вимагати одноразової сплати штрафу у розмірі 10% від вартості відвантаженої продукції.

Відповідно до п. 1.9. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 14 від 17.12.2013 р. «Про деякі питання практики застосування законодавства про відповідальність за порушення грошових зобов'язань» день фактичної сплати суми заборгованості не включається в період часу, за який здійснюється стягнення інфляційних нарахувань та пені.

Судом здійснено перерахунок: за період з 16.12.2014р. по 28.12.2014р. на суму 235 982,40грн; за період з 29.12.2014р. по 29.12.2014р. на суму 85 982,40грн; за період з 30.12.2014р. по 05.01.2015р. на суму 35 982,40грн, встановлено, що до стягнення належить 2612,54грн.-пеня, 3732,20грн.- 40% річних.

З огляду на викладене, позовні вимоги підлягають частковому задоволенню на загальну суму 30 122,99грн., з яких: 2612,54грн.-пеня, 3732,20грн.- 40% річних, 23 598,24 грн. - штраф (10%), 179,91 грн. - інфляційні втрати.

Позовна заява здана позивачем на пошту 09.09.2015р. За подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру сплачується судовий збір в розмірі 1,5 відсотків ціни позову, але не менше 1 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 150 розмірів мінімальних заробітних плат(п.2.1 ст. 4 Закону України "Про судовий збір"). Відповідно до Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік" мінімальна заробітна плата з 1 січня 2015 року становить 1 218 грн. При зверненні з позовом до суду позивач сплатив судовий збір в розмірі 1827,00 грн. згідно з платіжним дорученням №299 від 18.08.2015р., замість 1218,00 грн. Таким чином, при зверненні з позовом до суду позивач надмірно сплатив судовий збір в розмірі 609,00 грн. Відповідно до п.1 ч. 1 ст. 7 Закону України "Про судовий збір" сплачена сума судового збору повертається в разі внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом. За викладеного, з державного бюджету України підлягає поверненню позивачу надмірно сплачений судовий збір в розмірі 609,00 грн.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу витрати по сплаті судового збору покладаються на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог: на позивача - 17,54грн. (1,44 %), на відповідача - 1200,46грн. (98,56 %).

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст.1, 33, 34, 43, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частково.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Євробуд плюс" (51486, Дніпропетровська область, Павлоградський район, с. Богуслав, вул. Нова, буд.3, ідентифікаційний код 34898640) на користь Приватного підприємства "Летол" (02660, м. Київ, вул. Колекторна, будинок 40-А, ідентифікаційний код 35093083) 30 122,99грн., з яких: 2612,54грн.-пеня, 3732,20грн.- 40% річних, 23 598,24 грн. - штраф (10%), 179,91 грн. - інфляційні втрати, про що видати наказ.

В решті позовних вимог відмовити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Євробуд плюс" (51486, Дніпропетровська область, Павлоградський район, с. Богуслав, вул. Нова, буд.3, ідентифікаційний код 34898640) на користь Приватного підприємства "Летол" (02660, м. Київ, вул. Колекторна, будинок 40-А, ідентифікаційний код 35093083) витрати по сплаті судового збору у розмірі 1200,46грн., про що видати наказ.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Повернути Приватному підприємству "Летол" (02660, м. Київ, вул. Колекторна, будинок 40-А; ідентифікаційний код 35093083)із державного бюджету України судовий збір розмірі 609,00 грн., перерахований згідно з платіжним дорученням №299 від 18.08.2015р., яке знаходиться в матеріалах справи.

Рішення суду може бути оскаржено до Дніпропетровського апеляційного господарського суду через господарський суд Дніпропетровської області протягом десяти днів з дня його оголошення, а у разі якщо в судовому засідання було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення -з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 Господарського процесуального кодексу України.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено 26.10.2015

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.10.2015
Оприлюднено30.10.2015
Номер документу52751041
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 30 562,53 грн

Судовий реєстр по справі —904/8271/15

Рішення від 26.10.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мілєва Ірина Вікторівна

Ухвала від 05.10.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мілєва Ірина Вікторівна

Ухвала від 14.09.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мілєва Ірина Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні