Постанова
від 23.10.2015 по справі 806/3964/15
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 жовтня 2015 року м.Житомир справа № 806/3964/15

категорія 8.4.3

Суддя Житомирського окружного адміністративного суду Гурін Д.М., розглянувши у порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом Житомирської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Житомирській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Златград" про припинення юридичної особи

встановив:

27 серпня 2015 року до Житомирського окружного адміністративного суду звернулась Житомирська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Державної фіскальної служби у Житомирській області (далі - Житомирська ОДПІ) із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Златград" (далі - ТОВ "Златград") про припинення юридичної особи.

У позовній заяві Житомирська ОДПІ зазначила, що ТОВ "Златград" не подає до податкової інспекції податкову звітність з 1 січня 2012 року. Просить припинити юридичну особу ТОВ "Златград" у зв'язку з порушенням податкового законодавства.

Ухвалою судді Житомирського окружного адміністративного суду від 31 серпня 2015 року відкрито скорочене провадження у справі, запропоновано відповідачу подати у десятиденний строк з дня одержання ухвали письмові заперечення проти позову з посиланням на докази, якими вони обґрунтовуються.

Ухвала не була отримана відповідачем. 3 жовтня 2015 року поштове відділення повернуло поштове відправлення, яке надійшло на адресу суду 5 жовтня 2015 року із відміткою поштового відділення "за зазначеною адресою адресат не зареєстрований" (а.с.12).

Протягом визначеного судом терміну письмові заперечення відповідача на позовну заяву не надходили.

Відповідно до пункту 3 частини 5 статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, справа повинна бути розглянута у порядку скороченого провадження не пізніше трьох днів - у разі якщо протягом семи днів з дня закінчення строку, передбаченого частиною третьою цієї статті, до суду не надійшло заперечення відповідача та за умови, що справа не розглядається судом за місцезнаходженням відповідача.

Суд, з'ясувавши обставини у справі та перевіривши їх доказами, приходить до висновку про задоволення позову з наступних підстав.

ТОВ "Златград" згідно з ідентифікаційними даними зареєстроване як юридична особа 16 лютого 2009 року виконавчим комітетом Золотоніської міської ради за №10221020000000441 та з 20 червня 2011 року знаходиться на обліку платників податків у Житомирській ОДПІ (Житомирський район) (а.с.6-7).

Згідно з довідкою Житомирської ОДПІ від 10 серпня 2015 року №87/11-02 ТОВ "Златград" не подавало звітність до контролюючого органу з 1 січня 2012 року (а.с.4) та згідно з відповіддю відділу погашення заборгованостей Житомирської ОДПІ від 13 серпня 2015 року №141/25 у ТОВ "Златград" податковий борг відсутній (а.с.5).

Підпунктом 16.1.3 пункту 16.1 статті 16 Податкового кодексу України встановлено обов'язок платника податків подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Згідно з частиною 1 статті 12 Закону України 22 березня 2012 року №4572-VI "Про громадські об'єднання" громадське об'єднання, яке має намір здійснювати діяльність зі статусом юридичної особи, підлягає реєстрації в порядку, визначеному Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", з урахуванням особливостей, установлених цим Законом.

Відповідно до абзацу 5 частини 2 статті 38 Закону України від 15 травня 2003 року №755-IV "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є неподання протягом року органам доходів і зборів податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Підпунктом 20.1.37 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та припинення фізичною особою-підприємцем підприємницької діяльності та/або про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Відповідно до пункту 67.2 статті 67 Податкового кодексу України контролюючі органи в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо: припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців; відміни державної реєстрації припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців; скасування державної реєстрації змін до установчих документів.

Оскільки ТОВ "Златград" податкової звітності до Житомирської ОДПІ не подає більше року, то наявні підстави для припинення юридичної особи.

Враховуючи наведене та положення статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України адміністративний позов підлягає задоволенню.

Відповідно до частини 1 статті 38 Закону України від 15 травня 2003 року №755-IV "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" суд, який постановив рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи, у день набрання таким рішенням законної сили направляє його копію державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення. Дата надходження відповідного судового рішення вноситься державним реєстратором до журналу обліку реєстраційних дій.

Керуючись статями 71, 86, 94, 159-163, 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України,

постановив:

Адміністративний позов задовольнити.

Припинити юридичну особу - Товариство з обмеженою відповідальністю "Златград" (код ЄДРПОУ 36385042).

У день набрання постановою законної сили направити копію постанови державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення.

Постанова набирає законної сили у порядку та строки встановлені статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена до Житомирського апеляційного адміністративного суду через Житомирський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня отримання копії постанови.

Суддя                                                             Д.М. Гурін

Дата ухвалення рішення23.10.2015
Оприлюднено24.11.2015
Номер документу52756713
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —806/3964/15

Постанова від 23.10.2015

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Гурін Дмитро Миколайович

Ухвала від 31.08.2015

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Гурін Дмитро Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні