Постанова
від 21.10.2015 по справі 820/8408/15
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua ПОСТАНОВА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

"21" жовтня 2015 р. № 820/8408/15

Харківський окружний адміністративний суд у складі

Головуючого судді Спірідонов М.О.

за участю секретаря судового засідання Сайко А.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Харківського окружного адміністративного суду адміністративну справу за позовом

ОСОБА_1 до Державного реєстратора прав на нерухоме майно ОСОБА_2, Реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції, третя особа - Обслуговуючий кооператив "Гаражно-будівельний кооператив "Софіївський" про визнання протиправним та скасування рішення, зобов'язання вчинити певні дії ,

В С Т А Н О В И В:

Позивач, ОСОБА_1, звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом, в якому просить суд:

1. Визнати протиправним та скасувати рішення державного реєстратора прав на нерухоме майно ОСОБА_2 від 12.08.2015р. №23623048 про відмову у державній реєстрації права власності на гаражний бокс №6 у літ. В«Е-1В» загальною площею 23,0 кв. м., що розташований за адресою: Харківська область, місто Харків, вул. Лопанська, 31 за ОСОБА_1.

2. ЗобовВ»язати Реєстраційну службу Харківського міського управління юстиції Харківської області зареєструвати право власності за ОСОБА_1 на гаражний бокс №6 у літ. В«Е-1В» загальною площею 23,0 кв. м., що розташований за адресою: Харківська область, місто Харків, вул. Лопанська, 31, про що внести запис до Державного реєстру прав на нерухоме майно.

3. ЗобовВ»язати Реєстраційну службу Харківського міського управління юстиції Харківської області видати свідоцтво про право власності за ОСОБА_1 на гаражний бокс №6 у літ. В«Е-1В» загальною площею 23,0 кв. м., що розташований за адресою: Харківська область, місто Харків, вул. Лопанська, 31.

4. Стягнути з Державного бюджету України на користь ОСОБА_1 суму сплаченого судового збору у розмірі 73,08 грн.

В обґрунтування позову зазначено, що Рішенням державного реєстратора прав на нерухоме майно ОСОБА_2 від 12.08.2015р. за №23623048 ОСОБА_1 відмовлено у державній реєстрації права власності на гаражний бокс №6 у літ. «Е-1» загальною площею 23,0 кв.м., що розташований за адресою: Харківська область, місто Харків, вул. Лопанська, 31.

Позивач зазначене рішення вважає протиправним та таким, що підлягає скасуванню.

В судове засідання позивач з'явився, позовні вимоги підтримав у повному обсязі та просив суд їх задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання з'явився, проти задоволення позовних вимог заперечував зазначивши, що Рішенням державного реєстратора прав на нерухоме майно ОСОБА_2 від 12.08.2015р. за №23623048 є законним та таким, що винесено в межах чинного законодавства України.

Представник третьої особи - Обслуговуючий кооператив "Гаражно-будівельний кооператив "Софіївський" в судове засідання з'явився, щодо задоволення позовних вимог не заперечував.

Судом встановлено, що 24.07.2015 до реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції представником ОСОБА_1 була подана заява, яка зареєстрована за реєстраційним номером 12493968, на гаражний бокс №6 літ. «Е-1» площею 23,0 кв. м., що розташований за адресою: місто Харків, вул. Лопанська, №31.

Разом із заявою була подана довідка, видана Обслуговуючим кооперативом «Гаражно-будівельний кооператив «Софіївський»» №15 від 29.05.2015 та технічний паспорт на гаражний бокс №6, відповідно до якого зазначений гаражний бокс розташований в будівні літ. «Е-1».

Рішенням державного реєстратора прав на нерухоме майно ОСОБА_2 від 12.08.2015 за №23623048 ОСОБА_1 відмовлено у державній реєстрації права власності на гаражний бокс №6 у літ. «Е-1» загальною площею 23,0 кв. м., що розташований за адресою: Харківська область, місто Харків, вул. Лопанська, №31.

Суд зазначає, що фактичною підставою свого позову позивач визначив ту обставину, що згідно довідки від 29.05.2015 №15, яка видана Обслуговуючим кооперативом «Гаражно-будівельний кооператив «Софіївський»», ОСОБА_3 є членом Обслуговуючого кооперативу «Гаражно-будівельний кооператив «Софіївський»» та є власником гаражного боксу №6 в літері «Е-1» площею 23,0 кв. м., що знаходиться за адресою: місто Харків, вул. Лопанська, №31.

Зазначає також, що згідно довідки перший пайовий внесок виплачено 09.01.2015 у сумі 750, 0 грн., останній пайовий внесок виплачений 15.04.2015, а від у відповідності до п. 2 ч. 1. ст. 18 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» він має право на отримання свідоцтво про право власності на нерухоме майно як членам гаражного кооперативу, який повністю вніс свій пайовий внесок.

Вислухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов не підлягає задовленню.

Порядок проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, на теперішній час, врегульовано Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» №1952-IV від 01.07.2004 (далі - Закон), Порядком державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень в редакції Постанови Кабінету Міністрів України №868 від 17.10.2013 (далі - Порядок), Порядком ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 №1141, Порядком прийняття і розгляду заяв про внесення змін до записів, внесення записів про скасування державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, затвердженим наказом Міністерства юстиції України №3502/5 від 12.12.2011, Порядком використання даних Реєстру прав власності на нерухоме майно, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна, Державного реєстру іпотек та Державного реєстру обтяжень рухомого майна, затверджений наказом Міністерства юстиції України №1844/5 від 14.12.2012 та іншими нормативно-правовими актами України (далі - законодавство з питань державної реєстрації прав).

Відповідно до ч. З ст. З Закону, права на нерухоме майно та їх обтяження, які підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, виникають з моменту такої реєстрації.

Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію прав та їх обтяжень» від 11.02.2010 № 1878-VI, встановлено, що державна реєстрація прав на нерухоме майно в порядку, визначеному цим Законом, здійснюється з 01.01.2013 (див. частину 2 Прикінцевих та перехідних положень).

Державній реєстрації, відповідно до ч. 4 ст. 15 Закону, підлягають виключно заявлені права та їх обтяження за умови їх відповідності законодавству і поданим документам.

Відповідно до ч. 2 ст. З Закону, держава гарантує достовірність зареєстрованих прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Державна реєстрація права власності та інших речових прав, відповідно до ч. 7 ст. З Закону, проводиться за місцем розташування об'єкта нерухомого майна в межах території, на якій діє відповідний орган державної реєстрації прав, крім випадків, установлених абзацами другим і третім частини п'ятої цієї статті.

Перелік документів для здійснення державної реєстрації прав, відповідно до абзацу другого ч. 2 ст. 15 Закону, визначається Кабінетом Міністрів України у Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Заявник, відповідно до п. 13 Порядку, подає разом із заявою органові державної реєстрації прав, нотаріусові необхідні для державної реєстрації прав документи, визначені цим Порядком, їх копії, документ, що підтверджує внесення плати за надання витягу з Державного реєстру прав, та документ про сплату державного мита.

Отже, заявник в процедурі державної реєстрації речових прав самостійно формує, передбачений Порядком державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень пакет документів, складає та подає до органу державної реєстрації за місцем розташування такого майна заяву, встановленої форми.

Відповідно до ч. 1 ст. 15 Закону, державна реєстрація прав та їх обтяжень, проводиться в такому порядку: 1) прийняття і перевірка документів, що подаються для державної реєстрації прав та їх обтяжень, реєстрація заяви; 2) встановлення факту відсутності підстав для відмови в державній реєстрації прав та їх обтяжень, зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію прав та/або їх обтяжень; 3) прийняття рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, відмову в ній або зупинення державної реєстрації; 4) внесення записів до Державного реєстру прав; 5) видача свідоцтва про право власності на нерухоме майно у випадках, встановлених статтею 18 цього Закону; 6) надання витягів з Державного реєстру прав про зареєстровані права та/або їх обтяження.

Відповідно до ч. 2 ст. 9 Закону, державний реєстратор: 1) встановлює відповідність заявлених прав і поданих документів вимогам законодавства, а також відсутність суперечностей між заявленими та вже зареєстрованими правами на нерухоме майно та їх обтяженнями, зокрема: відповідність обов'язкового дотримання письмової форми правочину та його нотаріального посвідчення (у випадках, встановлених законом); відповідність повноважень особи, яка подає документи на державну реєстрацію прав та їх обтяжень; відповідність відомостей про нерухоме майно, наявних у Державному реєстрі прав та поданих документах; наявність обтяжень прав на нерухоме майно, зареєстрованих відповідно до вимог цього Закону; наявність факту виконання умов правочину, з якими закон та/або договір (угода) пов'язує можливість проведення державної реєстрації виникнення, переходу, припинення прав на нерухоме майно або обтяження таких прав; 2) приймає рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, про відмову в державній реєстрації, про її зупинення, внесення змін до Державного реєстру прав; 3) відкриває і закриває розділи Державного реєстру прав, вносить до них відповідні записи; 4) веде реєстраційні справи щодо об'єктів нерухомого майна; 5) присвоює реєстраційний номер об'єкту нерухомого майна під час проведення державної реєстрації; 6) видає свідоцтво про право власності на нерухоме майно у випадках, встановлених статтею 18 цього Закону; 7) надає інформацію з Державного реєстру прав або відмовляє у її наданні у випадках, передбачених цим Законом; 8) у разі потреби вимагає подання передбачених законодавством додаткових документів, необхідних для державної реєстрації прав та їх обтяжень; 8і) під час проведення державної реєстрації прав, які виникли та зареєстровані в установленому порядку до 1 січня 2013 року, запитує від органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, які відповідно до чинного на момент реєстрації законодавства проводили таку реєстрацію, інформацію (довідки, копії документів тощо), необхідну для реєстрації прав та їх обтяжень, якщо такі документи не були подані заявником або якщо документи, подані заявником, не містять передбачених цим Законом відомостей про правонабувача або про нерухоме майно. Органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації, до яких надійшов запит, зобов'язані безоплатно в установленому законодавством порядку протягом трьох робочих днів надати державному реєстратору відповідну інформацію, зокрема щодо зареєстрованих речових прав на нерухоме майно, у тому числі земельні ділянки; 9) здійснює інші повноваження, передбачені цим Законом та іншими законами України.

Під час розгляду заяви і документів, що додаються до неї, відповідно до п. 15 Порядку, - державний реєстратор встановлює відповідність заявлених прав і поданих документів вимогам законодавства, а також відсутність суперечностей між заявленими та зареєстрованими речовими правами на нерухоме майно, їх обтяженнями, зокрема щодо: 1) обов'язкового дотримання письмової форми правочину та його нотаріального посвідчення (у встановлених законом випадках); 2) повноважень заявника; 3) відомостей про нерухоме - майно, речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, наявних у Державному реєстрі прав та поданих документах; 4) наявності обтяжень прав на нерухоме майно, зареєстрованих відповідно до закону; 5) наявності факту виконання умов правочину, з якими закон та/або договір (угода) пов'язує можливість проведення державної реєстрації виникнення, переходу, припинення прав на нерухоме майно або обтяження таких прав.

За результатами розгляду заяви та документів, необхідних для проведення державної реєстрації прав, відповідно до п. 20 Порядку, державний реєстратор приймає рішення про державну реєстрацію прав або рішення про відмову в такій реєстрації.

З наведених правових норм випливає, що державна реєстрація прав здійснюється за умови подання заявником державному реєстратору прав документів посвідчують факти виникнення, припинення, переходу речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, та їх відповідності чинному законодавству України.

Відповідно до ч. 4 ст. 9 Закону, державний реєстратор самостійно приймає рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень або відмову в такій реєстрації.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 19 Закону, державна реєстрація прав проводиться, зокрема, на підставі свідоцтв про право власності на нерухоме майно, виданих відповідно до вимог цього Закону.

За змістом п. 1 ч. 2 ст. 18 Закону, свідоцтво про право власності на нерухоме майно, що підтверджує виникнення права власності при здійсненні державної реєстрації прав на нерухоме майно, видається: членам житлового, житлово-будівельного, дачного, гаражного чи іншого відповідного кооперативу, які повністю внесли свої пайові внески.

Виходячи з аналізу вище зазначених положень суд приходить до висновку, що свідоцтво про право власності, як документ, що визначає правовий режим об'єкту нерухомого майна - об'єкту права власності, та суб'єктів такого права, може бути видано органом державної реєстрації, у визначених законом випадках, в разі якщо право власності на такий об'єкт виникає вперше.

Відповідно до п. 50 Порядку, для проведення державної реєстрації права власності з видачею свідоцтва на новозбудовані або реконструйовані об'єкти нерухомого майна, збудовані в результаті діяльності житлового, житлово-будівельного, дачного, гаражного чи іншого кооперативу, заявник подає: довідку житлового, житлово-будівельного, дачного, гаражного чи іншого кооперативу про членство в кооперативі та внесення таким членом кооперативу пайового внеску в повному обсязі; технічний паспорт на об'єкт нерухомого майна.

У разі коли завершення будівництвом об'єкта містобудування та державна реєстрація прав на такий об'єкт, збудований у результаті діяльності житлового, житлово-будівельного, дачного, гаражного чи іншого кооперативу, здійснюється після 1 січня 2013 p., відповідний кооператив після прийняття такого об'єкта в експлуатацію подає: документ, що підтверджує виникнення, перехід та припинення речових прав на земельну ділянку (крім випадків реконструкції об'єктів нерухомого майна без зміни зовнішніх геометричних розмірів їх фундаментів у плані); документ, що відповідно до вимог законодавства засвідчує прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта; документ, що підтверджує присвоєння об'єкту нерухомого майна адреси (крім випадку, коли в результаті реконструкції об'єкта нерухомого майна його адреса не змінилася); затверджений загальними зборами кооперативу список членів кооперативу.

У державній реєстрації прав та їх обтяжень може бути відмовлено, відповідно до п. 4 ч. 1. ст. 24 Закону, у разі якщо: подані документи не відповідають вимогам, встановленим цим Законом, або не дають змоги встановити відповідність заявлених прав документам, що їх посвідчують.

Як встановлено судом та не заперечувалось сторонами по справі, а також підтверджується даними Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно №32375373 від 19.01.2015, що суб'єктом права власності на об'єкт нерухомого майна - нежитлові будівлі: літ. «Ж-1» загальною площею 176, 2 кв. м. та літ. «Е-1» загальною площею 92, 0 кв. м. є Обслуговуючий кооператив «Гаражно-будівельний кооператив «Софіївський»» (код ЄДРПОУ: 39046372).

Окрім того з вказаного вище Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно вбачається, що об'єкт нерухомого майна - нежитлова будівля літ. «Ж-1» складається з гаражних боксів №1 площею 22,3 кв.м, №2 площею 22, о кв. м., №3 площею 22,3 кв.м, №4 площею 21,5 кв.м, №5 площею 21,9 кв.м, №6 площею 22,1 кв.м, №7 площею 21,8 кв. м, №8 площею 22,3 кв.м; а літ. «Е-1» складається з гаражних боксів №3 площею 22,9 кв.м; №4 площею 23, 2 кв.м; №5 площею 22,9 кв.м; №6 площею 23,0 кв.м.

Підставою виникнення права власності Обслуговуючого кооперативу «Гаражно-будівельнйй кооператив «Софіївський»» на вказаний вище об'єкт нерухомого майна є рішення Господарського суду Харківської області від 01.07.2014 по справі №922/1547/14.

Виходячи з вище викладеного суд приходить до висновку, що спірний об'єкт , право власності на який, заявлено до державної реєстрації, а саме: гаражний бокс № 6 зареєстровано за «Гаражно-будівельнйй кооператив «Софіївський»» у складі нежитлової будівлі літ. «Е-1».

Отже виходячи з вище викладеного суд приходить до висновку, що оскільки Гаражно-будівельнйй кооператив «Софіївський» є власником вище зазначеного гаражного бокусу, право власності остатнього на зазначений гаражний бокс не скасовано, то довідка Обслуговуючого кооперативу «Гаражно-будівельний кооператив «Софіївський»» №15 від 29.05.2015 про виплату пайових внесків на ім'я ОСОБА_1 не є підставою для реєстрації речових прав на спірне нерухоме майно, не дало можливості державним реєстратором прав на нерухоме майно реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції ОСОБА_2 встановити правомірність виникнення заявленого до державної реєстрації права власності ОСОБА_1 на гаражний бокс №6 в літері «Е-1» розташований за адресою: м. Харків, вул. Лопанська, №31 та поданим ним в процедурі державної реєстрації документам.

За таких обставин державним реєстратором прав на нерухоме майно реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції ОСОБА_2 рішення про відмову у державні реєстрації прав та їх обтяжень №23623048 від 12.08.2015 прийнято на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачено Конституцією України, чинним законодавством України з питань державної реєстрації прав.

Щодо позовних вимог в частині зобов'язання вчинити певні реєстраційні дії.

Відповідно до ч. 4 ст. 9 Закону, державний реєстратор самостійно приймає рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень або відмову в такій реєстрації.

Втручання будь-яких органів, посадових і службових осіб, громадян та їх об'єднань у діяльність державного реєстратора, пов'язану з проведенням державної реєстрації прав. забороняється і тягне за собою відповідальність згідно із законові.

Таким чином, позовні вимоги в частині зобов'язання реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції вчинити дії з державної реєстрації права власності із видачею свідоцтва про право власності суперечать вказаній вище нормі права, та, як зазначалося вище, заявному принципу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, від так не підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 4, 7, 86, ч.1 ст.158, 160-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України Харківський окружний адміністративний суд, -

П О С Т А Н О В И В:

В задоволенні адміністративного позову ОСОБА_1 до Державного реєстратора прав на нерухоме майно ОСОБА_2, Реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції, третя особа - Обслуговуючий кооператив "Гаражно-будівельний кооператив "Софіївський" про визнання протиправним та скасування рішення, зобов'язання вчинити певні дії - відмовити.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня її проголошення та з дня отримання копії постанови, у разі проголошення постанови суду, яка містить вступну та резолютивну частини, а також прийняття постанови у письмовому провадженні.

Якщо суб'єкта владних повноважень, у випадках та порядку, передбаченому частиною четвертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова у повному обсязі виконана 26 жовтня 2015 року.

Суддя Спірідонов М.О.

Дата ухвалення рішення21.10.2015
Оприлюднено30.10.2015
Номер документу52760933
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/8408/15

Постанова від 21.10.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Спірідонов М.О.

Ухвала від 01.10.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Спірідонов М.О.

Ухвала від 28.08.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Спірідонов М.О.

Ухвала від 21.08.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Спірідонов М.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні