Постанова
від 09.09.2015 по справі 819/2484/15
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 819/2484/15

09 вересня 2015 р.м.Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд в складі:

Головуючого судді : Шульгача М.П.

при секретарі: Музики О.М.

за участю:

представника позивача: ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України в Шумському районі до колективного сільськогосподарського підприємства Агрофірма «Зоря» про стягнення заборгованості по виплаті та доставці пільгових пенсій, суд,-

В С Т А Н О В И В:

Управління Пенсійного фонду України в Шумському районі звернулось до суду в з позовом до колективного сільськогосподарського підприємства Агрофірма «Зоря» про стягнення заборгованості по виплаті та доставці пільгових пенсій в сумі 26717,44 грн.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав та пояснив, що у колективного сільськогосподарського підприємства Агрофірма «Зоря» існує заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за період з лютого 2015 року по липень 2015 року у сумі 26717,44 грн., дану заборгованість відповідач добровільно не погасив, а тому вона підлягає до стягнення у судовому порядку.

Відповідач в судове засідання не з'явився, про час, дату та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Суд дослідивши матеріали справи, встанови наступні факти:

Колективне сільськогосподарське підприємство Агрофірма «Зоря» зареєстроване як юридична особа.

У відповідності до вимог ст.1 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» відповідач є платником збору на державне пенсійне страхування і зобов'язаний сплачувати цей збір на рахунок Пенсійного фонду у розмірі та строки, визначені чинним законодавством. Згідно ст. 2 вказаного Закону, оплаті підлягають фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до п.п. «б»-«з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до досягнення працівниками пенсійного віку.

Відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» № 1058 від 09.07.2003 року, пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугою років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

Згідно п. 3 ст. 20 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» обчислення страхових внесків територіальними відділеннями Пенсійного фонду України здійснюється на підставі складених актів перевірки правильності нарахування та сплати страхових внесків, звітності, що подається страхувальником, бухгалтерських та інших документів, що підтверджують суму заробітної плати (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески.

Згідно п. п. 6.8 п. 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 р. за № 64/8663 підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду України зазначену в повідомлені місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, а саме відповідно до п.п. «б» - «з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

З 01.01.2015 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», яким внесено зміни до Податкового кодексу України, а саме з переліку загальнодержавних податків і зборів виключено фіксований сільськогосподарський податок.

Тобто, платники, які раніше перебували на обліку, як платники фіксованого сільськогосподарського податку (як у спірному випадку), з 01.01.2015р. зобов'язані відшкодовувати Пенсійному фонду України суми понесених витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених працівникам цих підприємств.

Судом встановлено, що у колективного сільськогосподарського підприємства Агрофірма «Зоря» існує заборгованість перед Пенсійним фондом України по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з лютого 2015 року по липень 2015 року у сумі 26717,44 грн. Дана заборгованість підтверджується розрахунком фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в частині пенсій, призначених відповідно до пункту «б»-«з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» та розрахунком заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах по КСП Агрофірма «Зоря» за лютий - липень 2015 року.

Доказів добровільного погашення вказаної заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій відповідачем не надано.

Виходячи з вищенаведеного, суд приходить до висновку, що вимоги позивача є обґрунтованими, а тому позов слід задовольнити.

Керуючись ст. ст. 159-163, КАС України, Законом України В«Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» від 26.06.1997 № 400/97-ВР, Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» № 1058 від 09.07.2003 року, Інструкцією «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 р. за № 64/8663, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позов задовольнити.

Стягнути з колективного сільськогосподарського підприємства Агрофірма «Зоря», (с. Рохманів, Шумського району, Тернопільської області, код 00855859 ) на користь Управління Пенсійного фонду України в Шумському районі, заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій в розмірі 26717,44 грн. на р/р 25608341102199 в Філії Тернопільське Управління ВАТ «Ощадбанк», МФО 338545, код 21156315.

Постанова набирає законної сили в порядку встановленому ст.254 КАС України і може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду в порядку і строки, передбачені ст.186 КАС України.

Головуючий суддя Шульгач М. П.

копія вірна

Суддя Шульгач М. П.

Дата ухвалення рішення09.09.2015
Оприлюднено29.10.2015
Номер документу52760050
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —819/2484/15

Постанова від 09.09.2015

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Шульгач М. П.

Ухвала від 26.08.2015

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Шульгач М. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні