Постанова
від 22.12.2010 по справі 10325/10/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія< >

Харківський окружний адміністративний суд 61004 м. Харків вул. Мар'їнська, 18-Б-3 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

"22" грудня 2010 р. Справа № 2а-10325/10/2070

Харківський окружний адміністративний суд у складі

головуючого судді - Мельникова Р.В.

за участю:

секретаря судового засідання - Вороніної І.О. ,

прокурора - Фатєєва А.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Харківського окружного адміністративного суду адміністративну справу за позовом прокурора Балаклійського району Харківської області в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України в Балаклійському районі Харківської області до товариства з обмеженою відповідальністю "Українська геофізична компанія" про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків, штрафу та пені,-

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Балаклійського району Харківської області в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Балаклійському районі Харківської області звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з вищезазначеним позовом, в якому просить суд стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Українська геофізична компанія" на користь Управління Пенсійного фонду України в Балаклійському районі Харківської області заборгованість по страхових внесках 122952,99грн., штрафні санкції на суму 4437,07грн. та пеню - 10906,26грн., на загальну суму 138296,32грн.

Позовні вимоги обґрунтовуються тим, що всупереч вимогам Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», відповідно до якого сплата страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування є обов'язковою для всіх суб'єктів підприємницької діяльності, відповідач не сплатив у повному обсязі та у встановлені строки страхові внески. Рішенням УПФ України в Балаклійському районі Харківської області №113 від 03.06.2010 року до відповідача було застосовано фінансові санкції у вигляді штрафу та пені за несплату страхових внесків у строки та в порядку, передбаченому Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та Законом України «Про збір на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Зазначені суми штрафу та пені не були погашені відповідачем. Таким чином, сума заборгованості товариства з обмеженою відповідальністю "Українська геофізична компанія" перед управлінням Пенсійного фонду України в Балаклійському районі Харківської області за квітень - червень 2010 року становить 138296,32 грн. з них: страхові внески - 122952,99 грн., заборгованість зі сплати штрафу - 4437,07 грн., пені - 10906,26 грн.

Прокурор підтримав позовні вимоги у повному обсязі та просив позов задовольнити.

Представником позивача до суду було подано заяву про розгляд справи без участі представника УПФУ , у якій він просить суд задовольнити позов у повному обсязі.

Відповідач, належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, що підтверджується повідомленнями про вручення поштового відправлення, у судові засідання не прибув, про причини неявки, всупереч вимогам ч.2 ст.40 КАС України, суд не повідомив, заперечень проти позову не надсилав.

Згідно з ч.4 ст.128 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі неприбуття відповідача - суб'єкта владних повноважень, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин або без повідомлення ним про причини неприбуття розгляд справи не відкладається і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів. Ці ж наслідки застосовуються у разі повторного неприбуття за таких самих умов відповідача, який не є суб'єктом владних повноважень.

Враховуючи зазначене, суд вважає можливим розглянути справу за відсутності позивача та відповідача на підставі наявних у ній доказів.

Суд, заслухавши пояснення прокурора, дослідивши матеріали справи, проаналізувавши докази у їх сукупності, встановив наступне.

ТОВ "Українська геофізична компанія" зареєстроване як юридична особа 24.02.2004, що підтверджується свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи (а.с. 13).

Відповідно до п.1 ч.1 ст.14, ст.15 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 9 липня 2003 року N1058-I в редакції з наступними змінами і доповненнями (далі -Закон) та ст.1 Закону України В«Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» відповідач є страхувальником, і зареєстрований як платник страхових внесків в управлінні Пенсійного фонду України в Балаклійському районі Харківської області.

Статтею 1 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що страхові внески - це кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, сплачені згідно із законодавством, що діяло раніше; кошти, сплачені на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до цього Закону. Згідно з ч.3 ст.18 Закону, страхові внески є цільовим загальнообов'язковим платежем, який справляється на всій території України в порядку, встановленому цим Законом.

Відповідно до ч.1 ст.14 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», п.2.1.1 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, затвердженого постановою Правління Пенсійного фонду України 19.12.2003 р. № 21-1 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 16.01.04 р. за №64/8663 підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок, придбали спеціальний патент), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, є страхувальниками (платниками страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування), тому повинні сплачувати страхові внески за найманих (застрахованих) осіб на загальних підставах.

Підпунктом 6 ч.2 ст.17 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» встановлено, що страхувальник зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Частиною 2 ст. 20 зазначеного Закону передбачено, що обчислення страхових внесків застрахованих осіб здійснюється страхувальниками на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) заробітної плати (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески.

Згідно зі ст.106 Закону суми страхових внесків, своєчасно не сплачені страхувальником у строки, визначені ч.6 ст. 20 цього Закону, за якою страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду незалежно від фінансового стану платника страхових внесків, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Пунктом 2 ч.9 ст.106 Закону встановлено, що виконавчі органи Пенсійного фонду застосовують до страхувальників такі фінансові санкції : за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або територіальними органами Пенсійного фонду, накладається штраф у розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених сум. Одночасно на суми своєчасно не сплачених (не перерахованих) страхових внесків і фінансових санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу.

Згідно з ч.13 ст.106 Закону про нарахування пені та накладення штрафів, передбачених частинами дев'ятою і десятою цієї статті, посадові особи виконавчих органів Пенсійного фонду в порядку, встановленому правлінням Пенсійного фонду, виносять рішення, які протягом трьох робочих днів із дня їх винесення надсилаються страхувальнику. Суми пені та штрафів, передбачених частинами дев'ятою і десятою цієї статті, підлягають сплаті страхувальником протягом десяти робочих днів з дня одержання відповідного рішення.

Відповідно до ч.5 ст.106 Закону за рахунок сум, що надходять від страхувальника або від державної виконавчої служби в рахунок сплати недоїмки, погашаються суми недоїмки, пені та фінансових санкцій у порядку календарної черговості їх виникнення. У разі, коли страхувальник має несплачену недоїмку, пеню та фінансові санкції і здійснює сплату поточних сум страхових внесків, ці суми зараховуються в рахунок сплати недоїмки, пені та фінансових санкцій.

Судом встановлено, що рішенням управління Пенсійного фонду України в Балаклійському районі Харківської області №113 від 03.06.2010 (а.с.11) за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків до відповідача було застосовано штраф в розмірі 4437,07грн. та нарахована пеня в сумі 10906,26грн.

Вказане рішення було отримане відповідачем 03.06.2010, про що свідчать особистий підпис директора ТОВ "Українська геофізична компанія"(а.с.11).

04.11.2010 року позивач надав до суду заяву про збільшення позовних вимог, у зв'язку з виникненням недоїмки зі сплати страхових внесків з липня 2010 року по серпень 2010 року, яка станом на 01.11.2010 року складає 172446,93 грн.

Таким чином, у зв'язку з порушенням відповідачем вимог Закону щодо сплати страхових внесків у строки та в порядку, що визначені законодавством з питань загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, та несплатою в повному обсязі зазначених сум штрафу та пені у відповідача станом на дату розгляду справи виникла заборгованість в сумі 172446,93 грн. з них: страхові внески - 157103,60 грн., заборгованість зі сплати штрафу - 4437,07 грн., пені - 10906,26 грн.

Наявність заборгованості у вказаній сумі підтверджується копією рішення управління Пенсійного фонду України в Балаклійському районі Харківської області №113 від 03.06.2010 (а.с.11) та розрахунками суми страхових внесків (а.с.33-36).

Відповідно до ч.1 ст.11 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюється на загальних засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Відповідач правом участі в судовому засіданні не скористався, доказів щодо спростування вимог позивача суду не надав.

Таким чином, судом встановлено, що заборгованість зі сплати штрафу та пені за несплату (несвоєчасну сплату) страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідачем станом на день розгляду справи не погашена та складає 172446,93 грн. з них: страхові внески - 157103,60 грн., заборгованість зі сплати штрафу - 4437,07 грн., пені - 10906,26 грн., що підтверджується матеріалами справи, тому суд приходить до висновку, що вимоги позивача щодо стягнення вказаних сум заборгованості є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», ст.ст. 4, 7, 11, 69-71, 86, ч.1 ст.158, 160-163, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України Харківський окружний адміністративний суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов прокурора Балаклійського району Харківської області в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України в Балаклійському районі Харківської області до товариства з обмеженою відповідальністю "Українська геофізична компанія" про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків, штрафу та пені -задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Українська геофізична компанія" (64200, Харківська область, м. Балаклія, вул. Геологічна, 8, код 32535729, р/р 26006035902400 в АКІБ "УкрСиббанк" м. Харків, МФО 351005) на користь управління Пенсійного фонду України в Балаклійському районі Харківської області (64200, Харківська область, м. Балаклія, вул. Леніна, 45, р/р 25603301108 в Балаклійському відділенні ВАТ "Ощадний банк України" № 2845, МФО 350028) заборгованість в розмірі 172446,93 грн. (сто сімдесят дві тисячі чотириста сорок чотири грн. 93 коп.) з них: страхові внески - 157103,60 грн., заборгованість зі сплати штрафу - 4437,07 грн., пені - 10906,26 грн.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня її проголошення та з дня отримання копії постанови, у разі проголошення постанови суду, яка містить вступну та резолютивну частини, а також прийняття постанови у письмовому провадженні. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строків для подачі апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

У повному обсязі постанову складено 27.12.2010.

Суддя (підпис)< > ОСОБА_1

З оригіналом згідно. Постанова не набрала законної сили. Оригінал постанови знаходиться в матеріалах справи.< >

Суддя< > ОСОБА_1< >

Секретар< > ОСОБА_2< >

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.12.2010
Оприлюднено30.10.2015
Номер документу52760798
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —10325/10/2070

Ухвала від 12.10.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мельников Р.В.

Постанова від 22.12.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мельников Р.В.

Ухвала від 25.08.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мельников Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні