Постанова
від 26.10.2015 по справі 826/18993/15
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА01601, м. Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 жовтня 2015 року           м. Київ                                         № 826/18993/15

Суддя Окружного адміністративного суду міста Києва Вовк П.В. розглянув в порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у Дніпровському районі Головного управління ДФС у м. Києві до закритого акціонерного товариства «Укрголовспецбуд» про припинення юридичної особи.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До Окружного адміністративного суду міста Києва звернулась Державна податкова інспекція у Дніпровському районі Головного управління ДФС у м. Києві (далі також – ДПІ у Дніпровському районі ГУ ДФС у м. Києві, позивач) до закритого акціонерного товариства «Укрголовспецбуд» (далі також – ЗАТ «Укрголовспецбуд», відповідач) про припинення юридичної особи.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що ЗАТ «Укрголовспецбуд», яке перебуває на обліку в ДПІ у Дніпровському районі ГУ ДФС у м. Києві, більше року не подає податкової звітності.

При цьому заборгованість по податках і зборах (обов'язкових платежах) перед бюджетом у відповідача відсутня, а тому відповідно до норм пп. 20.1.37 п. 20.1 статті 20 Податкового кодексу України (далі – ПК України) і ч. 2 статті 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», позивач просить суд припинити державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності – ЗАТ «Укрголовспецбуд».

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 02 вересня 2015 року було відкрито скорочене провадження у справі № 826/18993/15 та запропоновано відповідачу у десятиденний строк з дня одержання копії ухвали про відкриття скороченого провадження надати суду письмові заперечення проти позову та всі докази на їх підтвердження, які наявні у відповідача.

Зазначена ухвала про відкриття скороченого провадження у адміністративній справі направлялась на адресу відповідача, проте була повернута на адресу суду із позначкою «за закінченням встановленого строку зберігання».

ЗАТ «Укрголовспецбуд» у встановлений судом строк письмових заперечень проти позову, пояснень чи доказів щодо заявлених позовних вимог, на підтвердження або спростування обставин, зазначених у позові, не надано, як і заяви про визнання позову.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд –

В С Т А Н О В И В:

ЗАТ «Укрголовспецбуд» (код ЄДРПОУ 33885232) знаходиться за адресою: 02090, вулиця Харківське шосе, будинок 13-А та перебуває на обліку ДПІ у Дніпровському районі ГУ ДФС у м. Києві.

Відповідно до довідки ДПІ у Дніпровському районі ГУ ДФС у м. Києві від 27 серпня 2015 року, відповідач з лютого 2014 року не подає до державної податкової інспекції податкової звітності.

Останньою звітністю ЗАТ «Укрголовспецбуд» була податкова декларація з податку на прибуток підприємства за 2013 рік, подана до контролюючого органу 06 лютого 2014 року.

Також, згідно довідки ДПІ у Дніпровському районі ГУ ДФС у м. Києві від 26 серпня 2015 року за відповідачем не рахується заборгованість зі сплати податків, зборів (обов'язкових платежів).

Оцінивши за правилами статті 86 Кодексу адміністративного судочинства України (далі – КАС України) надані сторонами докази, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні, та враховуючи всі наведені обставини, суд погоджується з викладеними у позовній заяві доводами, виходячи з наступного.

Відповідно до статті 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Підпунктом 20.1.37 п. 20.1 статті 20 ПК України передбачено, що контролюючи органи мають право у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та припинення фізичною особою - підприємцем підприємницької діяльності та/або про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Згідно п. 67.2 статті 67 ПК України, контролюючі органи в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо:

- припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців;

- відміни державної реєстрації припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців;

- скасування державної реєстрації змін до установчих документів.

Відповідно до п. 15.1 статті 15 ПК України, платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об'єктом оподаткування згідно з цим Кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов'язок із сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом.

Згідно пп. 16.1.2 та 16.1.3 п. 16.1 статті 16 ПК України, платник податків зобов'язаний вести в установленому порядку облік доходів і витрат, складати звітність, що стосується обчислення і сплати податків та зборів; подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Платник податків зобов'язаний за кожний встановлений цим Кодексом звітний період, в якому виникають об'єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог цього Кодексу подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є (п. 49.2 статті 49 ПК України).

Відповідно до ч. 2 статті 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» (далі також – Закон), підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є: неподання протягом року органам доходів і зборів податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Таким чином, враховуючи зазначені положення законодавства, неподання відповідачем більше року до податкових органів документів фінансової звітності та відсутність у ЗАТ «Укрголовспецбуд» податкової заборгованості, що підтверджується матеріалами справи, вимоги позивача щодо припинення юридичної особи відповідача є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 1 статті 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», суд, який постановив рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи, у день набрання таким рішенням законної сили направляє його копію державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення. Дата надходження відповідного судового рішення вноситься державним реєстратором до журналу обліку реєстраційних дій.

Виходячи з вищенаведених приписів законодавства, поданих позивачем документів і матеріалів, з'ясувавши фактичні обставини, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті та враховуючи те, що відповідач у встановлений судом строк своїм правом на подання письмових заперечень проти позову не скористався, не спростував тверджень позивача, суд прийшов до висновку про те, що позовні вимоги є обґрунтованими, підтверджуються долученими до матеріалів справи і дослідженими доказами, а тому підлягають задоволенню.

Згідно ч. 4 статті 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Відповідно до положень ч. 1 статті 256 КАС України, негайно виконуються постанови суду, прийняті в порядку скороченого провадження у адміністративних справах, передбачених, в тому числі, п. 3 ч. 1 статті 183-2 цього Кодексу, а саме, щодо припинення за зверненням суб'єкта владних повноважень юридичних осіб чи підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців у випадках, передбачених законом, чи відміни державної реєстрації припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб – підприємців.

Керуючись статтями 69-71, 160-162, 183-2, 254, 256 КАС України, суд,

П О С Т А Н О В И В:

1. Адміністративний позов Державної податкової інспекції у Дніпровському районі Головного управління ДФС у м. Києві до закритого акціонерного товариства «Укрголовспецбуд» про припинення юридичної особи – задовольнити повністю.

2. Припинити державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності закритого акціонерного товариства «Укрголовспецбуд» (код ЄДРПОУ 33885232).

3. Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова, відповідно до ч. 1 статті 254 КАС України, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скаргу не було подано.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції протягом десяти днів з дня отримання її копії за правилами, встановленими статей 185-187 КАС України, шляхом подання через суд першої інстанції апеляційної скарги.

Суддя                                                                                 П.В. Вовк

Дата ухвалення рішення26.10.2015
Оприлюднено30.10.2015
Номер документу52811715
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/18993/15

Постанова від 26.10.2015

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Вовк П.В.

Ухвала від 02.09.2015

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Вовк П.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні